Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Szybki powrót po latach - Split i Omiš

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 24.02.2022 22:04

Split, plaża Kašjuni

Piszą, że to najładniejsza plaża w Splicie 8) .
Trudno mi się odnieść do tej opinii, bo żadnej innej plaży w Splicie nie widzieliśmy :oczko_usmiech: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W każdym razie brzydko nie jest :D .

Obrazek

Obrazek

Z perspektywy wody też prezentuje się nie najgorzej 8) .
Czas na plaży, jak to mamy w zwyczaju, spędzamy niemal wyłącznie w wodzie.

Obrazek

Obrazek

Na koniec zaglądamy jeszcze na część zorganizowaną plaży i na sam koniec cypla.

Obrazek

Obrazek

Z plaży wracamy autobusem nr 12. Fotka na dowód :wink: .

Obrazek

Wysiadamy przy porcie jachtowym. Mijamy parę uliczek Varoš i już jesteśmy w naszym studio.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szybkie odświeżenie i idziemy w końcu zwiedzić katedrę :hut:

:papa:
Ostatnio edytowano 25.02.2022 05:41 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 24.02.2022 22:07

marze_na napisał(a):
mervik napisał(a):...długo się jedzie autobusem z lotniska do Trogiru

To mam nadzieję kiedyś sprawdzić. Na forum flay4free są tacy co szli na piechotę :roll: .

...a ja myślałem że jechałaś do Trogiru :oczko_usmiech:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.02.2022 21:12

Split, Świątynia Jowisza

Idziemy do katedry sv. Dujma.

Obrazek

Jesteśmy w Splicie od dwóch dni, czas więc najwyższy ją zwiedzić :hut: .
Kupujemy bilet łączony, pozwalający zajrzeć do baptysterium, do katedry, do krypty i oczywiście na wieżę.

Zaczynamy od dawnej świątyni Jowisza, którą wzniesiono w obrębie pałacu w latach 295-305.
To jedyne zdjęcie, na którym świątynia załapała się mniej więcej w całości :).

Obrazek

Ale tu ważny jest detal 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Portal wejściowy również genialny :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W VII w. pogańską świątynię przemieniono na chrześcijańskie baptysterium.
Pięknie zdobiona chcrzcielnica pochodzi z XIII wieku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wewnątrz znajdują się też dwa kamienne sarkofagi biskupów Splitu z X i XI w. Pomiędzy nimi ustawiono brązową figurę św. Jana Chrzciciela autorstwa Ivana Meštrovića.

Obrazek

Warto też zadrzeć głowę do góry na kasetonowy sufit.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W następnym odcinku zajrzymy do katedry :papa: .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.02.2022 08:51

marze_na napisał(a):Piszą, że to najładniejsza plaża w Splicie 8) .
Trudno mi się odnieść do tej opinii, bo żadnej innej plaży w Splicie nie widzieliśmy :oczko_usmiech: .

Jak na plażę miejską i to dużego miasta powiedziałabym, że nawet niezła ta plaża...

marze_na napisał(a):W następnym odcinku zajrzymy do katedry :papa: .
Tyle wizyt, a mi nie udało się zajrzeć do środka. To czekam aż pokarzesz co tam widziałaś.

marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 28.02.2022 22:29

piekara114 napisał(a):Jak na plażę miejską i to dużego miasta powiedziałabym, że nawet niezła ta plaża...

Główne plaże Splitu zaczynają się zaraz za portem promowym. Na zdjęciach nie wyglądają zachęcająco dlatego tym chętniej zdecydowaliśmy się na spacer przez wzgórze Marjan do uvali Kašjuni.

piekara114 napisał(a):Tyle wizyt, a mi nie udało się zajrzeć do środka. To czekam aż pokarzesz co tam widziałaś.

Wnętrze nieduże za to z ciekawą historią. Parę zdjęć ze środka właśnie szykuję :D .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 28.02.2022 22:56

Split, Katedra sv. Duje

W VII w. zdecydowano o przebudowaniu mauzoleum cesarza Dioklecjana w katedrę. Świątynia całkowicie zachowała plan ośmiokątnej rzymskiej budowli i w ten sposób Split może chwalić się najstarszą katedrą w Europie :D .

Dwa posągi lwów strzegą wejścia do dawnego mauzoleum.

Obrazek

Piękne zdobienia :hearts: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zatrzymują nas już same drzwi katedry, które wyrzeźbione zostały w orzechu włoskim w 1214 r. przez Andriję Buvinę ze Splitu. Na obu skrzydłach umieszczono sceny z Ewangelii od zwiastowania do zmartwychwstania Chrystusa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wnętrze ma kształt koła z czterema półkolistymi i czterema prostokątnymi niszami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Między niszami stoi osiem kolumn korynckich z czerwonego granitu, a na każdej nich ustawiono jeszcze dodatkowo małą kolumienkę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciekawa jest konstrukcja kopuły. W dolnej części zbudowana jest z cegieł układanych w kształcie wachlarza czy jak kto woli łusek :).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zanim wejdziemy na wieżę zajrzymy jeszcze szybko do krypty pod katedrą, która w średniowieczu zamieniona została w kaplicę św. Łucji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz możemy już udać się na schody. Nówka 8) . Doczytałam, że wymieniono je w trakcie remontu wieży w latach 2019-2020.

Obrazek

CDN :papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 01.03.2022 06:44

Nasz Split jednak się chyba nałoży, bo ja już "dotarłem na jego przedmieścia", aczkowiek u mnie będzie zdecydowanie mniej szczegółów, więc będzie to pewne skromne uzupełnienie widziane moimi oczami.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 01.03.2022 07:55

te kiero napisał(a):Nasz Split jednak się chyba nałoży, bo ja już "dotarłem na jego przedmieścia"

Jednak :). Ostatnio trochę wyhamowałam tempo relacji. Ciężko się zebrać :? .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.03.2022 09:04

Katedra rzeczywiście mała, ale bardzo w moim guście....

marze_na napisał(a):Teraz możemy już udać się na schody. Nówka 8) . Doczytałam, że wymieniono je w trakcie remontu wieży w latach 2019-2020.
Obrazek
Nówka jak się patrzy...
W 2013 r. wyglądały tak:
Obrazek

Obrazek
p_majer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) p_majer » 01.03.2022 10:01

No to trzeba wgramolić się na górę po tych nowych schodach.
Wchodziłem dwa razy na wieżę po starych - przy wejściu była wtedy informacją, że wchodzi się na własną odpowiedzialność - i faktycznie - był dreszczyk emocji.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 01.03.2022 12:02

piekara114 napisał(a):W 2013 r. wyglądały tak

Schody to jedno, ale podczas prac na wieży wyczyszczono też jej elewację :D .

p_majer napisał(a):Wchodziłem dwa razy na wieżę po starych - przy wejściu była wtedy informacją, że wchodzi się na własną odpowiedzialność - i faktycznie - był dreszczyk emocji.

Ten dreszczyk emocji pamiętam z Trogiru, a jeszcze większy z Rovinja. Tam po wejściu na wieżę kościoła św. Eufemii jeszcze długo trzęsły mi się nogi, a zamiast w 100% cieszyć się widokami, zastanawiałam się jak ja teraz zejdę na dół :lol: .
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 01.03.2022 19:15

piekara114 napisał(a):
marze_na napisał(a):Piszą, że to najładniejsza plaża w Splicie 8) .

Jak na plażę miejską i to dużego miasta powiedziałabym, że nawet niezła ta plaża...

marze_na napisał(a):Główne plaże Splitu zaczynają się zaraz za portem promowym. Na zdjęciach nie wyglądają zachęcająco dlatego tym chętniej zdecydowaliśmy się na spacer przez wzgórze Marjan do uvali Kašjuni.

Według mnie plaża Kašjuni jest świetna. My zobaczyliśmy kilka plaż miejskich w Splicie, w tym najbardziej znaną Bačvice, więc mam porównanie.
Napisałam o nich i zobrazowałam filmikiem tutaj. Fakt, że nie było wówczas pogody, bo rozpętała się burza, ale myślę, że nawet przy pięknej pogodzie nie przypadłyby nam te plaże do gustu.

marze_na napisał(a):Zaczynamy od dawnej świątyni Jowisza, którą wzniesiono w obrębie pałacu w latach 295-305.
To jedyne zdjęcie, na którym świątynia załapała się mniej więcej w całości :).
Obrazek

Niby mała, a trudno ją objąć obiektywem w całości. To ze względu na bardzo ciasną zabudowę wokół niej. Też miałam z tym problem.
Niby niewielka, a wewnątrz po spojrzeniu w górę sprawia wrażenie sporej świątyni. To przez sposób ułożenia kasetonów, które optycznie bardzo powiększają wnętrze.
Niby nic w niej nie ma, a jednak jest tam magiczna aura, która jeszcze długo po wyjściu z tej świątyni na mnie oddziaływała.

marze_na napisał(a):Split, Katedra sv. Duje

Fajnie, że weszliście do Katedry. Ja również w niej byłam, ale niewiele pamiętam. To był nasz pierwszy wyjazd do Chorwacji i wtedy zachwycaliśmy się wszystkim, ale bardzo pobieżnie. Dopiero teraz widzę te piękne detale, które wtedy mi umknęły.
A w kaplicy św. Łucji nie byliśmy, a jest bardzo ciekawa.

marze_na napisał(a):Teraz możemy już udać się na schody. Nówka 8) . Doczytałam, że wymieniono je w trakcie remontu wieży w latach 2019-2020.

To mieliście farta.

p_majer napisał(a):No to trzeba wgramolić się na górę po tych nowych schodach.
Wchodziłem dwa razy na wieżę po starych - przy wejściu była wtedy informacją, że wchodzi się na własną odpowiedzialność - i faktycznie - był dreszczyk emocji.

Ja również wchodziłam na wieżę po starych schodach, chociaż napisu o wchodzeniu na własną odpowiedzialność nie widziałam. Ale może wtedy (bo było to w 2014 roku) jeszcze nie były w tak opłakanym stanie.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 01.03.2022 19:28

megidh napisał(a):Niby mała, a trudno ją objąć obiektywem w całości. To ze względu na bardzo ciasną zabudowę wokół niej. Też miałam z tym problem.

Trochę więcej miejsca na kadr jest od frontu, ale tam z kolei przy stoliku usadowił się facet sprawdzający bilety :? . Nie chcieliśmy go uwieczniać :roll: .

megidh napisał(a):Niby nic w niej nie ma, a jednak jest tam magiczna aura, która jeszcze długo po wyjściu z tej świątyni na mnie oddziaływała.

Miałam takie same odczucia :D .

megidh napisał(a):A w kaplicy św. Łucji nie byliśmy, a jest bardzo ciekawa.

Czytałam, że została otwarta dla turystów stosunkowo nie dawno.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 01.03.2022 19:34

Split, wieża (dzwonnica) katedry sv. Duje

Stan schodów nas nie niepokoi, śmiało więc wspinamy się do góry :oczko_usmiech: .

Obrazek

Dzwonnica ma pięć kondygnacji i 57 metrów wysokości. Przystajemy po drodze, żeby złapać oddech ;)

Obrazek

Obrazek

I ze słonkiem 8)

Obrazek

Obrazek

Z każdym pokonywanym stopniem ukazują się coraz rozleglejsze widoki.

Przystań promowa i port jachtowy.

Obrazek

Obrazek

Dachy starówki

Obrazek

Obrazek

Srebrna Brama

Obrazek

Obrazek

A to westybul z urządzonym na dachu tarasem widokowym, na który wchodziliśmy "wczoraj" :)

Obrazek

Ten koleżka mocno pchał się do zdjęcia ;)

Obrazek

Na koniec odcinka jeszcze tylko widok w stronę Złotej Bramy

Obrazek

Obrazek

na młodszą część Splitu

Obrazek

i już zupełnie na deser splitska starówka i Wzgórze Marjan :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.03.2022 18:22

Nigdy nie bylem na dzwonnicy w Splicie, fajne widoki :)
A pticy to mam zawsze też wchodzą "w paradę" do zdjęć :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Szybki powrót po latach - Split i Omiš - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone