Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Syria - własnym samochodem lub doskok autobusem ?

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 12.03.2009 22:54

sprawdziłem - szukając...
nie ma jeszcze takiego wątku...

a już "zmęczyli" relację PAPa z Bałkanu...
...
dziwny zbieg okoliczności...?
...
więc prowokacyjne otwieram dyskusję na 2 forach, kilka minut wcześniej tamże...
może wspólnymi siłami uzbieramy wartościową wiedzę ?

:wink:
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 12.03.2009 23:45

jacky6 napisał(a): a już "zmęczyli" relację PAPa z Bałkanu...
...
może wspólnymi siłami uzbieramy wartościową wiedzę ?
:wink:

jacky,

To ja może sobie pozwolę podlinkować te kilka postów, do których się odnosisz, bo sporo ciekawego wnoszą :) ... forum/viewtopic.php?p=355122#355122

Pozdrawiam,

PAP
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 12.03.2009 23:54

właśnie owa mikstura w Twoim "blogu" zawiodła mnie do uruchomiania formalnego tematu...
też uczę się od Ciebie logistyki...
alem przed nami kolejna ciekawa kraina...
jak w uszach brzmi wiersz - że ktoś "tam siedział w Damaszku na daszku"...
...
my chcemy tam pojechać...
skonfrontować swoje wyobrażenia z rzeczywistością...
nie płacąc zbytecznego haraczu...
za niewiedzę...
ale mając szansę spojrzenia na kamienie, które mówią głosami wieków...
...

:wink: 8)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.03.2009 00:39

Nie wgłębiłem się we wcześniejszą dyskusję, ale jak zobaczyłem temat "Syria...." to aż mnie w dołku ścisnęło. To jest kraj mojego dzieciństwa, tam spędziłem kilka lat, wróciłem do Polski lepiej mówiąc po arabsku, czesko-polsku w dodatku w rodzaju żeńskim niż w naszym języku. Mam, mimo, że byłem dzieckiem wiele wspomnień, wiele zdjęć z tamtego okresu. Wycieczki, burze piaskowe, strzelanie z procy (tak, tam kupiłem swoją pierwszą procę), kąpiele w basenie jako 3 latek skaczący z 3 m do wody, piękne lata.
Już wiele razy planowałem wypad do Syrii, czy to własnym autem, czy na wycieczkę, ale zawsze brakowało kasy, organizatora, czy zwykłego kogoś kto to wszystko zorganizuje i postawi przed faktem dokonanym.
Tam mieliśmy pierwszy samochód, najpierw służbowy-Warszawa, wyśmienity na tamten klimat, zawsze wielki zapas wody woziliśmy w kanistrach, także pierwszy własny-Opel Rekord 1700, rocznik 1961.
Chyba po tych wspomnieniach sięgnę do pudełek ze zdjęciami i nockę mam "przechlapaną", tj spędzę ją oglądając wspomnienia.
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 13.03.2009 10:19

maciek1956 napisał(a):Chyba po tych wspomnieniach sięgnę do pudełek ze zdjęciami i nockę mam "przechlapaną", tj spędzę ją oglądając wspomnienia.

podziel się z nami - wstawiając do wątku scany wspomnieniowych fotografii...

':wink:'
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.03.2009 12:54

jacky6 napisał(a):
maciek1956 napisał(a):Chyba po tych wspomnieniach sięgnę do pudełek ze zdjęciami i nockę mam "przechlapaną", tj spędzę ją oglądając wspomnienia.

podziel się z nami - wstawiając do wątku scany wspomnieniowych fotografii...

':wink:'

Nie mam skanera, ale popracuję nad tym. To może być ciekawe/śmieszne jak "mały Maciuś" bawi się Syrię. Postaram się coś zrobić, po urlopie, za 2/3 tyg.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 13.07.2009 09:36

dangol napisał(a): Nad samochodowym wyjazdem do Syrii całkiem relanie zaczęła myśleć moja córka Gocha i jej chłopak.

Wizy syryjskie już czekają :D . Ostatecznie w wyprawie weźmie udział czterech uczestników: oprócz Gochy i Jurka jeszcze jego rodzice. Szczęściarze :) ... ja o miesiącu urlopu jednym cięgiem to sobie mogę tylko pomarzyć :( .
Ruszają 1 VIII, po drodze planują krótki odpoczynek w rejonie Półwyspu Chalcydyckiego i jeszcze gdzieś na południu Turcji. Jeśli więc ktoś z naszej formowej "sekcji tureckiej" :D będzie w tamtych okolicach i natknie się na auto ciągnące starą przyczepkę z Niewiadowa na wrocławskich numerach - to mogą to być moi podróżnicy! Wizę syryjską mają od 8 VIII, powinni się tam do tej pory doczołgać :).

dangol napisał(a): W planie jest tylko Syria - bez Jordanii czy Libanu

Liban w planie jednak się znalazł :wink: , może wskoczą również do :idea: Jordanii, ale to już wyjdzie "w praniu".

PAP napisał(a): dangolka mam nadzieję natchnie młodych co by po powrocie popełnili jakąś relację okraszoną zdjęciami i wskazówkami co warto zobaczyć

Co prawda trudno będzie :? zmobilizować młodych do napisania relacji (sami wiecie, ile czasu to pochłania :wink: , ale z pewnością chętnie odpowiedzą na Wasze pytania, a może i krótko coś dorzucą z własnych spostrzeżeń :D. A jakieś fotki z ich wyprawy może ja wstawię - pewnie dostanę zgodę i obejdzie się bez przemycania :wink: .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.07.2009 09:47

Danusiu, czekam w takim razie na info po podróży.
Wreszcie będą jakieś info z pierwszej ręki odnośnie tych nieszczęsnych opłat granicznych dotyczących samochodów (i nie tylko tych).
Jak dla mnie temat przyszłościowy.......może na następny rok ?. Kto wie ;-)
Pozdrawiam
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 09.08.2009 11:26

Pierwsze sprawdzone informacje dotyczące wjazdu własnym samochodem (benzyna) do Syrii :arrow: Gocha przekraczała granicę turecko-syryjską wczoraj wczesnym popołudniem. Oto wiadomość od niej:

Na granicy wczoraj spedziliśmy ze 4 godziny. Bylo ciężko - w życiu nie widziałam takiego burdelu... Poza tym nie wiadomo, co ile kosztuje, a ciagle trzeba gdzieś placić i nie wiadomo za co. I praktycznie nikt nie mowi po angielsku. Horror. Przekroczenie granicy kosztowalo nas 170 dolarów, 20 euro i 200 funtów syryjskich. Prawie połowa tego to łapówki wliczone w cenę. Wszyscy pracownicy należą do granicznej mafii. Nawet facet w kserze i gościu od podawania herbaty.

I jeszcze pierwsze spostrzeżenia odnośnie jazdy samochodem po tamtejszych miastach, a konkretnie po Aleppo, gdzie nocowali wczoraj:

Faktycznie nie przestrzegają żadnych przepisów drogowych. Po centrum poruszaliśmy się wczoraj taksówką, bo Yasser (ich znajomy Syryjczyk mieszkający we Wrocławiu, przebywający właśnie u rodziny w Aleppo) powiedział że szkoda i jego i naszego auta. Potem dowiedziałam się dlaczego. Tato pokazywał kiedyś taki filmik ze skrzyżowania w Chinach. Tu jest tak samo, tylko nie ma rowerów.

Dziś dalsza część zwiedzania Aleppo:

Rodzice Yassera dobrze mówią po angielsku, a jego mama jest architektem z wykształcenia i wychowała się w Aleppo, jest lepsza niż wszystkie przewodniki razem wzięte.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 09.08.2009 11:58

Danusiu - mam nadzieję,że po powrocie namówisz Gochę coby coś napisała i pokazała,bo te cytowane SMS-y brzmią wielce interesująco ... :D :D
:papa:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 09.08.2009 13:23

Na pełnometrażową relację raczej córy nie namówię, ale fotorelacja uzupełniona stosownymi opisami jest więcej niż prawdopodobna :). Tyle że trzeba to będzie zrobić wespół zespół, gdzie ja będę służyć jako ekipa techniczna do wklejania na forum. W razie Waszych pytań, będę Gochę nękać :wink: o udzielanie odpowiedzi...
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 06.10.2009 00:19

Najbardziej interesuje mnie co z tymi wymogami odnośnie wjazdu autem?
Zawsze był tam z tym spory problem, awidze, ze i nadal robią sporo problemów przy wjeździe. No niestety, ale cały czas turysta z Europy jest tam traktowany jak frajer, z którego trzeba zedrzeć. I to państwo policyjne, a w zasadzie policyjno-mafijne jak widać.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 20.10.2009 16:59

Byłem w Syrii w 1979, niewiele pamiętam - miałem 5 lat :D .
Wybrałbym się tam jeszcze raz.
Pewnie najlepszym pomysłem jest zostawienie auta w Turcji i zwiedzanie Syrii busem lub wynajęcie taksówki.
Tylko nie wiem jak jest z kierowcą (właścicielem auta) czy Turcy go wypuszczą bez samochodu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.10.2009 18:17

bzyq74 napisał(a):....Tylko nie wiem jak jest z kierowcą (właścicielem auta) czy Turcy go wypuszczą bez samochodu.

Bez auta nie wypuszczą.
Możesz go zostawić w Turcji na czymś w rodzaju składu celnego - na okres do 30 lub do 60 dni - oczywiście nie gratisowo :wink:
Przy wjeżdzie do TR zgłaszasz na cle, że będziesz chciał zostawić auto i dadzą Ci kwity, które póżniej Ci się do tego przydadzą.
Ale generalnie trochę zawracania d........ z tym :roll:
Jak jedziesz benzyną to nie ma wiekszego problemu bo czy płacisz Turkom za skład celny czy Syryjczykom za wjazd to wsio ryba.
Gorzej jak masz dizla - wtedy jest problem z kosztem przekroczenia granicy TR/SYR

Fatamorgana napisał(a):..... No niestety, ale cały czas turysta z Europy jest tam traktowany jak frajer, z którego trzeba zedrzeć.....

Aż tak tragicznie bym tego nie traktował :lol:
Trudno mówić o zdzieraniu z turystów-frajerów w sytuacji jak turystyczny ruch samochodowy praktycznie tam nie istnieje.
Syryjczykom chodzi o rynek ropy - u nich jest ona dotowana.
Po stronie tureckiej litr ON = ok. 2,5 TL czyli ok 5 PLN po stronie syryjskiej litr ON kosztuje grubo poniżej 1 PLN - i tu masz rozwiązane zagadki z opłatami za dizla na granicy, nic więcej :wink:
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 20.10.2009 20:16

Piotrek_B napisał(a):Gorzej jak masz dizla - wtedy jest problem z kosztem przekroczenia granicy TR/SYR

Niestety mam Diesla (... i :evil: w tym przypadku), więc pozostaje mi tylko skład celny.

Piotrek_B napisał(a): ... po stronie syryjskiej litr ON kosztuje grubo poniżej 1 PLN - i tu masz rozwiązane zagadki z opłatami za dizla na granicy, nic więcej

Już Diesel nie kosztuje 7SYP, a 20 SYP (0,42USD) i rolnictwu dotują ze względu na podwyższoną cenę.
Tu źródło:
http://www.syria-today.com/index.php/ma ... 20-percent
Ostatnio edytowano 20.10.2009 20:28 przez bzyq74, łącznie edytowano 2 razy
Następna strona

Powrót do Azja

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies