Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Szalony tydzień w Makarskiej, i ciut prawdy o pogodzie :)

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Szalony tydzień w Makarskiej, i ciut prawdy o pogodzie :

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2009 21:48

Bahama napisał(a):No ten szczyt Sv. Jure to musze kiedyś jeszcze zaliczyć !
Jaka była widocznośc, bo jak obserwowałem Biokovo to Jure zwykle tonął w chmurach ? Czy rzeczywiście ciężko wjechać na szczyt ? Ja zapuściłem się kawałek drogą na Vrgorać do BiH.

1. Mój wyjazd na Sv. Jure : forum/viewtopic.php?p=238742#238742

2. Przejazd do Mostaru trasą do Vrgoraca (tylko troszkę): forum/viewtopic.php?p=239813#239813

Ja to mógłbym jeździć tymi i jeszcze paroma innymi drogami bez końca. :)
Pozdrawiam!
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 03.07.2009 06:54

Interseal napisał(a):
Bahama napisał(a):No ten szczyt Sv. Jure to musze kiedyś jeszcze zaliczyć !
Jaka była widocznośc, bo jak obserwowałem Biokovo to Jure zwykle tonął w chmurach ? Czy rzeczywiście ciężko wjechać na szczyt ? Ja zapuściłem się kawałek drogą na Vrgorać do BiH.

1. Mój wyjazd na Sv. Jure : forum/viewtopic.php?p=238742#238742

2. Przejazd do Mostaru trasą do Vrgoraca (tylko troszkę): forum/viewtopic.php?p=239813#239813

Ja to mógłbym jeździć tymi i jeszcze paroma innymi drogami bez końca. :)
Pozdrawiam!

Piękna sprawa !
martabartek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martabartek » 07.07.2009 09:48

Bahama ile wydaliście pieniążków?

My jedziemy we dwoje w drugiej połowie września i planujemy około 3 tys zł/osoba.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 07.07.2009 13:14

martabartek napisał(a):Bahama ile wydaliście pieniążków?

My jedziemy we dwoje w drugiej połowie września i planujemy około 3 tys zł/osoba.

Łącznie: 3 osoby (na tydzień)
Apartament 1600
Hotele - 500
Autostrady, winietki - 300
Paliwo - 1000
Na miejscu 600 euro - 2600

Razem: 6000 - szaleństwo bez ograniczeń :)

Spokojnie się zmieścicie
martabartek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martabartek » 07.07.2009 14:20

No mam nadzieję ;) My w planie mamy dwa tygodnie ;) Ale się postaramy zmieścić... Jeszcze chcemy trochę pozwiedzać, więc trzeba doliczyć wstępy ( to nasz pierwszy wyjazd) :lol:

P.S Byłeś w Makarskiej czy w innej miejscowości :)? My jeszcze się nie zdecydowaliśmy. Myślałam o Tucepi, ale fajnie by było znaleźć jeszcze jakieś życie w tej wakacyjnej miejscowości (w drugiej połowie września, nie wiem jak tam jest) ;)
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 07.07.2009 15:02

do Bahama
Z tego co widze to musiałeś miec jakis wypasiony apartament i zaraz przy plazy w tej Makarskiej za 1600/3os/7dni ! Pamiętam że za apartament dla 4 osób dorosłych (2 sypialnie i kuchnia) cena w sezonie lipiec-sierpien w Makarskiej była 60-65 euro poza sezonem 40-45 euro. Nie orientujesz sie czy te ceny przeszły już do historii?
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 07.07.2009 15:51

Tygrys napisał(a):do Bahama
Z tego co widze to musiałeś miec jakis wypasiony apartament i zaraz przy plazy w tej Makarskiej za 1600/3os/7dni ! Pamiętam że za apartament dla 4 osób dorosłych (2 sypialnie i kuchnia) cena w sezonie lipiec-sierpien w Makarskiej była 60-65 euro poza sezonem 40-45 euro. Nie orientujesz sie czy te ceny przeszły już do historii?

Apartament miałem 4-osobowy, reszta kosztów dotyczy naszej "trójki" . Po prostu zabraliśmy znajomą osobę :)

Chcociaż może obliczenia ci nie wyszły ??? :)

1600/4,5/7= przecież 50 euro na dobę...
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 07.07.2009 17:18

50 euro za 4 osobowy apartament to rozumiem, czyli nie odbiega za bardzo od wcześniejszych cen. Byłbym rad gdybyś wrzucił jakiś namiar ten apartament, być może skorzystam, no chyba ze nie polacasz. A tak na marginesie to miałeś czas spać w tym apartamencie? Bo gdy przeczytałem ile zdązyłeś zwiedzić przez ten tydzien to nie wydaje mi sie :lol:
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 07.07.2009 18:32

Tygrys napisał(a):50 euro za 4 osobowy apartament to rozumiem, czyli nie odbiega za bardzo od wcześniejszych cen. Byłbym rad gdybyś wrzucił jakiś namiar ten apartament, być może skorzystam, no chyba ze nie polacasz. A tak na marginesie to miałeś czas spać w tym apartamencie? Bo gdy przeczytałem ile zdązyłeś zwiedzić przez ten tydzien to nie wydaje mi sie :lol:

Apartament Josip Jukić przy Zwonimira Kralja. Centrum Makarskiej - 200 m od morza. Widok na Biokovo

Link bezpośredni: http://www.vila-jukic.com/

Od razu zastrzegam dla rodzin imprezowych :) W obiekcie pizzeria, warzywniak, piekarnia i... Night club :)

Ale szczerze to nawet zdziwiony byłem że w centrum Makarskiej taki spokój :)

Niestety do końca sierpnia wszystko zajęte, zamawiałem przez Interhome jak zwykle

Co ciekawe nie pisałem wcześniej o tym :)
Przyjeżdżam w sobotę 20 sierpnia , rozmawiam z włascicelką, a ona mówi że mój apartament jest niestety zarezerwowany na następny tydzień przez małżeństwo które ją o to prosiło... Szczęka mi opadła, a ona zaprowadza mnie do 2 razy większego z wydzieloną kuchnią i salonem ( przez net zamówiłem 2-pokojowy - sypialnia i kuchnia z salonem) W Interhome myslałem o nim ale był dużo droższy. I pyta z uśmiechem : No problem ? Na to ja oczywiście z uśmiechem OK !
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 07.07.2009 19:40

No to miałeś farta 8) za 50euro taki apartament... ich cennik podaje ze regularna cena jest wyższa. Do tego Night Clubu chciałem sie wbić 2 lata temu ale 100kun za wjazd więc podziękowałem :?
Że do końca sierpnia wszystko zarezerwowane - normalka ale ja zamierzam przyjechać do Makarskiej 31 sierpnia ale według ich cennika za apartament z dwoma sypialniami w tym okresie prawie 70euro - troche za dużo jak dla mnie. Moze gdy już tam dotrę zajadę do nich i zapyatm, jak bedzie cos wolne to będe sie targował a jak nie to przeciez będe miał do wyboru mnóstwo innych. Dzięki za namiar, powiekszyło to moją baze kwater w tym miescie.
sylwinka006
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sylwinka006 » 07.07.2009 19:51

Bardzo proszę o pomoc.
Czytałam Pana relację z podróży do Chorwacji i chciałabym zadać kilka nurtujących mnie pytań.

My też wybieramy się do Makaraski.
Jak długo Pan jechał?
Jaka droga?
Czy winety są drogie a szczególnie w Słoweni?
Jakieś kłopoty z porozumiewaniem sie?
Na drogach dużo policji?

Jak daleko z Makaraski do BH? (KM)
Czy wszustkie miejsca ze zdjęć znajdują się w BH?
Jedziemy pierwszy raz do Chorwacji jakieś rady?

Proszę o szybko odpowiedź.
z góry dziekuje.
Pozdrawiam
Goocio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goocio » 07.07.2009 19:58

Super relacja , my jedziemy w poniedziałek tez do Makarskiej , normalnie juz nie moge sie doczekac
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 07.07.2009 20:29

Jak długo Pan jechał?

W tym roku dwa noclegi po drodze: Młynicky Dvur (Czechy) , Oroslavje (Chorwacja)

W drodze powrotnej - jeden nocleg Mikulov

Łącznie w jedną stronę około 20 godzin

Jaka droga?

4300 km - Jarocin - Kłodzko - Ołomuniec - Wiedeń - Graz - Zagrzeb - Dubrownik - Mostar - Medjugorje - Makarska - Zagrzeb - Wiedeń - Mikulov - Krnov - Opole - Kępno - Jarocin

Czy winety są drogie a szczególnie w Słoweni?

Winiety Czechy- miesięczna, Austria - 10 dniowa - około 60 zł na stronie pzmtravel, przy trasie można kupić z 10 zł taniej, ale ja zawsze wolę już jechać a nie tracić czas na kupowanie.

W Słowenii bez winietki trasą
Przed granicą zjazd na Mureck - Lenart - Ptuj - do granicy z CRO

Jakieś kłopoty z porozumiewaniem sie?

Nawet po polsku się dogadacie :)

Na drogach dużo policji?

Włąsnie zdziwiony byłem, przez tydzień może z 5 policjantów widziałem i to zarówno w CRO jak i w BIH. Piszą żeby koniecznie w Bośni nie przekraczać prędkości !

Jak daleko z Makaraski do BH? (KM)

do granicy około 70 km, do Mostaru - około 130 km

Czy wszustkie miejsca ze zdjęć znajdują się w BH?

W pierwszej fotorelacji na zdjęciach jest Makarska, dwa z Dubrownika, jedno ze Ston, reszta z BiH, druga fotorelacja oprócz pierwszego to Bośnia i Hercegovina

Jedziemy pierwszy raz do Chorwacji jakieś rady?

Obawiałem się pierwszej podróży autem, a tu luz. Najwazniejsze patrzec na drogowskazy, wszędzie droga świetnie oznakowana. Wykupić dobre ubezpieczenie zdrowotne i assistance na samochód ( tak na wszelki wypadek, żeby spokojniej było , bo tfu, tfu nigdy się nie przydało )

Prosżę
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 07.07.2009 20:58

Bahama napisał(a):
Ziemia się trzęsła ??? 8O No tak 22.06 byłem w Dubrowniku.

Pozdrowienia

W okolicach Dubrovnika też było odczuwalne-byłem i poczułem,epicentrum było gdzieś w Bośni.Ale, tak prawdę mówiąc takich trzęsień to na Ślasku mamy kilka na tydzień.Jednak wśród Chorwatów zauważyłem pewne poruszenie.
Karol099
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karol099 » 07.07.2009 22:25

hepik napisał(a):Czytałem czytałem-za 50 euro z ciężkiego ,bosniackiego więzienia sie wywinąć-sztuka i talent niewąskie ;)

200 euro chcieli ? hah, 50 euro to i tak dużo ... za dużo. to już w Austri są tańsze mandaty niż w BiH w łape chcieli :) w Chorwacji polecieli raz na 10, i dwa razy na 20 euro :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Szalony tydzień w Makarskiej, i ciut prawdy o pogodzie :) - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone