Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Szok i bzdura

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 27.07.2003 15:44

wiecie tak czytam i czytam nasze posty i zastanawia mnie jedna rzecz dlaczego w nas w polakach wpojono zasade odpowiedzialnosci zbiorowej .jezeli na 100 polakow 1 zrobi cos zlego to zaraz odnosi sie ten wyjatek do pozostalych 99% .duzo winy lezy po naszej stronie .mialem okazje przez 4 lata pracowac z niemaszkami (D) i powiem wam ze mowi sie ze to taki "cywilizowany ,ulozony ,dokladny sumienny i czyst narod i coo? spotykalem na swojej drodze niemców czystych zorganizowanych i takich o ktorych byscie w zuyciu nie powiedzieli ze oni naleza do unii ale jedno jest pewne oni nie tlumacza sie za swoicg gorszych krajanow oni tylko stwierdzaja ze w kazdy narodzie sa rozni ludzie na calym swiecie i nie przepraszaja za caly narod niemiecki bo takie generalizowanie doprowadza ze przyslowiowy porzadny kowalski czuje sie winny za jednego idiote nowaka (przepraszam porzadnych nowakow)przed cala europa a niektorym w to im graj
pozdrawiam
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 28.07.2003 07:14

Z ust mi to wyjąłeś
Olo100
Globtroter
Szok i bzdura

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo100 » 31.07.2003 13:01

Co do nacinania na stacji benzynowej. Jeżeli tankuje sie za kilkadziesiąt euro i policzą na Twoja niekorzyść litr lub dwa mniej to nie wynika z nacinania tylko z tego że przecież nie będą Ci liczyć po takim kursie jak w banku. Wyobraź sobie co by było gdyby ktoś tankował w Polsce za euro - dopiero wtedy by go nacieły te sknery na stracji. Na Chorwcji nie nacinaja na kasę, to wynika z minimalnej różnicy kursu, kilka kun na niekorzyść to nie koniec świata!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam
sirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 31.07.2003 22:43

Naciągacze i oszuści są wszędzie. W zeszłym roku nie będąc pewien czy moja winieta na Słowację jest jeszcze ważna (dziurka była na dniu w którym jechałem, a wolałem się upewnić jak to w Słowacji jest) zapytałem sprzedawcę na stacji w Rajce (Węgryprzy granicy ze Słowacją). Powiedział, że jest nieważna, ale on mi może sprzedać nową. Spytałem za ile. Odpowiedź była szybka: 10 € (15 dniowa). Zrezygnowałem. Stwierdziłem, że upewnię się w Słowacji. Rozmowa toczyła się po angielsku, wszystko rozumiał. Po moim kolejnym pytaniu, czy przejście graniczne na dole jest także dla obywateli innych nacji niż Węgry i Słowacja i ewentualnie jak dojechać do drugiego przejścia, nagle przestał rozumieć. Powiedziałem mu grzecznie po angielsku, że w Polsce mówi się iż "Polak,Węgier, dwa bratanki ..." i się pożegnałem. W Słowacji okazało się, że winietka jest ważna. Mógł powiedzieć, że nie wie, ale tego nie zrobił. Tłumaczę sobie, że być może naprawdę sądził, że jest nieważna, a cena była narzucona z góry. Ale jego nagły zanik znajomości angielskiego bardzo mnie zdziwił.
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 09.08.2003 00:55

Olo100 napisał(a):Co do nacinania na stacji benzynowej. Jeżeli tankuje sie za kilkadziesiąt euro i policzą na Twoja niekorzyść litr lub dwa mniej to nie wynika z nacinania tylko z tego że przecież nie będą Ci liczyć po takim kursie jak w banku. Wyobraź sobie co by było gdyby ktoś tankował w Polsce za euro - dopiero wtedy by go nacieły te sknery na stracji. Na Chorwcji nie nacinaja na kasę, to wynika z minimalnej różnicy kursu, kilka kun na niekorzyść to nie koniec świata!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam
dobrze kombinujesz ja mam zasade jak jade do jakiegos kraju to staram sie nie byc zbyt wygodny tylko przeliczam ile bede potrzebowal forsy na paliwo i ja wymieniam i nie mam problemu z nacinaniem ludzie troszke zadajcie sobie trudu i wymiencie pieniadze na kuny korona z glowy nie spadnie i przestaniecie plesc bzdury ze na stacjach tylko czekaja by biednrgo kowalskiego nacic na 50 kn
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2003 12:25

[/quote]Twoja wiedza o historii Polski jest znikoma. Zapytaj mamy zanim napiszesz kolejną bzdurę.
Michał[/quote]

A mnie najbardziej osłabiają tego typu wypowiedzi (i to nieważne na jaki temat). Czyli ja jestem mądry a ty głupi. No i przy okazji często można usłyszeć jakie to inne nacje są niekulturalne.
Szanowni forumowicze, spotyka się tu grupa ludzi (wcale nie taka duża jak na 38 milionowy naród) - mam propozycję: szanujmy siebie samych, innych i ... więcej luzu :)
Pzdr
grażka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grażka » 09.08.2003 15:21

"Szanowni forumowicze, spotyka się tu grupa ludzi (wcale nie taka duża jak na 38 milionowy naród) - mam propozycję: szanujmy siebie samych, innych i ... więcej luzu "

Święte słowa

Grazyna
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 09.08.2003 16:21

ja jestem za :D :D :D :D
bybus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bybus » 09.08.2003 20:40

slapol napisał(a):
[/quote]

: szanujmy siebie samych, innych i ... więcej luzu :)
Pzdr[/quote]

wlasnie , wlasnie .... :)
kjedi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kjedi » 09.08.2003 22:46

i ja jestem za.
A jak wyjeżdżamy za granicę to nie czujmy się jak psy spuszczone z uwięzi (czytaj inne nacje na poza krajem) . Jak podamy serce Chorwatom odpłacą podwójnie (jak ktoś potrzebuje przykładów to służę)
Szacunek dla wszystkich
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone