Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Szumawa - ktoś był (Holasovice)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
_chudy_
Croentuzjasta
Re: Szumawa - ktoś był (Plechy)

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 30.05.2013 08:11

Lednice napisał(a):No, prawie bezludne. :wink:
Mają swój urok, spory urok.

Ładne fotki, gratulacje :D

Z fotek nie jestem w 100% zadowolony - widoczność była słaba a i sprzęt foto wypadałoby chyba kiedyś w końcu wymienić... Ale cieszę się że zdjęcia się podobają - robiłem co mogłem tak przy ich wykonywaniu jak i selekcji do prezentacji na forum :-)

Góry ciekawe, mocno żałuję że nie pochodziliśmy więcej - jedyne co mnie trochę drażniło to często pojawiający się asfalt, w miejsach gdzie moim zdaniem powinien być zwykły szlak - no chyba że akurat na takie trasy trafialiśmy :roll:
_chudy_
Croentuzjasta
Boubin

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 30.05.2013 08:27

Kontynuując górski wątek - porcja zdjęć z trasy na Boubin (1362 m), szczyt z wieżą widokową nieopodal Lenory:

Obrazek

Start z parkingu powyżej miejscowości Zaton zielonym, niebieskim i czerwonym szlakiem - powrót czerwonym i zielonym wokół wspomnianego rezerwatu Boubinski Prales.

Obrazek

Jeziorko w drodze na Boubin - sztuczne, wykorzystywane do spławu drewna:

Obrazek

W jeziorku jest obecny pstruh ;-)

Obrazek

Gdzieś na trasie...

Obrazek

przed samym wierzchołkiem...

Obrazek

i na szczycie...

Obrazek

cdn
_chudy_
Croentuzjasta
Re: Boubin

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 30.05.2013 08:48

Wieża widokowa na Boubinie:

Obrazek

Co z niej widać kiedy coś widać ;-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I co widać kiedy trochę mniej widać ;-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn
_chudy_
Croentuzjasta
Re: Boubin

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 04.06.2013 21:18

I jeszcze kilka zdjęć z samego zejścia, skrajem Boubinskiego pralesa:

Obrazek

Obrazek

Rezerwat jest w całości ogrodzony, są ostrzeżenia o ryzyku wypadku spowodowanego walącym się drzewem i wewnątrz faktycznie sporo wykrotów:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wizyta nad znanym już jeziorkiem i zejścia tą samą trasą na parking powyżej Zatonu:

Obrazek

Obrazek

Przyrodniczo to tyle w temacie Szumawy, dalej będą już tylko (albo aż :-)) zamki i pałace.

:papa:
Użytkownik usunięty
Re: Szumawa - ktoś był (Boubin)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2013 21:46

Piękne zdjęcie, naprawdę.

A co do zamków i pałaców, to bardzo będę się cieszył na ich prezentację.
Lubię czeskie zamki
_chudy_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 06.06.2013 21:32

No to ruszamy :D Jeden efektowny pałac już tutaj był (Hluboka), poniżej parę zdjęć z tego samego dnia wykonanych przy renesansowym zamku-pałacu Kratochvile:

Obrazek

Obiekt zaprojektował w stylu rzymskiej posiadłości wiejskiej Włoch Baldessare Maggi (budowa w latach 1584-89) niestety trafiliśmy tutaj trochę nie w porę bo w poniedziałek kiedy pałac był zamknięty dla zwiedzających :oops: Na szczęście dzięki uczynnemu ogrodnikowi udało się chyłkiem zobaczyć nieco więcej niż bramę wjazdową:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pałac jest położony niemal przy głównej drodze nr 145 z Vimperku do Czeskich Budziejowic i jest ładnie zagospodarowany, na pewno warto tam zajrzeć, szczególnie w pełni wiosny - na nas zrobił przyjemniejsze wrażenie niż szerzej reklamowana Hluboka choć trochę szkoda że nie udało się zajrzeć do środka.

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2013 21:39

Jechałem z Hlubokiej do Prahatic i zamek widziałem przy drodze, rzeczywiście sympatyczny.
Zbudowano go jako zamek do imprez, stąd nazwa, w wolnym tłumaczeniu "beztroskie chwile" :lol:
_chudy_
Croentuzjasta
Re: Szumawa - ktoś był (Kratochvile)

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 06.06.2013 22:01

Miał służyć jako punkt wypadowy do polowań, w tamtych czasach najwidoczniej kojarzonych z beztroską i relaksem - w końcu TV i internetu jeszcze nie było :-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2013 22:16

Zależy dla kogo polowania to beztroska i relaks, dla dzikich zwierzaków raczej nie :wink:
Ale z drugiej strony przy tym, co się wyrabia teraz przy hodowli zwierząt, to wtedy był pełny humanitaryzm :roll:

Co do Hlubokiej, to pamiętam, że kupiłem w sklepie koło muzeum piękny album. Kosztował mniej niż bilet wstępu do zamku.
Zamiast czekania na zwiedzanie z przewodnikiem i samego zwiedzania, wybrałem obiad w miejscowej gospodzie :D
Przeglądając album zauważyłem, że wnętrza są może i ładne, ale jak na mój gust trochę przedobrzone, czegoś tu jest za dużo :roll:
http://www.zamky-hrady.cz/1/hluboka.htm

A przy okazji, to jest rewelacyjna stronka o czeskich zamkach: :D :D :D :D :D :D
http://www.zamky-hrady.cz/
_chudy_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 07.06.2013 20:43

Po podesłaniu takiego linka to nie wiem czy jest sens żebym kontynuował wątek ;-) Zdjęcia Hluboki efektowne trzeba przyznać a przepych w środku iście bizantyjski 8O
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.06.2013 21:17

Kontynuuj,
fajnie piszesz i robisz dobre fotki
_chudy_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 07.06.2013 21:18

To może teraz coś czego nie ma na stronce o 'hradach a zamkach' - nieopodal Czeskich Budziejowic znajduje się barokowa wioska wpisana na listę UNESCO - Holasowice. Barok to trochę późny bo chodzi o XIX wieczny barok ludowy...

Obrazek

Wieś ma zachowany średniowieczny, ponad 700-letni układ zabudowy i dość ciekawą historię - założona w roku 1263 i zasiedlona czeską ludnością po epidemii w I połowie XVI wieku zachowała jedynie 2 mieszkańców (!). Po tym wydarzeniu miejscowość została przejęta przez ludność napływową z Bawarii i Austrii stając się niemiecką enklawą w tym rejonie. Jako że po drugiej wojnie niemiecka ludność została wysiedlona nastapiła kolejna zmiana narodowości mieszkańców tym razem w kierunku odwrotnym...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W pobliżu wsi jako atrakcję turystyczną zostało skonstruowane (w sumie wyglądało na wciąż konstruujące się) lokalne 'holasovickie stonehenge' ale jak dla nas to pachniało to sporawym kiczem...

Ostatnio edytowano 07.06.2013 21:24 przez _chudy_, łącznie edytowano 1 raz
_chudy_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 07.06.2013 21:21

Lednice napisał(a):Kontynuuj,
fajnie piszesz i robisz dobre fotki

Dzięki za zachętę, postaram się wybrać co ze zdjęć mam najlepszego. Nic nie motywuje do pisania tak bardzo, jak wierni czytelnicy względnie czytelnik :D

Pozdrowienia.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.06.2013 21:26

Śliczna ta wioska, nie byłem tam.
Fotki bardzo udane.
Jedyny przytyk pod adresem Czechów: wioska wygląda jak wymarła
_chudy_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 07.06.2013 21:34

To chyba kwestia terminu (jak już tutaj pisałem miałem parokrotnie wrażenie że wybraliśmy się za wcześnie :roll:) jak i pogody (cały dzień był podejrzany pod tym względem ale na szczęście ostatecznie nie padało). Do tego byliśmy tam 'w tygodniu' a Czesi przecież nie mają weekendu majowego... Zresztą nie było tak całkiem pusto - w miejscowości jest knajpka, siedziało kilka osób, przewinęła się też grupka rowerzystów i jacyś samochodowi turyści z Polski choć ogólnie rzecz biorąc było faktycznie raczej pustawo...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Szumawa - ktoś był (Holasovice) - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone