anakin napisał(a):Krowy jeszcze były.
Jasne pogadać można i mleka się napić
Zaraz nas Jan pogoni.
anakin napisał(a):Krowy jeszcze były.
kaszubskiexpress napisał(a):... jakieś stewardessy cyknij dla odmiany
BeJur napisał(a):Leć Janie ... leć
anakin napisał(a):Byleby Cię znowu do Paryża nie poniosło.
longtom napisał(a):jan_s1 napisał(a):A tu znowu 24 marca lecę na 2 tygodnie oglądać szkocką wiosnę. Dacie radę?
Nie takie horrory przeżyliśmy
BeJur napisał(a):164 - mam wrażenie, że kolor wody jest jakiś takiś .... i to światło na pierwszym planie ... zawsze tam było??:)
BeJur napisał(a):166 - jak dla mnie, to za dużo dzieje się na tym zdjęciu...
jan_s1 napisał(a):Aż zajrzałem do jotpega. Dół niemal identyczny. Ta jasność na dole nie wydaje mi się rezultatem użycia szarej połówki, a jeśli, to w minimalnym stopniu. W górach z uwagi na nierównomierny horyzont jestem skazany na leciutką połówkę 0, 3 soft. Jest w tych warunkach uniwersalna, choć zbyt wiele nie daje - odrobinę przyciemnia niebo. Główną przyczynę jasnego pierwszego planu upatruję w słońcu przezierającym między chmurami i nie dającym może ostrego cienia, ale rzucającym na ten plan światło. Drugi plan był w głębokim cieniu. Proces obróbki polegał głównie na uzyskaniu nieco ciemniejszego nieba, które pomimo w/w połówki było jednak za jasne. Na marginesie - nie lubię do nieba używać polaru, bo czasem aż nienaturalnie niebo przyciemnia, a chmury pozostają przepalone.
A woda? Jest niebieska tam, gdzie odbija niebieskie niebo. Zmienia kolor tam, gdzie zaczyna odbijać chmurę.
BeJur napisał(a):ten pierwszy plan dla mnie jest jakby doświetlony dodatkowo - no ale może dla mnie
jan_s1 napisał(a):Trochę mnie olśniło. (Nie mylić z ośliniło. )
longtom napisał(a):Ja wybieram 170.
za oświetloną kopułę i nawet ten słup energetyczny po prawej jest fajny.
Powrót do FotoCroClub - dyskusja