Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Szybenik, Trogir, Split - Miłość, złość i zauroczenie :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 20.08.2015 20:57

widok z plaży super 8)
KrzychuZiom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzychuZiom » 21.08.2015 07:51

piękny apartament :) my Trogir za tydz. a więc zasiadam tym bardziej :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.08.2015 08:40

Czy przy tej plaży w Sibeniku jest gdzie autem zaparkować?
Kobal66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobal66 » 21.08.2015 08:45

No to siadam i czekam na dalsze odcinki aby, umilić sobie wyczekiwanie na mój wyjazd w te okolice już początkiem września.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 21.08.2015 11:00

Szybenik jak i mniejszy Primosten są piękne i również muszę stwierdzić, że niedoceniane patrząc na Trogir, Split...Lubię takie miejscowości jak Szybenk, który jak dla mnie jest prełką jednak plażowanie na tego typu plażach jak na zdjęciu gdzie cumują w pobliżu kutry, jachty, stateczki nie jest w moim guście:( Wole spokojniejsze mniej uczęszczane, bardziej naturalne plaże.
Zuzanka1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zuzanka1 » 21.08.2015 12:47

KrzychuZiom napisał(a):piękny apartament :) my Trogir za tydz. a więc zasiadam tym bardziej :)

nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę...
Onlyhope
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Onlyhope » 21.08.2015 21:42

piekara114 napisał(a):Czy przy tej plaży w Sibeniku jest gdzie autem zaparkować?

My zawsze szliśmy do niej spacerkiem po schodkach od apartamentu, widziałam auta parkujące niedaleko plaży, więc na pewno jest dojazd, ale drogi niestety nie znam. W pobliżu jest hotel, więc zapewne jest z tyłu jakiś duży parking do plaży, bo było dużo przyjezdnych.
Onlyhope
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Onlyhope » 22.08.2015 19:07

Dziś po godzinie 22:00 wrzucę nowy post z małej wycieczki po mieście ( będzie to krótki post ze zdjęciami uliczek Szybenika), a już w poniedziałek o tej samej porze post o wycieczce na twierdzę Ivana górującą nad miastem. Nocne publikacje postów są spowodowane moim grafikiem pracy, wracam z pracy i zasiadam do pisania, więc proszę o cierpliwość i wyrozumiałość.

A tu zdjęcie pamiątki z Krka jaką zakupiłam w jednym z pierwszych sklepów z Souvenirami.
IMG_0010.JPG

Dwa lata temu będąc w Zadarze zostałam szczęśliwą posiadaczką talerzyka z mapką najbardziej popularnych miejsc w Chorwacji. Liczyłam, że w tym roku wynajdę takie talerzyki z każdego dużego miasta, ale tylko z danym miastem. Były owszem...ale same duże, a mi bardzo zależało na mniejszej średnicy. Zdecydowałam się, więc na ręcznie malowane gipsowe obrazki. Wybrałam Szybenik, Split i Krka. Ze Splitu obrazek jest najpiękniejszy...ale do zwiedzania Splitu jeszcze daleko.

Nie słynę z kupowania pamiątek na potęgę. Kiedy jadę na wakacje zawsze na liście zakupów widnieje pocztówka do ręcznie robionego albumu oraz obrazek na "podróżną ścianę" :) + coś co da się wypić i zjeść :D
W tym roku był to dżem mandarynkowy i serek oraz wino, będą zdjęcia..!

IMG_0019.JPG
Onlyhope
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Onlyhope » 22.08.2015 22:17

Część 4

SDC17972.JPG

Dziś post z małą wycieczką po mieście, kolejnego dnia oglądaliśmy Katedrę Św. Jakuba od środka. Wstęp kosztował nas 15 kun/os. Warto wejść tu i w ciszy pobyć blisko pana Boga. Przy wejściu otrzymaliśmy ulotkę w języku polskim opisującym wnętrze katedry. W środku nie robiłam zdjęć,ponieważ nie posiadałam dobrego sprzętu,który zrobiłby dobre zdjęcie bez lampy. Trzeba po prostu tam wejść i zobaczyć piękno katedry zbudowane ludzką ręką przez artystów. Chrzcielnica zrobiła na mnie ogromne wrażenie.

SDC18002.JPG

Uliczki w Szybeniku zachęcają do spacerów. Nie da się w nich zgubić, bo zawsze gdzieś dojdziemy. Czy to będzie jedna z bram miasta, czy krawcowa w jednej z ukrytych bocznych ulic, czy tył restauracji, zawsze odszukamy drogę powrotną :) Niektóre ulice są spokojne, z dala od zgiełku miasta. Nie spotka się na nich zbyt wielu turystów. Tylko ci, co zawitali w Szybeniku na dłużej niż jeden dzień lubią przechadzać się tymi drogami. Tu dopiero można odetchnąć,poczuć bicie serca tego miasta. Wystarczy parę minut, aby dosłownie zakochać się w Szybeniku.

SDC17983.JPG

SDC17994.JPG

SDC17995.JPG

SDC17974.JPG

SDC17990.JPG

SDC17991.JPG

Odwiedziliśmy także miejsce obok katedry, które z zewnątrz wygląda jak sklep z pamiątkami. W środku jednak kryje małe muzeum, w którym zobaczymy studnie, zdjęcia zabytków miasta i wiele innych ciekawych zbiorów.

SDC18014.JPG

Mogliśmy również poznać Chorwację nosem :) Wystarczyło otworzyć skrzynkę z dowolnie wybranym zapachem.

SDC18019.JPG

Natknęliśmy się także na piękne kwiaty w donicach. Były tak duże, że uwieczniłam je na zdjęciach.
SDC18022.JPG

SDC18023.JPG

Do pełnego szczęścia i pewności, że wybraliśmy Szybenik na nasze główne miasto wakacyjne niewiele nam było potrzeba...wystarczyło wejść na Twierdzę Ivana, która znajduje się nad miastem ( spacerkiem od centrum ok 20-25 min ). O tej wyprawie w kolejnym poście już w poniedziałek.

SDC18049.JPG
krasiu666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krasiu666 » 23.08.2015 04:34

To czytam. W tym roku w planach miał być Szybenik i jego okolice ale nie wyszło. To teraz sprawdzę co straciliśmy.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 23.08.2015 09:59

Onlyhope napisał(a):Odwiedziliśmy także miejsce obok katedry, które z zewnątrz wygląda jak sklep z pamiątkami. W środku jednak kryje małe muzeum, w którym zobaczymy studnie, zdjęcia zabytków miasta i wiele innych ciekawych zbiorów.
Mogliśmy również poznać Chorwację nosem :) Wystarczyło otworzyć skrzynkę z dowolnie wybranym zapachem.

Czy mogłabyś podać dokładne namiary na to małe muzeum. Będę w Szybeniku przejazdem (tylko trzy godziny) i chętnie bym tam zajrzała, ale szukając stracę trochę cennego czasu. Dobrze byłoby nie krążyć, ale iść na pewniaka. (Czy za wstęp trzeba płacić, jeśli tak, to ile ?)
Byłam już w Szybeniku, ale też tylko przejazdem. Katedra faktycznie przepiękna, uliczki klimatyczne. Tylko słońca mi wtedy brakowało. Może w tym roku będzie lepiej.
Onlyhope
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Onlyhope » 24.08.2015 21:25

dhmegi napisał(a):
Onlyhope napisał(a):Odwiedziliśmy także miejsce obok katedry, które z zewnątrz wygląda jak sklep z pamiątkami. W środku jednak kryje małe muzeum, w którym zobaczymy studnie, zdjęcia zabytków miasta i wiele innych ciekawych zbiorów.

Czy mogłabyś podać dokładne namiary na to małe muzeum. Będę w Szybeniku przejazdem (tylko trzy godziny) i chętnie bym tam zajrzała, ale szukając stracę trochę cennego czasu. Dobrze byłoby nie krążyć, ale iść na pewniaka. (Czy za wstęp trzeba płacić, jeśli tak, to ile ?)
Byłam już w Szybeniku, ale też tylko przejazdem. Katedra faktycznie przepiękna, uliczki klimatyczne. Tylko słońca mi wtedy brakowało. Może w tym roku będzie lepiej.

Witaj,muzeum nazywa się „Četiri Bunara“ i jest bezpłatne, znajduję się naprzeciwko wejścia głównego do katedry św. Jakuba. Przed wejściem stoi stragan z rękodziełem, i jest baner . Muzeum wygląda troszkę jak sklep z pamiątkami, dodatkową atrakcją jest kawiarnia i restauracja ulokowane piętro niżej, łatwo odszukać tą lokalizację :) Polecam zajrzeć jeszcze do muzeum miasta Szybenik ( wejście z tyłu katedry od strony chrzcielnicy - 30 kun za osobę ) , zwiedzaliśmy go ok 40 min - łącznie z obejrzeniem filmów o historii miasta. Polecam tam zajrzeć, ponieważ muzeum jest nowe i bardzo multimedialne, po wyjściu inaczej patrzy się na miasto.
Onlyhope
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Onlyhope » 24.08.2015 21:28

Moi drodzy czytelnicy, post z kolejnym dniem relacji wrzucę jutro do południa.Przepraszam za małe opóźnienie, ale po dwóch dniach pracy po 10 i 12 h myślę tylko o tym, żeby pójść spać... trzeba było zostać w Chorwacji :)). Jutro nadrobię zaległości.
Onlyhope
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Onlyhope » 25.08.2015 12:43

5 Część

Wieczorem wybraliśmy się na twierdzę Ivana ( Tvrđavi Ivana ). Wejście -bardzo dobrze oznakowana droga na górę od centrum, lub boczne dojście od twierdzy św. Anny łatwymi do podejścia schodami.

SDC18038.JPG

20150805193752.jpg

Czas : ok. 30 min spokojnym spacerkiem

Dlaczego tak mocno zachęcam aby wejść na twierdze będąc w Szybeniku? Bo po 1 widoki są po prostu przepiękne, po 2 klimat twierdzy sprawia, że zwiedzanie staje się bardzo ciekawą przygodą.

20150805193350.jpg

SDC18047.JPG

Widoki w drodze na szczyt :) ... zazdrościłam rodzinie ze zdjęcia powyżej, która właśnie przygotowywała się do kolacji. Własny taras w takim miejscu, to marzenie :). Zdjęcie niestety nie oddaje w pełni tego widoku.

SDC18054.JPG

SDC18062.JPG

SDC18058.JPG

I ciągle pod górkę,a po drodze coraz piękniejsze widoki!

20150805194801.jpg

SDC18066.JPG

Stoimy już przez wejściem do twierdzy. Na samej górze jest tak pięknie, że zachwycamy się jeszcze kilka minut zanim wejdziemy do środka.

11914237_964204213638955_1980966697_o.jpg

Na dzień dobry wita nas znak, który informuje o zwiedzaniu twierdzy na własną odpowiedzialność.

20150805194832.jpg

Zwiedzanie oczywiście jest darmowe, w informacji turystycznej miły pan informował nas, że w przeciągu 2 lat mają odnowić twierdze i udostępnić jako kolejną atrakcję do zwiedzania turystom.

SDC18076.JPG

Obecnie można ze spokojem wybrać się tu na spacer, bez konsekwencji zupełnie za darmo. Mijaliśmy wielu miejscowych, którzy przychodzą tu na spacer ze swoimi pupilami, aby w ciszy i spokoju delektować się zachodem słońca.

SDC18085.JPG

SDC18069.JPG

Specjalnie nie dodam zbyt wielu zdjęć , bo chcę abyście sami poczuli magię tego miejsca, kiedy będziecie mieć okazję odwiedzać Szybenik. A jest wiele zakamarków, do których można zaglądnąć.

SDC18080.JPG

SDC18078.JPG

Na koniec relacji ciekawostka. Na tyłach twierdzy znany serial Gra o Tron miał okazję grać tam swój epizod :) Zdjęcie na górze wykonane przeze mnie, zdjęcie numer 2 zaczerpnięte z internetu( zdjęcie nagrywanej sceny walki ). To dodatkowa gratka dla fanów tego serialu.

SDC18088.JPG

bscap0001_1.jpg

Już w czwartek kolejna część naszej wyprawy do Chorwacji :)

Wycieczka do Brodaricy i wyspa Krapanj
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 26.08.2015 19:15

Onlyhope napisał(a):Lecimy dalej... po południu trzeba wspiąć się na twierdzę Św. Anny. Sama wspinaczka nie trwa dłużej niż 10 min spokojnym spacerkiem , zatrzymując się jeszcze po drodze w ogrodzie połączonym z kawiarnią.
Na górze widoki piękne ! Na katedrę, plażę i miasto. Sama twierdza ma niewiele do pokazania oprócz pokaźnego amfiteatru ( obecnie trwał tydzień koncertów, więc stała na nim scena ), ale warto tu wejść i podziwiać widoki

Szukam i szukam wiadomości o tej twierdzy i wychodzi mi, że jest to twierdza Św. Michała usytuowana na wzgórzu Św. Anny, nazywana też twierdzą Św. Anny. Czy dobrze wnioskuję :?:
Napisz coś więcej o tej twierdzy. Interesuje mnie, jak do niej dojść, czy są jakieś tablice wskazujące drogę dojścia. Na mapie widzę, gdzie ta twierdza się znajduje, więc wiem w którym kierunku iść, ale jest tam tyle uliczek, że nie chciałabym w nich pobłądzić. Czy wstęp jest płatny i jeśli tak, to ile kosztuje bilet.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Szybenik, Trogir, Split - Miłość, złość i zauroczenie :) - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone