Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sylwester 08/09 Egipt-Makadi Bay

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 12.01.2009 01:20

Madziu, czytam od początku bo Egipt mnie też interesuje jako że już 2x mi się zdarzyło tam być. Tak szybko piszesz że nie nadążałem z czytaniem a co dopiero z dopisaniem się, ale Jola mnie wspomniała więc już nie mam wyjścia :lol: Tzn. sam chciałem się dopisać ale dopiero teraz zdążyłem... dobra, zanim się zupełnie zaplączę, do rzeczy :lol:

Bardzo fajnie piszesz i fotki też mi się podobają. A już ta:
madzia1981 napisał(a):Ale Egipcjanom zima straszna, co niektórzy zapadli też w zimowy sen:)

(nie wstawiam jej w cytacie żeby nie zapychać serwera)
to mistrzostwo świata, dawaj ją na jakiś konkurs :D

madzia1981 napisał(a):Czekając na swój bagaż, zauważyłam, że ktoś już go ściągnął i trzyma w ręce. Podchodzę, ciągnę a koleś trzyma twardo, wyrwałam mu z ręki a on szeptem "bakszysz, bakszysz" Odwróciłam się na pięcie i poszłam. Pewnie przeklął mnie ze 100 razy i 200 razy nasłał klątwę Faraona, która po mnie spłynęła ale przeraziłam się tym zachowaniem
Kevlar napisał(a):Z bakszyszem na lotnisku miałem podobną sytuację. Też na siłę dwóch egipcjaninów zabrało nasze walizki i niosą do autokaru. Jakieś 50 m przed autokarem stawiają walizki i mówią bakszysz. Ja do nich że usługa niekompletna to nie ma zapłaty. Oni swoje, ja swoje. No dobrze, po chwili przekomarzania się dostali zapłatę. Zabawna sytuacja. Po podejściu do autokaru okazało się dla czego nie chcieli nieść dalej walizek. Rezydenci ich poprostu przeganiają i ochrzaniają że naciągają turystów. Dla tego nie chcieli podejść bliżej do autokaru.
zawodowiec napisał(a):Za najdrobniejszą usługę domagają się bakszysza. Często w fajnych sytuacjach nawet sympatycznie jest dać komuś parę funtów, nie jest to dla mnie żaden problem. Ale nachalność niektórych w domaganiu się bakszysza przekracza wszelkie granice. W hali odlotów, przy komorze do obowiązkowego prześwietlania wszystkich bagaży, stał chłopak i wręcz próbował wyrywać wszystkim walizki i plecaki żeby położyć je metr wyżej na transporter, powtarzając "bakszysz, bakszysz". Takich sytuacji bywa dużo. Zachować zimną krew, spokojnie się opędzać, ignorować

:lol:

Jak już wspomniano więcej moich wrażen sprzed 2 lat z Hurghady i zwiedzania Egiptu jest tu.
Woka, Rafał i Lesiu - wtedy komentowaliście w mojej krótkiej mini-relacji, teraz też nie próżnujecie - serdecznie pozdrawiam Panowie! :D

W tym roku latem byliśmy tydzień w Sharm el Sheikh, większość czasu po prostu godzinami nuraliśmy w maskach na rafie i byliśmy szczęśliwi bo kochamy tą zabawę :lol: i byliśmy na 1-dniowej wycieczce w Izraelu i Palestynie, może kiedyś to opiszę.

Dawaj dalej, fajnie się Ciebie czyta. Ogląda też :D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 12.01.2009 08:42

zawodowiec napisał(a):Woka, Rafał i Lesiu - wtedy komentowaliście w mojej krótkiej mini-relacji, teraz też nie próżnujecie - serdecznie pozdrawiam Panowie! :D

Faktycznie ... Jak zauważasz, jestem słowny ... może pojadę jak już "kości będą nie te". Z jednej strony mnie to kręci ale wszyscy wokół już byli w Egipcie więc ja (wzorem Ignes) nie jadę. :wink:
Ponadto to raczej nie dla mnie, (tzn. fachowiec od turystyki tak mówi- "ucieknę na drugi dzień"). Bądź tu mądry ......
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 12.01.2009 14:44

Też sobie dalej czytam i oglądam ładne widoki :D I plażyczki też ;):):):)

I też się odezwę w temacie bakszyszu :D

Nie za wiele arabskiego świata wiedziałam. W Maroku to bakszyszowego szaleństwa tak nie widziałam... Ale podczas 3 dni w Sharm wystarczająco.
Łabędzie i inne cuda z ręczników mi się podobały. Artystów lubię :D :D :D

Wkurzyły mnie dwie rzeczy - podczas wycieczki na Synaj, ten nasz pilot autobusowy na koniec rzucił, żeby zrobić ściepę na kierowcę bo on bardzo mało zarabia. Szkoda mi było czasu na dyskusję, ale wszyscy przygadywaliśmy temu przewodnikowi, żeby pogadał z szefostwem, żeby kierowcy lepiej płacili, bo aż nie wypada opowiadać takich rzeczy.

A co do lotniska - to też mnie rozbroił ten jeden przy bagażach (przy odprawie). Nie dałam sobie wyrwać z rąk maleńkiej walizki, bo taką posiadam, a ten krzywo na mnie patrzy, wyrywa mi siłą tę walizeczkę i pokazuje w dłoni zwinięty w kosteczkę łandolar ;) Nowa technika - nie mówił, ale dawał do zrozumienia :D
1 dolar nie majątek, ale wystarczący mi podniósł ciśnienie, żeby nic nie dostać. Rozumiem różne dziwne lokalne zwyczaje, które generalnie akceptuję - tak jest ten świat - ale i ja jestem człowiekiem i mam swoją wytrzymałość :lol: :lol: :lol:

Się zrobiło.. Już nie będę nie na temat Madziu :D Więcej słońca prosim :D
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 14.01.2009 16:09

Dzięki Jolu za linka:)

Relację zawodowca opanowałam jednym tchem, widzę, że wszyscy mamy identyczne przeżycia z odzyskaniem swojego bagażu...I pewnie gdybym miała pieniądze przy sobie to bym, ze strachu dała...

Dziś wybieramy się w góry do wioski Beduinów.

Data pod zdjęciami kłamie- wycieczka była tak jak pisałam wcześniej w Nowy Rok:)

O godzinie 13.00 podjeżdża po nas jeep i udajemy się do Hurghady, by dołączyć do konwoju.

Obrazek

Obrazek

Wioska Beduińska, która jest atrakcją turystyczną utrzymuje 6 pozostałych wiosek położonych w pobliżu... Życie jednak w tej wiosce jest z roku na rok coraz bardziej "ucywilizowane". Jeszcze 5 lat temu szejk podróżował na wielbłądzie do miasta, dziś ma toyotę;)
Wymurowali też terrarium i wc dla zwiedzających...

Terrarium

Obrazek

i wc w oddali z niebieskimi drzwiami

Obrazek

Chatka Beduińska z trzodą :)

Obrazek

Zagroda

Obrazek

Dociera przewodniczka Polka, mieszkająca 4 lata w Egipcie i zaczynamy zwiedzanie wioski.

Najpierw piekarnia:) i skosztowanie beduińskiego chleba. Bardzo dobry w smaku, tylko troszkę zalatujący wielbłądzimi bobami, ale tutaj się nic nie marnuje:)))

Obrazek

Obrazek

Kolejny etap to przejażdżka na wielbłądzie.

Obrazek

I jakże mogło być inaczej? Nie zdążyłam zejść z wielbłąda a już młody wyciągnął rękę po "bakszisz"

Byliśmy też w terrarium.

150 letni żółwik

Obrazek

oraz Cobra

Obrazek

oraz...mini krokodyle:)

Obrazek

W oddali zakład tkacki:)

Obrazek

Obrazek

Piękne te rzeczy, jednak na nic się nie pokusiłam.

Obrazek

Beduini są analfabetami...w sklepie który prowadzą wszystkie produkty kosztują tyle samo. W sprzedaży zawsze pomaga im przewodnik, a oni za każdą sprzedaną rzecz stawiają kreskę na kartce...

Kupiłam różę pustyni, którą przez przypadek zostawiłam w wiosce, więc będą mieli superatę:)

Obrazek

Obrazek

Beduiński meczet

Obrazek

Zachód słońca stwarza tu niesamowity klimat, dla nas robi się tak zimno, że nie można wytrzymać:)

Obrazek

Obrazek

Po ciepłym posiłku pakujemy się w auta i wracamy do domu.

Do teraz nie mogę pojąć jak kierowca zna drogę powrotną? Jaki ma punkt odniesienia? Bo oprócz gwiazd, to nie ma żadnych znaków....

Jakiś miesiąc wcześniej jeden jeep się zagubił...zanim znalazła go policja zrobił się poranek. Pewnie nie było do śmiechu turystom, którzy zapłacili za to safari 35 dolarów.... Choć mówi się , że noc na pustyni jest warta więcej niż te pieniążki. Co więcej-Jest bezcenna:)))
Ewa 40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa 40 » 14.01.2009 17:14

Madziu-odezwę się na gg.i podam Ci mój nr.tel. :D
Jak będziesz w moich okolicach,zapraszam na kawę.
Egipt nadal ciekawy,nie byłam tam jeszcze i czekam na dalszy ciąg relacji. :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.01.2009 18:17

madzia1981 napisał(a):Obrazek

Madziu , to TY :?: oczka całkiem podobne :wink: :lol:
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 14.01.2009 18:25

Nie nie nie!!! Nigdy nie zostanę beduinką!
Zimno, żadnych wygód i jeszcze szejk męża sam wybiera:)

Zastanawiałam się , jak ci ludzie muszą mieć wpajane,żeby nigdy nie zapragnąć dostać się do innego świata...Naszego.

Pewnie szejk im opowiada, że jesteśmy źli i grzeszni i że przybywamy co najbliżej z kosmosu, żeby tylko nigdy ich nie pokusiło wyrwać się z stamtąd.
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 14.01.2009 18:45

Ta wioseczka - mimo, że zalatująca skansenem - ma nieodparty urok. No i ten krajobraz - aaach! Takie etniczności są szczególnie ciekawe, zwłaszcza, gdy się odkrywa, że pomimo różnic, gdzieś tam sedno człowieczeństwa jest takie samo...

Zastanawiałam się , jak ci ludzie muszą mieć wpajane,żeby nigdy nie zapragnąć dostać się do innego świata...Naszego.

Może wcale ten nasz świat im się nie wydaje atrakcyjny? ;) Mi czasami też się wydaje mało atrakcyjny ;)
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 15.01.2009 08:03

madzia1981 napisał(a):

Pewnie podobnie jak w KRLD :cry:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.01.2009 08:23

Jo_Anna napisał(a):

Może wcale ten nasz świat im się nie wydaje atrakcyjny? ;) Mi czasami też się wydaje mało atrakcyjny ;)

Twoja "wulkaniczna" relacja :wink: oraz plany wakacyjnej wyprawy AD 2009 temu przeczą :lol:
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 15.01.2009 10:16

5 dzień naszego pobytu.

Koszt wycieczki 85 dolarów od osoby.
Luksor i Świątynia Karnak.
Rejs Nilem.
Świątynia Hatszepsut.
Dolina Królów.

Wyjeżdżamy o 6.20, po drodze zabieramy turystów z innych hoteli i w drogę.

Drogi w Egipcie są bardzo dobrej jakości, jednak syf jaki tutaj powszechnie panuje nie daje się nie zauważyć...

Obrazek

Obrazek

Przed nami 5 godzin podróży. Za żadne skarby nie mogę spać, więc pstrykam przydrożne scenerie.

Meczet.

Obrazek

Różne formy transportu. I tu zastanawiałam się, który egipcjanin jest bogatszy?Ten co ma rower czy ten co jeździ na osiołku?

Obrazek

Jak już koledzy pisali wcześniej w Egipcie, mało który dom jest ukończony.

Obrazek

Obrazek

Wstępna teoria jest taka i podtrzymywana przez wielu przewodników, że Egipcjanie płacą podatek od ukończonego domu...dlatego nigdy go nie kończą.

Egipcjanin z kolei tłumaczył mi, że tak naprawdę podatki mają bardzo niskie i są w stanie zapłacić, a domu nie kończą, tylko budują kolejne piętro aby zapewnić mieszkanie swoim dzieciom. Bo to niby taka tradycja.

I komu wierzyć?

Skłonna jestem uwierzyć jednak polskim przewodnikom.

Docieramy do świątyni Karnak z 40 sfinksami:)

Żar się leje z nieba niesamowity, na szczęście wzięłam krem z filtrem:)

Dziś piątek, w religii muzułmańskiej dzień modlitw, tak więc zewsząd słychać "nawoływania do modlitwy"

Aleja procesyjna

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Co niektórzy już znacznie później chcieli zaznaczyć swój "wkład" w to miejsce. Mamy też akcent polski:)

Obrazek

Ramses II

Obrazek

Obrazek

W świątyni panuje niesamowity klimat. Kto był, ten wie o czym piszę. Kto nie był musi doznać tego sam...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skarabeusza trzeba obejść:) Zadziwiające jest to, że tylko Polacy są tacy przesądni i nikogo innego poza nami w kółku nie dojrzałam:))

Obrazek

Obrazek

"Rejsik" Nilem
a tak właściwie to przeprawa na drugą stronę.

Obrazek

Obrazek

I w drodze do świątyni...

Obrazek

Świątynia Hatszepsut.

W 1997 roku miał tu miejsce zamach terrorystyczny, zginęły 62 osoby...

Obrazek

Obrazek

Tak wygląda panorama tego miejsca z półki skalnej nad świątynią.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatnim etapem naszej wycieczki była Dolina Królów.
Udało nam się wejść do 3 grobowców Ramzesa II, IV, IX.Co jakiś czas udostępniane są zwiedzającym inne grobowce m.in. Tutanchamona, który został odkryty w 1922 roku.. Niestety nie można w środku robić zdjęć, dlatego nie kusiłam losu i nie wzięłam ze sobą aparatu. Zresztą, to miejsce pochówku, więc należy je czcić...

Większość z grobowców stoi pusta, ponieważ wielokrotnie zostawała okradana, to co najcenniejsze zostało przeniesione do Muzeum Egipskiego w Kairze.

Droga do grobowców.

Obrazek

Oraz jeszcze jedno wyszukane zdjęcie z netu- jeden z grobowców Ramzesa IV

Obrazek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.01.2009 11:13

Czy "klątwa faraonów" :wink: jeszcze działa?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.01.2009 11:16

madzia1981 napisał(a):Ostatnim etapem naszej wycieczki była Dolina Królów.
Udało nam się wejść do 3 grobowców Ramzesa II, IV, IX.Co jakiś czas udostępniane są zwiedzającym inne grobowce m.in. Tutanchamona, który został odkryty w 1922 roku.. Niestety nie można w środku robić zdjęć, dlatego nie kusiłam losu i nie wzięłam ze sobą aparatu. Zresztą, to miejsce pochówku, więc należy je czcić...
Większość z grobowców stoi pusta, ponieważ wielokrotnie zostawała okradana, to co najcenniejsze zostało przeniesione do Muzeum Egipskiego w Kairze.

Tutanchamon na ciekawym blogu o Egipcie :la: :D - warto poczytać i pooglądać 8O :lol:
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 15.01.2009 11:44

JacYamaha napisał(a):Czy "klątwa faraonów" :wink: jeszcze działa?

W Egipcie mówi się o klątwie, że to bajka.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.01.2009 11:55

Widzę, że zwiedzałaś po części te same miejsca co moja "zouza" :lol: i chodziłaś na około skarabeusza ;)

Pozdrav :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży