Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Szybkie pytanko o Plitvicach.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 23.06.2012 07:30

Witam.Dziś wyjazd i juz nie mam czasu czytać relacji znowu.Wiem ,że czytałem o Plitvicach i ,że jest trasa co nie trzeba dużo chodzić tylko stateczkiem mozna popływać i busikiem podjechać tu i uwdzie.Może ktoś mi w skrócie napisać któą trasę trzeba wybrać w tym przypadku,na które wejście się udać , i jak mniejwięcej to zwiedzanie wygląda w skrócie wypunktować od przekroczenia bramki-co pokolei .
Z góry dziękje.

Proszę nie usuwać temaciku bo dużo mi pomoże na szybko.
jucik13
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jucik13 » 23.06.2012 08:07

Podaję link do oficjalnej strony parku:
http://www.np-plitvicka-jezera.hr/en/in ... &Itemid=85
Masz tam wszystko ładnie opisane razem z mapkami.
Życzę udanych wakacji :)
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 23.06.2012 08:12

jucik13 napisał(a):Podaję link do oficjalnej strony parku:
http://www.np-plitvicka-jezera.hr/en/in ... &Itemid=85
Masz tam wszystko ładnie opisane razem z mapkami.
Życzę udanych wakacji :)

Tą stronkę widziałem,ale aż tak anglika nie umiem ,aby sie wczytać dokładnie.Możesz podpowiedzieć którą trasę-mapkę mam wybrać to sobie przetłumaczę.
Dzieki
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.06.2012 08:18

Zatrzymaj się przy wejściu drugim, wagonikami podjedź do Stacji pierwszej, zejdź na dół, obejrzyj Wodospad i przejdź w kierunku przystani.

W następnej przystani jak ci starczy czasu i ochoty to zrób sobie rundkę, a jak nie, to przepłyń na drugą stronę.

W ten sposób znajdziesz się w punkcie początkowym.

Pozdrawiam
kato
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kato » 23.06.2012 08:25

Polecam wejście drugie, stateczkiem przepłynąć jezioro Kozjak, potem GÓRĄ dojść do wodospadu (po drodze są kapitalne punkty widokowe). Schodzisz do stóp wodospadu, a zejście jest emocjonujące, potem dołem w kierunku przystani. Możesz wspiąć się do stacji kolejki, albo z buta do P1.
Jak ci wystarczy czasu i ochoty to znowu P1 do P2 potem w lewo i... :)
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 23.06.2012 08:27

Przetłumaczyłem sobie wszystkie te trasy z linka i cholera nie wiadomo co wybrac ,bo większość połączona jest ze statkiem i pociagiem . Jak już mam tam pojechać ,brac nocleg,płacić 5 biletów,to chciałbym coś zobaczyć ,ale mam nogę po operacji i za długo chodzic nie mogę,więc cena nie gra roli może być cos drożej ale żeby nie łazić za dużo.Chciałbym miło spędzić tam pare godzin.
jucik13
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jucik13 » 23.06.2012 08:38

W takim razie przesyłam link do translatora:
http://translate.google.pl/#en|pl|
Skopiuj tekst ze strony którą Tobie podałam i wklej go do translatora. Po sekundzie będziesz wszystko rozumiał co i jak.
Ja tak tłumaczę sobie strony chorwackie :D
Dodatkowo możesz sobie wydrukować mapkę. Nawet jak zmienisz trasę to mapka parku jest taka sama tylko trasa Ci się zmieni :)
My za tydzień będziemy w CRO i też chcemy zwiedzić Jeziora Plitvickie, wybraliśmy trasę C. Wydaje nam się najbardziej opcjonalna.
jucik13
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jucik13 » 23.06.2012 08:40

_Rafi_ napisał(a):Przetłumaczyłem sobie wszystkie te trasy z linka i cholera nie wiadomo co wybrac ,bo większość połączona jest ze statkiem i pociagiem . Jak już mam tam pojechać ,brac nocleg,płacić 5 biletów,to chciałbym coś zobaczyć ,ale mam nogę po operacji i za długo chodzic nie mogę,więc cena nie gra roli może być cos drożej ale żeby nie łazić za dużo.Chciałbym miło spędzić tam pare godzin.

Statek i "pociąg" z tego co się orientuję jest w cenie biletu do parku.
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 23.06.2012 08:47

jucik13 napisał(a):W takim razie przesyłam link do translatora:
http://translate.google.pl/#en|pl|
My za tydzień będziemy w CRO i też chcemy zwiedzić Jeziora Plitvickie, wybraliśmy trasę C. Wydaje nam się najbardziej opcjonalna.

Juz pisałem,że wszystko sobie przetłumaczyłem :wink: ,ale dla laika co tam nie był ciężko wybrać .
Przyjrze się tej Waszej trasie.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 23.06.2012 11:24

Przy opisie każdej z tras masz mapkę (kliknij w celu powiększenia) i oszacowny czas potrzebny na przebycie każdego szlaku... To chyba nie wymaga karkołomnych przekładów.
Pozdrawiam
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.06.2012 11:38

_Rafi_, nie przesadzaj. To nie są trasy górskie.

Dzieci, ludzie z wózkami tam chodzą.

Jeżeli zaczniesz od Stacji pierwszej, koło Veligovo Slapa, to schodzisz sobie na dół i do samego statku masz tak bardziej płasko.

Dopiero po drugiej stronie Kozljaka zaczynają się lekkie podejścia, z których najdłuższe i najbardziej strome jest do Stacji 4.
Jak się okazuje, ostatnio, zrobili tam po drodze Stację 3, więc możesz, w Górnych Jeziorach, albo dojść do niej, albo na tej samej przystani, z której wysiadłeś ze statku, przesiąść się na statek płynący na przystań widoczna po drugiej stronie.

Jedynie tam czeka cię podejście do tego miejsca, w którym wsiadałeś w wagoniki.

Dlatego właśnie polecałbym zostawić samochód przy wejściu drugim i podjechanie do Stacji pierwszej, bo tak masz więcej z górki, niż pod górkę.

Pozdrawiam
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 23.06.2012 11:49

Chodzą i ludzie o kulach...Nie ma obaw. To raczej spacer, nie wycieczka w góry. Zresztą, kiedy się zmęczysz, możesz przysiąść na ławeczce.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.06.2012 12:02

_Rafi_ napisał(a):Witam.Dziś wyjazd i juz nie mam czasu czytać relacji znowu.

Proszę nie usuwać temaciku bo dużo mi pomoże na szybko.

Skoro dzisiaj wyjeżdżasz, to temacik zamknę jutro :wink:

Aby coś zobaczyć i miło spędzić czas w Plitvicach, trzeba co najmniej 2-3 godzinki pochodzić po płaskim terenie i mostkach.

Dasz radę :idea:
piotrekd
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekd » 10.07.2012 22:20

Czy za wstęp do parku można płacić kartą?
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 10.07.2012 22:22

Polecam całość, tylko trzeba być wcześnie rano.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone