Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

szczecin - chorwacja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ffliper
Plażowicz
Szczecin-Ljubljana-Makarska

Nieprzeczytany postnapisał(a) ffliper » 05.08.2009 16:04

Czy którys z kochanych forumowiczów jechal ta trasą.W szczególnosci chodzi mi o omijanie platnych odcinków?
Pozdrawiam

Szczecin -Ljubljana- Makarska
jolamik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolamik » 07.08.2009 11:59

damiangres napisał(a):
jolamik napisał(a):A my jedziemy od 21 sierpnia tyle, że ze Szczecinka do Dramalji koło Crikvenicy... oczywiście nie na raz. Nocleg mamy koło Ingolstad z dzieckiem lat 3 nie zamierzam oszczędzać i zamiast gonić piwo wypije w gasthofie.
Droga świetna, nie ma co. Innej bym nie wybrał, oceniam że będę na miejscu w sobotę około 16ej.

No to może gdzieś po drodze się zobaczymy. Nasz "konwój" trudno będzie przeoczyć :)
pozdrawiam
--
damian

NO TO DO ZOBACZYSKA PO DRODZE :D jedziemy na 2 samochody: opel vectra szary (albo skoda oktavia biała, bo mamy problem mały z mechanikiem ;) ) drugi samochód to volvo kombi 70 złoty
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 10.08.2009 06:24

No może. Przynajmniej jeden samochód i jeden motocykl będą o'cropelkowane ;) Do zobaczenia więc na trasie
pozdrawiam
--
damian
damiangres
Croentuzjasta
Re: Szczecin-Ljubljana-Makarska

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 10.08.2009 06:26

ffliper napisał(a):Czy którys z kochanych forumowiczów jechal ta trasą.W szczególnosci chodzi mi o omijanie platnych odcinków?
Pozdrawiam

Jest specjalny temat, jak omijać płatne odcinki, a jeśli chodzi o "popularną" ostatnio Słowenię, to tras alternatywnych powstało już mnóstwo. Ale dlaczego chcesz jechac przez okolice Lubljany?
pozdrawiam
--
damian
ffliper
Plażowicz
Re: Szczecin-Ljubljana-Makarska

Nieprzeczytany postnapisał(a) ffliper » 10.08.2009 07:16

damiangres napisał(a):
ffliper napisał(a):Czy którys z kochanych forumowiczów jechal ta trasą.W szczególnosci chodzi mi o omijanie platnych odcinków?
Pozdrawiam

Jest specjalny temat, jak omijać płatne odcinki, a jeśli chodzi o "popularną" ostatnio Słowenię, to tras alternatywnych powstało już mnóstwo. Ale dlaczego chcesz jechac przez okolice Lubljany?
pozdrawiam
--
damian

A to dlatego ze mam nocleg w Ljubljanie, wszytskie objazy na forum kieruja w kierunku Mariboru a ja bym chcial jechac do Ljubljany a potem do Rjeki
zybog
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zybog » 10.08.2009 16:26

Jade z Szczecina juz 3 raz Niemcy,Austria, Włochy /Udine, Triest/ Słowenia / ok 30 km bez winniet/-Rijeka. Trasa sprawdzona- cały czas autostrady-polecam. Wyjazd 27.08.Pozdrawiam.
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 10.08.2009 16:53

zybog napisał(a):Jade z Szczecina juz 3 raz Niemcy,Austria, Włochy /Udine, Triest/ Słowenia / ok 30 km bez winniet/-Rijeka. Trasa sprawdzona- cały czas autostrady-polecam. Wyjazd 27.08.Pozdrawiam.

To ile robisz kilometrów?
:idea: :!:
Pozdrawiam
zybog
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zybog » 10.08.2009 19:11

kleeberg napisał(a):
zybog napisał(a):Jade z Szczecina juz 3 raz Niemcy,Austria, Włochy /Udine, Triest/ Słowenia / ok 30 km bez winniet/-Rijeka. Trasa sprawdzona- cały czas autostrady-polecam. Wyjazd 27.08.Pozdrawiam.

To ile robisz kilometrów?
:idea: :!:
Pozdrawiam

1200km- bezpiecznej i wygodnej drogi
jolamik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolamik » 10.08.2009 20:16

napisze jak moje 13 letnie dziecko:

dzizas :D jak tu jestem to juz mam reise fieber :lol: najchetniej już bym się spakowała i ruszyła 8)
kocham Cro :D
a jeszcze jakby się udało spotkac z jakimiś cromaniakami w Cro to byłoby cool :wink:
ffliper
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ffliper » 10.08.2009 20:46

A ktora drogą jedziesz po przekroczeniu granicy A-SLO do Ljubljany ( bo rozumiem ze po odcinkach nieplatnych)
zybog
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zybog » 11.08.2009 15:16

ffliper napisał(a):

A ktora drogą jedziesz po przekroczeniu granicy A-SLO do Ljubljany ( bo rozumiem ze po odcinkach nieplatnych)[/

Austria- Wlochy /okolice Triestu/ i teraz Slowenia / ok 30 km/ i jestem w Chorwacji już bardzo blisko Rijeki.
ffliper
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ffliper » 14.08.2009 07:28

A moze ktos wie od ktorego momentu KArawanken Autobahn przechodzi w odcinek platny po przekroczeniu granicy A-SLO.Chodzi mi o to by dojechac do Ljubljany nieplatnymi odcinkami.?
bobyboby
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobyboby » 23.06.2010 12:40

banan napisał(a):Za 2 tygodnie po raz trzeci jedziemy do Poreca. Zawsze jeździmy przez Berlin, A9 do Monachium, Salzburg, Villach, Udine, Triest i dalej na Porec.
2 lata temu wyjechaliśmy o 20:00 i na miejscu byliśmy o godz. 12:00 uwzględniając 1,5h postój w Austrii na kimono :)
W zeszłym roku coś na podkusiło i wyjechaliśmy z piątku na sobotę o godz. 0:00 czyli w samo nocne południe ;)
Na miejsce dotarliśmy o godz. 23:36 (uwzględniając prawie 2h snu). Koszmarne korki w Austrii pozbawiły nas radości z jazdy :(
W tym roku wyjeżdżamy w piątek o godz. 16:00 i planowo będziemy na miejscu około 6:00. Jako że wyjeżdżamy względnie wcześnie, sądzę że nawet nie będziemy się zatrzymywać na spanie. Jako że jestem nocnym człowiekiem i zazwyczaj siedzę do 4:00 lub 5:00 nad ranem nie będzie to dla mnie problemem. Poza tym dzięki temu omijamy korki pod Monachium i w Austrii. W Słowacji omijamy autostradę (całe 5 km) nie płacąc winiety bo, jak powiedziałem w zeszłym roku, wolę przepić te pieniądze niż wydać na 5 km autostrady :D:D:D:D

Witam serdecznie wszystkich cromaniaków!
Ja z rodzinką wyjeżdżam w lipcu na Istrię. Bardzo podoba mi się trasa podana w cytacie. Proszę o podzielenie się informacjami dot. kosztów jakie poniosę na odcinku włoskim tej trasy. Dzięki.

Pozdrawiam,
Robert
zefir
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zefir » 26.08.2010 12:15

bobyboby napisał(a):Witam serdecznie wszystkich cromaniaków!
Ja z rodzinką wyjeżdżam w lipcu na Istrię. Bardzo podoba mi się trasa podana w cytacie. Proszę o podzielenie się informacjami dot. kosztów jakie poniosę na odcinku włoskim tej trasy. Dzięki.

Pozdrawiam,
Robert

Chyba z punktu widzenia opłat autostradowych we Włoszech to jakiejś super oszczędności w stosunku do Slovenii nie ma...chyba, że się mylę.

Z kalkulatora opłat autostradowych we Włoszech wyniaka, że trasa Tarvisio-Udine-Trieste wynosi 9 Euro, czyli różnica 6 Euro w jedną stronę w stosunku do Slovenii. Zatem trasa do przemyślenia...

Pozdrav.
windulek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) windulek » 26.08.2010 19:16

W tym roku jechałem ze Stargardu Szczecińskiego do Ruskamen
ponad 1700 km.

Jechaliśmy na Berlin, Lipsk, Norymbergę, Monachium, Salzburg i nocleg w miejscowości Bled na Słowenii.

Dalej Ljublana Zagrzeb i na południe.

Wszędzie autostradami ( również na Słowenii ) i to był strzał w dziesiątkę.

W Monachium faktycznie ruch większy i straciliśmy tam około 40 min. w tamtą stronę. Z powrotem było gorzej około 2h w plecy.
Ale nie żałujemy że tamtędy jechaliśmy ponieważ warunki noclegu i gospodarz super a i miasteczko bardzo urocze. Płaciliśmy 14 EUR od osoby.

W zeszłym roku jechaliśmy przez Regensburg ale bez noclegu i więcej tego błędu nie popełnię. Przy takiej odległości nocleg jest konieczny.
Generalnie obie trasy bardzo proste i każdy powinien bez problemu je pokonać.

Jechałem bez nawigacji kierując się wyłącznie oznaczeniami na autostradach i mapie.

Pozdro
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone