Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Szybki powrót po latach - Split i Omiš

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 17.03.2022 22:13

maslinka napisał(a): Spokój bije z Waszych zdjęć. Tak właśnie wspominam wycieczkę nad Cetinę - błogo było.

Było sielsko-anielsko i nic nie zapowiadało takiego ciężkiego finału. Mało tego, liczyłam trochę, że z nurtem rzeki kajak w zasadzie powinien wrócić sam do wypożyczalni :lol: .

piotrf napisał(a):W sumie nie my pontonem , a ponton nami wrócił :mrgreen:

Mi przeszło przez myśl, że można by wyciągnąć kajak z wody i ponieść go przez te 2 kilometry wzdłuż rzeki :mrgreen: . Wygodnie, asfaltem ... :oczko_usmiech: .

piekara114 napisał(a):Fajny pomysł z kajakowaniem.

Chętnie bym to powtórzyła, ale wcześniej może sprawdziła jakieś prognozy :D .

megidh napisał(a):Byłam przekonana że zobaczymy ZipLine w Waszym wydaniu.

To jednak nie moje klimaty :? .

megidh napisał(a):Bardzo lubię wszelkie jednostki pływające, ale ponieważ od lat nie pływałam kajakiem, to pewnie miałabym odciski na dłoniach od wiosła. Czy Wam się udało uniknąć odcisków po tej walce z wiatrem ?.

Dużo nie pływamy, może dwa - trzy razy w roku pomachamy gdzieś wiosłami, ale nie przypominam sobie, żebyśmy przypłacili ten akurat rejs odciskami.
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 17.03.2022 22:52

my w wrześniu poprzedniego roku w 8 osób pontonem
w "odwrotną" stronę,
było super,
ale " tą" tyrolką narobiłaś mi smaki,
oj narobiłaś,
nie wiedziałem że tam "takie"coś jest,
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.03.2022 22:57

marze_na napisał(a):
piotrf napisał(a):W sumie nie my pontonem , a ponton nami wrócił :mrgreen:

Mi przeszło przez myśl, że można by wyciągnąć kajak z wody i ponieść go przez te 2 kilometry wzdłuż rzeki :mrgreen: . Wygodnie, asfaltem ... :oczko_usmiech: .
Oj nie, to jest dopiero męczarnia....
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 18.03.2022 01:08

599 napisał(a):ale " tą" tyrolką narobiłaś mi smaki,
oj narobiłaś,

Przyznam się że ostatniego lata zaliczyłem ze wszystkimi uczestnikami naszej wycieczki ( choć niektórych ciężko było przekonać, bo się boją) Zipline, I szczerze polecam każdemu.
Widoki przecudne, przygoda i adrenaliny pod dostatkiem, a i przeżycie niesamowite!
Na początku jest szybki kurs obsługi hamulca i sygnałów ręcznych dawanych przez Instruktorów/ opiekunów, a potem to już z górki . No i jest bezpiecznie
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 18.03.2022 11:52

599 napisał(a):my w wrześniu poprzedniego roku w 8 osób pontonem
w "odwrotną" stronę,
było super

Na pewno super :). Z wielką ochotą wybrałabym się na rafting, ale tylko ze stoją paczką (rodzina, znajomi...).

599 napisał(a):ale " tą" tyrolką narobiłaś mi smaki,
oj narobiłaś,

Też pierwszy raz zobaczyłam ją właśnie na forum, w relacji megidh :D . U mnie na smaku się skończyło :wink: .

labusm napisał(a):Widoki przecudne, przygoda i adrenaliny pod dostatkiem, a i przeżycie niesamowite!

Wierzę, w internecie są setki takich opinii :D .
Mnie jednak ostatecznie nie skusiły.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 18.03.2022 12:16

w "odwrotną" stronę,
było super,
oj narobiłaś,

Jakby ktoś reflektował na takie atrakcje to w Pazinie na Istri też można podobnej dawki adrenaliny zakosztować.
Byliśmy tam w lutym więc nie było czynne ale w sezonie można zaliczyć. https://www.cro.pl/zimowa-istria-2022-t56642-45.html#p2252919
p_majer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) p_majer » 18.03.2022 12:32

mchrob napisał(a):
w "odwrotną" stronę,
było super,
oj narobiłaś,

Jakby ktoś reflektował na takie atrakcje to w Pazinie na Istri też można podobnej dawki adrenaliny zakosztować.
Byliśmy tam w lutym więc nie było czynne ale w sezonie można zaliczyć. https://www.cro.pl/zimowa-istria-2022-t56642-45.html#p2252919

Nie chcę zaśmiecać relacji - ale Zip Line jest też przy wjeździe na Sv Jure (na wysokości Tucepi).
Córki (12 i 14 lat) oraz żona zjeżdżały i były zachwycone.
Nie jest tak spektakularnie jak nad Cetiną, ale też fajnie.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 18.03.2022 18:58

Pożegnanie

Po kajakowaniu łapiemy ręczniki i ostatni raz idziemy popływać w Jadranie, a późnym popołudniem udajemy się na pożegnalną kolację. Ponownie odwiedzamy Konobę Gusti.

Obrazek

Nasze zamówienie ląduje na grillu :)

Obrazek

i w końcu na stole 8) .

Obrazek

Obrazek

Potem idziemy na ostatni spacer po Omišu.
Tylko parę fotek, wszystko już było :wink: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przy okazji nadrabiamy wcześniejsze niedopatrzenie :wink: i upamiętniamy na zdjęciu kajak - taki sam jak ten, na którym walczyliśmy z falami :mrgreen: .

Obrazek

Następnego dnia po śniadaniu żegnamy się z właścicielką i idziemy na przystanek. Autobus akurat odjechał, więc w oczekiwaniu na następny siadamy na kawę 8) .
Najpierw 60tka do Splitu, później 37 na lotnisko. Niedzielne przedpołudnie jest wolne od korków, więc idzie bardzo sprawnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gotowi do startu :). Na obiad będziemy już w domu :oczko_usmiech: .

Obrazek

Z nieba pooglądaliśmy sobie tylko Čiovo i Okrug Gornji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Później było już pod słońce, a w końcu wlecieliśmy w chmury.

Obrazek

Obrazek

Do zobaczenia Chorwacjo :!:
Myślę, że dzięki połączeniom lotniczym wrócimy szybciej niż po kolejnych ośmiu latach :hut: .

KONIEC
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.03.2022 19:24

Obrazek
Bardzo smakowicie wygląda :lol:

Dzięki za chorwacką relację, jak zwykle było piękinie :D
:papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.03.2022 22:43

Marzena, dzięki za kolejną piękną relację i świetne zdjęcia :D

Okazuje się, że można do Cro samolotem ;)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.03.2022 23:55

Było pięknie , dokumentalnie i artystycznie :D Dziękuję :D
Dla mnie - do Chorwacji jest za blisko , a po drodze sporo do zobaczenia żeby latać , ale na kilkudniowy wypad może być :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.03.2022 09:05

Ostatnio jadąc wzdłuż Cetiny widzieliśmy kilka przystani kajakowych. Dorzuciłaś tym samym smaka.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 19.03.2022 16:03

mysza73 napisał(a):Bardzo smakowicie wygląda

To prawdopodobnie była ostatnia ośmiornica jaką zjadłam. Więcej raczej nie będzie :? .
Czytałam niedawno artykuł o tym, że nie ma humanitarnego sposobu na zabicie tych zwierząt. Układ nerwowy ośmiornic jest bardzo złożony i zdecentralizowany, a mózg skupia jedynie 1/3 neuronów. Pozostałe 2/3 są w nerwach ramion i funkcjonują niezależnie od mózgu stanowiąc niezależne ośrodki, którymi ośmiornica odczuwa.

maslinka napisał(a):Okazuje się, że można do Cro samolotem

Pod warunkiem, że będziesz poruszać się między Trogirem, a Omišem albo w okolicach Dubrownika :lol: .
Nie czarujmy się, to nie jest kraj na podróżowanie komunikacją publiczną.
Na szczęście na Hvarze można wypożyczyć skuter 8) .

piotrf napisał(a):Dla mnie - do Chorwacji jest za blisko , a po drodze sporo do zobaczenia żeby latać, ale na kilkudniowy wypad może być.

Dla mnie daleko robi się w momencie, kiedy muszę zacząć się rozglądać za noclegiem tranzytowym. Mając do dyspozycji tylko tydzień taki wyjazd robi się bez sensu.

te kiero napisał(a):Ostatnio jadąc wzdłuż Cetiny widzieliśmy kilka przystani kajakowych.

Nie wiem na ile to popularna aktywność :). W Omisu namierzyliśmy dwie wypożyczalnie kajaków, a na wodzie spotkaliśmy tylko jedną wiosłującą parę. Niemniej polecam :D .
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 20.03.2022 00:00

9
marze_na napisał(a):,,,,,,,,,,,,,,,
Na pewno super :). Z wielką ochotą wybrałabym się na rafting, ale tylko ze stoją paczką (rodzina, znajomi...).

,,,,,,,,,,,,,,,,,

Marzena ,
w razie czego "przełam"się,
Rafting Cetinią to taki "lajcik",
nie potrzebna tam "rodzina",
(w jednym miejscu trzeba iść piechotą a sternik sam płynie bo nie bezpiecznie podobno)
ale akurat to jest miejsce gdzie moja Wife jadła najlepsze (dzikie) figi,
prawdę mówiąc te drzewka figowe były mocno "obżarte" ,
ale spływ ,choć lajtowy to bardzo przyjemny,
polecam,
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 11.05.2022 17:29

Dziękuję również za relację. Wykorzystaliście ten pobyt maksymalnie jak można było. Najbardziej podobało mi się eksplorowanie Marjana, bo byłam ciekawa jak wygląda tamtejsza plaża. Dla mnie to inspiracja na przyszłość.
:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Szybki powrót po latach - Split i Omiš - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies