Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Szumawa - ktoś był (Holasovice)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
_chudy_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 05.03.2012 14:00

Witam,

jak w temacie. Jako że z rodzinką zaczęliśmy się przymierzać do długiego majowego weekendu (to już wcale nie tak daleko :lol:), jedno z haseł jakie padło ze strony teściów (niestety nie poparte zbyt wieloma konkretami/zdjęciami) to Szumawa w południowych Czechach.

Czy ktoś może był, jest w stanie polecić jakieś noclegi, miejsca do odwiedzenia (na pewno Czeski Krumlov)? W szczególności interesuje mnie teren parku narodowego, który się tam znajduje a niestety wyszukiwarka forumowa na hasło "Szumawa" nie wypluwa zupełnie nic.

Pozdrawiam i z góry dzięki wszystkim za informacje :papa:
Ostatnio edytowano 07.06.2013 22:30 przez _chudy_, łącznie edytowano 5 razy
_chudy_
Croentuzjasta
Re: Szumawa - czy ktoś był?

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 12.05.2013 11:42

Z rocznym opóźnieniem mogę napisać - ktoś był 8) Wyjazd organizacyjnie (27.04-04.05.2013) się udał, nieco zawiodła aura ale na szczęście deszczu było zdecydowanie mniej niż chmur :roll: Efekt był taki, że zwiedzania było więcej niż chodzenia po górach (miało być dokładnie na odwrót) ale na szczęscie w okolicy było co pooglądać :D

Na szczegółową relację prawdopodobnie nie znajdę dość czasu (chyba że ma zamiar padać do lipca...) a i zdjęcia w większej części nie takie, jak bym sobie życzył ale planuję wrzucić ich w tym wątku trochę z miejsc, które udało się odwiedzić. Tereny mało chyba w Polsce znane (choć paru rodaków tu i tam można było usłyszeć) więc myślę że warte choćby krótkiego opisania.

Zapraszam :papa:
Ostatnio edytowano 12.05.2013 12:54 przez _chudy_, łącznie edytowano 2 razy
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 12.05.2013 11:52

Ano tyż był...
Kiedyś. Niewiele ale dobrze wspomina. :)

Grosser Arber zaliczona?
:lol: :wink: :mrgreen:
_chudy_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 12.05.2013 11:56

Na pierwszy ogień - zaliczony po drodze Tabor uznany za najciekawszy na wybranej trasie dojazdu:

Wrocław - Kłodzko - Nachod - Hradec - Pardubice - Chrudim - Havlickov Brod - Pelhrimov - Tabor - Pisek - Prachatice - Lenora

Miejsce docelowe wybrane mniej więcej w środku parku narodowego z opcją wypadów w różne jego części i ewentualnie do Niemiec bądź Austrii. Droga czasochłonna (conajmniej 7h jazdy) ale alternatyw brakuje (autostradą przez Pragę stosunkowo krótki odcinek). Na plus naprawdę dobra nawierzchnia również na bocznych czeskich drogach i możliwość urozmaicenia podróży o jakiś atrakcyjny postój :D
Ostatnio edytowano 12.05.2013 12:53 przez _chudy_, łącznie edytowano 1 raz
_chudy_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 12.05.2013 11:58

Fatamorgana napisał(a):Ano tyż był...
Kiedyś. Niewiele ale dobrze wspomina. :)

Grosser Arber zaliczona?
:lol: :wink: :mrgreen:

Niestety nie :-( W ogóle gór było zdecydowanie mniej niż był sobie życzył (ta aura...). Zaliczone za to najwyższe po stronie czeskiej Plechy (u góry w śniegu :roll: ).
_chudy_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 12.05.2013 12:51

Kilka zdjęć z Tabor (Taboru?, Tabora?) - głównie z rejonu 'namesti':

Obrazek
Tabor - 'Stare Mesto'

Obrazek
'Kostel Promenení Krista na hore Tábor'

Obrazek
'Stará radnice v Táboře patří k nejvýznamnějším památkám pozdní gotiky v českých městech'

Obrazek
'Archeologické průzkumy ukazují, že hrad a město Hradiště založil někdy ve třetí čtvrtině 13. století český král Přemysl Otakar II'

Obrazek
Widok z wieży kościoła na Tabor #1

Obrazek
Widok z wieży kościoła na Tabor #2

W Taborze spacer, obiad, zbratanie z miejscową słowiańską ludnością:

Obrazek

i po dodatkowych paru godzinach jazdy około 20 meldujemy się na miejscu, w Lenorze.

:papa:
Fatamorgana
Koneser
Re: Szumawa - ktoś był :-)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 17.05.2013 15:56

Tabor kojarzy mi się z dwiema sprawami- z Cyganami :lol: :wink: ale przede wszystkim z przeklętymi opadami we wrześniu 1995r, które sprawiły, że musiałem pozmieniać plany w czasie wyjazdu do Austrii i przez co też nie zwiedziłem wtedy okolicznych zamków- a jest tam co obejrzeć.
No i z Taboru też wyszły nici. Było tak ponuro i mokro oraz obrzydliwie chłodno, że lepiej było siedzieć w knajpie przy ciepłej kawie. Przynajmniej sobie tu zobaczę.
_chudy_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 17.05.2013 22:58

Zamków w tym wątku będzie dostatek - rzeczywiście Czechom jest czego pozazdrościć w tej kwestii - u nas dopiero w ostatnich latach zaczyna się dostrzegać że to jest coś, co przyciąga turystów i koniec końców przynosi dochód (abstrahując od wartości kulturowych). Tyle że często nie ma już co ratować... Ostanio na forum Lubiąż - byłem w zeszłym roku - nóż się w kieszeni otwiera że taka perełka została tak rozgrabiona.

Z Taboru to w zasadzie tyle - tylko krótki postój był - następny w kolejce jest Czeski Krumlov; z czasem wolnym krucho ale jak tylko znajdę chwilę to pociągnę dalej wątek.

Pozdrowienia :papa:
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 18.05.2013 10:55

szkoda, że tak późno zauważyłem temat, bo bym odpowiedział - byłem na Szumawie na weekend bożocielny w 2011 roku. Spałem na kwaterze we wiosce Černá v Pošumaví - bardzo sympatyczna miejscowość, nad zalewem, kilka knajpek, restauracyjek. W sezonie tłoczno, ale w czerwcu to jeszcze "przed", więc tanio :)

Szumawa to piękne góry, odludne, bo to dawna "żelazna kurtyna" i wszystkie dawne wioski, zamieszkałe przez Niemców, zostały zburzone, a ci wypędzeni, więc tam tylko zieleń i ewentualnie ruiny. Ciekawy jest trójstyk czesko-niemiecko-austriacki :)

Obrazek

a w Novym Udoli jest najkrótsza międzynarodowa linia kolejowa na świecie, licząca kilkaset metrów, a napędzana... ręcznie ;)
Obrazek

sorry, że się tak wcisnąłem, może kogoś zainteresuje :) ogólnie to ciekawe okolice dla ludzi, którzy nie lubią gęsto położonych miejscowości, choć oczywiście Czeski Krumlov turystów pełen!
_chudy_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 19.05.2013 22:19

Pudelek napisał(a):szkoda, że tak późno zauważyłem temat, bo bym odpowiedział - byłem na Szumawie na weekend bożocielny w 2011 roku. Spałem na kwaterze we wiosce Černá v Pošumaví - bardzo sympatyczna miejscowość, nad zalewem, kilka knajpek, restauracyjek. W sezonie tłoczno, ale w czerwcu to jeszcze "przed", więc tanio :)

Przez Cerną przejeżdżaliśmy parokrotnie, w lecie na pewno atrakcyjne miejsce nad zalewem, widoczki trochę jak z Bieszczadów a przynajmniej takie skojarzenia.
Szumawa to piękne góry, odludne, bo to dawna "żelazna kurtyna" i wszystkie dawne wioski, zamieszkałe przez Niemców, zostały zburzone, a ci wypędzeni, więc tam tylko zieleń i ewentualnie ruiny.

Tak też wyczytaliśmy, skusiliśmy się i nie żałujemy. Jedynie z terminem chyba trochę przestrzeliliśmy ale to w dużej mierze wina tegorocznej wyjątkowo długiej zimy (w Szumawie pachniało jeszcze zimą/przedwiośniem).
Pudelek napisał(a):Ciekawy jest trójstyk czesko-niemiecko-austriacki :)

Do tego pomniku nie dotarliśmy ale chyba byliśmy blisko bo Plechy (1378m) to szczyt graniczny Austrii i Czech.
a w Novym Udoli jest najkrótsza międzynarodowa linia kolejowa na świecie, licząca kilkaset metrów, a napędzana... ręcznie ;)

Tu nas nie było :roll: A o kolejce nie słyszałem wcześniej.
Pudelek napisał(a):sorry, że się tak wcisnąłem, może kogoś zainteresuje :)

Takie 'wtręty' zawsze mile widziane :lol:
ogólnie to ciekawe okolice dla ludzi, którzy nie lubią gęsto położonych miejscowości, choć oczywiście Czeski Krumlov turystów pełen!

To my :D I nawet w Krumlovie nie było specjalnie tłoczno jakkolwiek trochę skośnookich biegało oczywiście z aparatami :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.05.2013 22:48

Trochę znam Szumawę, przejeżdżałem autem i byłem w zamku Hluboka koło Budziejowic.

Hluboka zamek ładny, choć trochę za bardzo lukrowany :wink:
Obrazek
Mało przypomina zamek, szybciej dekorację teatralną.

Potem jechałem z Hlubokiej przez Prahatice
Obrazek
do przejścia granicznego Strazny.
Przybrałem za Hluboką 2 autostopowiczów maturzystów. Mówię im, że jadę do Nemecka, a oni się pytają czy do Pasova.
Zatkało mnie :roll:
Po minucie zajarzyłem, że im chodzi o Passau. :wink:
Bardzo ładne lasy, prawie bezludne, na trasie od Prahatic do granicy przez wiele kilometrów nie spotkałem żwego człowieka
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 20.05.2013 11:39

_chudy_ napisał(a):Do tego pomniku nie dotarliśmy ale chyba byliśmy blisko bo Plechy (1378m) to szczyt graniczny Austrii i Czech.

to fakt, to trójstyku od Plechów jest może z kilometr :) Na Plechy wchodziliście szlakiem koło pomnika Stiflera?

Tu nas nie było :roll: A o kolejce nie słyszałem wcześniej.

to dawne połączenie z Czeskiego Krumlova do Pasawy - po II wojnie światowej jest zlikwidowano, po czechosłowackiej stronie pociągi jechały tylko do granicy, Niemcy potem w ogóle usunęli część torów. Po upadku komunizmu, kiedy okazało się, że nie ma szans na odbudowę połączenia, grupa pasjonatów ułożyła na samej linii granicznej kilkaset metrów torów i "wozi" tam turystów. Obok jest niewielkie muzeum, bar w wagonie itp.. Do Novego Udoli, które jest kolejną wymarłą wioską (ocalał 1 dom) jest wygodny dojazd "normalnym" pociągiem.

To my :D I nawet w Krumlovie nie było specjalnie tłoczno jakkolwiek trochę skośnookich biegało oczywiście z aparatami :lol:

to pewno zależy od pory roku, może teraz było jeszcze za zimno na Azjatów? :D

jest wzorowany na Winsdorze tylko w XIX-cznej wersji, więc trudno się dziwić ;)
_chudy_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 20.05.2013 22:18

Lednice napisał(a):Trochę znam Szumawę, przejeżdżałem autem i byłem w zamku Hluboka koło Budziejowic.

Mało przypomina zamek, szybciej dekorację teatralną.

(...)

To skoro Hluboka została już wspomniana...

Obrazek

Nasze odczucia podobne - pierwszy zamek w tym miejscu powstał już w XIII wieku ale na przestrzeni dziejów był przebudowywany tyle razy że na dzień dziejszy jest to co widać :roll: Efektowne z pewnością, warte wizyty, ale osobiście wolałbym oglądać coś 'nieco' starszego... Tutaj winowajcy obecnego stanu rzeczy ;-)

Obrazek

Praktycznie kompletna przebudowa w stylu neogotyckim miała miejsce w latach 1841-1871. Parę dodatkowych zdjęć pałacu i jego otoczenia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Herb Schwarzenbergów - napis po łacinie głosi 'Nil nisi rectum' ('Tylko prawo').

Obrazek

Biorąc pod uwagę, że przy projektowaniu herbu jakiś kozak zaporoski (?) stracił głowę było to chyba prawo dość okrutne...
_chudy_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 20.05.2013 22:36

Pudelek napisał(a):
_chudy_ napisał(a):Do tego pomniku nie dotarliśmy ale chyba byliśmy blisko bo Plechy (1378m) to szczyt graniczny Austrii i Czech.

to fakt, to trójstyku od Plechów jest może z kilometr :) Na Plechy wchodziliście szlakiem koło pomnika Stiflera?

Może odpowiem w poniższy sposób (na czerwono nasza trasa, początek i koniec w miejscowości Jeleni) :-)

Obrazek

Czyli innymi słowy - koło pomnika byliśmy, ale w drodze powrotnej :-)

Obrazek

Co do wejścia to patrząc z perspektywy trochę przesadziliśmy - bliżej było startując z Nowej Pecy (to co narysowałem powyżej to w sumie jakieś 21 km) ale nadmiar świeżego powietrza nikomu nie zaszkodził ;-)
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 20.05.2013 23:02

całkiem ładna pętelka :)

co do herbu to, z tego co pamiętam, to nie był Kozak, ale głowa zabitego Turka, którego dziobał kruk - rodzina chyba się zasłużyła podczas wojen z Osmanami
Następna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies