Tygodniowy czarter jachtu (z jakich korzysta większość czarterujących) ma tę wadę, że ledwo w niedzielę wypłynie się z mariny po przejęciu jachtu, a już trzeba wracać z powrotem, ponieważ przy zdawaniu jachtu inspekcja podwodnej części kadłuba odbywa się już w piątek ok. godz. 19, a w tej sytuacji z tygodniowego czarteru na żeglowanie pozostaje nam wszystkiego 5 i 1/2 dnia, co pozostawia spory niedosyt. Z kolei czarter 2-tygodniowy - choć satysfakcjonujący - jest jednak zbyt kosztowny dla większości czarterobiorców.
Jeszcze w zeszłym roku firma Euronatic oferowała czartery 10-dniowe, co dla czarterobiorców było wspaniałym rozwiązaniem (z którego sam korzystałem), ale w tym roku ani ten operator ani żaden inny już nie wyraża zgody na czartery w pełni sezonu w innym rytmie niż tygodniowy.
Ponieważ koniecznie chciałbym i w tym roku jacht wyczarterować na półtora tygodnia, wymyśliłem sobie żeby znaleźć kogoś podobnie myślącego jak ja i 3 tygodnie podzielić na 2 czartery po półtora tygodnia.
W tej chwili mam już na tydzień od 17 do 24 lipca br. wyczarterowany bardzo fajny jacht Sun Odyssey 42.2 "Nereja"
https://www.yachtic.com/pl/nereja-sun-o ... 1#?step=~1
więc gdyby ktoś był zainteresowany czarterem tego jachtu w terminie od 27 lipca do 7 sierpnia (11 dni, najatrakcyjniejszy termin na urlop w Chorwacji!), to wówczas ten tydzień od 24 do 31 lipca moglibyśmy podzielić pomiędzy siebie.
Ja wydłużyłbym swój czarter o dodatkowe 3 dni (od soboty do wtorku), a mój "wspólnik" miałby dla siebie jacht na 4 dni (od wtorku do soboty) w cenie połowy tygodniowego czarteru.
Jeszcze inna zaleta takiego układu jest taka, że (u tego operatora) w tej dodatkowej części czarteru silnik do pontonu jest za darmo, podobnie za tzw. "transit log" obie załogi płacą tylko po jednym razie.
Obawy niewątpliwie budzi kwestia epidemii, ale od kilku dni sytuacja się zmieniła (co właśnie mnie zmobilizowało do działania), gdyż ubezpieczyciel od 12 stycznia rozszerzył swoje ubezpieczenie kosztów odwołania czarteru o przypadki spowodowane koronawirusem:
https://www.yachtic.com/pl/warunki-ubezpieczenia
Jeśli ktoś ma jakieś pytania odnośnie tego czarteru, to proszę je zadawać w tym wątku.
Oferta aktualna tylko do momentu, gdy ktoś inny podkupi nam ten jacht w interesującym nas okresie, więc jeśli ktoś byłby zainteresowany, to radzę zbytnio nie zwlekać