Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Szalom - od strachu do fascynacji :)

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 29.03.2018 20:08

piekara114 napisał(a):Te solne kwiaty 8O 8O
Najmłodszy, ale pewnie największy :mrgreen:
A kolejny odcinek intrygujący....

Solne kwiaty w wodzie tuż przy brzegu.
Rok temu jeszcze nie był największy, ale nie mogę pokazać mojego męża, bo... by mnie chyba udusił :D
Ja mam awersję do zdjęć, ale on to ma obsesję :mrgreen: Jak mu z zaskoczenia nie zrobię, to wróci z wyjazdu bez jednej podobizny.
DaveZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DaveZ » 30.03.2018 12:37

Wybieramy się pod koniec maja na kilka dni, więc chętnie przeczytałem i poczytam. W Planie jest kilka miejsc więc liczymy na kolejny ciekawy wypad. Pozdrawiam
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.03.2018 17:29

DaveZ napisał(a):Wybieramy się pod koniec maja na kilka dni, ......
To liczę, że i kolejna relacja się tu pojawi z tego kraju...
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 30.03.2018 21:02

aga_stella napisał(a):Czy ktoś może mnie oświecić co do zdjęć. Fotka pierwsza samolot miała szerokości 1000, na moim kompie (monitor prostokąt, ale zbliżony do kwadratu) widziałam, że obcina po prawej stronie. Machnęłam łapą, bo kuchnia mnie wyzwała :D Wróciłam otworzyłam widzę normalnie - nie obcina :!: :?: Zdjęcie numer 2 zmieniłam zgodnie z sugestiami
megidh
Ja zmniejszam fotki do wymiaru 800x533 pikseli przy rozdzielczości 72 dpi, nie wskazując rozmiaru zdjęcia. Fotka zmniejsza się automatycznie do rozmiaru ok 400-500 KB i nie dochodzi wtedy do ucinania boków.

i owszem wyszło idealnie (choć coś już tu wstawiałam zgodnie z tymi wytycznymi i było nie do końca idealnie, chyba że coś schrzaniałam niechcący). Samolot jest ok. Ale dlaczego raz widzę tak, a raz inaczej?? (zdjęcia załączam z kompa)

Nie bardzo mogę załapać, o co Ci chodzi z tym, że raz widzisz tak, a raz inaczej. Jak patrzę na zdjęcia z samolotem, to widzę na nich jednakowy obraz. Różnią się one natomiast rozmiarem i wymiarami. Zostały zmniejszone z zachowaniem proporcji, w związku z tym nic nie zostało ucięte ani zdeformowane.
Fotki.jpg

Różnica pomiędzy nimi będzie widoczna, jeśli chciałabyś je oglądać w dużym zbliżeniu.
Poniżej widać różnicę pomiędzy przybliżeniem zrobionym na 100% - przybliżyłam prawy górny róg zdjęcia. Na zdjęciu o większym rozmiarze (to po prawej stronie) widać większe przybliżenie, a więc również więcej szczegółów. Jeśli zrobisz przybliżenie zdjęcia z oryginalnym rozmiarem, to przybliżenie będzie jeszcze większe a różnica w szczegółach dużo bardziej widoczna.
powiększenia.jpg

Programy do obróbki zdjęć mają do wyboru opcje gotowych rozmiarów, z uwzględnieniem proporcji i najbezpieczniej jest korzystać właśnie z nich. Ja wybieram z takiego automatu opcję 800x600pikseli, a przy zdjęciach pionowych 640x480 pikseli.
Jeśli zaś sama chcę określić rozmiar zdjęcia, to po wpisaniu wielkości jednego boku program sam podpowiada optymalną wielkość drugiego.
Ale może w Twoim przypadku sprawa faktycznie dotyczy monitora i ustawienia jego rozdzielczości.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.03.2018 15:33

megidh napisał(a):Nie bardzo mogę załapać, o co Ci chodzi z tym, że raz widzisz tak, a raz inaczej. Jak patrzę na zdjęcia z samolotem, to widzę na nich jednakowy obraz.
Uffff, a już myślałam, że ze mną jest coś nie tak, bo też u mnie te obrazy są identyczne. Ja zawsze wybieram opcję w Mic.Of.Pict. 800*600 i tą drugą wartość program są sobie dobierze w zależności od wymiarów oryginału, a w pionie sam potem przestawi miejscami cyfry...
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 31.03.2018 18:55

megidh i piekara114

Pominę cytaty.
Dziękuję za chęć pomocy. Skupię się i napiszę w czym dzieło. Odniosę się tego, że raz widzę tak, a raz inaczej. Np. o godz. 17 widzę, ze samolot ma ucięte prawo skrzydło, a o godz. 19 widzę cały samolot. Tak samo jest z fotką z wielbłądem - raz go widzę z głową, a raz bez głowy (rożne godziny w chodzenia na forum). Pisałam o monitorze bo zaczęłam podejrzewać, że wpływ ma to, że nie jest on panoramiczny. Ale niemniej powinnam widzieć cały czas jednakowo, a tak nie jest. Druga sprawa - jak wstawię fotkę zgodnie z sugerowanymi wymiarami, to najpierw widzę, że wszystko jest OK (ale ta fotka nie ma już lupy pozwalającej powiększyć zdjęcie). A np. u Buber-a w relacji Santorini na 6 zdjęcia widzę w całości, jak kliknę na lupę to się powiększają, ale widzę dokładnie tyle samo z prawej jak i z lewej strony. U mnie jak wstawię fotkę zgodnie z rozmiarami podanymi przez megidh to lupa znika, a ja widzę, że fotka jednak nie jest cała (dlatego wstawiam nieco większe, bo jest lupa i można zobaczyć w całości. Inny komputer - w robocie - monitor też nie panoramiczny, efetkt ten sam (z przewagą, że częściej widzę ucięte). Jak coś jeszcze niejasne to piszcie.
A wielbłąda widzicie z głową czy bez?
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 31.03.2018 20:20

aga_stella napisał(a):A wielbłąda widzicie z głową czy bez?

Wielbłąda widzę z głową.
wielbłąd.jpg

A może problem tkwi w tym, że nie wstawiasz zdjęć w konkretnym miejscu posta lecz są one dołączone jako załączniki.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.04.2018 09:49

U mnie na tel cały wielbłąd i samolot.
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 01.04.2018 12:04

Kod: Zaznacz cały
megidh
Wielbłąda widzę z głową
piekara114
U mnie na tel cały wielbłąd i samolot.

Dzięki wielkie za info.
Wiem kiedy widzę "inaczej" 8O
Jak jestem zalogowana do portalu widzę dobrze. Jak wchodzę jako niezalogowany użytkownik widzę poobcinane zdjęcia.
A może problem tkwi w tym, że nie wstawiasz zdjęć w konkretnym miejscu posta lecz są one dołączone jako załączniki.

Muszę doczytać jak to się robi.
Wesołych świąt :papa:
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 03.04.2018 18:26

megidt

Przeleciałam porady techniczne od 35 strony (2015 rok) nie znalazłam nic (no coś było, ale nie zostało wytłumaczone łopatologicznie :smo: ). Nie mam pojęcia jak to zrobić. Wdzięczna będę za podpowiedź.
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 03.04.2018 18:29

DaveZ napisał(a):Wybieramy się pod koniec maja na kilka dni, więc chętnie przeczytałem i poczytam. W Planie jest kilka miejsc więc liczymy na kolejny ciekawy wypad. Pozdrawiam

Witaj, zapraszam.
A wiecie już, w której części Izraela będziecie?
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 03.04.2018 19:16

Beduini i siły zbrojne
Nastał kolejny dzień i zapadła decyzja, że pojedziemy obejrzeć Muzeum Izraelskich Sił Powietrznych Hatzerim w pobliżu Beer Szewy. Ale przy śniadaniu kartkujemy jeszcze przewodnik i znajdujemy, że w Beer Szewie jest klimatyczny targ koczowników z pustyni Negew. W czwartki sprzedawane są tam wielbłądy, kozy, płody rolne, dywany, odzież, biżuteria i inne wyroby rękodzielnicze. Lubię takie klimaty, a że jest właśnie czwartek, to zapada decyzja, że wjedziemy na targ :D . Z Neve Zohar do Beer Szewy jest dobra droga nr 30, a potem nr 60. Przejazd zajmuje niewiele ponad godzinę . Myślałam, że skoro przewodniki (2 sztuki) tak zachwalają targ, to będą jakieś drogowskazy. Nic takiego nie ma. Pokręciliśmy się autem po mieście, nic ciekawego nie wpadło nam w oko. Zatem trzeba zasięgnąć języka. Jak tylko wspominaliśmy o wielbłądach, patrzyli na nas dziwnie i mówili, że nic takiego nie ma. Daliśmy zatem spokój camelom i pytaliśmy o duży targ. W końcu uzyskaliśmy info, więc jedziemy (targ jest w pobliżu głównego dworca autobusowego). Z parkowaniem mały problem, ale jakoś się udało. Idziemy…. Coś jednak nie bardzo mi się podoba. Już z daleka widzę budy jak na przeciętnym targowisku. Po Beduinach nie ma śladu, ni popiołu. Im jesteśmy bliżej tym wygląda to gorzej. Zatem nie polecam. A zresztą zobaczcie sami i oceńcie
Załączniki:
ryby.jpg
ananas.jpg
ładne małe ananaski :)
20170119_114557.jpg
granaty kupiliśmy i przyznaję - były wyjątkowo smaczne
20170119_113952.jpg
20170119_113645.jpg
20170119_113629.jpg
Ostatnio edytowano 03.04.2018 19:19 przez aga_stella, łącznie edytowano 1 raz
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 03.04.2018 19:17

aga_stella napisał(a):
megidt

Przeleciałam porady techniczne od 35 strony (2015 rok) nie znalazłam nic (no coś było, ale nie zostało wytłumaczone łopatologicznie :smo: ). Nie mam pojęcia jak to zrobić. Wdzięczna będę za podpowiedź.

Po dodaniu zdjęcia ze swoich zasobów (tak jak to robisz do tej pory) stawiasz kursor w tym miejscu, w którym chcesz, aby się pokazywało zdjęcie (np. po jakiejś treści, którą chcesz zobrazować zdjęciem). Następnie klikasz na napis "Wstaw w aktualnym wierszu posta", który znajduje się pod nazwą załadowanego zdjęcia. I już - zdjęcie wstawi się w miejscu postawionego kursora.
wstawianie zdjęcia do posta.jpg
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.04.2018 19:26

Przygotowujesz sobie odpowiedź/post, na dole masz "dodaj zdjęcie lub załącznik" i w momencie jak wgra Ci się zdjęcie, a zanim opublikujesz post poprzez "wyślij" masz pod oknem postu "wstaw w aktualnym wierszu posta" i po prostu ustawiasz kursor w wybranym miejscu tekstu posta i klikasz na "wstaw" . Nazwa załącznika powinna Ci się pojawić między takimi znacznikami To 0 będzie się zmieniała wraz z kolejnym zdjęciem w danym poście. Potem daj sobie podgląd i zdjęcie powinno być między tekstem....
Jak będzie problem to inaczej jeszcze Ci to opisze. :papa:

Edit: widzę,że Gosia mnie ubiegła :D
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 03.04.2018 19:49

Dziewczyny jesteście wielkie :D Poczynię zatem próbę, mam nadzieję, że się uda.
Odnośnie miasta - miasto jak miasto w miarę nowe, ale nic nie porywa. Fotki robione z samochodu
wiez.jpg

O rany chyba fotka weszła, gdzie trza
No to jedziemy do Izraelskiego Muzeum Sił Powietrznych (na zachód od Beer Szewy), coś około 8-10 km. Wygląda na to, że jesteśmy na dobrej drodze
rond-samol.JPG
Ostatnio edytowano 03.04.2018 20:04 przez aga_stella, łącznie edytowano 2 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Azja

Szalom - od strachu do fascynacji :) - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone