Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tajemnicza wyspa Lastovo

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kbw
Croentuzjasta
Tajemnicza wyspa Lastovo

Nieprzeczytany postnapisał(a) kbw » 22.06.2012 08:14

Witam wszystkich
Przeglądałam forum, kalendarz wyjazdowy, itd. I nie znalazłam nikogo, kto by pod koniec lipca wybierał się na ta cichą wyspę.
Zresztą widzę, ze nie jest to popularny kierunek, chyba ze względu na trudności w dotarciu /długa podróż promem, koszty itd./, innego powodu nie widzę. To jest naprawdę wspaniałe miejsce na spędzenie urlopu. Oczywiście stanowczo dla tych, co lubią spokój, ciszę, skaliste plaże, brak tłumów nawet w szczycie sezonu.
Wyspa oferuje wiele magicznych miejsc, rzadko penetrowanych oraz daje możliwość obcowania z mało przekształconym środowiskiem naturalnym. A urocze miasteczka i osady zadowolą wielu miłośników Chorwacji.
Byłam tam wiele lat temu, teraz wracam, aby odkryć te wszystkie miejsca raz jeszcze i wyszukać nowe warte poznania.
Może odezwą się Ci, którzy podobnie jak ja zauroczeni są tą wyspą, lub tam byli i mają miłe wspomnienia? A może napiszą Ci którzy tam nie byli a chcieliby lub mają takie plany?
:D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.06.2012 09:34

kbw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kbw » 22.06.2012 10:21

Dzięki,
Mam jednak nadzieję że znajda się chętni do wspomnień o tym jak spędzili tam wakacje............. Co ciekawego przeżyli, zobaczyli i jak oceniają wyspę.
Może ktoś coś poleci........np. konkretne miejsca.
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 22.06.2012 13:25

kiedyś bylł dobrze napisana i obszerna relacja JoeF'a. Poszperaj na forum....
mysterio
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysterio » 24.06.2012 17:47

kbw napisał(a):Dzięki,
Mam jednak nadzieję że znajda się chętni do wspomnień o tym jak spędzili tam wakacje............. Co ciekawego przeżyli, zobaczyli i jak oceniają wyspę.
Może ktoś coś poleci........np. konkretne miejsca.

No wiec ja zaliczylem tam tydzien w zeszlym roku :)coz moge powiedziec
Urokliwe miasteczko pelen spokoj :)sporo wlochow ... ;)
Ja mieszkalem nad samym morzem przy przystani :) do morza 5metrow.
Plaze puste o kazdej porze a nawet jesli sa ludzie to bez problemow znajdujesz miejsce dla siebie
Z minusow - jak jedziesz tam samochodem to prom troche kosztuje :)

Nie udalo mi sie zobaczyc latarni morskiej - teren prywatny.
Ogolnie cisza i spokoj ... Ale na to wlasnie liczylem :)

Jesli masz jakies pytania to zapraszam :)
kbw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kbw » 26.06.2012 09:42

Dzięki za odzew!
Specjalnie nie mam o co pytać w chwili obecnej.
Też tam już byłam! Mnie to miejsce zauroczyło własnie ze względu na ten niesamowity spokój, brak turystów i jakoś tak wolniej płynący czas.
Może wiesz coś na temat miejsc do zjedzenia? Znalazłeś może takie gdzie można zjeść smacznie i przy tym nie zbankrutować?
Pozdrawiam
mysterio
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysterio » 26.06.2012 12:19

kbw napisał(a):Dzięki za odzew!
Specjalnie nie mam o co pytać w chwili obecnej.
Też tam już byłam! Mnie to miejsce zauroczyło własnie ze względu na ten niesamowity spokój, brak turystów i jakoś tak wolniej płynący czas.
Może wiesz coś na temat miejsc do zjedzenia? Znalazłeś może takie gdzie można zjeść smacznie i przy tym nie zbankrutować?
Pozdrawiam

no wiec w samym centrum jest ok i nie drogo (w miare :P) nie patrzylem w sumie na ceny...
kolo kosciola z parkiem jest taka nowa fajna 'restauracja' - przemila wlascicielka :) cen nie pamietam ale bylo bardzo milo i smacznie.

jadlem rowniez przy przystani w Zaklopaticy ;) mielismy pokoj nad samym morzem...(jakby co google i slowa kluczowe Lastovo + Matisa )
restauracja byla obok - bylo drogo ale b. smacznie.
Obrazek

Cena wysoka gdyz jakby to ujac to byla przystan dla zaglowek itp :) nie placilo sie oplaty zadnej za przycumowanie lodzi ale trzeba bylo sie u nich zywic :) ale rybka super :D
kbw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kbw » 26.06.2012 13:38

Hej. Też tam jadłam - za kolację z rybą i winem zapłaciliśmy kupe kasy. A ta druga to gdzie się znajduje? miejscowość Lastovo czy inna bo jakoś nie zrozumiałam.
mysterio
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysterio » 26.06.2012 19:26

kbw napisał(a):Hej. Też tam jadłam - za kolację z rybą i winem zapłaciliśmy kupe kasy. A ta druga to gdzie się znajduje? miejscowość Lastovo czy inna bo jakoś nie zrozumiałam.

Dokladnie to samo przerabialem ale jedzonko super :)
Tak ta druga w Lastovo w duzym domu majac przed soba kosciol a za soba jakis tam ichny budynek rzadowy :)

Apropo ktos mi pisal w wczesniej ze zeby tam kupic chleb trzeba wstac b. Wczesnie a to w cale nie prawda :) ogolnie wyspe moge polecic kazdemu kto lubi spokoj!
Macie juz znaleziona kwatere jakas ?
kbw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kbw » 27.06.2012 08:05

Tak, mamy w zatoce Skrivena Luka. Apartament wygląda ok, ale rezerwacja była bezpośrednia, więc nie wiem do końca jak to wygląda w rzeczywistości.
Poprzednim razem mieszkaliśmy w Zaklapaticy /podobnie jak Ty?/, ale żeby popływać jeździliśmy właśnie na drugą stronę wyspy, bo i woda piękniejsza i miejsce do kąpania fajniejsze.
A ty gdzie plażowałeś?
mysterio
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysterio » 27.06.2012 08:48

kbw napisał(a):Tak, mamy w zatoce Skrivena Luka. Apartament wygląda ok, ale rezerwacja była bezpośrednia, więc nie wiem do końca jak to wygląda w rzeczywistości.
Poprzednim razem mieszkaliśmy w Zaklapaticy /podobnie jak Ty?/, ale żeby popływać jeździliśmy właśnie na drugą stronę wyspy, bo i woda piękniejsza i miejsce do kąpania fajniejsze.
A ty gdzie plażowałeś?

tak mieszkalem z Zaklopaticy. Plazowalem glownie wlasnie w Skrivena Luka ale... bardzo fajne miejsce jest tez w Lucica ;) bardziej skaliscie i ostry zjazd w dol ale b. mi sie tam podobalo - to miejsce mialo swoj urok ;) w sumie tam sa 2 miejsca gdzie ludzie plazowali ;) zjezdzajac w dol od centrum w polowie drogi na dol byl rozjazd na 2 miejsca oba b. fajne aczkolwiek droga masakryczna :P jeden samochod max wiec jak sie z kims spotkalas to nie bylo ciekawie :D
kbw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kbw » 27.06.2012 10:05

Widzisz, tam nie byłam.... w tym roku nadrobię :D
A powiedz czy miałeś okazję i czas aby spenetrować wschodnią cześć wyspy? Wydaje się całkowicie niedostępna! Są też tam małe wyspy. Podobno są tam przepiękne plaże. Byłeś, widziałeś?
Pewnie i tym razem zabraknie nam na to wszystko czasu. Jedziemy tylko na tydzień a potem cudny Peljesac. Już nie mogę się doczekać....... A Ty w tym roku znowu Cro czy inne rejony?
mysterio
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysterio » 27.06.2012 11:34

kbw napisał(a):Widzisz, tam nie byłam.... w tym roku nadrobię :D
A powiedz czy miałeś okazję i czas aby spenetrować wschodnią cześć wyspy? Wydaje się całkowicie niedostępna! Są też tam małe wyspy. Podobno są tam przepiękne plaże. Byłeś, widziałeś?
Pewnie i tym razem zabraknie nam na to wszystko czasu. Jedziemy tylko na tydzień a potem cudny Peljesac. Już nie mogę się doczekać....... A Ty w tym roku znowu Cro czy inne rejony?

ma wschodniej czesci nic ciekawego nie znalazlem :)
nie wybieraj sie napewno na latarnie ;) bo Cie nie wpuszcza - teren prywatny :/ a kawalek trzeba podejsc...

w tym roku pewnie Cro ale nie do konca mam ustalone jescze plany - pewnie bedzie jakos spontanicznie ale sie okaze :D
szukam czegos takiego wlasnie - jak wyspa Lastovo - cos malego pustego i ladnego byc moze Lopud albo Kokosar ale narazie czytam opinie ;)
anek cro
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) anek cro » 10.07.2012 15:43

w tym roku pewnie Cro ale nie do konca mam ustalone jescze plany - pewnie bedzie jakos spontanicznie ale sie okaze :D
szukam czegos takiego wlasnie - jak wyspa Lastovo - cos malego pustego i ladnego byc moze Lopud albo Kokosar ale narazie czytam opinie ;)[/quote]

Witam serdecznie, dzięki za cenne wskazówki, od kilku lat chodzi za mną Lastovo i właśnie w tym roku w sierpniu powinno się udać...
ale dzieląc się spokojnymi miejscami mogę polecić Mljet i jego całkiem południowy półwysep, cicho, spokjnie i piękne miejsce i do skakania do wody i do plażowania, no i bardzo zielono, spiszę wrażenia i napiszę po powrocie, pozdrawiam
Loczek1973
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loczek1973 » 21.07.2012 12:50

anek cro napisał(a):w tym roku pewnie Cro ale nie do konca mam ustalone jescze plany - pewnie bedzie jakos spontanicznie ale sie okaze :D
szukam czegos takiego wlasnie - jak wyspa Lastovo - cos malego pustego i ladnego byc moze Lopud albo Kokosar ale narazie czytam opinie ;)

Witam serdecznie, dzięki za cenne wskazówki, od kilku lat chodzi za mną Lastovo i właśnie w tym roku w sierpniu powinno się udać...
ale dzieląc się spokojnymi miejscami mogę polecić Mljet i jego całkiem południowy półwysep, cicho, spokjnie i piękne miejsce i do skakania do wody i do plażowania, no i bardzo zielono, spiszę wrażenia i napiszę po powrocie, pozdrawiam[/quote]

Witam
Też wybraliśmy Mljet na te wakacje , a polecam Dugi Otok - przepiękna wyspa
Na pewno na nią wrócimy ale .....później :)
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne