napisał(a) mariush_foto » 11.05.2007 06:25
monika2277 napisał(a):Cześć opisujcie wszystko ile jechaliście godzin jak trasa.
Jaki przelicznik euro do kuny. Jakie ceny w solarisie.
No i oczywiście pochwalcie się zdjęciami.
Ja wyjeżdżam na koniec czerwca.
Pozdrawiam
Z Torunia wyszło równie 1500 km w jedną stronę.
Jechaliśmy przez Cieszyn, nocleg w Mikulov (bardzo fajne miasto na popołudnie), Wiedeń, Maribor, Zagrzeb i Szybenik. Trasa prawie cały czas prowadzi autostradami albo drogami ekspresowymi - 120-150 km/h (w Chorwacji koszt przejazdu to ok 20 euro - przygotuj sobie drobne euro na pierwszą bramkę). Po drodze zahaczyliśmy o Wechsel Pannorammastasse - ale wg mnie nie warto...
Przy płatnościach kartą (i wyciąganiu kasy z bankomatu) 1 kuna kosztowała mnie 52 grosze.
Ceny w Solaris - my płaciliśmy dość tanio (wychodziło ok. 40 zł/osobę za willę z klimą, kuchnią i łazienką, codziennie ścielonymi łóżkami i zmienianymi ręcznikami), ale wiem, że w sezonie ceny skaczą nawet trzykrotnie. W cenie apartamentu jest korzystanie z basenów krytych (szumnie nazywanych spa centrum) na terenie ośrodka oraz z siłowni (słabo wyposażonej). Na miejscu jest wszystko - plaże żwirowe, kilka knajp, market, restauracje. Do centrum Szybenika 15 minut samochodem, 5 minut do dużego centrum handlowego.
Nie wiem co planujesz na miejscu... ale ja koniecznie polecam ci Park Krka (statkiem z Solaris albo samochodem - druga opcja dużo taniej, a przy drodze można zjeść obiadek po wycieczce) i Trogir. Szybenik i tak odwiedzisz
Splitu nie polecam... Niestety, pogoda spowodowała, że udało nam sie wybrać na archipelag Kornati (wycieczka statkiem z Solaris, z lunchem na pokładzie kosztuje ok. 300 kun) - myślę, że warto.
Na razie dwa zdjęcia - z Solaris i z Szybenika. Więcej podrzucę w przyszłym tygodniu (mam nadzieję, że znajdę chwilę czasu żeby poobrabiać RAWy
)
Jakby co - pytaj