Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Szczecin - Hvar, nocleg po drodze

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Saragas
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Saragas » 26.05.2012 00:26

Witam wszystkich cromaniaków,

choć forum czytam już długi czas jest to mój pierwszy post, pozdrawiam wszystkich recenzentów wypraw na hvar, dzięki Wam zdecydowałem się na tą wyspę:) a teraz do sedna, jadę ze szczecina na Hvar jako jedyny kierowca, trasa Niemcy - Austria - Słowenia - Chorwacja, gdzie najlepiej zatrzymać się na nocleg w chorwacji zaraz za słoweńską granicą? nie ukrywam, że zależy mi na cenie:)
Saragas
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Saragas » 26.05.2012 10:04

Byłby ktoś tak miły i pomógł?
censor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) censor » 26.05.2012 10:16

Jak trzeba pomóc to pomagam, poczytaj to: http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=32243&highlight=

Jeszcze jedna uwaga, wydaje mi się że jednorazowy przejazd ze Szczecina do noclegu tuż za granicą Słoweńsko-Chorwacką jest zbyt ambitny.
Ja od lat "ćwiczę" wariant opisany w linku wyżej i uważam, że jest to najbardziej optymalne.
Saragas
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Saragas » 26.05.2012 10:33

naprawdę uważasz, ze jest zbyt ambitny? chciałem wyjechać ok 6 rano ze szczecina, ok 14 być na granicy z Austrią i zostanie ok 420 km do granicy słowenii z Chorwacją, ktoś kiedyś może tak jechał? pozdrawiam

p.s. niestety mam mało urlopu i na hvarze chciałbym być jak naszybciej następnego dnia stąd tak ambitny plan
grikoga
Globtroter
trasa

Nieprzeczytany postnapisał(a) grikoga » 26.05.2012 11:07

tez jestem ze szczecina i jezdze ta trasa do cro juz osmy raz i szczerze ci powiem ze bedzi ci ciezko dojechac do granicy niem austr w 8 godzin moze ci sie to uda ale w niedziele ja wyjezdam zawsze w niedziele ale o 4 rano nocleg wybieram juz w cro w pasie nadmorskim mam fajny namiar na nocleg ale w slowenii kolo granicy austyjackiej zatrzymuje sie tam zawsze jak wracam do szczecina powrot jest w normalny dzien w tygodniu ten odciek zajmuje mi okolo 12 godzin namiary na nocleg ze sniadaniem http://www.manca-sp.si/
Saragas
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Saragas » 26.05.2012 11:25

grikoga, to gdzie dokładnie się zatrzymujesz w drodze do CRO? wyjeżadżasz o 4 rano ze szczecina i o której jesteś na miejscu noclegu tranzytowego?
grikoga
Globtroter
trasa

Nieprzeczytany postnapisał(a) grikoga » 28.05.2012 14:04

jezeli jade na wyspy a zaliczylem hvar korcule x3 i brac to zawsze zatrzymuje sie na nocleg okolo 20 wieczorem nigdy w tym samym miejscu ale jest to pas nadmorski poprostu zjezdzam z autostrady do pierwszej miejscowosci i szukam noclegu ale ustalam max koszt na 50 euro za 4-5 osob nigdy nie bylo problemu ze znalezieniem noclegu na jedna noc ale faktem jest ze na wyspy jechalem zawsze koniec czerwca jak wakacje spedzamy na ladzie to nie mamy noclegu zawsze doj w jeden dzien w tym roku okolice zadaru wyjazd 1 lipca
grikoga
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grikoga » 28.05.2012 14:07

a nie dodalem ze okolo godz 20 jestesmy gdzies pomiedzy zadarem a splitem najdalej dojechalem okolo 20km przed split zeby rano dostac sie na prom
bencar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bencar » 28.05.2012 14:45

Saragas napisał(a):Witam wszystkich cromaniaków,

choć forum czytam już długi czas jest to mój pierwszy post, pozdrawiam wszystkich recenzentów wypraw na hvar, dzięki Wam zdecydowałem się na tą wyspę:) a teraz do sedna, jadę ze szczecina na Hvar jako jedyny kierowca, trasa Niemcy - Austria - Słowenia - Chorwacja, gdzie najlepiej zatrzymać się na nocleg w chorwacji zaraz za słoweńską granicą? nie ukrywam, że zależy mi na cenie:)
Jeżeli zależy ci na czasie to proponuje jechać jak najdalej się da przespać się kilka godz w aucie i jesteś rano na Hvarze. Ja w tym roku jadę czwarty raz z kujawsko-pom. dodam że jadę przez Drvenik (prom dużo tańszy)myśle że ponownie nie będzie problemu dotrzeć w godz porannych na Hvar. Pozdrawiam.
Saragas
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Saragas » 28.05.2012 18:08

Dzięki za pomoc;) też chciałem przez Drvenik, ale moja piękniejsza połówka naczytała się o drodze Sucuraj - Jelsa - Zavala i nie chce sie zgodzić na jazdę tamtędy(straszna panikara;)). Naprawde ta droga jest taka straszna? Ma ktoś może jakieś zdjęcia? pozdrawiam serdecznie:)
bencar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bencar » 28.05.2012 19:49

Saragas napisał(a):Dzięki za pomoc;) też chciałem przez Drvenik, ale moja piękniejsza połówka naczytała się o drodze Sucuraj - Jelsa - Zavala i nie chce sie zgodzić na jazdę tamtędy(straszna panikara;)). Naprawde ta droga jest taka straszna? Ma ktoś może jakieś zdjęcia? pozdrawiam serdecznie:)
Moja żona też nie przepada za takimi drogami myślę że nie musisz się obawiać tej drogi po za paroma zakrętami przed Jelsą jest ok ,można ją bezstresowo pokonać . Zdjęć niestety nie mam.
Saragas
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Saragas » 29.05.2012 09:21

tak czytam wszystkie Wasze posty i już mam mętlik w głowie. Pytanie do jadących ze Szczecina, jaką trasę wybieracie? tak jak pokazuje google maps:

- Szczecin - Berlin - Passau - Wels - Graz - Maribor - Zagrzeb - Split?

Jaki jest koszt autostrad w Chorwacji przy takiej trasie, rozumiem, że jedzie się A2 do zagrzebia od granicy i A1 dalej do Splitu?

z góry dziękuje za pomoc.
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 29.05.2012 10:09

Saragas napisał(a):tak czytam wszystkie Wasze posty i już mam mętlik w głowie. Pytanie do jadących ze Szczecina, jaką trasę wybieracie? tak jak pokazuje google maps:

- Szczecin - Berlin - Passau - Wels - Graz - Maribor - Zagrzeb - Split?

Jaki jest koszt autostrad w Chorwacji przy takiej trasie, rozumiem, że jedzie się A2 do zagrzebia od granicy i A1 dalej do Splitu?

z góry dziękuje za pomoc.

Trasa ta sama od kilku lat, dasz radę :D :D :D

My płynęliśmy promem ze Splitu do Stari Gradu, a wracaliśmy Sucuraj-Drvenik.
Droga Jelsa-Sucuraj nie jest taka straszna jak niektórzy opisują, ale radziłabym przejechać się nią jak będziesz wypoczęty, a nie po pokonaniu tak długiej trasy.
Pozdrawiam
slawekr3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekr3 » 29.05.2012 11:27

Witam
W zeszłym roku jechałem przez Drvenik i droga do Jesly jest przecudowna polecam a to co piszą jest dużo na wyrost w tym roku znowu hwar i też przeprawa z Drvenika promem płyniesz 40 minut a potem zależnie od ilosci zatrzymań na zdjecie dojedziesz spokojnie do miejsca zakwaterowania.

Pozdrawiam
Saragas
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Saragas » 29.05.2012 18:55

super, dzięki za pomocne odpowiedzi:) mam nadzieje, że urlop będzie udany, a plaże w Zavali piękne i z błękitną wodą :P
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone