Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Szkocja, czy Paryż?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 12.01.2013 20:26

Piotrek, wygrałeś konkurs! :D

Przecież Szkocja wręcz kojarzy się z zamkami. Czekałem więc, kto pierwszy się upomni. :lol:

Mam kilka, ale tak naprawdę jestem dość zadowolony z Kilchurn Castle, jednego z kluczowych zamków szkockich. Trzeba będzie niedługo coś pomyśleć. :sm:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 12.01.2013 20:57

jan_s1 napisał(a):Mam kilka, ale tak naprawdę jestem dość zadowolony z Kilchurn Castle, jednego z kluczowych zamków szkockich. Trzeba będzie niedługo coś pomyśleć. :sm:

Z kurewnami? :oczko_usmiech:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 13.01.2013 12:17

anakin napisał(a):
jan_s1 napisał(a):Mam kilka, ale tak naprawdę jestem dość zadowolony z Kilchurn Castle, jednego z kluczowych zamków szkockich. Trzeba będzie niedługo coś pomyśleć. :sm:

Z kurewnami? :oczko_usmiech:

No wiesz, takich znajomości nie poczyniłem. Za wysokie progi. :wink: :)

Przyszła mi ochota na lekką niedzielną dygresję. Piękne są brytyjskie budki telefoniczne. Wszyscy je fotografują. Nie byłem gorszy.

Obrazek

Następnym razem bardzo chciałbym upolować taką w szczerym polu. Nie będzie to rzeczą prostą, ale w Szkocji nie wszystko jest proste. :)

Obrazek

:sm:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 13.01.2013 12:19

w szczerym polu, to mobilna musiałaby być :)

no nie jest proste jak widać :)
nie wiadomo co prostować :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.01.2013 13:43

jan_s1 napisał(a):Nie będzie to rzeczą prostą ...

No niestety. Na prysznice je przerabiają.

Ta firma produkująca taksówki londyńskie tez zbankrutowała.
Nie wiem, jak z piętrusami, ale mz, są takie rzeczy, które, w dzisiejszych czasach,
należałoby utrzymać za wszelką cenę, bo inaczej to wszystkie miasta się do siebie tak upodobnią,
że nie będzie w ogóle sensu zwiedzać :/
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 14.01.2013 10:58

BeJur napisał(a):
anakin napisał(a):121 :!: :D
Bezapelacyjnie! :D

tak :)

Najwyraźniej mam populistyczny gust :!: :oops: :D

pzdr :wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 14.01.2013 11:02

weldon napisał(a):...ale mz, są takie rzeczy, które, w dzisiejszych czasach,
należałoby utrzymać za wszelką cenę...

Mówisz o miastach. Ja bym to znacznie rozszerzył. Nie tylko utrzymać, ale i przywrócić, ponieważ wiele pojęć umarło, lub umiera śmiercią naturalną. Honor np jest jednym z wielu. Ale czy to jeszcze możliwe?

Jeszcze trochę Inveraray.

126.
Obrazek

127.
Obrazek

128.
Obrazek

129.
Obrazek

Witaj Tomku. Wychodzi, że ja też mam populistyczny.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 14.01.2013 11:08

127 - super ;)

128 - robiłeś coś z Kontrastem Janie?? :) jakby przyciemnione... ale może ta chmurwa za lewym pagórku ... tak zrobiła zdjęciowi :) a łódka - rewelacyjnie przygwożdża wzrok ;)

129 - the best ... :) tak patrzę i patrzę i nazachwycać się nie mogę kompozycją jakże przemyślaną, kadr zamknięty z dołu i z góry .... a nawet i z prawej.
Bardzo ładnie :)
... jednocześnie otwiera się (ten kadr) w lewo ... jako przedłużenie wzroku osoby ewentualnie siedzącej na ławce ;)

126 "starsza pani zaprasza na lody" :) ale może nie napisze nic, bo znowu z tematu zboczymy :)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 14.01.2013 12:57

Mogłem wybrać do tego wątku ze 20 najlepszych zdjęć, ale uznałem, że nie jest to najlepszy pomysł. No bo które to te najlepsze? :wink:

Każdy ma inny gust i zaskakiwaliście mnie już nie raz. :) Pokazuję więc tych fotek sporo, co powoduje, że niektóre są słabsze, inne mają charakter głównie informacyjny. Taki charakter mają 126 i 127. Faktem jest, że niektóre elementy architektury "użytkowej" mają bardzo fajne.

Co robiłem ze 128? Tyle tego, że nie pamiętam. Zawsze jest mniejsza, lub większa trudność, gdy pewne partie są oświetlone, a inne wcieniu. Może to sprawiło wrażenie przyciemnienia. Ale to dość indywidualna kwestia.

Miło, że spodobało Ci się 129. Tu był duży problem. Podchodziłem do niego ze cztery razy i wiem, że można to zrobić lepiej. Robiłem tą fotkę w tak niewygodnej pozycji, że po robocie usiadłem na tej ławeczce. Kawka, fajeczka... słowem było przyjemnie. :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.01.2013 13:05

jan_s1 napisał(a): Honor np jest jednym z wielu.

Nawet wśród wielu warszawiaków panuje opinia, że obrona Warszawy w '39 i w '44 była tylko i wyłącznie
"niszczeniem miasta i kapitału" ludzkiego.
Mało kto mówi:
"Miasto dumne i niepokorne. Trzeba mieć jaja, żeby zachować się zgodnie z honorem, jak na stolice przystało"
Ale ja się przyzwyczaiłem ;)

Wiesz, że nie jestem ortodoksem fotograficznym, ale 128 jest ... dziwne.
I nie mam tu na myśli wyraźnie widocznej krzywizny ziemi i wody ciążącej w prawo :D
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 14.01.2013 13:08

jan_s1 napisał(a):Mogłem wybrać do tego wątku ze 20 najlepszych zdjęć, ale uznałem, że nie jest to najlepszy pomysł. No bo które to te najlepsze? :wink:

i bardzo dobrze, że tak nie zrobiłeś, bo ponad 100 zdjęć nie byłoby podziwianych :)

jan_s1 napisał(a):Każdy ma inny gust i zaskakiwaliście mnie już nie raz. :) Pokazuję więc tych fotek sporo, co powoduje, że niektóre są słabsze, inne mają charakter głównie informacyjny. Taki charakter mają 126 i 127. Faktem jest, że niektóre elementy architektury "użytkowej" mają bardzo fajne.

niektóre słabe wg autora zdjęcia mają więcej przekazu i serca w sobie, niż te .. akuratne ;)
126 i 127 są super
pierwsze czyste i scenka rodzajowa
drugie .... każe się zatrzymać i pomyśleć podziwiając ..

jan_s1 napisał(a):Co robiłem ze 128? Tyle tego, że nie pamiętam. Zawsze jest mniejsza, lub większa trudność, gdy pewne partie są oświetlone, a inne w cieniu. Może to sprawiło wrażenie przyciemnienia. Ale to dość indywidualna kwestia.

ależ spokojnie ... zdjęcie jest naprawdę świetne :)

jan_s1 napisał(a):Miło, że spodobało Ci się 129. Tu był duży problem. Podchodziłem do niego ze cztery razy i wiem, że można to zrobić lepiej. Robiłem tą fotkę w tak niewygodnej pozycji, że po robocie usiadłem na tej ławeczce. Kawka, fajeczka... słowem było przyjemnie. :D

czyli tak miało być :)
jakbyś cyknął tak po prostu, to byś poszedł i zapomniał, a tak ... usiadłeś na tej ławeczce. Kawka, fajeczka... słowem było przyjemnie. :D
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 14.01.2013 13:38

Piotrek przykład dałeś nieco tendencyjny, ale dajmy spokój. To jest temat - rzeka. :)

weldon napisał(a):Wiesz, że nie jestem ortodoksem fotograficznym, ale 128 jest ... dziwne.

Najpierw należałoby ustalić, co to takiego ten ortodoks fotograficzny. :wink:
Fakt, 0,2 stopnia można by je obrócić, ale chyba nie to sprawia wrażenie dziwności. Trudno mi coś na ten temat napisać.

Beata, tak ładnie napisałaś, że nie mam nic do dodania. :D

Mogę co najwyżej dodać ze dwie fotki. :)

130. Jeszcze raz Muzeum Morskie. Masztów nie prostowałem, bo one takie są. :)

Obrazek

131. Cmentarz w Inveraray.

Obrazek
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 14.01.2013 13:43

jan_s1 napisał(a):Beata, tak ładnie napisałaś, że nie mam nic do dodania. :D

Mogę co najwyżej dodać ze dwie fotki. :)

no cóż ... zdarza mi się ładnie napisać :) skoro zdjęcia mnie zatrzymują :)

dzięki za fotki :)

130 - nie prostuj niczego :) łódki stoją naturalnie krzywo :)
perspektywy też nie naprawiaj :)

131 - znowu mi Aslana brakuje :)

wiesz, co najlepiej tam zrobiło???? te czerwone liście po lewej stronie ;)
zasłoń je ... zobaczysz jakie przeciętne zdjęcie się zrobi :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.01.2013 13:51

jan_s1 napisał(a):... ale chyba nie to sprawia wrażenie dziwności.

Sam nie wiem.

Porównuję ze 122, 123 i niby podobne, ale tu jest jakoś inaczej.
Może to ta czerwona bojka w środku kadru, albo co :?
Tak jakby za mocno nasycone.

125 mi odpowiada. Ciut bym przekręcił obiektyw stopień w lewo lub w prawo.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 14.01.2013 14:16

jan_s1 napisał(a):Masztów nie prostowałem,...

I dobrze.
Takie pochylone nieco do tyłu maszty pozwalają żaglowcowi ostrzej do wiatru pływać. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja