Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Szybki powrót po latach - Split i Omiš

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 02.03.2022 20:02

Jestem również ja u Ciebie.
Piękne zdjęcia, dużo szczegółów, co lubię :)
W Splicie spędziłam kilka godzin, natomiast czekam na Omiš, który widziałam jedynie przez okno samochodu :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 02.03.2022 21:17

tony montana napisał(a):A pticy to mam zawsze też wchodzą "w paradę" do zdjęć :)

Luigiego np. doskonale pamiętam :D .

agata26061 napisał(a):Jestem również ja u Ciebie.

Cześć :).

agata26061 napisał(a):W Splicie spędziłam kilka godzin, natomiast czekam na Omiš, który widziałam jedynie przez okno samochodu :)

Omiš już za momencik, właściwie już się pakujemy :wink: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 02.03.2022 21:20

Przed nami ostatni wieczór w Splicie. Spędzimy go na nabrzeżu portu jachtowego, które niedawno przeszło gruntowny remont.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widzicie cumują tu miliony dolarów :).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Słońce chyli się już ku zachodowi, a Rivę oświetlają ostatnie promienie słońca.

Obrazek

Obrazek

Idziemy do końca portu i jednocześnie rozglądamy się za jakimś miłym barem, gdzie będziemy mogli obejrzeć półfinał ME w kopanej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zajmujemy miejsce z dobrym widokiem na telewizor i zamawiamy pierwsze piwko. Forza Italia :!:
:mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Mamy też całkiem niezły podgląd na Rivę 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na dogrywkę wracamy już do siebie. Czeka nas jeszcze pakowanie. Rano przeprowadzka :hut: .

Obrazek

Obrazek

:papa:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 02.03.2022 21:58

marze_na napisał(a):Split, wieża (dzwonnica) katedry sv. Duje

Stan schodów nas nie niepokoi, śmiało więc wspinamy się do góry :oczko_usmiech: .

Dzwonnica jest moim ulubionym miejscem w Splicie, więc z przyjemnością wróciłam tam wspomnieniami.
Schody po remoncie już nie sprawiają wrażenia, że się oderwą od ściany.

marze_na napisał(a):Zajmujemy miejsce z dobrym widokiem na telewizor i zamawiamy pierwsze piwko. Forza Italia :!:
:mrgreen:

Kto wygrał ?

marze_na napisał(a):Mamy też całkiem niezły podgląd na Rivę 8) .

Rewelacyjne te nocne zdjęcia Rivy.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.03.2022 07:28

megidh napisał(a):Schody po remoncie już nie sprawiają wrażenia, że się oderwą od ściany.

Cieszę się, że uwinęli się z tym remontem do naszego przyjazdu. Trochę traumatycznych przeżyć mnie ominęło :lol: .

megidh napisał(a):Kto wygrał ?

Włosi, późniejsi mistrzowie Europy :D . Dopiero w karnych pokonali Hiszpanię 4:2.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.03.2022 08:25

Wieczorne zdjęcia macie zawsze mega zachęcające.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.03.2022 11:12

te kiero napisał(a):Wieczorne zdjęcia macie zawsze mega zachęcające.

To już duża zasługa aparatu. Ale dziękuję :D .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.03.2022 11:20

Ze Splitu do Omiša

Nasz ostatni poranek w Splicie. Śniadanko, dopakowanie i przed 10tą machamy na pożegnanie gospodarzowi.
Najpierw idziemy na obowiązkową kawę, a po niej na autobus do Omiša.

Obrazek

Obrazek

Między Splitem, a Omišem kursuje autobus linii 60. Rozkładem nie trzeba się przejmować, bo kursy są co 30 minut. Jeśli okaże się, że autobus akurat odjechał zawsze można pójść na kolejną kawę :oczko_usmiech: .
Zajmujemy miejsca z prawej strony, żeby pooglądać sobie wybrzeże.

Obrazek

W Omišu wysiadamy na przystanku przy porcie i ruszamy na kwaterę.

Obrazek

A z tą kwaterą łatwo nie było :roll: . Booking, który od lat jest niezawodny i niezastąpiony, kiedy szukam zakwaterowania na kilka dni w Polsce czy w Italii tu okazuje się bezradny. Trudno, otwieram bazy z kwaterami i wysyłam maila za mailem przy okazji coraz lepiej poznając topografię samego Omiša. Połowa wysłanych zapytań w ogóle pozostaje bez odpowiedzi, a w co drugiej otrzymywanej odpowiedzi przepraszają, ale nie mają już nic wolnego. Rozumiem, że cztery tygodnie przed wyjazdem to już takie trochę last minute, ale my zawsze tak planujemy urlopy :mrgreen: .
Jeśli już gdzieś mają dla nas wolny apartament to najczęściej mocno kręcimy nosem, a to na wystrój, a to na lokalizację :roll: .
O ile wystrój przez 4 dni byłabym w stanie przeboleć to kluczowa jest ta lokalizacja. Musi być blisko na starówkę i koniecznie od strony jedynych ładnych plaż w Omišu, a więc w stronę Nemiry. Tymczasem jak na złość większość ofert dostajemy w kierunku Duče :( .
Z czasem coraz mniej zwracamy już uwagę na cenę i ostatecznie decydujemy się na Villę Roko na Put Borka - w miejscu okazuje się dla turysty bez samochodu to adres doskonały :!:

No to zapraszam już na tego Put Borka :D .
Nasz apartament ma przedziwny układ. Wchodzimy do dużego przedpokoju, a stąd długim korytarzem idziemy do sypialni mijając po drodze całkiem sporą łazienkę. Z sypialni wychodzimy na balkon i dopiero z balkonu mamy wejście do osobnej, małej kuchni.
Na zdjęciach rzeczony balkon 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zbliża się południe, słońce grzeje niemiłosiernie. Postanawiamy skorzystać z dobrodziejstwa zacienionego tarasu, jaki mamy przed wejściem do apartmana.

Obrazek

Bujna roślinność dawała zbawienny cień :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widoczki z tarasu pierwsza klasa 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A jak się podniesie tyłek z fotela to widać jeszcze więcej :).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.03.2022 11:28

Wspaniały ten zacieniony taras! Roślinność :hearts:

My też zwykle szukamy apartmanu na miesiąc przed wyjazdem. W Chorwacji (na wyspach) zawsze piszemy maile bezpośrednio do gospodarzy. Nie sprawdza się ani Booking, ani AirBnb. Wyjątkiem był Šipan, gdzie udało się znaleźć kwaterę na Air, ale to nietypowa Chorwacja ;) No i jeszcze Zadar w 2020 roku - też AirBnb.
Natomiast w poszukiwaniu noclegów w Czarnogórze, Bośni, Serbii już się te portale sprawdzają. Ciekawe...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.03.2022 14:11

Ja jak Aga rezerwuje. Chorwacja bezpośrednio (choć ze sporo większym wyprzedzeniem na lipiec), ale inne miejsca to Booking. Choć w Grecji baza w bing jest spora to ceny są mocno wywindowane w górę, więc i tak bezpośrednio lub przez lokalne lub serbskie agencje (często mają niższą cenę niż oferuje właściciel).

Apartament z ciekawym rozkładem. Można w nocy trafić na ulicę zamiast po wde z lodówki :D
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.03.2022 14:33

maslinka napisał(a):Wspaniały ten zacieniony taras! Roślinność :hearts:

Warty był każdego wydanego euro, bo trafiliśmy na wyjątkowo upalny tydzień.
Poranki i przedpołudnia spędzaliśmy na tarasie, a wieczory na balkonie, bo bliżej do lodówki :oczko_usmiech: .

maslinka napisał(a):W Chorwacji (na wyspach) zawsze piszemy maile bezpośrednio do gospodarzy
piekara114 napisał(a):Chorwacja bezpośrednio

Niestety się przekonałam choć przyznam, że z niemałym zdziwieniem.
Mieliśmy zrobione rezerwacje na niedoszły ostatecznie do skutku wyjazd w 2019 roku - tranzytowo Varażdni, parę dni w Splicie i ponad tydzień w Stari Gradzie - wszystkie zrobione bezproblemowo na booking.com z opcją bezpłatnego odwołania i za rozsądne pieniądze.
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 03.03.2022 19:51

Piękne zdjęcia nocne, ale u Was to nie nowość. Rewelacyjna miejscówka w Omišiu. Już się nie mogę doczekać co robiliście po zmianie lokalizacji.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.03.2022 22:50

Sara76 napisał(a):Rewelacyjna miejscówka w Omišiu.

Wróciłabym tam bez wahania. W willi do wynajęcia są jeszcze dwa duże apartamenty na wyższych piętrach, dla 6ciu i 10ciu osób. Z nich to dopiero są widoki 8) .

Sara76 napisał(a):Już się nie mogę doczekać co robiliście po zmianie lokalizacji.

Było dość aktywnie :D . Może nawet uda nam się czymś zaskoczyć :wink:.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 04.03.2022 09:21

Fajne widoki z apartmana. Pewnie niestety wiązało się to z potrzebą wspinania się przy powrotach do kwatery.
Dawno mnie w Omisiu nie było więc chętnie popatrzę co tam ofociliście.
ts.1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ts.1 » 04.03.2022 09:39

Fajne widoczki, wróciły wspomnienia z pobytu w apartmanach na put Borka.
Pewnie Fortica zaliczona bo z put Borka to "rzut kamieniem" Choć mi żona do dziś wypomina tą wycieczkę w upale
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Szybki powrót po latach - Split i Omiš - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone