Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

sytuacja na granicy SLO - HR w nocy z soboty na niedzielę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 27.04.2011 10:01

W ub. roku w sierpniu (też sezon) około godziny 6 rano była kolejka na 3h stania (jazda "po frajersku"), względnie na 1,5h (jazda kończącym się pasem do jego zakończenia, itp.).

Jeżeli utkniesz w kolejce nie widząc jeszcze pierwszego (słoweńskiego) punktu kontroli w oddali (czyli przed ostatnimi zakrętami), to zawracaj i jedź objazdem na Rogatec. Opłaci Ci się to czasowo jak nic.
andriu.polak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) andriu.polak » 28.04.2011 16:15

paolooo napisał(a):kolejny nic nie znaczący temat.........godzina w te czy wewte:((((((

Jadę do Splitu w ok 12 h. Przepraszam, ale godzina w korku to dużo. Tym bardziej, że mogą po drodze zaskoczyć korki "wypadkowe, po co narażac się na korki wielce prawdopodobne. Pozdro
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 06.05.2011 10:47

Wybieram się do Cro w sierpniu. Na granicy będę koło 6 rano w sobotę 19-go. Marsallah, może od razu lepiej zaplanować przejazd przez Rogatec ?
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 06.05.2011 11:16

wojtek_p napisał(a):Wybieram się do Cro w sierpniu. Na granicy będę koło 6 rano w sobotę 19-go. Marsallah, może od razu lepiej zaplanować przejazd przez Rogatec ?

Jakbyś nie zaplanował, to będzie bardzo ciasno. jak nie na granicy, to później na autostradzie. Piątkowe popołudnie i sobotni poranek to maksymalne natężenie ruchu w kierunku Adriatyku.
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 06.05.2011 11:28

Niestety tak mi najlepiej pasuje wyjazd. Może nie spieszyć się i kimnąć się po drodze ze 2 godzinki ? A może warto być na granicy wcześniej, koło 4 rano ?
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 06.05.2011 12:03

wojtek_p napisał(a): A może warto być na granicy wcześniej, koło 4 rano ?

IMHO: im wcześniej tym lepiej. Nie każdy ma ochotę zrywać się bladym świtem. Chodzi mi głównie o Chorwatów, wybierających się na weekend nad Jadran. Jest więc szansa, że ruch będzie mniejszy.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 07.05.2011 19:25

wojtek_p napisał(a):Wybieram się do Cro w sierpniu. Na granicy będę koło 6 rano w sobotę 19-go. Marsallah, może od razu lepiej zaplanować przejazd przez Rogatec ?

Zdecydowanie. Macelj o tej porze w sobote w połowie sierpnia to pewny korek, kwestia czy to będzie godzina, dwie czy może trzy lub cztery zależy od tego jaką dozą cwaniactwa wykażesz się w korku :lol: Ale jak szanujesz swoje nerwy, jedź na inne przejście, np. na Rogatec.

Ja jadę w tym roku w czerwcu i ostatecznie zdecydowałem się, że i tak (mimo, że przed sezonem) pojadę przez Rogatec. Pamiętaj, to nie tylko oszczedność na przejściu granicznym, dodaj do tego ewentualną kolejkę do pierwszej bramki na autostradzie w Macelj (choć w zeszłym roku mnie to ominęło).
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 07.05.2011 22:19

Jeszcze jedno pytanie, przejście jest w Rogatec czy w Dobovec pri Rogatcu ?Czynne 24h oczywiście ? I jest tam jakiś kantor czy lepiej mieć kuny na autostradę wcześniej ?
tomaszc_r4
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomaszc_r4 » 08.05.2011 15:02

wojtek_p napisał(a):Jeszcze jedno pytanie, przejście jest w Rogatec czy w Dobovec pri Rogatcu ?Czynne 24h oczywiście ? I jest tam jakiś kantor czy lepiej mieć kuny na autostradę wcześniej ?
polecam płatność kartą.
Marus
Globtroter
Re: sytuacja na granicy SLO - HR w nocy z soboty na niedziel

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marus » 08.05.2011 15:22

Marek75 napisał(a):Witam, w tym roku jadę pierwszy raz do Chorwacji i mam pytanie do bardziej doświadczonych Cromaniaków.
Wyjazd zaplanowany jest na sobotę 9 lipca, wyjeżdżając z domu o 12 w południe według google maps na granicy Słowenia - Chorwacja będziemy o północy. Jak wygląda sytuacja na granicy w godzinach nocnych z soboty na niedzielę? Czytałem na forum, ze największe problemy z wjazdem do Chorwacji są w piątki i soboty, więc czy tak ustawiony wyjazd jest dobrym pomysłem? Póki co wyjazd jest planowany w ciemno i zależy mi by na miejscu być w godzinach rannych by mieć czas na poszukanie noclegu.

Witaj Marku, odpowiadając na Twoje pytanie, proponuję o ile możesz abyś wjechał do Chorwacji w ORMOŻ. Przejeżdżam tam od kilku lat w rożnych miesiącach i zazwyczaj budzę pograniczników aby mnie odprawili. Udanego urlopu życzę i pozdrawiam
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 10.05.2011 10:48

wojtek_p napisał(a):Jeszcze jedno pytanie, przejście jest w Rogatec czy w Dobovec pri Rogatcu ?Czynne 24h oczywiście ? I jest tam jakiś kantor czy lepiej mieć kuny na autostradę wcześniej ?

Rogatec to nazwa orientacyjna, przejście jest miedzy miejscowościami Dobovec pri Rogatcu (SLO) i Hum na Sutli (HR). Przejście działa 24h, na kantor nie licz, ja zresztą nie wiem, bo unikam płacenia gotówką jak nie muszę (a na chorwackich autostradach w szczególności :D).
Marek75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek75 » 10.05.2011 12:11

Marus napisał(a):Witaj Marku, odpowiadając na Twoje pytanie, proponuję o ile możesz abyś wjechał do Chorwacji w ORMOŻ. Przejeżdżam tam od kilku lat w rożnych miesiącach i zazwyczaj budzę pograniczników aby mnie odprawili. Udanego urlopu życzę i pozdrawiam

Witaj, w Ormoż granice przekracza się przez most na Dravie?
Zbyszek_Nik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszek_Nik » 10.05.2011 12:27

Witam, ja jadę w tym roku 9.07 w zeszłym jechałem 10.07 korek straszny auta się gotowały. Korek zarówno przed granicą na drodze nr 9 jak i przed bramkami w HR a i później też. W związku z tym rozważam tez przejazd przez Rogatec. Podajcie prosze jaki jest stan drogi nr 698 a później jak wracacie na A2 drogą nr 207? Czy inaczej. Jadę z centrum na Krk.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.05.2011 12:28

Marek75 napisał(a):Witaj, w Ormoż granice przekracza się przez most na Dravie?

Na Drawie.
FasciNation
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) FasciNation » 10.05.2011 12:44

Koperkowe afery...

Poniżej link do przejść granicznych (kamery):

http://m.hak.hr/kamera.asp?g=2

Nie widzę żadnego problemu z modemem w laptopie + karta niemieckiego Vodafone'a ? Wszystko na bieżąco...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

sytuacja na granicy SLO - HR w nocy z soboty na niedzielę - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone