Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Szlaki turystyczne w Parku Jezior Plitvickich

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.08.2013 17:42

No, tak to jest :wink:

Aczkolwiek obok tego głównego są inne szlaki, np. nad Dolnymi Jeziorami.

4 godziny to minimum, żeby powiedzieć, że ma się jako taką wiedzę o Plitwicach. :roll:

Sporo ludzi schodzi z parkingu nr 1, zasuwa do wodospodu, robi fotki i wio z powrotem na parking.
I Plitwice zaliczyli :roll:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.08.2013 17:52

A relację sobie zmyśliłem :D

W Śródziemnomorskiej, zdaje się 6.5, macie pełny opis trasy, ze zdjęciami.

mervik napisał(a):...ja jakoś chodziłem dwa dni i tak na wszystkich szlakach nie byłem

Też nie byłem na wszystkich.
Na przykład nie przeszedłem granią po stronie Wielkiego Wodospadu, ale nie wydaje mi się, żebym za dużo stracił.
Cztery godziny mi wystarczyły, żeby pokazać żonie najważniejsze miejsca w Parku, natomiast, jak wspomniałem, takie zwiedzanie, które nie znuży i będzie ciekawe, dla kogoś, kro jest tam pierwszy raz, oceniam na sześć godzin.

No ale pewnie, jak ktoś lubi chodzić po lesie to pewnie mógłby tam i tydzień spędzić.

Pozdrawiam :)
fire
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fire » 20.08.2013 17:57

Dzieki weldon za probe pomocy, bilet jednodniowy posiadam, bo przeszlam trase H w tym roku, dopytuje sie o ten dwudniowy tak caly czas , bo interesuje mnie czy mozna kilkakrotnie brac dluga przeprawe statkiem czy nie, (pomagam znajomym Norwega zebrac info) i pluje sobie w brode, ze bedac tam na miejscu w Parku nie zapytalam w kasie biletowej jak to jest z tym naprawde. Ja jak szybciej juz pisalam mialam bilet jednodniowy podpieczetowany gdy plynelam a bylo tylko jedno miejsce z rysunkiem statek i pan skrupulatnie prosil o bilety i przybijal pieczatke i rysunkiem autobus( tam byl taki kociol przy "autobusach" ,ze nikt nie sprawadzal nawet biletow) i tak to odebralam ,ze mozna jeden raz plynacale mozliwe ze to bledne myslenie i dlatego tak wierce dziure w brzuchu o wyglad tego biletu dwudniowego :oops:
-----
Nam jak wspomnialam trasa H zajela okolo 4h z przerwa na posilek, mysle, ze przejscie trasy zalezy od "natezenia ruchu" , mielismy farta bylo malo grup wycieczkowych, wiecej indywidulanych zwiedzajacych, gdzie mozna bylo dosc sprytnie wymijac ich na kladkach i choc byly tez momenty i miejsca oblegane, gdzie trzeba bylo troche odczekac az przyszla na nas kolej na focenie , czy zachwycanie sie turkusowa barwa wody i zieleni.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.08.2013 18:29

W tym roku na jeziorze Kozjak przybijali pieczątkę na biletach
cancelled
Raczej z tego wynika, że drugi raz przez jezioro nikt nie popłynie :roll:
Nikt nie sprawdzał biletów w kolejce, tylko sprawdzali przy wejściu na teren parku
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.08.2013 18:41

Lednice napisał(a):W tym roku na jeziorze Kozjak przybijali pieczątkę na biletach
cancelled
Nikt nie sprawdzał biletów w kolejce, tylko sprawdzali przy wejściu na teren parku

To by było kompletnie bez sensu.

Startując z wejścia pierwszego, po przepłynięciu Kozjaka i obejrzeniu Górnych Jezior masz prawo wrócić do wejścia drugiego płynąc tam statkiem, więc nie mogą pozbawić cię tej możliwości.

Zresztą tak samo masz prawo wielokrotnie jeździć wagonikami, bo za bardzo innego wyjścia nie masz.
Tak samo masz prawo wielokrotnie w ciągu jednego dnia wchodzić na teren parku, bo jak inaczej zjeść obiad w Licka Luce, co mi się zdarzyło? Owszem, wracając spytali o bilety, ale nie robili żadnych trudności, tym bardziej, że nie miałem innej możliwości dotarcia do samochodu jak wagonikami.

A w regulaminie coś się zmieniło?
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 20.08.2013 19:01

weldon napisał(a): ale nie wydaje mi się, żebym za dużo stracił.

..to znaczy że nie byłeś tu :wink:

20120606082653(1).jpg

[quote="Lednice"]W tym roku na jeziorze Kozjak przybijali pieczątkę na biletach
cancelled

..w tamtym roku też pieczętowali bileciki i było można płynąć z powrotem :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.08.2013 19:43

Trudno wyczuć, jak jest z pieczątką cancelled we wszystkich przypadkach :roll:

W jakimś celu ją dają, bo inaczej by jej nie dawali. 8)
Ale z drugiej strony to byłoby dość bezsensowne zakazać popłynąć komuś drugi raz.
Widziałem jak na teren parku wchodzili młodzi Niemcy NAD górnymi jeziorami Nikt tam nie sprawdzał biletów i nie było kasy.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.08.2013 20:08

mervik napisał(a):..to znaczy że nie byłeś tu :wink:

Może i byłem. Dwa razy łaziłem po parku, za pierwszym razem spędziłem tam osiem godzin i wlazłem w wiele miejsc, dzięki czemu mogłem pominąć miejsca standardowe, podobne do innych, w czasie drugiego spaceru z żoną.
Na pewno to nie byłem w części poniżej Wielkiego Wodospadu i na pewno nie przeszedłem granią nad Wielkim Wodospadem do Górnych Jezior, tak samo, jak nie obszedłem w koło Kozjaka :D

Szczerze mówiąc to wątpię, żeby ktokolwiek zwiedził to wszytko, a tym bardziej, żeby musiał na to poświęcić dwa dni, skoro sami Chorwaci na mapach standardowe trasy oceniają na 4-6, a najdłuższe na 6-8 godzin.

Tak przy okazji, patrząc na plany tras, to nie ma za bardzo innej możliwości (oczywiście poza przebyciem wszystkich tras pieszo :D), żeby nie trzeba było albo dwa razy pojechać wagonikami, albo dwa razy statkiem, jeżeli chce się zobaczyć i Górne i Dolne Jeziora.
Zresztą nawet gdyby ktoś nie chciał oglądać Górnych, tylko wszedł wejściem pierwszym i zrobiłby sobie rejs statkiem, to jakoś musi wrócić, a to bez kolejnego rejsu jest dość uciążliwe.

Sprawdzaliście informacje na witrynie Parku?

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.08.2013 20:24

No, szlaków bocznych jest całkiem sporo i żeby je wszystkie zaliczyć razem z tymi głównymi, sugerowanymi przez bilety, trzeba 2 dni

Tu nic nie piszą o tym, ile razy można pływać statkiem po jeziorze Kozjak :wink:
http://www.np-plitvicka-jezera.hr/hr/pl ... -i-cijene/
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.08.2013 20:41

Lednice napisał(a):No, szlaków bocznych jest całkiem sporo i żeby je wszystkie zaliczyć

Pewnie, aczkolwiek dla mnie to wakacje, a nie zawody w zaliczaniu tras :D
Jakby tak chcieć obfotografować ten Park w miarę dokładnie i z wykorzystaniem korzystnego światła, to i tydzień można by tam spędzić :)

Dlatego warto pojechać ze zorganizowaną grupą. Taka grupa zalicza wszystkie trasy góra w dwie godziny :mrgreen:
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 20.08.2013 20:53

weldon napisał(a):Może i byłem. Na pewno to nie byłem w części poniżej Wielkiego Wodospadu

...ten wodospad był poniżej
.. Wielki Wodospad po prawej na górze,
na wprost kładka prowadząca do niego :wink:

20120606082653(1).jpg
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 20.08.2013 20:57

weldon napisał(a):Jakby tak chcieć obfotografować ten Park w miarę dokładnie [/color]

...dlatego ja nagrywam i póżniej robię zdjęcia z klatek filmu :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.08.2013 21:09

mervik napisał(a):...ten wodospad był poniżej

Cwaniak :)
To nie ty mieszkałeś czasem tam gdzieś poniżej Wielkiego Wodospadu, czy jakoś tak?
Nikomu innemu do głowy by nie przyszło schodzić pod prąd tej ciżby, która wali dokładnie w drugą stronę :D

mervik napisał(a):...dlatego ja nagrywam i póżniej robię zdjęcia z klatek filmu :D

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Bardziej miałem na myśli to, że w różnych porach dnia i pod różnym kątem słońce oświetla poszczególne części parku, ale twój sposób też jest dobry :D
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 20.08.2013 21:15

weldon napisał(a):To nie ty mieszkałeś czasem tam gdzieś poniżej Wielkiego Wodospadu, czy jakoś tak?[/color]

..tak jakby :D
..po drugiej stronie ulicy tego punktu widokowego :wink:

P1030206.jpg
Piohib
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piohib » 20.08.2013 21:18

weldon napisał(a):
Na przykład nie przeszedłem granią po stronie Wielkiego Wodospadu, ale nie wydaje mi się, żebym za dużo stracił...

Tego to bym nie powiedział. :wink: :

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Szlaki turystyczne w Parku Jezior Plitvickich - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone