Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Szczyt Sv Jure

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mariaz
Globtroter
Szczyt Sv Jure

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariaz » 26.05.2005 17:33

W Cro będę z synem który uwielbia chodzić po górach. Mam więc pytanie - czy pieszo można dojść na szczt Sv Jure, czy wogóle jest to możliwe?
Z przeczytanych postów wywnioskowałąm,że wyjazd samochodem jest trudny dla początkującego kierowcy, a jak wygląda dojście pieszo?
Pozdrowienia Mariaz
Jackus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackus » 26.05.2005 18:05

Podobno 7 godzin wędrówki w skwarze i jesteś na miejscu. Ja w tym roku planuję taki wyczyn.
Krzysiekm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiekm » 26.05.2005 18:24

7 godzin w jedną stronę?
A tak przy okazji chodził z Was ktoś po górach w okolicach makarskiej riwiery? Moze są tam jakieś trasy,szlaki,mapy?
Skubi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skubi » 26.05.2005 18:43

Ja póki co wjechałem :D na Sv. Jure i nawet taka forma "zdobywania" tej góry daje wiele emocji. Póki co, to nie zamierzam wchodzić pieszo.Nie wyobrażam sobie 7-8 godzinnej wycieczki w skwarze Dalmacji :sm: .
Przewodnik Pascala nie podaje, czy czas wycieczki to jest przejście w obie strony, czy tylko wejście.Podobno dla zaawansowanych turystów istniej tzw. maraton, czyli wycieczka bez odpoczynków 8O , która trwa 5 godzin.
Są wytyczone szlaki piesze na Sv. Jure.
Mariaz
Globtroter
Szczyt Sv Jure

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariaz » 26.05.2005 19:03

Czy po trasie na szczyt są punkty gdzie można czerpać wodę /słoską-:P/
Przy takiej temperaturze potrzebna jest spora ilość wody. :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.05.2005 19:50

Z podanej niżej czeskiej stronki wynika, że na Sv.Jure
" z wystupem i sestupem" (wejściem i zejściem ok. 11 godz.)
Jeśli wyjdziesz o 6 rano, w południe będziesz na szczycie,
posiedzisz godzinke i na 18 zejdziesz na dól.
http://www.chorvatsko.cz/stdal/svjure.html
pozdrawiam
Jareksz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jareksz » 26.05.2005 20:09

Ja byłem tam autkiem. Wrażenia niesamowite..dla mnie bomba.
Kiedyś był opis wejścia pieszego...ale go nie znalazłem.
Patrząc na mapę ...to z Makaru od kościółka Sv. Ivan prowadzi szlak
są i inne możliwości...ale najlepiej zapytać w informacji turystycznej
np. w Makarskiej.
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 26.05.2005 21:43

Jesli bedziecie samochodem to polecam sprobowac wjazdu, pare groszy , droga piekna, najwyzej sie wrocicie jak bedzie "za goraco". Fakty sa takie ze da sie tam wjechac o ile sie uwaza i ma troche odwagi. To po prostu kreta waska droga z duza iloscia mijanek w zatoczkach i nie do konca zabezpieczonymi "przepasciami". Ja mam lek wysokosci i jakos bylo.
Na szczcie jest dosc zimno - startujac nawet pieszo z Makarskiej gdzie bedzie upal i skwar spodziewaj sie kilku stopni na szczycie, ostro tez wieje. Temperatura spada zgodnie z zasadami jakich ucza na lekcjach geografii :).
Pozdrawiam Aneta
aaa mapke ze szlakami mam ( dostalam folder wjezdzajac) , moge zeskanowac i podeslac do wydrukowania jak ktos chce zobaczyc.
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 26.05.2005 21:54

według moich informacji od zaprzyjaznionego chorwata wygląda tak:
całość wejście/wyjście z makarskiej zajmuje około 14 godzin.Lepiej jednak podjechać samochodem w okolice miejsca gdzie zaczyna się Park, czyli tam gdzie trzeba dokonac opłaty , czylo dokładniej jadąc drogą w pewnym momencie jest informacja,że to już parking przy wjeździe na Św Jure. można tam zostawić samochód i stamtąd połączyć się na szlak pieszy, który przebiega stosunkowo niedaleko.DOjście w każdym razie jest możliwe.
ale jedno jest pewne: czy wejdziecie, czy wjedziecie dopadną was tysiące muszek..hehe...w każdym razie we wrzesniu...okres godowy czy co???sam nie wiem:):):)
Mariaz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariaz » 26.05.2005 21:58

Aneta i Jacek
Proszę o mapkę. kwarek [at] poczta.fm
Krzysiekm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiekm » 27.05.2005 08:46

Ja też bardzo proszę o mapkę
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 27.05.2005 09:31

..ja odradzam pojscia w pieszo na sw. Jure nawet po szlakach. Moze jestem leniwy lub bardzo ostrozni ale nasze gory nie sa tak goscine jak wasze. Jezeli sie jednak zdecidujecie to komusz zostavcie informacje jakim szlakem rusiliscie w razie czegosz ze by wiedziali gdzie was szukac. Oprucz tego niech sie nikt nie wibiera sam :!: :!:
Mozna latwo spasc i sie niezle polamac.....
Czasamy zejscie jest gorsze niz vejscie na naszich skalach....
Jezeli jusz to radze samochodem pojechac wyzej przinajmneij o polowe drogi
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 27.05.2005 09:49

Dla wszyskich chetnych - duzy skan mapy Biokova
wrzucilam do siebie na strone:
dokladny link jest tu:

http://strony.aster.pl/sasanka/spec/biokovo_mapa.jpg

pozdrawiam Aneta
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 27.05.2005 11:05

Rok temu wjechaliśmy na Biokovo i podobnie jak poprzednicy polecam - widoki wspaniałe. Osoby, które obawiają się trudności podjazdu powinny poćwiczyć ewentualnie cofanie po wąskiej drodze z zakrętami z użyciem lusterek bocznych (często trzeba "przytulić" się bokiem do kamiennego murku aby minąć się z samochodem jadącym z przeciwka).
Jadąc w góry warto też zabrać ze sobą bluzę zdłuższym rękawem - na szczycie może być chłodno (chociaż gdy ja wjeżdżałam na górze było ciepło, ale widziałam relację gdy na dole piekło słoneczko a na szczycie wiał wiatr i były chmury).
Mapę szlaków turystycznych dostałam w Omiszu - weszłam do pierwszego lepszego biura turystycznego i dostałam kilka mapek z tego regionu za free.
Na Biokovo wjeżdżało też kilka osób rowerem - jeśli ktoś ma kondycję to wrażenia też niezłe.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 30.05.2005 15:47

Jezeli samochodem to polecam bardzo rano, ale naprawde rano ...tak po wedkarsku albo tych co zbieraja grzybi. Na tej waskej drodze jest mali ruch i szybciej sie dojedzie a i mozna zobaczic co nieci z swiata zwierzant...
Jechale kiedisz po deszczu i zobaczyle salamandre, przed choraba scieklich krow na Biokowo bilo bardzo duzo dzikich koni....
Sa kozice i muflony...
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone