Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sytuacja w Grecji

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 08.05.2010 05:29

Będzie dobrze, napewno:) bardzo w to wierzę:)))
Jonas201
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jonas201 » 08.05.2010 08:52

Witam.Pez paniki kochani.Z razcji wykonywanego zawodu dwa razy w miesiacu jestem w Grecji jezdzac tam ciezarowka do Aten.Naprawde poza centrum Aten gdzie sa zamieszki nie spotkalem sie z zadnymi utrudnieniami.Wlasnie zjechalem z promu Aneka w Wenecji i w zaden sposob nie odczulem ze w Grecji jest niespokojnie.Dodam moze dla osob ktore wybieraja sie do Grecji indwidualnie i chca zwiedzac Akropol w Atenach ze czynny jest tylko do 15 czasu greckiego czyli 14 naszego.Po tej godzinie zamykana jest brama wejsciowa i nie ma zlituj.Grzecznie zapraszaja ale na jutrzejszy dzien.Sam doswiadczylem to kiedys na wlasnej skorze.Za 12 dni ponownie Ateny i jade tam bez najmnieszych obaw.Pozdrawiam.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 08.05.2010 14:40

He he .. tak też myślałem!
Ale komuś zdecydowanie zależy na tym by świat myślał, że w Grecji jest amba!!!
A motłoch łyka wszystko jak leci.. :evil:
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 09.05.2010 00:35

motloch jak pelikany, lyka wszystko, tak juz jest i bedzie
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.05.2010 01:19

Krystof napisał(a):
Ktoś kto jedzie na wakacje chyba nie kupuje wczasów w Atenach, prawda?

ale są tacy, co by Ateny chętnie zobaczyli, skoro już są w Grecji
A ja byłem w Grecji i do Aten (ze względu na upały) nie pojechaliśmy, a mieliśmy tę możliwość dwa razy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.05.2010 01:30

Fatamorgana napisał(a): strajki transportowców- potrafią one naprawdę sparaliżować ruch w kraju- kiedyś trafiłem na coś takiego we Francji)
Też to spotkałem we Francji, mimo wszystko przejechałem. Da się. Pozdrawiam.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 09.05.2010 05:32

Serce w pasy napisał(a):
Też to spotkałem we Francji, mimo wszystko przejechałem. Da się. Pozdrawiam.[/quote]
Francuziki zawsze mieli pieprzone lewacki skłonności i u nich to norma - nic nie robić, tylko żądać i strajkować!
Grecy to zupełnie inna bajka.. też nic nie robić, ale na pewno nie z lewackich pobudek.. :sm:

Do lata wszystko wróci do normy, zobaczycie!
Przeżyli wprowadzenie euro (co ich mocna nadszarpnęło) - przeżyją i ten kryzys.
A dzięki taki greckim kryzysom i koniec UE staje się bliższy..
:hut:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.05.2010 10:36

janniko napisał(a):A dzięki taki greckim kryzysom i koniec UE staje się bliższy.. :hut:

Śmiała teoria, :D
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 09.05.2010 11:47

Serce w pasy napisał(a):
Fatamorgana napisał(a): strajki transportowców- potrafią one naprawdę sparaliżować ruch w kraju- kiedyś trafiłem na coś takiego we Francji)
Też to spotkałem we Francji, mimo wszystko przejechałem. Da się. Pozdrawiam.

Da się, ale pod warunkiem, że będzie co zatankować... :twisted: :roll:
Ja musiałem czekać 1 dobę na dostawę paliwa- objechałem cała okolicę i nigdzie nie było- stacje były "ferme", dopiero nazajutrz pod jakimś lokalnym Auchanem przyjechało paliwo- ale kolejkę do dystybutora we Francji zapamiętam na zawsze. Wszędzie na południu (Prowansja/Rousillion) wtedy (IX.2000) były braki- właśnie przez strajki kierowców cystern.
Próbowałem kupić u rolników ropę- ale nie dali. Sami bali się braków.

P.S. Może zostawmy politykę i skłonności. Każdy kraj ma swoje mądrzejsze i mniej mądre decyzje. Jedno jest pewne- Grecy przejedli kredyty unijne. Za szybko zaczęli cieszyć się Euro i dotacjami.

Coś takiego zawsze źle się kończy- nieważne czy w środowiskach prawych czy lewych politycznie.
dsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dsk » 10.05.2010 13:07

ostatnio pisalem do znajomych grekow jak sytuacja itp i oto ich odpowiedzi:

Kod: Zaznacz cały
Hi mate,

Well for sure in islands you are not going to meet any riots or any angry people, so calm down about that.

For sure there are riots in big cities because of cops who treat people with disrespect, but nobody will attack you or create any problems to you. Cars and buildings burned are only really luxurious cars and goverment or bank buildings

The main problems you should encounter would be prices, as the taxes risen up to 23% from 11% which is crazy rise, and for sure you will pay more for food or accommodation.

About transportation, they try to reduce airplane fares, but they cut down many ships and this should make it more difficult to find tickets in good prizes fro ships.

If you are worried about your safety, you will be 900% safe. But you might pay a bit more this year, comparing to the past, about food, transportation, souvenirs etc.

Kod: Zaznacz cały
Hi man.

Well, there is some tension and frustration right now. A percentage of the salaries in the public sector is cut down and there is also some (5-10%) rise in the goods' prices. And that's why people are frustrated and complain.

There was some serious tension yesterday, with 150,000 going out in Athens roads complaining and as it's usual in such cicumstances there was some damage caused because the police tried to stop them etc.

It was really sad but you should know this is just what tv has shown. And it was focused on the tension, not on the regular life that is ok. I mean, tv, which always exaggerates, has provided only picture from the tension. Three or four hours of that spesific day (yesterday). That's not the routine. Other than these 3-4 hours yesterday everything else is NORMAL LIFE.

So you don't have to be afraid of anything. You can have your nice vacation once more in Greece.

Fakt jest taki, że zgubiło ich lenistwo i ulgi podatkowe wszelkiego rodzaju.

Z innej beczki przekaz telewizyjny jest conajmniej grubo przesadzony.
Crokuski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 31.05.2010 00:26

Znajomi są w szoku, że jadę w tym roku do Grecji, "bo tam tak strasznie przecież".
Pamiętam jak po raz pierwszy w 2001 do Cro jechałem. Oczywiście wówczas znajomi ostrzegali mnie, że na minę nadepnę i takie tam :-)
Nie dajmy się zwariować :-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2010 00:31

Zmień znajomych, albo zacznij ich edukować :D
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 31.05.2010 07:03

Bylismy w Grecji od 3-12 maja, w Atenach 4-go maja.
Zamieszki widzieliśmy wyłącznie telewizji. Rzeczywiście relacje tv nie były ciekawe. 8O W Salonikach widzieliśmy jak ze szpitala wychodzili lekarze, pielęgniarki z transparentami i flagami. Miała się odbyć jakaś manifestacja.
Nasza rodzinka wydzwaniała nerwowo, że są zamieszki, co z nami?. A nam poza niemiłym incydentem w Atenach :twisted: było całkiem dobrze.:lol:
Nad morzem w Tolo i w innych miejscach, które zwiedzaliśmy (Korynt, Mykeny, Delfy) było cicho i spokojnie ( nie licząc tłumów turystów ).

Wyjeżdżający na wakacje do Grecji muszą tylko obserwować i nasłuchiwać, czy jest ogłoszony np strajk generalny, bo wtedy dzień lub dwa mogą być zamknięte np. Akropol w Atenach lub inne zabytki.
Z tym, że tez nie do końca. Podczas naszej wycieczki pilot powiedział, że w środę 5-go maja jest strajk i może się okazać, że w tym dniu nie zwiedzimy m.in. Koryntu. Przewodniczka miejscowa upewniła się jednak, że wszystkie zabytki są otwarte. Jak to w Grecji nic nie jest pewne. :oczko_usmiech:
piotrmks
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 31.05.2010 17:13

fiolek napisał(a):Bylismy w Grecji od 3-12 maja, w Atenach 4-go maja.
Zamieszki widzieliśmy wyłącznie telewizji. Rzeczywiście relacje tv nie były ciekawe. 8O W Salonikach widzieliśmy jak ze szpitala wychodzili lekarze, pielęgniarki z transparentami i flagami. Miała się odbyć jakaś manifestacja.
Nasza rodzinka wydzwaniała nerwowo, że są zamieszki, co z nami?. A nam poza niemiłym incydentem w Atenach :twisted: było całkiem dobrze.:lol:
Nad morzem w Tolo i w innych miejscach, które zwiedzaliśmy (Korynt, Mykeny, Delfy) było cicho i spokojnie ( nie licząc tłumów turystów ).

Wyjeżdżający na wakacje do Grecji muszą tylko obserwować i nasłuchiwać, czy jest ogłoszony np strajk generalny, bo wtedy dzień lub dwa mogą być zamknięte np. Akropol w Atenach lub inne zabytki.
Z tym, że tez nie do końca. Podczas naszej wycieczki pilot powiedział, że w środę 5-go maja jest strajk i może się okazać, że w tym dniu nie zwiedzimy m.in. Koryntu. Przewodniczka miejscowa upewniła się jednak, że wszystkie zabytki są otwarte. Jak to w Grecji nic nie jest pewne. :oczko_usmiech:

U Greków nawet strajki to maniana.
dariaaaa87
Autostopowicz
Olympos Beach W Litohoro

Nieprzeczytany postnapisał(a) dariaaaa87 » 19.07.2010 21:07

OLYMPOS BEACH W LITOHORO czy ktoś wie coś na temat tych domków tam??
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Sytuacja w Grecji - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone