Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Szalom - od strachu do fascynacji :)

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 28.03.2018 19:37

Morze Martwe - Sodoma i Gomora
Plaża w Ein Bokek jest ponoć najładniejszą plażą nad Morzem Martwym (prysznice, toalety, punkty z wodą pitną). Niedawno gdzieś czytałam, że cześć plaż nad morzem jest zamykanych ze względów bezpieczeństwa, gdyż tworzą się zapadliska ziemne z powodu obniżania się lustra wody (dziury mogą być bardzo głębokie). Nie wiem czy to prawda, ale chyba jest to możliwe, gdyż ostatniego dnia (przed wyjazdem do Jerozolimy) męska cześć załogi postanowiła jechać do na wschód słońca :roll: …. do Ein Gedi. Przed wyjazdem w internecie naczytałam się o tym miejscu i zamarzyło mi się je zobaczyć. Ale ten wschód słońca :evil: Wschód wschodem, ale wstać trzeba było jak dla mnie w środku nocy, bo o wschodzie to chcieli już siedzieć na tyłu na plaży. Po moich jękach zadecydowano – my jedziemy rano, a potem po was wrócimy. Z kwaterki jedzie się niecałe 40 minut. No wrócili ….. utaplani w błocie do kolan. Usłyszałam, że tam się nie da dojść do lustra wody, bo powierzchnia jak bagno. Na dowód zaprezentowano mi zdjęcia. Nie wiem czy dobrze trafili, ale chyba dwóch dorosłych chłopa nie zabłądziło na tak małej przestrzeni :roll: .
Zatem uznaliśmy, że nie ma po co tracić czasu i lepiej wyjechać wcześniej do Jerozolimy.
Nie byłam tam, ale im wierzę. A przemówiły do mnie zwłaszcza ich kończyny :oczko_usmiech: . Buty już nie odzyskały dawnego blasku :? (z dna Morza Martwego wydobywa się bitumin -asfalt i tym chyba się tak ufajdali)
Ale dobra najpierw piękne Ein Bokek i parę słów ogólnych.
Woda jest słona okropnie, sprawdziłam organoleptycznie
Stężeni soli jest takie, że sól wyłazi na plażę
Powietrze tutaj jest o 10% bogatsze w tlen, a gruba warstwa ozonowa chroni przed poparzeniami słonecznymi, więc filtry nie przydadzą się, astmatycy czuja się doskonale
Rady
Kąpać się tylko tam gdzie są prysznice, bo jak nie zmyjecie tej oleisto- solnej mazi, to się …. Zadrapiecie.
Nie włazić z najmniejszą raną na ciele (wyszczypie was tak, że popamiętacie)
Faceci po goleniu - niech ręka broni, baby po depilacji - też nie
Przy paznokciu miałam zadartą skórkę, z czego sobie nie zdawałam sprawy. Ale szybko się dowiedziałam jak tylko wsadziłam łapę do wody. Piekło mnie przez godzinę.
Zawarte w wodzie z Morza Martwego minerały pozytywnie wpływają na układ nerwowy i reumatyzm, ale przede wszystkim łagodzą objawy łuszczycy, alergii i innych chorób skóry (wyczytane).
Poziom wody wciąż się obniża, Obecnie nawet o jeden metr każdego roku – w takim tempie Morze Martwe może zniknąć za 50 lat. Więc jak chcecie zobaczyć, doświadczyć, to trzeba się śpieszyć :D .
Ponoć najładniejsze plaże/widoki są od strony Jordanii (widziałam tylko na zdjęciach).
Zgodnie z legendą na dnie morza znajdują się ruiny biblijnych miast - Sodomy i Gomory. Strawić je miał wielki pożar, który był karą za bezbożność.
Ostatnio edytowano 28.03.2018 20:03 przez aga_stella, łącznie edytowano 2 razy
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 28.03.2018 19:45

Najpierw plaża w Ein Bokek
Załączniki:
roze.jpg
Solne kwiaty
FB-0622.jpg
FB-0574-aa.jpg
FB-0513.jpg
sól wylazła na brzeg
FB-0508.jpg
20170118_165533.jpg
20170118_165342.jpg
kolory naprawdę nie są przekłamane, tak było
lezaki.jpg
leżaki czekają na chętnych
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 28.03.2018 20:09

No i jeszcze plażujący kotek
Załączniki:
KOT_PION.jpg
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 28.03.2018 21:24

aga_stella napisał(a):
agata26061 napisał(a):Ciekawe miejsca pokazujesz. Może jak kiedyś przyjdzie mi do głowy spędzić urlop w Izraelu, to Twoja relacja z pewnością się przyda w planowaniu podróży :)

Witam serdecznie krajankę :lol: . Radzę planować zimą, bo potem - latem, to tam ducha wyzioniesz :D podczas zwiedzania. Nawet w styczniu czasami było gorąco.

Coś o tym wiem. W Izraelu nigdy nie byłam, ale w 2015 roku byliśmy w Egipcie w Sharm el Sheikh na przełomie lutego i marca. Temperatury dochodziły do 30-stu stopni, więc nie wyobrażam sobie co tam się dzieje latem. W życiu nie wybrałabym się w tamtejsze rejony w sezonie wakacyjnym. Czysta mordęga... :|
Niewiarygodne jest to obniżanie się dna morskiego na Morzu Martwym. Faktycznie trzeba się spieszyć z odwiedzeniem tego miejsca, bo za kilkadziesiąt lat może go nie być :(
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 29.03.2018 08:08

Hej
Dzięki za fajną relację, z praktycznymi uwagami.
Zdjęcia mocno zachęcające.
Pozdrawiam :papa:
el_grego
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_grego » 29.03.2018 08:59

agata26061 napisał(a):Coś o tym wiem. W Izraelu nigdy nie byłam, ale w 2015 roku byliśmy w Egipcie w Sharm el Sheikh na przełomie lutego i marca. Temperatury dochodziły do 30-stu stopni, więc nie wyobrażam sobie co tam się dzieje latem. W życiu nie wybrałabym się w tamtejsze rejony w sezonie wakacyjnym. Czysta mordęga... :| ...

Właściciel apartamentu, który wynajmowaliśmy w Eilacie ujął to tak - ..." przez dwa miesiące w roku mamy 40-50 st C w cieniu, a przez resztę roku mamy pięknie" :D
Człowiek mówił że zawsze w czerwcu wyjeżdża na północ i wraca do domu dopiero we wrześniu, inaczej nie wytrzymałby :D
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 29.03.2018 10:50

Już żałuję, że się nie zebraliśmy nad Morze Martwe, ale specjalnie tej wycieczki nie chciało mi się wynajmować samochodu a autobusem to było 2,5 godziny jazdy w jedną stronę. Mamy jednak poważne plany na powrót np. w okolicy maja :wink:
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 29.03.2018 12:21

Buber napisał(a):Hej
Dzięki za fajną relację, z praktycznymi uwagami.
Zdjęcia mocno zachęcające.
Pozdrawiam :papa:

Hej,
Miło powitać i przeczytać dobre słowo :D .
Ale Twoja relacja Santoryn -wyspa na 6 to dopiero jest na 6+
A zdjęcia .... brakuje słów - zachwycające.
Nigdy nie byłam w Grecji :oops: (pojadę w maju :D ). Santoryn jednak od zawsze mi się marzył (na łbie stanę, a muszę zobaczyć)
pozdrawiam
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 29.03.2018 12:33

Beata W. napisał(a):Już żałuję, że się nie zebraliśmy nad Morze Martwe, ale specjalnie tej wycieczki nie chciało mi się wynajmować samochodu a autobusem to było 2,5 godziny jazdy w jedną stronę. Mamy jednak poważne plany na powrót np. w okolicy maja :wink:

Spoko, spoko. Moim zdaniem przy tak krótkim wypadzie i z pociechami, to byłoby zbyt męczące. A po drugie jest szansa, że Morze Martwe nie zniknie :D Izrael kilka lat temu podpisał porozumienie ze stroną jordańską i palestyńską w sprawie budowy wodociągu. Rurami (długość ok.180 km) chcą dostarczać wodę z Morza Czerwonego do wysychającego Morza Martwego.Wiec zdążysz :D Maj? - nie za gorąco tam już będzie?
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 29.03.2018 12:40

aga_stella napisał(a):
Beata W. napisał(a):Już żałuję, że się nie zebraliśmy nad Morze Martwe, ale specjalnie tej wycieczki nie chciało mi się wynajmować samochodu a autobusem to było 2,5 godziny jazdy w jedną stronę. Mamy jednak poważne plany na powrót np. w okolicy maja :wink:

Spoko, spoko. Moim zdaniem przy tak krótkim wypadzie i z pociechami, to byłoby zbyt męczące. A po drugie jest szansa, że Morze Martwe nie zniknie :D Izrael kilka lat temu podpisał porozumienie ze stroną jordańską i palestyńską w sprawie budowy wodociągu. Rurami (długość ok.180 km) chcą dostarczać wodę z Morza Czerwonego do wysychającego Morza Martwego.Wiec zdążysz :D Maj? - nie za gorąco tam już będzie?

Właśnie dlatego odpuściliśmy a mieliśmy co robić :lol:
Tylko pytanie czy jak przepompują tą wodę to właściwości pozostaną te same :?:
Myślę że np. przełom kwietnia i maja to mogą być całkiem ciepłe wakacje :lol:
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 29.03.2018 17:36

A teraz wschód słońca z męskiej wyprawy. Ponoć byli w Ein Gedi (cały czas mam wątpliwości, czy aby byli we właściwym miejscu) Twierdzą, że tak.... :roll:
Załączniki:
PION.jpg
FB-1639.jpg
FB-1631.jpg
FB-1620.jpg
FB-1611.jpg
FB-1603.jpg
FB-1591.jpg
FB-1575.jpg
FB-1571.jpg
FB-1567.jpg
FB-1555.jpg
FB-1551.jpg
FB-1547.jpg
FB-1535.jpg
Najmłodszy uczestnik wyprawy
FB-1527.jpg
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 29.03.2018 17:41

Następny odcinek to będzie....
Załączniki:
FB-2-2.jpg
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.03.2018 18:53

Te solne kwiaty 8O 8O
Najmłodszy, ale pewnie największy :mrgreen:
A kolejny odcinek intrygujący....
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 29.03.2018 19:18

powiedzmy, że próba, bo coś mnie dręczy z tym wstawianiem (to zdjęcie ma inny wymiar)
Załączniki:
FB-2-2.jpg
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 29.03.2018 19:26

Czy ktoś może mnie oświecić co do zdjęć. Fotka pierwsza samolot miała szerokości 1000, na moim kompie (monitor prostokąt, ale zbliżony do kwadratu) widziałam, że obcina po prawej stronie. Machnęłam łapą, bo kuchnia mnie wyzwała :D Wróciłam otworzyłam widzę normalnie - nie obcina :!: :?: Zdjęcie numer 2 zmieniłam zgodnie z sugestiami
megidh
Ja zmniejszam fotki do wymiaru 800x533 pikseli przy rozdzielczości 72 dpi, nie wskazując rozmiaru zdjęcia. Fotka zmniejsza się automatycznie do rozmiaru ok 400-500 KB i nie dochodzi wtedy do ucinania boków.

i owszem wyszło idealnie (choć coś już tu wstawiałam zgodnie z tymi wytycznymi i było nie do końca idealnie, chyba że coś schrzaniałam niechcący). Samolot jest ok. Ale dlaczego raz widzę tak, a raz inaczej?? (zdjęcia załączam z kompa)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Azja

Szalom - od strachu do fascynacji :) - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone