Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Szkocja, czy Paryż?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 25.01.2013 09:30

anakin napisał(a):Krowy jeszcze były. :mrgreen:

Jasne pogadać można i mleka się napić :mrgreen: :oczko_usmiech:

Zaraz nas Jan pogoni. :(
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 25.01.2013 11:02

jan_s1 napisał(a):A tu znowu 24 marca lecę na 2 tygodnie oglądać szkocką wiosnę. Dacie radę? :)

Nie takie horrory przeżyliśmy :!: :D
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 25.01.2013 11:42

kaszubskiexpress napisał(a):... jakieś stewardessy cyknij dla odmiany :oczko_usmiech:

A nie wystarczy Ci ktokolwiek w spódniczce? Choćby i chłop. :)

BeJur napisał(a):Leć Janie ... leć :)

Gdzie ja już coś podobnego słyszałem? :D
W każdym razie dzięki za błogosławieństwo. :)

anakin napisał(a):Byleby Cię znowu do Paryża nie poniosło. :roll:

Jakby Ci to powiedzieć?... Jutro lecimy do Paryża, ale tylko na kawę i zaraz wracamy do Szkocji. Jak nie pijesz kawy, to nawet tego nie zauważysz. :sm:

longtom napisał(a):
jan_s1 napisał(a):A tu znowu 24 marca lecę na 2 tygodnie oglądać szkocką wiosnę. Dacie radę? :)

Nie takie horrory przeżyliśmy :!: :D

No tak, przecież wokół tyle horrorów! Wystarczy obejrzeć wiadomości w telewizji. (Tego tematu nie będę rozwijał. ) :wink:

Glen Kinglas x 3.

164.
Obrazek

165.
Obrazek

166. Za chwilę zaczęło niemiłosiernie lać. To jest właśnie ten most, pod którym byłem zmuszony 4 godziny pomieszkać. :)
Obrazek
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 25.01.2013 11:50

Ja tam jestem za lataniem ... więc leć :)

164 - mam wrażenie, że kolor wody jest jakiś takiś .... :roll: i to światło na pierwszym planie ... zawsze tam było??:)

165 - fajne ;)

166 - jak dla mnie, to za dużo dzieje się na tym zdjęciu, i chmury i góry, i most i woda ... jakoś takie inne to zdjęcie, niż te do których tu przywykłam :)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 25.01.2013 13:03

BeJur napisał(a):164 - mam wrażenie, że kolor wody jest jakiś takiś .... :roll: i to światło na pierwszym planie ... zawsze tam było??:)

Aż zajrzałem do jotpega. Dół niemal identyczny. Ta jasność na dole nie wydaje mi się rezultatem użycia szarej połówki, a jeśli, to w minimalnym stopniu. W górach z uwagi na nierównomierny horyzont jestem skazany na leciutką połówkę 0, 3 soft. Jest w tych warunkach uniwersalna, choć zbyt wiele nie daje - odrobinę przyciemnia niebo. Główną przyczynę jasnego pierwszego planu upatruję w słońcu przezierającym między chmurami i nie dającym może ostrego cienia, ale rzucającym na ten plan światło. Drugi plan był w głębokim cieniu. Proces obróbki polegał głównie na uzyskaniu nieco ciemniejszego nieba, które pomimo w/w połówki było jednak za jasne. Na marginesie - nie lubię do nieba używać polaru, bo czasem aż nienaturalnie niebo przyciemnia, a chmury pozostają przepalone.

A woda? Jest niebieska tam, gdzie odbija niebieskie niebo. Zmienia kolor tam, gdzie zaczyna odbijać chmurę.

BeJur napisał(a):166 - jak dla mnie, to za dużo dzieje się na tym zdjęciu...

Wiem, że daję więcej tych fotek, niż powinienem. Jest tu sporo takich krajoznawczo-turystycznych. :wink: :)
Dziwiłbym się zatem, gdyby podobały Ci się wszystkie. Na 166 chciałem pokazać moje szkockie M-1. :lol:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 25.01.2013 13:11

jan_s1 napisał(a):Aż zajrzałem do jotpega. Dół niemal identyczny. Ta jasność na dole nie wydaje mi się rezultatem użycia szarej połówki, a jeśli, to w minimalnym stopniu. W górach z uwagi na nierównomierny horyzont jestem skazany na leciutką połówkę 0, 3 soft. Jest w tych warunkach uniwersalna, choć zbyt wiele nie daje - odrobinę przyciemnia niebo. Główną przyczynę jasnego pierwszego planu upatruję w słońcu przezierającym między chmurami i nie dającym może ostrego cienia, ale rzucającym na ten plan światło. Drugi plan był w głębokim cieniu. Proces obróbki polegał głównie na uzyskaniu nieco ciemniejszego nieba, które pomimo w/w połówki było jednak za jasne. Na marginesie - nie lubię do nieba używać polaru, bo czasem aż nienaturalnie niebo przyciemnia, a chmury pozostają przepalone.

A woda? Jest niebieska tam, gdzie odbija niebieskie niebo. Zmienia kolor tam, gdzie zaczyna odbijać chmurę.

czytam i oglądam
ten pierwszy plan dla mnie jest jakby doświetlony dodatkowo - no ale może dla mnie ;)
no ale może dociemnione niebo, plus cień na górach ... ale jednak ta trawa z przodu nie daje mi spokoju ... :)

też nie lubię z polarem :roll:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 25.01.2013 13:25

BeJur napisał(a):ten pierwszy plan dla mnie jest jakby doświetlony dodatkowo - no ale może dla mnie ;)

Trochę mnie olśniło. (Nie mylić z ośliniło. :lol: ) Teraz sobie przypominam, że czekałem tam kilkanaście minut, żeby dostać światło jednocześnie na tych dalszych górach i na pierwszym planie. Czasem uzyskuje się jakiś dziwny efekt niekoniecznia do końca zgodny z zamierzeniami.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 25.01.2013 13:53

jan_s1 napisał(a):Trochę mnie olśniło. (Nie mylić z ośliniło. :lol: )

nie, no Janie ... :roll: w życiu bym Cię o to nie podejrzewała, zgodnie z tym co nam Aleksander Fredro napisał ....

Osiołkowi w żłoby dano,
W jeden owies, w drugi siano.
Uchem strzyże, głową kręci.
I to pachnie, i to nęci.
Od któregoż teraz zacznie,
Aby sobie podjeść smacznie?
Trudny wybór, trudna zgoda —
Chwyci siano, owsa szkoda.
Chwyci owies, żal mu siana.
I tak stoi aż do rana,
A od rana do wieczora;
Aż nareszcie przyszła pora,
Że oślina pośród jadła —
Z głodu padła.

:)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 25.01.2013 14:26

BeJur napisał(a):... Aleksander Fredro napisał ....

Język polski jest piękny.

Mam jednak cichą nadzieję, że ogólny wydźwięk Twojego posta to analogia dosyć odległa... :wink: :)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 25.01.2013 14:30

jan_s1 napisał(a):......

:lool: :lool: :lool:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 26.01.2013 11:11

Zgodnie z zapowiedzią - Paryż.
4 fotki zrobione w kilkunastominutowych odstępach:

167.
Obrazek

168.
Obrazek

169.
Obrazek

170.
Obrazek
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 26.01.2013 11:19

Na pierwszym fajnie Ci się Paryż zapalił, ale wszystkie dość ciemne.
:hut:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 26.01.2013 11:31

kaszubskiexpress napisał(a):N...wszystkie dość ciemne.
:hut:

To prawda, ale nawet w ciemnych partiach szczegóły widać.
Ja wybieram 170. :)
za oświetloną kopułę i nawet ten słup energetyczny po prawej jest fajny. 8O
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 26.01.2013 11:40

longtom napisał(a):Ja wybieram 170. :)
za oświetloną kopułę i nawet ten słup energetyczny po prawej jest fajny. 8O

ja też .... jeśli muszę coś paryskiego :)

najlepiej skadrowane z tego zestawu
światełka po lewej fajnie rozświetliły zdjęcie
słup faktycznie fajnie przeciwważy kopułę ... ale za napracowanie się przy usuwaniu całej linii energetycznej od tego słupa ... szacunek :) nie widać, żeby coś było robione 8)

:oczko_usmiech:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 26.01.2013 11:44

Paryż, więc wiadomo..........szału ni ma. :roll:

Ale jeśli już to 167.
Tak mi Independence day przypomina. :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja