Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Szkocja, czy Paryż?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 18.04.2013 21:38

Franz napisał(a):Los się uśmiechnął. :hut:

Masz rację. :D
Ale losowi trzeba pomagać. Pobudka 3:30. :evil: Na miejscu jesteśmy o szóstej - kilkanaście minut przed wschodem słońca. Uwijam się ze statywem 2 godziny przy 6-stopniowym mrozie, ale jestem cały mokry. :)

Pojawia się parę osób - również ze statywami, ale ja byłem pierwszy. Zaraz po mnie przychodzi dwóch miejscowych Polaków. Jeden z nich jest tu średnio 8 razy w roku i za każdym razem robi inne zdjęcie. Takie to miejsce.

weldon napisał(a):A dlaczego horyzont pośrodku?

A co złego widzisz w horyzoncie pośrodku? :wink: Tym bardziej, że nie jest on taki jednoznaczny.

weldon napisał(a):...z 10-15 pikseli w dół i ta zorza nad chmurką by nie straciła, za to ten ucięty głaz na dole byłby w całości.

BeJur napisał(a):szkoda tylko tych kamorów na dole ... że ucięte ... :)

Macie rację, mnie też to trochę przeszkadza. Coś pomyślimy. :wink:
Szkopuł w tym, że gdyby te nie były ucięte, to ucięte byłyby inne - następne.

Fatamorgana napisał(a):Jak to miejsce to nie może mnie zabraknąć. Właśnie stamtąd mam najlepsze foto wspomnienia.
I tam spędziłem najwięcej czasu na foto-czatach. :) :wink:

Jakoś byłem pewien, że wpadniesz. :D

Dziękuję stałym bywalcom za wizytę i uwagi. :)
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 19.04.2013 13:18

jan_s1 napisał(a):Oban. Malownicze miasto położone nad Sound of Kerrera.

O jak dawno mnie tu nie było, 10 stron do przejrzenia.. :roll:
261 - ma fajny klimat
262 - dobrze, że jest dla Tomka, bo na pewno nie dla mnie :mrgreen:
- ponieważ widziałam kolor, to to b/w wydaje mi się sztuczne... Nie, nie, nie ;)
263 jest O.K.
a 264 podoba mi się, choć...
podobałoby mi sie bardziej gdyby miało ten sam klimat, co 261 :oczko_usmiech:

jan_s1 napisał(a):Parę widoczków z Oban.

266 i 267, ale...
ze wskazaniem na to pierwsze ;) Podoba się, bardzo...

jan_s1 napisał(a):Prom to niby nic nadzwyczajnego, ale ten przypływający akurat do Oban wydał mi się ciekawy. I jak się ładnie przeciskał między różnymi łupinami. :)

Prom drugi, zdecydowanie... podobają mi się te dynamiczne chmurzyska :mrgreen: Na trzecim wydają się zbyt przerysowane :smo:

jan_s1 napisał(a):Końcowe widoczki z Oban.

Wszystkie fajne... no może prócz 270 - zdecydowanie bardziej podoba mi się 271, gdzie skała na pierwszym planie nie kaleczy mi oka swoją super-hiper ostrością :oczko_usmiech:

jan_s1 napisał(a):Niedługo będą nowe. Mój główny cel: zmniejszyć ilość, polepszyć jakość. Ciekawe, czy mi się uda?

Myślisz, że to możliwe? Mogą być jeszcze lepsze? 8O Nie wierzę.... :mrgreen:
jan_s1 napisał(a):Obok ogrodu Crarae znajduje się ciekawy cmentarz.

Zdecydowanie kolor, dlaczego nie b/w pisałam wyżej w odniesieniu do innego zdjęcia...
Ja wiem, że cmentarz, to taki temat, co się z czernią kojarzy, ale... no jakoś mi po prostu nie pasuje tu. Może gdybyś od razu robił w b/w wyszłoby bardziej naturalnie... Niewiem :roll:

jan_s1 napisał(a):Jeszcze dwa z cmentarza w Crarae.

279 jest ok - jeśli chodzi o 280 wolę wersję 280a, co nie zmienia faktu, że dymi ten krzyż :oczko_usmiech:

jan_s1 napisał(a):Już wiem, jakie niektórzy mają widoki z okna, lub z balkonu. Pokażę teraz, jaki widoczek mieli Campbellowie z okna swej rezydencji, czyli Kilchurn Castle:
281.

A to jest hit! Przynajmniej dla mnie... po prostu r e w e l a c j a :mrgreen:

jan_s1 napisał(a):288. Rannoch Moor

No i kolejny - piękne... 8O

Uff... Zmęczyłam się, ale przejrzałam wszystkie... :mrgreen:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 19.04.2013 16:31

Anai napisał(a):
Uff... Zmęczyłam się... :mrgreen:

Wcale się nie dziwię, bo wykonałaś olbrzymią pracę. :D Generalnie zgadzam się z Twoimi uwagami. Zapraszam częściej. :)

Wziąłem pod uwagę Wasze sugestie dotyczące uciętego dołu na 288, tym bardziej, że miałem podobne odczucia. Mam nadzieję, że jest lepiej. Żebyście nie musieli się cofać zamieszczam jeszcze raz, jako pierwsze.

288.
Obrazek

288a.
Obrazek
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 19.04.2013 17:28

A dejże pokój z tymi kamorami.... :roll:
I tak najważniejsza jest tu górna część zdjęcia a ta jest............. 8O 8O 8O
Tyle. :mrgreen:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.04.2013 17:31

jan_s1 napisał(a):A co złego widzisz w horyzoncie pośrodku? :wink:

Subiektywne odczucie ;)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 20.04.2013 09:47

anakin napisał(a):I tak najważniejsza jest tu górna część ..

...ale bez dołu nie byłoby zdjęcia. :)

weldon napisał(a):
jan_s1 napisał(a):A co złego widzisz w horyzoncie pośrodku? :wink:

Subiektywne odczucie ;)

Miałem kłopot z układem kamieni na dole. Znowu te moje 17mm. Już 12mm rozwiązałoby problem i wtedy horyzont nie byłby pośrodku. To nie jest usprawiedliwienie. :wink: Nie mam oporów przed usytuowaniem horyzontu pośrodku, patrzę tylko, czy mi to nie przeszkadza. Czasem przeszkadza. :wink:

:sm:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.04.2013 14:22

jan_s1 napisał(a): Nie mam oporów przed usytuowaniem horyzontu pośrodku, patrzę tylko, czy mi to nie przeszkadza. Czasem przeszkadza.

To nie tyle kwestia horyzontu, co całościowego odbioru.
Wydawało mi się, że można, w sumie nic nie tracąc, podnieść lekko ten horyzont.

jan_s1 napisał(a):Znowu te moje 17mm. Już 12mm rozwiązałoby problem

Jeżeli nie masz możliwości zmiany proporcji zdjęcia to szeroki kąt nic ci nie da,
bo to samo uzyskasz zumem nożnym :)
Chyba więcej dałaby ci zmiana proporcji zdjęcia na 4:3.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 20.04.2013 15:44

weldon napisał(a):
jan_s1 napisał(a):Znowu te moje 17mm. Już 12mm rozwiązałoby problem

Jeżeli nie masz możliwości zmiany proporcji zdjęcia to szeroki kąt nic ci nie da,
bo to samo uzyskasz zumem nożnym :)
Chyba więcej dałaby ci zmiana proporcji zdjęcia na 4:3.

Zum nożny nie wchodzi w rachubę, bo muszę być dokładnie w tym miejscu, czyli na styku wody z brzegiem. Szerszy kąt da tyle, że nie zmieniając zakresu góry, mogę powiększyć obszar dołu. Wówczas horyzont siłą rzeczy znajdzie się wyżej.
Proporcjami zdjęcia nie przejmuję się za bardzo (żeby tylko nie było ni to kwadrat, ni to prostokąt :wink: ) - to raczej kadrowanie jest tu nadrzędne.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.04.2013 15:56

Kwadrat jest super :D

Zauważyłeś, że z aparatem jest lepiej, niż z tymi płytami chodnikowymi, które policjant wrzucał do wody?
Obiektyw jest okrągły, a daje obraz ... prostokątny :lol:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 20.04.2013 22:04

weldon napisał(a):Kwadrat jest super :D

Powiedz to Beacie. :wink:

weldon napisał(a):Obiektyw jest okrągły, a daje obraz ... prostokątny :lol:

Toś mi klina zabił. Cuda jakieś. :sm:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 21.04.2013 09:12

Janie - kwadrat to jest dobry, ale jako kształt kafelki (u Aniego - flizy) na podłodze lub innej ścianie :roll:
gdybyśmy mieli widzieć świat na kwadratowo - dostalibyśmy po jednym oku, na dodatek na środku twarzy.
Skoro mamy dwa - wykorzystujmy to i widźmy szerzej niż wyżej (chyba, że podniesiemy głowę).
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 23.04.2013 17:04

W świetle powyższego ciekawi mnie Twój stosunek do formatów pionowych, które czasem są (jak by nie patrzeć) formatami jedynie słusznymi. :)
Też wolę widzieć szerzej, ale nie mogę powiedzieć, że kwadratu, czy pionu nie lubię, bo to konkretne zdjecie wymusza na mnie zastosowanie takiego czy innego formatu.

Spełniając prośbę pewnego Szkota zrobiłem sesyjkę budynku, który był kiedyś jego własnością. Facet chciał mieć kilka fotek miejsca, z którym czuł się emocjonalnie związany. Warunki i pora nie były najlepsze, ale to przypadłość wielu zdjęć w tym wątku. Prosta alternatywa: robić w warunkach jakie się ma, lub nie robić wcale.

Zdjęć jest kilka, pokazję je więc w dwóch częściach: kolorowej i czarno-bałej.

Port nan Gallan.

289.
Obrazek

290.
Obrazek

291.
Obrazek

292.
Obrazek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 23.04.2013 17:12

Dołączam do fanów 288/288a

pzdr :wink:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 23.04.2013 21:11

jan_s1 napisał(a):W świetle powyższego ciekawi mnie Twój stosunek do formatów pionowych, które czasem są (jak by nie patrzeć) formatami jedynie słusznymi. :)

oj tam, nie ma jedynie słusznych formatów poza poziomymi :)
nie lubię pionowych - chyba, że to jakiś tryptyk ...
czasem jestem zmuszona - ale nie lubię się zmuszać :)

jan_s1 napisał(a):Też wolę widzieć szerzej, ale nie mogę powiedzieć, że kwadratu, czy pionu nie lubię, bo to konkretne zdjecie wymusza na mnie zastosowanie takiego czy innego formatu.

tak, oczywiście, masz rację Janie, ale wiesz jak to jest z wymuszaniem :)
czasem trza .... ale ... skoro nie muszę, skupiam się na możliwości wykorzystania poziomu :)

jan_s1 napisał(a):Warunki i pora nie były najlepsze, ale to przypadłość wielu zdjęć w tym wątku. Prosta alternatywa: robić w warunkach jakie się ma, lub nie robić wcale

jakoś tak przeważnie mam - albo biorę co jest, albo nie biorę nic ... bo czekanie cały dzień na dobre światło ... to jak ten wędkarz na brzegu, ja łapię chwilę ... aczkolwiek mam pare ulubionych miejsc, do których często wracam - co chyba widać na moich fotkach :)

no i czas na fotki :)

289 zdecydowanie - pod każdym względem ;)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 23.04.2013 21:18

BeJur napisał(a):
289 zdecydowanie - pod każdym względem ;)

W tym punkcie jesteśmy zgodni - zdecydowanie i pod każdym względem. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja