Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

sytuacja na granicy SLO - HR w nocy z soboty na niedzielę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marek75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek75 » 07.04.2011 13:22

Witam, w tym roku jadę pierwszy raz do Chorwacji i mam pytanie do bardziej doświadczonych Cromaniaków.
Wyjazd zaplanowany jest na sobotę 9 lipca, wyjeżdżając z domu o 12 w południe według google maps na granicy Słowenia - Chorwacja będziemy o północy. Jak wygląda sytuacja na granicy w godzinach nocnych z soboty na niedzielę? Czytałem na forum, ze największe problemy z wjazdem do Chorwacji są w piątki i soboty, więc czy tak ustawiony wyjazd jest dobrym pomysłem? Póki co wyjazd jest planowany w ciemno i zależy mi by na miejscu być w godzinach rannych by mieć czas na poszukanie noclegu.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.04.2011 13:28

Jakoś dziwnie jedziesz... To nie lepiej wyjechać o 22 w piątek?
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 07.04.2011 13:39

Jadąc w ciemno musisz jeszcze brać pod uwagę, że większość tzw. "turnusów" kończy się zwykle i zaczyna w soboty. Jeżeli będziesz na miejscu w niedzielę, to jest prawdopodobne, że duża część "okazji" do brania w ciemno będzie już wynajęta.
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 07.04.2011 13:39

też uważam że dziwnie to planujesz ,w Chorwacji będziesz o północy a dalej masz 3-6 h jazdy i co chcesz robić południowcom pobudkę skoro świt?, tak planuj żeby dojechać na miejsce w godz przedpołudniowych a nie wtedy gdy większość jeszcze śpi , poczytaj co ludzie piszą na forum powodzenia
Marek75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek75 » 07.04.2011 13:43

Kolega, kierowca z drugiego pojazdu w piątek wieczorem jeszcze pracuje i taka godzina wyjazdu jest najbardziej realna. Niech się chłopak wyśpi, rodzinę na wakacje wiezie.
Według google jadąc przez Niemcy na miejsce dojedziemy w 16,5 godziny doliczając przerwy na odpoczynek i drzemkę niech będzie 20 godzi, więc na Pagu będziemy o 8 rano.
Więc dlaczego dziwnie? Inaczej, wcześniej póki co nie mogę i kropka.
Pytanie brzmiało o sytuacji na przejściu SLO-HR w godzinach nocnych i tu liczyłbym na pomoc.
Pozdrawiam.
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 07.04.2011 13:49

My z południa od dwóch lat wyjeżdżamy ok. 17-18 w sobotę i jak na razie granica SLO-HR bez problemów tzn. jakieś dwa, trzy samochody (początek lipca). Tak więc jak będziesz koło 0.00 to powinno być ok.
Natomiast wracając z HR w piątek i będąc 17-18 na granicy SLO-HR widziałem ładny korek w stronę HR. Tak więc nie polecam.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.04.2011 13:49

Marek75 napisał(a): na Pagu będziemy o 8 rano.
Więc dlaczego dziwnie?

...w niedziele gdzie wszyscy do 11albo później będą jeszcze spali...
Marek75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek75 » 07.04.2011 13:57

Bocian napisał(a):
Marek75 napisał(a): na Pagu będziemy o 8 rano.
Więc dlaczego dziwnie?

...w niedziele gdzie wszyscy do 11albo później będą jeszcze spali...

to sobie poczekam, zwiedzę okolicę, wykąpie w morzu ...*
a jak będą korki na przejściu granicznym? Właśnie dlatego chciałbym wiedzieć jaka jest sytuacja w nocy z soboty na niedzielę we wspomnianym terminie. Masz taką wiedzę to się podziel.
Pozdrawiam

* - nie potrzebne skreślić
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.04.2011 14:05

Nie mam. Ja zawszę jeżdżę z noclegiem. Dla mnie bezpieczniej i bardziej komfortowo dla pasażerów. Obyś nie musiał czekać na słoneczku do późniejszych godzin.
el_guapo
Cromaniak
Re: sytuacja na granicy SLO - HR w nocy z soboty na niedziel

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 07.04.2011 14:30

Marek75 napisał(a):Witam, w tym roku jadę pierwszy raz do Chorwacji i mam pytanie do bardziej doświadczonych Cromaniaków.
Wyjazd zaplanowany jest na sobotę 9 lipca, wyjeżdżając z domu o 12 w południe według google maps na granicy Słowenia - Chorwacja będziemy o północy. Jak wygląda sytuacja na granicy w godzinach nocnych z soboty na niedzielę? Czytałem na forum, ze największe problemy z wjazdem do Chorwacji są w piątki i soboty, więc czy tak ustawiony wyjazd jest dobrym pomysłem? Póki co wyjazd jest planowany w ciemno i zależy mi by na miejscu być w godzinach rannych by mieć czas na poszukanie noclegu.

To już "sezon", więc spodziewaj się kolejki. Godzina 24:00 na przejściu jest tak samo tłoczna jak 22:00.
Najlepiej tydzie przed wyjazdem (to też już będzie "sezon") odpal sobie kamerkę internetową na przjeściu granicznym i bedziesz miał relację LIVE jak to wygląda - nie sądzę aby tydzien poźniej była drastyczna zmiana na plus czy minus :idea:
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 07.04.2011 14:49

"wymądrzamy się " a kolega nie określił w którym miejscu chce przekraczać granicę SLO--CHORWACJA A TO CHYBA WAŻNE
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 07.04.2011 15:48

Ja uważam że jedź sobie tak jak zaplanowałeś. Nie oglądaj się na nic.
Nie pomogę Tobie w tej sprawie bo ta trasa raczej mi nie leży. Więc nie znam sytuacji na tym przejściu. Ja zawsze korzystam z starego przejścia w Letenye tam niema żadnych kolejek jeśli już max 5 aut.
A jeśli nawet będziesz miał postój na przejściu które sobie wybrałeś masz zapas czasowy aby być na miejscu w rozsądnych godzinach. Ja też jeżdżę w ciemno.
Pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku. 8)
dychy4
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dychy4 » 07.04.2011 17:21

Marek75 - uważam, że bardzo dobrze to sobie wykombinowałeś, bo sam jeżdżę podobnie. Trzy razy przekraczałem granicę w Macelj około północy z soboty na niedzielę i kolejka szła zawsze szybko albo wcale nie było kolejki.

Nawet jak na miejscu będziesz zbyt wcześnie, to trochę ochłoniesz i odpoczniesz, zjesz spokojnie śniadanie i rozejrzysz się po okolicy, gdzie najlepiej byłoby zaklepać kwaterkę - i akurat miejscowi się pobudzą. O 09:00 możesz już śmiało pukać do gospodarzy.

Pozdrawiam,
dychy4.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 07.04.2011 18:53

Marek dobrze kombinujesz......
dychy4 napisał(a):Marek75 - uważam, że bardzo dobrze to sobie wykombinowałeś, bo sam jeżdżę podobnie. Trzy razy przekraczałem granicę w Macelj około północy z soboty na niedzielę i kolejka szła zawsze szybko albo wcale nie było kolejki.

Nawet jak na miejscu będziesz zbyt wcześnie, to trochę ochłoniesz i odpoczniesz, zjesz spokojnie śniadanie i rozejrzysz się po okolicy, gdzie najlepiej byłoby zaklepać kwaterkę - i akurat miejscowi się pobudzą. O 09:00 możesz już śmiało pukać do gospodarzy.

Nie będę się powtarzać , powiem tylko krótko mam takie same zdanie jak dychy4 :!:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 07.04.2011 19:09

Marek75 napisał(a):Pytanie brzmiało o sytuacji na przejściu SLO-HR w godzinach nocnych i tu liczyłbym na pomoc. Pozdrawiam.

Słusznie.
Przywołuj dyskutantów do porządku. :!:
Odnośnie pytania- odpowiadam:
nie wiem kiedy tzn. której godzinie będziesz na przejściu więc nie mogę udzielić szczegółowej odpowiedzi.
Podaj dokładną godzinę to napiszę z rozbiciem na pierwiatki pierwsze tzn. ma minuty (jak trzeba to na sekundy tysz) :wink:
Dokładność mojej wróżby ..... nooooooo, jakaś tam jest.

Z doświadczenia (historycznego) to późną nocą raczej kolejek za dużych nie powinno być, lub w ogóle ich nie będzie. Ale to dane historyczne, Ty dopiero jedziesz więc .....
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone