Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Szkocja, czy Paryż?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 16.02.2013 14:59

jan_s1 napisał(a):Ja się nie tłumaczę.
Też odniosłem podobne jak Ty wrażenie. Usiłuję więc to wyjaśnić. Tobie i sobie. :lol:

oj dobra ... :)
złego określenia użyłam :)

ale dzięki za wytłumaczenie :)

ja dzisiaj walczyłam z tele i kropelkami na gałązkach, pomijając fakt, że pan policjant aż wyszedł z budki :roll: nie wyszło mi prawie nic ... i nie mam pojęcia dlaczego ... :roll:
a dlaczego z tele??? bo mi się wychodzić z domu nie chciało :) :)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 16.02.2013 15:03

BeJur napisał(a):

a dlaczego z tele??? bo mi się wychodzić z domu nie chciało :) :)

A ja myślałem, że dla uzyskania małej głebi ostrości. :wink: :lol:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 16.02.2013 15:06

jan_s1 napisał(a):A ja myślałem, że dla uzyskania małej głebi ostrości. :wink: :lol:

oczywiście ;) to było takie połączenie przyjemnego (z balkonu) z pożytecznym (głębia ostrości) :)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 17.02.2013 10:33

I znowu niedziela, więc i temat niedzielny. Ciekawe, kiedy mi się skończą te niedzielne tematy? :wink:

BeJur napisał(a): ...to było takie połączenie przyjemnego (z balkonu) z pożytecznym (głębia ostrości) :)

I to ma sens. A co nie ma sensu? Łączenie nieprzyjemnego z nieprzyjemnym. Rzadkie połączenie, prawda?

Z kolei połączenie przyjemnego z przyjemnym bywa czasem bardzo nieprzyjemne, ale… Stop. Kończę te teoretyczne rozważania, bo się zamotam. :wink:

Chcę napisać o pewnym napotkanym w Szkocji drobiazgu, który mną wstrząsnął. Dotyczy to podobno całych Wysp Brytyjskich. Bywalcy, którzy znają temat mogą ewentualnie to potwierdzić, ja ograniczę się do Szkocji, czyli do tego, co widziałem na własne oczy. Chodzi o krany przy umywalkach. Dwa osobne krany. Wygląda to tak:

Obrazek

I to jest właśnie połączenie nieprzyjemnego z nieprzyjemnym. :evil: Z jednego kranu leci lodowata woda, z drugiego wrzątek. I nie da się inaczej. Jak ktoś chce mieć ciepłą wodę, to musi zatkać umywalkę i pomieszać jedną z drugą. Zaskakujące jest to, że ludzie remontujący łazienkę zwykle pozostają przy starym „sprawdzonym” rozwiązaniu. Zamiłowanie do tradycji, czy może obawa, że jak będzie jeden kran pośrodku, to myjąc twarz narobią sobie dziur w głowie?

Podobno pewien tubylec zapytany dlaczego przy umywalce ma dwa krany odpowiedział z powagą: bo jeden jest do zimnej wody, a drugi do gorącej. Po czym dodał: a gdybym chciał odkręcić tylko zimną?

:) :sm: :)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 17.02.2013 10:55

jan_s1 napisał(a):I to jest właśnie połączenie nieprzyjemnego z nieprzyjemnym. :evil: Z jednego kranu leci lodowata woda, z drugiego wrzątek. I nie da się inaczej.

przerobiłam ten temat :) w spalni a właściwie w łazienkach (zbiorowych) na lotnisku aeroklubowym mieliśmy takie ;) po jakimś czasie okazało się, że wszyscy korzystają tylko z zimnej wody :)

jan_s1 napisał(a):Podobno pewien tubylec zapytany dlaczego przy umywalce ma dwa krany odpowiedział z powagą: bo jeden jest do zimnej wody, a drugi do gorącej. Po czym dodał: a gdybym chciał odkręcić tylko zimną?

proste :lool: :lool: :lool:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 17.02.2013 16:58

Jeśli ktoś chciałby umyć coś więcej, niż ręce, to tu można wziąć prysznic. :wink:

Obrazek

Ostatnie niedzielne jest ekscytujące.

Kaczka w kąpieli. :D

Obrazek
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 17.02.2013 17:01

jan_s1 napisał(a):Jeśli ktoś chciałby umyć coś więcej, niż ręce, to tu można wziąć prysznic. :wink:

w takiej brązowej?? ;)

jan_s1 napisał(a):Ostatnie niedzielne jest ekscytujące.

Kaczka w kąpieli. :D

fajna :) i fajnie się odbija w wodzie :)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 17.02.2013 17:06

BeJur napisał(a):
jan_s1 napisał(a):Jeśli ktoś chciałby umyć coś więcej, niż ręce, to tu można wziąć prysznic. :wink:

w takiej brązowej?? ;)

To nie wiesz, że fotografia kłamie? :wink:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 17.02.2013 17:07

jan_s1 napisał(a):To nie wiesz, że fotografia kłamie? :wink:

wiem :) dzisiaj po raz kolejny się przekonałam :)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 17.02.2013 17:11

jan_s1 napisał(a):Chcę napisać o pewnym napotkanym w Szkocji drobiazgu, który mną wstrząsnął. Dotyczy to podobno całych Wysp Brytyjskich. Bywalcy, którzy znają temat mogą ewentualnie to potwierdzić, ja ograniczę się do Szkocji, czyli do tego, co widziałem na własne oczy. Chodzi o krany przy umywalkach. Dwa osobne krany. Wygląda to tak:
Zaskakujące jest to, że ludzie remontujący łazienkę zwykle pozostają przy starym „sprawdzonym” rozwiązaniu. Zamiłowanie do tradycji, czy może obawa, że jak będzie jeden kran pośrodku, to myjąc twarz narobią sobie dziur w głowie?

Podobno pewien tubylec zapytany dlaczego przy umywalce ma dwa krany odpowiedział z powagą: bo jeden jest do zimnej wody, a drugi do gorącej. Po czym dodał: a gdybym chciał odkręcić tylko zimną?

Sprawa jest dość prozaiczna.
To jeden z dowodów jak bardzo konserwatywni i przywiązani do swoich nawyków są Brytyjczycy.
Wynika to z dawniejszego sposobu wykonania sieci wodnej oraz instalacji co.
Był to cały system do którego produkowano i odpowiednie umywalki/zlewy, także nie było tak łatwo nagle wybić ludziom oraz producentom z głowy tego rozwiązania, dlatego stosuje się je do dzisiaj, co - nie ukrywam- stawia ich dość daleko za nami jak idzie o praktyczne i estetyczne podejście do ceramiki łązienkowej. Nie dotyczy to nowszego budownictwa o podwyższonym standardzie oraz osób ceniących sobie wysoki poziom wyposażenia wnętrz. Tacy kupują z kolei naprawdę drogie "mieszacze" czyli baterie termostatyczne z regulacją temperatury.
(kolejny dziwoląg dla mnie).
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.02.2013 17:45

Nie miałeś plastykowej butelki? :roll:

Obrazek ;)

Ja przyjmuję do wiadomości to wytłumaczenie
- jak masz dwa krany, to, pochylając się przy myciu twarzy, masz małe szanse nabicia sobie guza o wylewke.

:D
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 17.02.2013 20:47

Ja mam tę cechę, że wszędzie łatwo i szybko się aklimatyzuję. W dodatku pracowałem tam w tej branży, więc znam jej specyfikę.
Na ten temat mógłbym jeszcze sporo napisać, ale to nie miejsce na opisy techniczne i opowieści o Anglii oraz jej dziwactwach. :wink:
P.S. A guza nabiłem- a jakże- ale tylko raz. :lol:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 18.02.2013 13:45

Dziękuję Wam za pogłębienie tematu. :)

Dzisiaj tylko dwa kadry z jednego ujęcia.

239.
Obrazek

240.
Obrazek
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 18.02.2013 13:50

jako zwolennik ciachania i takie tam .... :roll:
ale wolę zdecydowanie 239 :)
bo na ciachniętym 240 czegoś brakuje, zbyt ciasny kadr, za mało światła, za mało się dzieje, na 239 ciekawsza faktura
:)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 18.02.2013 14:10

Oba fajne. Po serii "widoczków z jeziorkiem" :) fajna odmiana.
Drugie jest bardziej zwarte stylistycznie (ale wymyśliłem 8O :oops: ) i mimo, że ciachnięte wcale nie jest ciaśniejsze. Proporcjonalnie do wysokości kadru nieba jest na nim "więcej". I to mi się tam podoba.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja