Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Szkocja, czy Paryż?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 02.02.2013 17:54

jan_s1 napisał(a):Zasłoniłem... Ale wiesz, ja mam tradycyjne spojrzenie... :wink:

ale nie takie było pytanie ... :roll:
:)

BeJur napisał(a):Drzewo takie jest i podobnie, jak anakina jakoś mnie to nie razi. A domek chciałem pokazać szeroko, wraz z otoczeniem.

mimo, że jest Was dwóch przeciwko mnie ... nadal trzymam się tego, co napisałam na początku :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 02.02.2013 18:11

BeJur napisał(a):mimo, że jest Was dwóch przeciwko mnie ... nadal trzymam się tego, co napisałam na początku :)

Ależ my się zgadzamy.
Drzewo jest krzywe. :oczko_usmiech:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 02.02.2013 18:13

BeJur napisał(a):
jan_s1 napisał(a):Zasłoniłem... Ale wiesz, ja mam tradycyjne spojrzenie... :wink:

ale nie takie było pytanie ... :roll:
:)

Ja piszę między wierszami. :wink:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 02.02.2013 18:22

mam wrażenie, że boicie się mieć swoje zdanie... :roll:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 03.02.2013 12:08

Ja się niczego nie boję, nawet Ciebie. :D

Garść niedzielnych ciekawostek.

Jeszcze raz Crinan. Znaki drogowe, a właściwie wodne wyglądają na mocno eksploatowane. Ten miał pewnie spotkanie z niszczycielem. :)

Obrazek

Potok w ogrodzie Crarae. Robiony, jak widać na długim czasie. Dziwnie wyszła biała piana - jakby była zawieszona w powietrzu.

Obrazek
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 03.02.2013 12:16

jan_s1 napisał(a):Ja się niczego nie boję, nawet Ciebie. :D

no to mamy tak samo :)

jan_s1 napisał(a):Potok w ogrodzie Crarae. Robiony, jak widać na długim czasie. Dziwnie wyszła biała piana - jakby była zawieszona w powietrzu.

w sumie to nie lubię takiej rozsmarowanej wody, kojarzy mi się z nieudolnymi malowidełkami ale ... tutaj ... :roll: całkiem całkiem jej wyszło pokazanie się :)
i te zielenie mają inne nasycenie niż poprzednie wodne - bardziej mi pasują ;)
i wiesz co bym temu zdjęciowi zrobiła?;)
wiesz - prawa góra - zdecydowanie 8) , ale to Twoje zdjęcie i Ty tu rządzisz :)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 03.02.2013 12:27

BeJur napisał(a):...wiesz co bym temu zdjęciowi zrobiła?;)
wiesz - prawa góra - zdecydowanie 8) , ale to Twoje zdjęcie i Ty tu rządzisz :)

Znam już Twoje zamiłowanie do fragmentów, ale prawa góra to zasadnicza część zdjęcia. :?:

A tak w ogóle to muszę Ci powiedzieć, że coraz bardziej mnie interesują długie czasy. Ciekawy temat i ciekawe efekty.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 03.02.2013 12:43

jan_s1 napisał(a):Znam już Twoje zamiłowanie do fragmentów, ale prawa góra to zasadnicza część zdjęcia. :?:

może nie zamiłowanie do fragmentów, ale zawsze skupiam się na czymś co mi się rzuca w oczy w pierwszym momencie :)

jan_s1 napisał(a):A tak w ogóle to muszę Ci powiedzieć, że coraz bardziej mnie interesują długie czasy. Ciekawy temat i ciekawe efekty.

owszem, ale ... jeśli skupiam się na odbiciu czegoś w wodzie - co lubię przeokrutnie, to przeważnie długi czas mi nie pomaga, przy zdjęciach mocno ruchliwych - tak samo ... ale masz rację, efekty bywają ciekawe, mnie ostatnio korci fotografia otworkowa :) B&W ale taki, że w końcu będę zadowolona :) były przeprosiny z analogiem ... ale zbyt niecierpliwa jestem :)
może faktycznie z czasami trza by pokombinowac??? :roll:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.02.2013 12:43

Ta rozmemłana woda, to - choć ciekawie wygląda - moim zdaniem jest zniekształcaniem rzeczywistości. Ale generalnie, Janie, nic mnie tutaj nie drażni. Powiedziałbym, że wręcz koi...

Pozdrawiam,
Wojtek
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 03.02.2013 13:20

BeJur napisał(a):może faktycznie z czasami trza by pokombinowac??? :roll:

Koniecznie. :D
Woda i niebo to szerokie pole do eksperymentów, które inni przekuli już na zgoła nieziemskie efekty.
Otworkowa jakoś mnie nie nęci, a o analogu nawet nie myślę. :)

Franz napisał(a):Ta rozmemłana woda, to - choć ciekawie wygląda - moim zdaniem jest zniekształcaniem rzeczywistości.

Oczywiście, że masz rację, ale odpowiedzią niech będzie motto zamieszczone przez Piotrka w Jego awatarze:
"Sztuka fotograficzna jest więcej niż interpretacją - jest kreacją, realizacją artystycznej idei."

Jestem na początku tej drogi, która - "nic, że wyboista trochę, ważne, że kierunek słuszny." :)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 03.02.2013 13:30

jan_s1 napisał(a):Koniecznie. :D
Woda i niebo to szerokie pole do eksperymentów, które inni przekuli już na zgoła nieziemskie efekty.
Otworkowa jakoś mnie nie nęci, a o analogu nawet nie myślę. :)

Mam w grafiku dwa ambitne plenery foto ;) więc mam zamiar coś z nich wynieść pożytecznego :)
Otworkowa - na zasadzie zaspokojenia ciekawości, może mi przejść po jednym razie, aczkolwiek znam siebie i obawiam się, że mnie wciągnie na zasadzie pokonywania przeszkód :roll:
Analog ... wymaga pokory i cierpliwości ... pierwsze w fotografii mam :) z drugim gorzej :) no i nie stać mnie finansowo :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.02.2013 14:00

[/color]
Franz napisał(a):Ta rozmemłana woda, to - choć ciekawie wygląda - moim zdaniem jest zniekształcaniem rzeczywistości.

Jeśli będziesz w stanie poświecić odpowiednio dużo czasu, na to, żeby sobie tam przysiąść
i się w tę wodę wpatrzyć, to zobaczyłbyś, że ta rzeczywistość właśnie tak wygląda ;)

Teoretycznie wypaczenie rzeczywistości, jakie powstaje przy pomocy aparatu,
faktycznie jest utrwaleniem tego, co nam umyka - albo dlatego, że następuje zbyt szybko,
żebyśmy mogli to dojrzeć, albo, odwrotnie, dlatego, że następuje zbyt powoli.

A skoro nie jesteśmy w stanie czegoś dojrzeć, to ciężko nam ocenić co jest rzeczywiste, a co nie,
i musimy zdać się na fotografa i no to, co on nam pokazuje.
A fotograf tym się różni od operatora aparatu, że właśnie potrafi przekazać nam nie to,
co "mędrca szkiełkiem i okiem" widzą wszyscy, tylko to, co widzi sam :)

Dla mnie nierzeczywistym jest widok własnego cienia rzucanego na chmury, ale spotkałem ludzi,
którzy pokazali mi, że jest to całkowicie możliwe.
Trudne, ale możliwe :D

Pozdrawiam

PS A chciałem tylko powiedzieć, że zaglądam i oglądam :lol:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.02.2013 14:37

Wujku Piotrku, pozostanę przy swoim zdaniu, ale nie będę próbowal przekonywać do niego. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 03.02.2013 16:07

Piotrek, Twój wywód jest dość skomplikowany. :wink:
Ja napiszę krócej. Trzeba dążyć do tego, żeby Twoje zdjęcie było ładne i robiło wrażenie. Bagatela. :wink: :lol:

Żeby miło zakończyć niedzielę, wpadniemy na znaną już nam plażę. Mają tam różne urządzenia, m.in. zjężdżalnię. :wink:

Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.02.2013 17:13

To wszystko przez te wykłady na temat sztuki antycznej, które ostatnio wysłuchałem :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja