Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Szkocja, czy Paryż?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 11.02.2013 17:46

222,223,223a. :D

Jakoś tak mi się od razu z tym skojarzył. 8)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 12.02.2013 12:10

BeJur napisał(a):
jan_s1 napisał(a):... bo to miało być w zamierzeniu super mroczne ...

czyli wszystko wyszło tak jak miało wyjść, ale normalnie lochem wali z tego zdjęcia :roll:

Bo tam gdzie nie spojrzysz, to jakiś loch. :wink: Zaraz będzie Loch Awe. :)

anakin napisał(a):222,223,223a. :D

Jakoś tak mi się od razu z tym skojarzył. 8)

Czyżbyś był w głębi duszy romantykiem? :)

Coś tu ostatnio było ponuro. Przenieśmy się więc (nie po raz ostatni) w rejon Loch Awe.

226.
Obrazek

227.
Obrazek

228.
Obrazek

229.
Obrazek
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 12.02.2013 12:18

jan_s1 napisał(a):Czyżbyś był w głębi duszy romantykiem? :)

Te......psycholog. :lol: :wink:

226 by mi się podobało tylko jakbyś przed zrobieniem zdjęcia wepchnął pod wodę tego gościa co kija moczy.
Oczywiście razem z kijem. :mrgreen:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 12.02.2013 12:35

jan_s1 napisał(a):Coś tu ostatnio było ponuro.

oj tam ponuro :roll: ale przynajmniej nie destrukcyjnie :)

226 - faktycznie - czynnik ludzki zupełnie nie na miejscu :)
świetne odbicie w wodzie, czyste, przejrzyste ... a co to jest to czerwone po lewej na dole??? :)

227 - podoba mi się i można niezauważenie odwrócić do góry nogami :oczko_usmiech:

228 - zastanawia mnie ta woda ... ale w sumie nie jest zła - przynajmniej się w niej nic wyraźnie nie odbija ;)

229 - bardzo interesujące :) ale .... ciachamy symetrycznie względem linii wody ... iiii :) i mamy super "panoramkę"
to tło na górze - pochłania mi światło ... jak mech w ciemnym lesie ...

230 ... nie ma 230??? :cry: :roll:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 12.02.2013 13:18

BeJur napisał(a):229 - bardzo interesujące :) ale ....

A mi sie podoba bez ciachania.

Bo jest inne.

pzdr :wink:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 12.02.2013 13:19

longtom napisał(a):A mi sie podoba bez ciachania.

Bo jest inne.

pzdr :wink:

nie, no mi też :) ale ... ciachnięte bardziej ;)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 13.02.2013 11:46

anakin napisał(a):226 by mi się podobało tylko jakbyś przed zrobieniem zdjęcia wepchnął pod wodę tego gościa co kija moczy.

BeJur napisał(a):226 - faktycznie - czynnik ludzki zupełnie nie na miejscu :)

Na tych szkockich fotkach "czynnik ludzki" jest praktycznie nieobecny. Obawiałem się więc, że możecie pomyśleć, iż jest to kraj niezamieszkały. :wink: :) Stąd postać wędkarza podkreślającego sielankowość otoczenia. Tu jest harmonia. Bardziej obawiałem się, że każecie wywalić mi to gołe ni to drzewo ni to pień po lewej, które budziło i budzi moje wątpliwości.

BeJur napisał(a):... a co to jest to czerwone po lewej na dole??? :)

Będę strzelał... Nie wiem. :)

BeJur napisał(a):229 - bardzo interesujące :) ale .... ciachamy symetrycznie względem linii wody ... iiii :) i mamy super "panoramkę"

longtom napisał(a):A mi sie podoba bez ciachania.

Beata, nie przypominam sobie, żebyś w poczuciu ciasnoty zasugerowała mi przydanie więcej "placu" z którejkolwiek strony. :) Jak już kiedyś pisałem mamy różne kąty widzenia. Przyznaję, że o Twoim sposobie skadrowania tego zdjęcia nawet nie pomyślałem. A jest to propozycja bardzo fajna i ciekawa, choć nieco bardziej mi pasuje (o ułamek punkta :) ) fotka prezentowana.

BeJur napisał(a):230 ... nie ma 230??? :cry: :roll:

Na razie nie ma, bo na jeden lub dwa dni przenoszę się do fotoopinii z jakimiś odkurzonymi starociami, a obawiam się, że mojej obecności w dwóch wątkach jednocześnie moglibyście nie strawić. :)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 13.02.2013 12:05

jan_s1 napisał(a):Beata, nie przypominam sobie, żebyś w poczuciu ciasnoty zasugerowała mi przydanie więcej "placu" z którejkolwiek strony. :) Jak już kiedyś pisałem mamy różne kąty widzenia. Przyznaję, że o Twoim sposobie skadrowania tego zdjęcia nawet nie pomyślałem. A jest to propozycja bardzo fajna i ciekawa, choć nieco bardziej mi pasuje (o ułamek punkta :) ) fotka prezentowana.

no to masz coś z pamięcią, bo już bywało, ze za mało powietrza nad czymś :)
wiesz - ze ja skupiam się na szczególe i za dużo placu mnie rozprasza :)
tutaj - podoba mi się to zdjęcie, ale tak jak napisałam - faktura wzgórza pochłania mi światło, co nie znaczy, że jest brzydko czy jakoś tak :)

jan_s1 napisał(a):Na razie nie ma, bo na jeden lub dwa dni przenoszę się do fotoopinii z jakimiś odkurzonymi starociami, a obawiam się, że mojej obecności w dwóch wątkach jednocześnie moglibyście nie strawić. :)

Akurat Twoją obecność nawet w 15 wątkach spokojnie strawię i ja i paru innych ... :smo:
Nie jesteś wszechobecny i nachalny, nie wymądrzasz się i masz naprawdę ekstra zdjęcia :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.02.2013 13:08

214 - szkoda, że nie wyprowadziłeś linii góry i podstawy mostu idealnie z PG i PD. Ale i tak to ujęcie podoba mi się bardziej, niż 213
215 - góra, cały las, taki jakby poruszony był? Trochę nieprzyjemne uczucie dla oczu :)
216 - no nie wiem ... za niebieskie te odbicie, ale jeżeli tak naprawdę było, to ... i tak za niebieskie :D
217 - lubię takie kadry. Trochę za mocno mz ten dół odbija się w chmurach. Mam wrażenie, że one nawet momentami w czerwień wpadają.
I coś dziwnego jest z odbiciem wieży.
Z duetu 218/219 bardziej mi się podoba - to chyba ze względu na ciepłą barwę - 219. Panoramowania nie proponuje, ale ten srebrny dół mi nie do końca pasuje :)
220 - tam wyraźnie widać światło. Nie chciałeś lekko rozjaśnić tej ciemnej plamy po środku? Nawet z jotpega lekka korekta shadows/higlights diametralnie zmienia to zdjęcie. Ja bym nie odpuścił, bo to ładny widok.
221 - chyba za mało miejsca z prawej :? Lekko przesuwając obiektyw w prawo wyrównałbyś te krzaki po lewej i po prawej, bo teraz ten z prawej jest trochę za mocno przycięty, a to, że zamek by się na środek przesunął, mz, wcale by nie przesładzało. Tym bardziej, że ta żółta ścieżka ładnie prowadziłaby wtedy wzrok w mocny punkt zdjęcia.
222/223 - zdecydowanie 222. Kadr jest czystszy i dużo ładniejsze światło niż w 223
224 - sam nie wiem ... Trochę ciasno z lewej. Przydałby się szerszy kąt lub skleić z dwóch. W 225 mi się dużo bardziej podoba, tym bardziej, że jakoś bardziej mi pasuje do tych ruin takie nieregularne zbocze, niz wystrzyżony trawnik :)
Co to jest za płotek u stóp drzewa?
226 - kurcze, badylek świetny, tylko szkoda, że wychodzi z obrazu :D Ale i tak, sielanka jak z akwarelki :)
W 227 i 228 nastrój psują te dziwne konstrukcje. Zwłaszcza na 228, poprzez korony drzew, ciągnie się jakaś taka nitka, a potem w samym środku widać dziwną, pionową, krechę. Zwłaszcza to pionowe coś mz jest niepotrzebne.
Tym bardziej, że bardzo miłe dla oka obrazki.
229 mi się bardzo podoba. Trochę mi przeszkadza ten granatowy ślad na wodzie. Odciąga wzrok od wrzosów, a one niesamowicie wyglądają na tym żelazistym zboczu. Niemniej podoba i wrażenie tego zbocza górującego nad domem jest niesamowite.

Pozdrawiam
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 13.02.2013 20:46

Piotrek, aleś się napracował. Dzięki. Kawał dobrej roboty. :)

weldon napisał(a):214 - szkoda, że nie wyprowadziłeś linii góry i podstawy mostu idealnie z PG i PD. Ale i tak to ujęcie podoba mi się bardziej, niż 213

Dla mnie 214 też lepsze. Świadomie uciekłem tu od szkolnych reguł m.in. dlatego, że musiałbym trochę dziwnie pokombinować - nie mogłem po prosu przyciąć prawej strony, bo zepsułby mi się format.

weldon napisał(a):216 - no nie wiem ... za niebieskie te odbicie, ale jeżeli tak naprawdę było, to ... i tak za niebieskie :D

Aż sprawdziłem na oryginale. Intensywnie niebieskie niebo dało jeszcze bardziej intensywne odbicie. Ale masz rację - trochę niebieskiego można było zdjąć.

weldon napisał(a):217 - ...coś dziwnego jest z odbiciem wieży.

Też sprawdziłem. Jest dokładnie tak samo. Nie pierwszy to raz woda płata takie figle.

weldon napisał(a):220 - tam wyraźnie widać światło. Nie chciałeś lekko rozjaśnić tej ciemnej plamy po środku? Nawet z jotpega lekka korekta shadows/higlights diametralnie zmienia to zdjęcie. Ja bym nie odpuścił, bo to ładny widok.

Dobrze napisałeś: ciemnej plamy, nie czarnej.
Robiłem to zdjęcie trzy albo cztery razy rozświetlając cienie w różnym stopniu. Większe rozjaśnienie niż teraz byłoby dla mnie nienaturalne.

weldon napisał(a):221 - chyba za mało miejsca z prawej :?

weldon napisał(a):224 - sam nie wiem ... Trochę ciasno z lewej.

Wydaje mi się, że to już zależy od subiektywnego odczucia.

weldon napisał(a):Co to jest za płotek u stóp drzewa?

Dopiero teraz go zauważyłem.

weldon napisał(a):W 227 i 228 nastrój psują te dziwne konstrukcje.

Nie wydawały mi się szczególnie dokuczliwe.

weldon napisał(a):229 mi się bardzo podoba. Trochę mi przeszkadza ten granatowy ślad na wodzie.

Może lekko zbyt intensywny. Jak się go złagodzi to będzie dobrze korespondować z dachem budynku.

Ty się napracowałeś, to i ja musiałem. :D
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 15.02.2013 00:00

Cześć Janie!

Na 226 to bym jednak wlazł na ten pień i z niego (aby uzyskać nieco ciekawszą perspektywę i pozbyć się metodą naturalną zbędnych elementów) albo z koło niego ten ładny widok sfocił.
W każdym razie to jest z tych ostatnich ciekawsze jak idzie o motyw i tło.
Pozdr.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 15.02.2013 12:51

Fata, może bym i wlazł na ten pień, ale co na to przepisy BHP? :wink:

Jak już jesteśmy w okolicach Loch Awe, to jakiś czas tu pozostaniemy.

230. Jeszcze raz ten sam motyw. Ta fotka wydaje mi się najspokojniejsza. Nie ma tu ludziów, kijków, pieńków, kaczek ani jednorożców. :)

Obrazek

231.
Obrazek

232.
Obrazek

233.
Obrazek

234.
Obrazek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 15.02.2013 12:58

I kolejna wrzutka gdzie ostatnie (234) jest najlepsze. :wink:
w odróżnieniu do wcześniejszych jakąś nutkę ekspresji zawiera
Ostatnio edytowano 15.02.2013 13:00 przez longtom, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.02.2013 13:00

Dwa, trzy, cztery, na raz. :)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 15.02.2013 13:04

jan_s1 napisał(a):230. Jeszcze raz ten sam motyw. Ta fotka wydaje mi się najspokojniejsza. Nie ma tu ludziów, kijków, pieńków, kaczek ani jednorożców. :)

szkoda :(
:)
230 na tak, ale wodowo 232 bardziej - przez gładkość i czystość :) i to przebijające przez wodę dno po prawej na dole ;)
233 za dużo tych chmur ;)
a 234 po prostu najlepsze :)

longtom napisał(a):w odróżnieniu do wcześniejszych jakąś nutkę ekspresji zawiera

a wg mnie nutę spokoju i tajemniczości :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja