Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

sytuacja na granicy SLO - HR w nocy z soboty na niedzielę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marek75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek75 » 07.04.2011 19:49

czarna stopa napisał(a):"wymądrzamy się " a kolega nie określił w którym miejscu chce przekraczać granicę SLO--CHORWACJA A TO CHYBA WAŻNE

No właśnie nikt nie zapytał tylko od razu za wcześnie, za późno... :roll:
Jako, że jest to nasz pierwszy wyjazd to nie mam jeszcze doświadczenia uwzględniając to, że jedziemy w nocy i nie bardzo mam ochotę błądzić po okolicy jedynym słusznym wyborem ( tak mi się wydaje) jest przejście graniczne leżące na A4 w SLO i A2 w HR chyba, że macie inne propozycje.
Moja trasa to: Piła - Frankfurt (ewentualnie Szczecin) - Berlin - Lipsk - Hof - Passau - Graz - Maribor - Zagrzeb i dalej autostradą A1 aż do zjazdu na Pag.
Ewentualne propozycje mile widziane.
Pozdrawiam
Marek75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek75 » 07.04.2011 20:01

woka napisał(a):
Marek75 napisał(a):Pytanie brzmiało o sytuacji na przejściu SLO-HR w godzinach nocnych i tu liczyłbym na pomoc. Pozdrawiam.

Słusznie.
Przywołuj dyskutantów do porządku. :!:
Odnośnie pytania- odpowiadam:
nie wiem kiedy tzn. której godzinie będziesz na przejściu więc nie mogę udzielić szczegółowej odpowiedzi.
Podaj dokładną godzinę to napiszę z rozbiciem na pierwiatki pierwsze tzn. ma minuty (jak trzeba to na sekundy tysz) :wink:
Dokładność mojej wróżby ..... nooooooo, jakaś tam jest.

Nie rozumiem skąd ta ironia? Po co ludzie piszą takie bzdury? Jakieś problemy emocjonalne macie i potem się wyżywacie na innych? WTF?

woka napisał(a):Z doświadczenia (historycznego) to późną nocą raczej kolejek za dużych nie powinno być, lub w ogóle ich nie będzie. Ale to dane historyczne, Ty dopiero jedziesz więc .....

Na taką informację liczyłem, dzięki.
Nie można tak od razu?
Pozdrawiam
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.04.2011 20:13

Marek75 napisał(a):
czarna stopa napisał(a):"wymądrzamy się " a kolega nie określił w którym miejscu chce przekraczać granicę SLO--CHORWACJA A TO CHYBA WAŻNE

No właśnie nikt nie zapytał tylko od razu za wcześnie, za późno... :roll:
Jako, że jest to nasz pierwszy wyjazd to nie mam jeszcze doświadczenia uwzględniając to, że jedziemy w nocy i nie bardzo mam ochotę błądzić po okolicy jedynym słusznym wyborem ( tak mi się wydaje) jest przejście graniczne leżące na A4 w SLO i A2 w HR chyba, że macie inne propozycje.
Moja trasa to: Piła - Frankfurt (ewentualnie Szczecin) - Berlin - Lipsk - Hof - Passau - Graz - Maribor - Zagrzeb i dalej autostradą A1 aż do zjazdu na Pag.
Ewentualne propozycje mile widziane.
Pozdrawiam

Jeśli nie chcesz płacić słoweńskiej winiety to jedź objazdem. Z tym, że nie wiem czy Słoweńcy nie zrobili tak, że trzeba będzie i tak płacić. Dyskusja trwa w wątku o słoweńskich winietach...
Marek75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek75 » 07.04.2011 21:35

Wątek poświęcony objazdom płatnych odcinów w Słowenii staram się śledzić na bierząco. Ze względu na to, że to jest pierwszy wyjazd i późna pora, a w sumie już noc na chwilę obecną jestem zdecydowany opłacić winietę i jechać prosto do celu niż błądzić nocą po nieznanej mi Słowenii.
Właśnie dlatego pytam się o sytuację na wspomnianym już wcześniej przejściu granicznym w nocy, bo jeżeli mam czekać kilka godzin w korku to wtedy pojadę bokiem przez Ptuj lub też inne polecone tu objazdy.
adames
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adames » 07.04.2011 22:00

Marek75
W tamtym roku, podobnie jak Ty teraz, ja też jechałem po raz pierwszy.
Do Słowenii wjeżdżaliśmy o świcie i bez żadnych problemów przejechaliśmy objazdem przez Ptuj.
Tam za bardzo nie ma jak błądzić.
Marek75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek75 » 07.04.2011 22:06

Jechałeś w nocy z soboty na niedziele? Jak wyglądała sytuacja na przejściu, jakieś kolejki?
adames
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adames » 07.04.2011 22:11

Tak, jechałem z soboty na niedzielę i na granicy był czekaliśmy pół godziny.
Nie było aż tak źle.
Jak sobie teraz przypominam, to wcześniej przed wyjazdem oglądałem przez kamerkę internetową sytuację na granicy nocą. Ruch w nocy był płynny, nie było dużo aut.
Sam przejazd przez granicę odbywa się również bezproblemowo, paszporty były tylko sprawdzane na "wagę" , czyli przejazd prawie bez zatrzymywania.
Ostatnio edytowano 07.04.2011 22:17 przez adames, łącznie edytowano 1 raz
Marek75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek75 » 07.04.2011 22:16

Dzięki.
Piszesz o "wjeździe do Słowenii", przejęzyczenie czy piszesz o drodze powrotnej?
Możesz podać linka do tych kamer na przejściach?
Ostatnio edytowano 07.04.2011 22:19 przez Marek75, łącznie edytowano 1 raz
adames
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adames » 07.04.2011 22:19

Wjazd z Austrii do Słowenii był jeszcze nocą, a świt nas zastał po przekroczeniu mostu w Mureck.
Marek75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek75 » 07.04.2011 22:29

jak byś mógł podać linka do kamer na przejściach, byłbym wdzięczny.
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 07.04.2011 22:37

Marek75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek75 » 07.04.2011 22:39

dzięki ;)
hassanbey
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hassanbey » 08.04.2011 10:33

Ja osobiście gdy wyjeżdżam w dni w których można załapać się na koreczki sprawdzam wpierw na stronach naszych zachodnich sąsiadów jak mają dni wolne - bo to szczególnie oni robią tłok na trasie. I nigdy mi się jeszcze nie zdarzyło aby trafić na jakieś zatwardzenie jadąc piątek -sobota. Tutaj masz link do strony
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 08.04.2011 11:41

Marek75 napisał(a):Nie rozumiem skąd ta ironia? Po co ludzie piszą takie bzdury? Jakieś problemy emocjonalne macie i potem się wyżywacie na innych? WTF?

Ano w myśl zasady: jakie pytanie taka odpowiedź. :wink:
Jak można odpowiedzieć co będzie za kilka miesięcy na dodatek w tym czasie co Ty będziesz przejeżdzał. 8O
adames
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adames » 08.04.2011 12:08

woka
Nie każdy ma takie doświadczenie jak Ty, skoro chłopak chce się dowiedzieć jak wygląda sytuacja na granicy, to chce wiedzieć jak to wyglądało w poprzednim sezonie.
Ja jadąc w tamtym roku po raz pierwszy, też chciałem się sporo dowiedzieć. Trochę żałowałem, że najpierw zarezerwowałem sobie noclegi, a dopiero potem dowiedziałem się na forum, że lepiej jest tak urlop zaplanować, aby nie jechać w weekend.
Okazało się jednak, że nie było aż tak źle.
Ciekawe czy jak Ty jechałeś po raz pierwszy, to czy nie miałeś pytań i wątpliwości co do wyjazdu. [/b]
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

sytuacja na granicy SLO - HR w nocy z soboty na niedzielę - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone