Re: Szlakiem 4 (?) mórz :) 2015
napisał(a) GREG_G » 21.07.2015 17:50
Na drugi dzień zaplanowaliśmy troszkę ciekawszą trasę, wg poniższej mapki:
Wycieczkę rozpoczęliśmy jadąc wzdłuż rzeki Vrbas w kierunku na Jajce.
W Jajce jest znany wodospad, który niestety mogłem sfotografować tylko z góry. Nie byłem w Jajce prędzej, ale widziałem poniżej jakiś taras, z którego byłby super widok. Byłby, gdyby udało się na niego zejść, ale chyba podmyło schody. Szkoda.
Ponieważ chciałem przed zmrokiem przejechać od kanionu Pivy do Żabjaka, po krótkiej wizycie w Jajce pojechaliśmy do Sarajewa. Od Zynicy zaczyna się bardzo dobra autostrada do samego Sarajewa.
Sarajewo to piękne miasto. Znalazłem podziemny parking zaraz za McDonaldem. Do Barcasiji, najbardziej znanej, muzułmańskiej części miasta mieliśmy może z 500 metrów spacerkiem. Zjedliśmy obiad, pozwiedzaliśmy. Spotkaliśmy wielu Polaków. Sarajewo jest warte odwiedzenia i to najlepiej na kilka dni.
Miasto - Historia.
na tym zdjęciu przypomina Innsbruck:)
"Nasz" Papież
takim jechał Franciszek Ferdynand w swoją ostatnią podróż w 1914??
Z Sarajewa udaliśmy się w kierunku Czarnogóry, przekraczając granicę przez Hum "trasą rajdu WRC" . Gdybym wiedział, że ta droga jest w takim stanie, chyba zmieniłbym trasę. Po prostu szkoda samochodu.
Materiał poglądowy video
W końcu dojeżdzamy do kanionu Pivy. Coś pięknego. Świetna pogoda robi swoje. Jest super.
Z głównej trasy odbijamy na Zabljak. Po kilku tunelach i serpentynach ukazuje się nam taki oto widok, Zaznaczam, że zdjęcia nie oddają przestrzeni i piękna tych gór.
Całą trasę dokumentowałem kamerą założoną na dach auta.
dlatego powstał klip video
https://youtu.be/C1d3uW-YgNUUdało się, bo w momencie gdy dojechaliśmy do kwatery w Zabljaku, momentalnie się ściemniło. Dzień bardzo udany. Piękne Sarajewo a na zakończenie niesamowite góry Durmitor. Jest plan by w te góry jeszcze kiedyś pojechać. Nocleg rezerwowałem na booking.com i tak idealnie trafiliśmy na doskonałego właściciela pensjonatu, który po tak wyczerpującym dniu ugościł nas czarnogórskimi specjałami: prsutem, serem i o wiele za dużą ilością przepalanki
Ostatnio edytowano 18.10.2015 07:20 przez
GREG_G, łącznie edytowano 2 razy