Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

SZKOCJA północna 2006/2007

Wielka Brytania (Anglia, Szkocja i Walia) jest w pełni otoczona wodą. W Wielkiej Brytanii akcenty zmieniają się zauważalnie co 40 km (25 mil). Szczególnie trudno jest wymówić jedno walijskie miasto. Llanfairpwllwlllandysiliogogogoch jest jedną z najdłuższych nazw miast na świecie. Stonehenge jest starsze niż piramidy - powstało około 3000 roku p.n.e.
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 24.01.2007 14:04

zawodowiec napisał(a):Arek, nie musisz mnie przekonywac, juz dawno mialem tam jechac! Planowalem ostatni tydzien 3-letniego pobytu na Wyspie, maj 2005, ale skrzeczaca rzeczywistosc nie pozwolila.

Jak sie zmobilizujesz ,nie bedziesz załował,z powodu pogody, bardzo duzo wilgoci,co jakis czas pada ,mogłam poogladac gorki od spodu a i to było piekne ,szczególnie Glen Newis jedna z najpiekniejszych dolin Szkockich..Cóż moge powiedzieć o Ben Newis-nie te czasy i po prostu zima.Z mapa szlakow ,mogłam tylko popatrzec od dolu a i tak był w chmurach.Wjechałam gondola na nastepna górke,ale mialam pecha,wiatr i chmury.Nawet aparatu nie mozna było utrzymac w ręce,ale narciarzy i snowbordzistow dosc duzo.Następna dolina Glen Coe-dolina otoczona nagimi urwistymi skalami.Buachaill Etiv Mhor szczyt miedzy innymi wspaniały do wspinaczki.Nie bede pisac o czyms co nie przezyłam,aleGlen Coe i Diabelskie Schody, moze latwiejsze szlaki-może kiedyś,wszystko rozbija sie o brak chetnych w moim tempie do pokonania szlaku,no i transport,syn pracuje,chodzi tylko w dni wolne od pracy,a ilez dni mozna być u syna???Jeszcze sliczna Glen Affric-rezerwat kaledońskiej sosny i brzozy jezioro z wyspami jak na zdjeciach japońskich.I wiele innych ,mimo zimy tak pieknych, tak kolorowych...
Boze, jak strasznie sie rozpisałam,mimo to,ze uwielbiam cieple kraje,jednak wprosze sie w miesiacach wiosenno -letnich na spacery po szlakach,mam na oku jednego Szkota ,maniaka spacerow po munros wszystkie zaliczył.Prawdopodobie wezma sie wreszcie za dokładne wytyczenie szlakow.Bedzie bezpieczniej. :) :) Uwielbiam nasze Tatry-ale tam jest taki spokoj.....
Ostatnio edytowano 07.06.2012 11:21 przez petris, łącznie edytowano 1 raz
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 24.01.2007 14:32

Czytajac opowiesci zawodowca,chce zasmucic wedrowcow po krainie polnocnej Szkocjii. wiosna i latem moc ,ale to moc meszek.Jak nie ma wiatru to moga zjeść człowieka jak piranje :twisted: :roll: :wink: Wędrowcy zakladaja specjalne kapelusze z siatkami,jak pszczelarze 8O No i jeszcze kleszcze. :wink:
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 24.01.2007 14:59

Petris, wiem cos o tych paskudach, troche poznalem gory w Walii i Anglii razem ze wszystkimi ich urokami. Niektorzy moi znajomi mieli takie kapelusze :D
zoohha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoohha » 24.01.2007 18:45

8O Takie gały miałam Marysiu jak ogladałam Twoje zdjecia. Śliczne.
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 24.01.2007 19:01

zoohha napisał(a):8O Takie gały miałam Marysiu jak ogladałam Twoje zdjecia. Śliczne.

Dzieki!! :?
vicealigator
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) vicealigator » 03.09.2009 08:03

Ostatnio edytowano 04.09.2009 09:03 przez vicealigator, łącznie edytowano 1 raz
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 03.09.2009 18:50

Jak to dawno było. :? Zapomniałam,że był taki temat.
Autor Wiadomość
vicealigator -bardzo ciekawa strona przczytałam, obejrzałam.
Byłam w maju -przepięknie .Miałam podróżować sladami Templariuszy i św.Grala-ale zaczeło i skończyło się na Roslyn .Może zachęcę na zwiedzanie północy Szkocjii .Roslyn cudowne-ale, nie moża robić zdjęć wewnątrz kaplicy. Wkleję zdjęcia .Moze sie spodobają
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 01.10.2009 22:15

Na tym forum jedno mnie przeraża.
Sądziłem, że tu będzie o CROatii, a tymczasem, można kręćka dostać jak oglądam co rusz inne tematy.
A ponieważ tak się składa, że i Szkocję dane mi bylo poznać, więc nie zostaje nic innego, jak tylko dołozyć do pieca.... :lol: :wink:
Poprzednia strona

Powrót do Wielka Brytania - United Kingdom

SZKOCJA północna 2006/2007 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies