Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Szwajcaria - majówka 2024 - Michał

Szwajcaria nie ma tradycyjnej stolicy, funkcję tą pełni Berno z racji znajdującej się w tym mieście siedzibie rządu. Na terenie Szwajcarii znajdują się 24 górskie szczyty o wysokości ponad 4 tysiące metrów. Państwo to jest uznawane za najbardziej górzyste na świecie. Są na świecie dwa kraje posiadające kwadratową flagę, jednym z nich jest Szwajcaria, a drugim Watykan. W wyniku referendum 70% Szwajcarów opowiedziało się przeciwko wiązaniu Szwajcarii z Unią Europejską.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 06.05.2024 19:43

- OK Google...
Google:
DSC_4350_00011.jpg

- Dobra, dobra, nie chwal się, potrzebuję porady...
- Jakiej?
- Dawno nigdzie nie byliśmy. Potrzebujemy wyjechać, oderwać się...
- Gdzie?
- Nie wiem ... :oops:
- Jakieś warunki brzegowe?
- Może być autem, nie musi być blisko. Fajnie jakby góry połączyć z wodą, z jakimiś ładnymi miasteczkami, żeby można pozwiedzać. Warunek jest taki, że ma być maksymalnie estetycznie, pięknie. Ma być czysto. Mają być uśmiechnięci, mili ludzie.

DSC_4411_00072.jpg

- Kurczę, ładnie :serduszka: A gdzie to?
- Szwajcaria
- W sumie ... Zawsze o tym marzyłem ... :proszedzieki: A to tam chyba da się pojeździć takimi wagonikami w góry?

DSC_4505_00163.jpg

- O to, to, właśnie :hearts: A góry to pewno piękne tam?

DSC_4555_00213.jpg

- Jot_pe_er_de_el. A te miasteczka to takie wymuskane są? Takie czyste, architektonicznie spójne, z klimatycznymi uliczkami. Czyste? Czyste muszą być, nie znoszę brudnych miast. Nie znoszę ludzi, którzy śmiecą, wszędzie pety, małpki, syf. Jak mam wypoczywać to ma być tak jak ja chcę.

DSC_4996_00627.jpg

- No i wioski, wioski mają być takie z widokami, że wiesz i góry w tle i te wijące się dróżki i domki. Jak w obrazku...

DSC_5114_00741.jpg

- No super. To jeszcze tylko spytam o te krówki, te słynne szczęśliwe alpejskie krówki...

DSC_5119_00746.jpg

- Extra :spoko: Tylko, wiesz, Szwajcaria, drogo pewno jest ...
- Samochód masz taki większy? Wsadzisz lodówkę do bagażnika, tak jak jeździłeś do Chorwacji i wiozłeś jedzenie?
- Mam, wezmę
- No, pójdziesz jeszcze do Lidla, kupisz po jakiejś bule, jogurcie i opękasz.
- Dzięki. Namawiałeś Google, namawiałeś i namówiłeś :verryhappy:

Dialog prawdziwy? Może :jezykprosto:

Kraj moich marzeń by zobaczyć, udało się. Kraj w którym chciałbym mieszkać - nieosiągalne ze względów językowo - rodzinnych. Ale choć na chwilę dotknąć, nacieszyć oczy. Nie było siga-siga :lool: W 7 dni: 5 miast, 4 wioski, 3 szczyty i jeszcze coś po drodze. Było na pełnej - i tak miało być :boss:

Zaczynamy :verryhappy:

pozdrawiam, Michał
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 06.05.2024 20:35

majkik75 napisał(a):- OK Google...
Google:...
- Dzięki. Namawiałeś Google, namawiałeś i namówiłeś :verryhappy:

Dialog prawdziwy? Może :jezykprosto:

Toście sobie pogadali, jak równy z równym :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:

majkik75 napisał(a):Kraj moich marzeń by zobaczyć, udało się.

No i wreszcie się wydało, gdzie Was poniosło w majówkę. Szwajcaria.
Będę tutaj często zaglądać, bo mnie interesuje, czy google Ci nie naściemniał :oczko_usmiech:.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 06.05.2024 20:49

Tam raczej nie pojadę bo mają zbyt mało znane porty morskie więc poczytam co stracę :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.05.2024 05:14

Kiedyś mocno planowałem Schweiz, kiedy moja Pani była pod wpływem książek o pewnym alpiniście, ale jakoś temat wyparował...
Miało być w połączeniu z Alzacją i po drodze...
Na razie pooglądam u Ciebie, może temat wróci.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 07.05.2024 06:53

megidh napisał(a):Toście sobie pogadali, jak równy z równym :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:

Tak bardziej serio, to obecnie na rynku kształtuje się bardzo na razie wąska specjalizacja osób, które umieją "rozmawiać" z AI ;)

Kapitańska Baba napisał(a):Tam raczej nie pojadę bo mają zbyt mało znane porty morskie więc poczytam co stracę :D

A widzisz, szkoda, tam to można dopiero popłynąć :lezekwicze:

te kiero napisał(a):Kiedyś mocno planowałem Schweiz...

Podobnie jak u mnie. Od dobrych kilku lat "marzyłem". No i trzeba spełniać marzenia :verryhappy:

pozdrawiam, Michał
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 07.05.2024 07:07

majkik75 napisał(a):5 miast, 4 wioski, 3 szczyty i jeszcze coś po drodze.

Zaciekawiony zdjęciami i wyliczanką będę obserwował :) .
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 07.05.2024 07:47

26.04.2024

Startujemy :spoko:
Załadowani w 2 torby, lodówkę turystyczną i drożdżówkę na drogę zrobioną przez Najlepszą z Żon :serduszka: wyjeżdżamy spod Łodzi około 21:30
IMG_20240426_200237178_HDR.jpg

Do naszego pierwszego punktu, czyli noclegu pod Zurichem mamy bez jakiś groszy 1200km. Droga od nas była na Wrocław, potem bokiem Drezno, Chemnitz, Norymberga, obok Bodensee i docelowo miasteczko Kloten poz Zurichem. Po drodze jakieś krótkie dotankowania, Żona mnie zmieniła na jakiś czas i chwilę po 8 rano zatrzymaliśmy się na śniadanie na parkingu. W Kloten byliśmy pod hotelem o 10:30.

Można by długo pisać, bo wybór hoteli jest oczywiście bardzo duży, ale wybranie takiego powiedzmy "atrakcyjnego" ;) cenowo jest już lekkim wyzwaniem. Można by naturalnie przenocować w Zurichu, ale niestety nie byłem w stanie znaleźć nic w miarę sensownego jeśli chodzi o cenę oczywiście... Poza tym ogromne problemy z parkowaniem w centrum i koszty tego dodatkowo mnie odstraszały.
Wybór padł na miasteczko obok Zurichu z dobrą komunikacją do centrum.
Znalazłem na Bookingu hotel Allegra Lodge. 740 zł za noc, bez śniadania, pokój 4 osobowy. Do tego opłata klimatyczna i parking za 140 zł. Parking w podziemiu budynku.
Mimo, że pokój mieliśmy standardowo od jakiejś 13 to będąc wcześniej już był gotowy, choć wcześniej rozmawiałem z hotelem i nie mieli problemu by zostawić auto na parkingu i pójść sobie zwiedzać, gdyby jeszcze nie mieli pokoju. Ale tutaj jest wszystko naszykowane, szybkie zameldowanie, już wcześniej mam opłacone wszystkie hotele, więc na miejscu tylko dopłata za parking i klimatyczna.

A pokoik był taki
IMG_20240427_110432485_HDR.jpg

IMG_20240427_110439918_HDR.jpg

IMG_20240427_110455175_HDR.jpg

IMG_20240427_110537009.jpg

IMG_20240427_110542609.jpg

Okna mieliśmy na osiedle mieszkaniowe a z drugiej strony jest stacja kolejowa Kloten, widać ją z przeszklonego korytarza hotelu.
IMG_20240427_114655938_HDR.jpg

No i sam parking
IMG_20240428_075407486.jpg

Także zostawiamy rzeczy, szybkie odświeżenie po drodze i idziemy na stację żeby dojechać do Zurichu. I zwiedzanko :verryhappy:

pozdrawiam, Michał
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 07.05.2024 08:13

Mam wrażenie, że w Kloten jest też zurychskie lotnisko.
Nie mieliście problemu z tym, że blisko hotelu były i pociągi, i samoloty (hałas itd.) :?:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 07.05.2024 08:25

Nefer napisał(a):Mam wrażenie, że w Kloten jest też zurychskie lotnisko.
Nie mieliście problemu z tym, że blisko hotelu były i pociągi, i samoloty (hałas itd.) :?:

Tak, masz rację, jest dosłownie obok lotnisko. Ale, serio, nic nie słyszeliśmy, nawet w ciągu dnia, choć tak naprawdę to byliśmy tam przecież tylko na chwilę po przyjeździe i potem już wieczór i noc w hotelu. A w nocy spaliśmy przy jednym uchylonym oknie.
Nie było żadnego problemu z hałasem lotniskowym :papa:

pozdrawiam, Michał
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 07.05.2024 10:18

Ok, dzięki za info. To dobrze, że nie mieliście problemu.
My kiedyś w Pradze mieszkaliśmy w hotelu przy lokomotywowni i wagonowni Kolei Czeskich, tak że całą noc coś tam jeździło i hałasowało zwłaszcza na łukach. Mnie to nie przeszkadzało (śpię raczej twardo), ale mojej małżonce trochę bardziej.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.05.2024 14:12

Pokój bardzo fajny, ale ceny, no cóż - szwajcarskie... Nie ma się co dziwić; ostatnio, dokąd nie pojedziemy (Włochy, Hiszpania, Czechy) za nocleg płacimy około 100 euro (za dwie osoby). A to jednak Szwajcaria :D

Z przyjemnością się dosiadam do relacji i bardzo jestem ciekawa tego kraju, bo byłam w nim tylko przez kilka godzin, na nartach (ośrodek Samnaun) :mg:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 07.05.2024 18:58

maslinka napisał(a):Pokój bardzo fajny, ale ceny, no cóż - szwajcarskie... Nie ma się co dziwić; ostatnio, dokąd nie pojedziemy (Włochy, Hiszpania, Czechy) za nocleg płacimy około 100 euro (za dwie osoby). A to jednak Szwajcaria :D

Całkowicie masz rację. Niestety zmiany cen widać (banał) i nic z tym nie poradzimy.
Ale:
- weźmy już nawet to 100EUR za nocleg, niech będą 4 osoby. Nie znam aktualnych cen w Cro, Włochy, Hiszpania, ale za taką kwotę znajdziemy coś powiedzmy w miarę przyzwoitego. W Szwajcarii wszystkie hotele w jakich byliśmy znacznie przewyższały tą kwotę. Co więcej były to naprawdę najbardziej budżetowe hotele przy zachowaniu minimum rozsądku: opinie, lokalizacja, dostępność parkingu. Sam parking potrafi kosztować 25CHF za dobę czyli ponad 110 zł :oczy:
- na szczęście chyba da się jeszcze znaleźć powiedzmy w miarę "tanie" miejsca i mówię tu o Grecji. Grecja będzie u nas w lato po raz drugi pod rząd (w zeszłym roku Lefkada), tym razem bliżej Aten, ale (jeśli tylko Booking nic nie odwali ;) ) to mam zaklepane 2 apartmany, 1 za 113EUR praktycznie przy plaży na uboczu małego miasteczka. Cały dom dla nas 70m2, z widokiem na plażę, do tego jakiś ogród ... A w drugiej części pobytu w innym miejscu w typie "studio", z basenem i śniadaniami (!) za 120EUR :boss:

Szwajcaria to - dla mnie - tzw. pierwszy świat i ma wszystko co się z tym wiąże ...

pozdrawiam, Michał
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 07.05.2024 19:15

Jeszcze porządkowo, bo zapomniałem napisać na wstępie:

- Szwajcaria ma autostrady, limit 120km/h - można jeździć bocznymi drogami ale to już rzeźba jest okropna (czas). Jeśli nikogo nic nie goni, to spoko, ale jak się ma napięty program jak my trzeba kupić winietę. 40CHF na rok, strona https://via.admin.ch/shop/dashboard

- Internet: abstrakcja, zarówno koszty połączeń do PL jak netu. Albo żyjemy odcięci i się luzujemy :piwo: albo można kupić kartę, np: https://www.swisscom.ch/en/residential/ ... 5D%5B%5D=3
Do kupienia (teoretycznie) w punktach SwissCom, albo sklepach Avec. Niestety nie mieli ich akurat (pytaliśmy w kilku miejscach, nawet w SwissCom) i kupiliśmy na dworcu w Zurichu kartę Yailo - 3GB netu, 100 min rozmów za 20CHF. Do PL jednak oczywiście my z takiej karty zadzwonimy "za darmo" ale już w kraju ktoś zapłaci za połączenie odebrane, w mojej sieci (Plush) to chyba 3 zł :nie: Ale jako opcja do nawigacji, awaryjnego poszukania czegoś i kontaktu - spoko :spoko:
IMG_20240504_122822067_HDR.jpg

- Strona kolei szwajcarskich http://www.sbb.ch
Od tego się w pewnym sensie wszystko zaczęło ... najpierw miał być trip organizowany właśnie przez SBB. Zobaczcie tutaj na ofertę
https://www.sbb.ch/en/leisure-holidays/ ... rland.html
Ale... za 4-5 dni jak zaczynałem szukać wychodziło za naszą 4 jakieś 12 tyś :bojesie: I mógłbym długo pisać, bo już się właściwie doktoryzowałem w ustaleniu optymalnej trasy, pisałem z SBB w celu ustalenia szczegółów, onie odpisywali bardzo fajnie, ale ostatecznie wyszło mi, że co prawda epickie pociągi będą, ale chyba sam ogarnę to inaczej, więcej zobaczymy. Ale niekoniecznie taniej ... :roll:

I chyba tyle już "technikaliów" :proszedzieki:

pozdrawiam, Michał
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 07.05.2024 21:35

Hejka!
Letniej Szwajcarii nigdy nie miałam w planach. Czy po Twojej relacji coś się zmieni? Sama jestem ciekawa :D
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 08.05.2024 07:16

wiola2012 napisał(a):Hejka!
Letniej Szwajcarii nigdy nie miałam w planach.

Letniej mówisz...? :chytry: Zobaczymy, zobaczymy ... :jupi:

pozdrawiam, Michał
Następna strona

Powrót do Szwajcaria - Svizra

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone