Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

szczecin - chorwacja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arkadiusz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkadiusz » 15.07.2009 15:45

nie pchajcie sie na Monachium, jedźcie przez Regensburg-Passau
ja w tym roku pokonuję tą samą trasę co 2 lata temu i harmonogram jazdy tez będzie ten sam
start ok 9.00 spokojna jazda po niemczech, tankowanie, obiadzik, kolacja żadnych korków i wieczorem wita nas Chorwacja przez którąvjedziemy w nocy (też żadnych korków),
mxc
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mxc » 15.07.2009 22:39

Hallo formułowicze

Ja z żona i 5 letnią córką jedziemy 18-07-2009r do Chorwacji przez Niemcy. Jadę w okice Zadaru ( w ślepo pod namiot)
Startujemy jak tylko coś zjemy i się spakujemy :-)
a tak naprawdę będziemy starali sie spakować na 6.00 rano bo już z jednym formułowiczem się dogadałem, aon dogadał się z jeszcze innym ze Słupska że jadą razem i początek 6.00 18-07-2009 Sobota.
Ja dołączam do nich jeżeli sie zdążę spakować na 6,00 rano. Jeśli nie to mam nr tel do tego formułowicza ze Szczecina i będziemy starali się gdzeiś dołaćzyć.
Jeżlei komuś pasuje trasa Szczecin - Chorawcja lub dołączenie sie po drodze do nas, jeśli komuś pasuje prędkosć 140km/h po autostradzie , jeżeli pasuje termin . To zapraszamy do wspólnej podróży. W większej grupie raźniej :-) Jakby ktos miał CB radio to będzie miło , będziemy mieli kontakt cały czas :-)
Szczegóły gg 3316581
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 16.07.2009 06:57

A jak jedziesz w okolice Zadaru to polecam Sukosan.
Idealny jest jako baza do zwiedzania całej okolicy, a do tego ludzie życzliwi i tak nie zdzierają :)
pozdrawiam
--
damian
mxc
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mxc » 16.07.2009 20:18

damiangres napisał(a):A jak jedziesz w okolice Zadaru to polecam Sukosan.
Idealny jest jako baza do zwiedzania całej okolicy, a do tego ludzie życzliwi i tak nie zdzierają :)
pozdrawiam
--
damian

Dzieki właśnie w te rejony chcemy jechać. :-)
A plaża jest kamienista , żwirowa, ? chodzi mi o 5 letnie dziecko
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 16.07.2009 22:47

W Sukosanie jest kamping Malenica. Tam zawsze jeździmy. Plaża idealna dla dzieciaków, bo żwirówka, z betonowanym brzegiem i czymś w rodzaju mini-zatoczki.
Spokój i blisko do większości atrakcyjnych miejsc tej części Dalmacji. Jeszcze tylko miesiąc i jaaaaazda :)
pozdrawiam
--
damian
banan
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) banan » 16.07.2009 23:21

Za 2 tygodnie po raz trzeci jedziemy do Poreca. Zawsze jeździmy przez Berlin, A9 do Monachium, Salzburg, Villach, Udine, Triest i dalej na Porec.
2 lata temu wyjechaliśmy o 20:00 i na miejscu byliśmy o godz. 12:00 uwzględniając 1,5h postój w Austrii na kimono :)
W zeszłym roku coś na podkusiło i wyjechaliśmy z piątku na sobotę o godz. 0:00 czyli w samo nocne południe ;)
Na miejsce dotarliśmy o godz. 23:36 (uwzględniając prawie 2h snu). Koszmarne korki w Austrii pozbawiły nas radości z jazdy :(
W tym roku wyjeżdżamy w piątek o godz. 16:00 i planowo będziemy na miejscu około 6:00. Jako że wyjeżdżamy względnie wcześnie, sądzę że nawet nie będziemy się zatrzymywać na spanie. Jako że jestem nocnym człowiekiem i zazwyczaj siedzę do 4:00 lub 5:00 nad ranem nie będzie to dla mnie problemem. Poza tym dzięki temu omijamy korki pod Monachium i w Austrii. W Słowacji omijamy autostradę (całe 5 km) nie płacąc winiety bo, jak powiedziałem w zeszłym roku, wolę przepić te pieniądze niż wydać na 5 km autostrady :D:D:D:D
mxc
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mxc » 17.07.2009 06:04

banan napisał(a):Za 2 tygodnie po raz trzeci jedziemy do Poreca. Zawsze jeździmy przez Berlin, A9 do Monachium, Salzburg, Villach, Udine, Triest i dalej na Porec.
2 lata temu wyjechaliśmy o 20:00 i na miejscu byliśmy o godz. 12:00 uwzględniając 1,5h postój w Austrii na kimono :)
W zeszłym roku coś na podkusiło i wyjechaliśmy z piątku na sobotę o godz. 0:00 czyli w samo nocne południe ;)
Na miejsce dotarliśmy o godz. 23:36 (uwzględniając prawie 2h snu). Koszmarne korki w Austrii pozbawiły nas radości z jazdy :(
W tym roku wyjeżdżamy w piątek o godz. 16:00 i planowo będziemy na miejscu około 6:00. Jako że wyjeżdżamy względnie wcześnie, sądzę że nawet nie będziemy się zatrzymywać na spanie. Jako że jestem nocnym człowiekiem i zazwyczaj siedzę do 4:00 lub 5:00 nad ranem nie będzie to dla mnie problemem. Poza tym dzięki temu omijamy korki pod Monachium i w Austrii. W Słowacji omijamy autostradę (całe 5 km) nie płacąc winiety bo, jak powiedziałem w zeszłym roku, wolę przepić te pieniądze niż wydać na 5 km autostrady :D:D:D:D

Dzieki za info przyda się. Mam tylko prosbę też wolę przepić pieniążki które miałbym zapłacić za autostradę, więc podpowiedz mi jak ominąć te płatne dróżki , bo nigdy nie byłem w Chorwacji, a i mapy Europy nie mam tylko tam parę jakiś mapek. A jadę na navi.
Będę wdzięczny
Pozdrawiam
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 17.07.2009 08:36

mxc napisał(a):
banan napisał(a):Za 2 tygodnie po raz trzeci jedziemy do Poreca. Zawsze jeździmy przez Berlin, A9 do Monachium, Salzburg, Villach, Udine, Triest i dalej na Porec.

Dzieki za info przyda się. Mam tylko prosbę też wolę przepić pieniążki które miałbym zapłacić za autostradę, więc podpowiedz mi jak ominąć te płatne dróżki , bo nigdy nie byłem w Chorwacji, a i mapy Europy nie mam tylko tam parę jakiś mapek. A jadę na navi.
Będę wdzięczny
Pozdrawiam

z jednego z twoich postów wynika że prawdopodobnie bedziemy razem jechać z horasem , ja startuje ze słupska o godz 3 rano tak żeby na 6 byc w kołbaskowie
pytanie mam czy jedziesz non stop czy sie zatrzymujesz gdzies na nocleg

ja i horas w grazu tyle że w innych hotaelach

zaraz zrobi sie tu konwój normalny
czarnyradek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) czarnyradek » 17.07.2009 11:03

witam wszystkich.
banan ja rózwież wybieram sie za tydzień w okolice Poreca i będę jechał też przez Austrię i Włochy. Mam do ciebie pytanie jak omijasz ten niewielki kawałeczek drogi płatnej w Słoweni?
banan
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) banan » 17.07.2009 12:43

w zeszłym roku za 6 miesięczną winietę w Słowenii trzeba było zapłacić 35 EUR a obok autostrady jest całkiem znośna droga tak jak tutaj:

Jak ominąć płatną drogę w Słowenii :)

No to jeszcze mała rada ode mnie: jeżeli przed przejściem granicznym Dragonja jest korek sięgający do skrzyżowania w Srgasi (punkt A na mapie z linku poniżej) to proponuję taki objazd:

Objazd do przejścia granicznego Dragonja

W zeszłym roku zaoszczędziło nam to ok. 4h stania w korku. Wyjeżdża się 30 metrów przed przejściem granicznym :) Droga znośna, chociaż trzeba uważać na kilka dziur... ale co to jest w porównaniu z naszymi drogami. Jeżeli ktoś będzie miał okazję jechać tamtą drogą w nocy to można zobaczyć piękną panoramę oświetlonego Triestu.
czarnyradek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) czarnyradek » 17.07.2009 13:34

Wielkie dzięki. Właśnie o to mi chodziło :)
Chociaż gdzieś tu na forum widziałem mapę Słoweni na której ten odcinek drogi H5 był zaznaczony jako niepłatny.
- często jest tam taki korek na tej granicy?
- nie ma później kłopotu żeby wbić się (wjechać) w kolejkę przed granicą?
I jeszcze przy okazji:
Ile na trasie Salzburg - Villach jest płatnych tuneli i czy są jakieś na częsci włoskiej naszej trasy?
banan
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) banan » 17.07.2009 14:16

Ja tez o tym czytałem ale na granicy wolałem się upewnić i powiedzieli mi że nawet na ten mały kawałek (H5 pokrywa się z A1) trzeba kupić winietę. Może chcieli naiwniaka (czyli mnie) naciągnąć ale nie dałem im tej satysfakcji ;)

Z tego co mi wiadomo korek jest niemalże w każdy "łykend".
Austrię najlepiej przejechać w nocy bo w soboty korek murowany.

Nie ma problemu z "wbiciem się" w kierunku granicy... tam na szczęście jest inna kultura jazdy.

Płatne tunele są chyba dwa i po włoskiej stronie nie ma żadnego płatnego.

Pod Triestem (w weekendy) na punkcie poboru opłat chaos nie do opisania. O co chodzi? Ano chodzi o to że w zeszłym roku 5 km przed punktem poboru opłat był korek, którego powód okazał się prozaiczny... zamiast ukierunkować ruch 500m przed tym jak z dwóch pasów robi się dziewięć (trzy punkty gotówka, trzy karty i trzy pobór elektroniczny o ile dobrze pamiętam) to znaki są 20m przed budkami i wtedy robi się masakra. Ludzie z jednego pasa przebijają się na inny bo chcą płacić gotówką zamiast kartą albo odwrotnie.
czarnyradek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) czarnyradek » 17.07.2009 14:22

Ze względów urlopowo - prywatnych wyjeżdzamy w poniedziałek popołudniu wiec w tych miejscach bedziemy w nocy pewnie i mam nadzieje że unikniemy tych drastycznych scen :)
jolamik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolamik » 17.07.2009 15:54

A my jedziemy od 21 sierpnia tyle, że ze Szczecinka do Dramalji koło Crikvenicy... oczywiście nie na raz. Nocleg mamy koło Ingolstad z dzieckiem lat 3 nie zamierzam oszczędzać i zamiast gonić piwo wypije w gasthofie.
Droga świetna, nie ma co. Innej bym nie wybrał, oceniam że będę na miejscu w sobotę około 16ej.
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 17.07.2009 20:15

jolamik napisał(a):A my jedziemy od 21 sierpnia tyle, że ze Szczecinka do Dramalji koło Crikvenicy... oczywiście nie na raz. Nocleg mamy koło Ingolstad z dzieckiem lat 3 nie zamierzam oszczędzać i zamiast gonić piwo wypije w gasthofie.
Droga świetna, nie ma co. Innej bym nie wybrał, oceniam że będę na miejscu w sobotę około 16ej.

No to może gdzieś po drodze się zobaczymy. Nasz "konwój" trudno będzie przeoczyć :)
pozdrawiam
--
damian
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone