Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sylwester 08/09 Egipt-Makadi Bay

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 17.01.2009 12:46

Popiel, żadna śmierć, żadnego członka tej ekspedycji nie wiąże się z jakąkolwiek klątwą 8O
Jedyne zdarzenie z kategorii dziwnych to to, że w chwili smierci Carnarvona w Kairze, jego ukochany pies, w jego zamku w Anglii obudził się i zaczął wyć.
Klątwa faraona jest wyłącznie medialną sensacją. Co więcej, niektóre uśmiercone w aurze sensacji przez prasę osoby żyły nadal i cieszyły się niezłym zdrowiem, aż umarły ze starości. Ktoś sobie kiedyś zadał trud przeprowadzenia takiej analizy tych pozornych zgonów związanych z kłatwą. Zajmowała się tym całkiem poważnie prof. Desroches - Noblecourt, wybitny egiptolog, wiedzę czerpiąc m.in. z rozmów z córką lorda Carnarvona i innych osób uczestniczacych w tym odkryciu.

Nie w każdym grobowcu występują zabójcze grzyby. Akurat w Dolinie Królów ich nie ma, klimat jest bowiem dla nich zabójczy. Ogledziny mumii z uzyciem rękawiczek i masek są wykonywane dlatego w taki sposób, żeby nie zakazić zmumifikowanych zwłok, a nie odwrotnie.
Faktycznie, sporo zgonów miało miejsce w związku z otwarciem krypty Kazimierza Jagiellończyka, o czym pisał Święch. Ale tu warunki były zupelnie inne, sprzyjajace rozwojowi tego typu grzybów o jakich piszesz.
Na mumiach nie ma pleśni, przynajmniej na mumiach spoczywających w suchym pustynnym klimacie. Zresztą do chwili obecnej pożądanym i bardzo drogim specyfikiem jest tzw. "proszek z mumii", który nielegalnie mozna kupić w niektórych kairskich aptekach. Kupuja go masowo bogaci Amerykanie wierząc, że to panaceum na wszelkie choroby. Mumii starozytnych jest coraz mniej i coraz trudniej je sobie "ukopać" na ten cenny proszek. Więc przedsiębiorczy aptekarze pozyskują go ze startych ciał uzyskanych z nowozytnych cmentarzy, gdzie ciała mumifikują się w sposób naturalny :wink:
Carter wbrew temu co piszesz dokończył badania grobowca Tutanchamona - a trwały do 1932 roku. Jego problemy z egipskim Serwisem Starożytnosci spowodowane były wyłącznie jego trudnym charakterem i brakiem możliwości dogadania się obu stron.
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 17.01.2009 14:21

Dziękuję Popielu i Caal-pięknie udekorowaliście tę relację.
Caal ty pewnie wiesz najlepiej, z racji Twojego zawodu jesteś specjalistką w tej dziedzinie i dużo od Ciebie można by było się dowiedzieć...

Nasz pobyt w Egipcie się kończy.

Zostało nam półtora dnia, który wykorzystaliśmy na odpoczynek.

Tak więc korzystamy ze słońca co jakiś czas chłodząc się w basenie.

Obrazek

Przyzwyczajona do wypoczynku w apartamentach w stylu Chorwackim obawiam się tego wyjazdu czy zdołam sie zaaklimatyzować na hotelowym terenie.
Udało się. Polecam wybrać się moim śladem, szczególnie poza sezonem i wybrać kilka wycieczek.

Z pewnością tam powrócę bo chciałabym jeszcze zobaczyć Kair oraz kilkudniowy rejs po Nilu...

W sumie wycieczka wyniosła nas 2950 zł od osoby, na miejscu wiza egipska 15 dolarów, Luksor 85 dolarów, rejs statkiem 35 dolarów oraz drobne napiwki w kwocie około 30 dolarów.

W dzień wyjazdu nie wykwaterowaliśmy się o godzinie 12, tylko o 14 zaraz przed wyjazdem na lotnisko i musieliśmy dodatkowo dopłacić 20 euro od osoby. Nasz błąd.

Pozdrawiam serdecznie, w razie pytań służę pomocą i dziękuję wszystkim, którzy byli tu razem ze mną.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 17.01.2009 14:38

caal wyluzuj i czytaj uważnie, a czasem między wierszami.
Czy ja powiedziałem kategorycznie, że klątwa to prawda? Nawet egiptolodzy śmieją się z tego. Zbiegi okoliczności.
W latach siedemdziesiątych Egipt ugiął się pod naciskiem innych państw i wysłał skarby po świecie. Egipskiemu dyrektorowi do spraw zabytków śniło się, że jeżeli skarby opuszczą kraj, to umrze. 3mies później zginął w wypadku samochodowym. Gdy pakowano maskę Tutenchamona do Londynu, egipski urzędnik naśmiewał się z klątwy i tego samego dnia zmarł na atak serca. Przypadki, zbiegi okoliczności... Evelin nie wierzyła w klątwę, choć wychodząc z muzeum po piątej wizycie dostała wylewu i została sparaliżowana. Zbieg okoliczności.
Syn Lorda wierzył w klątwę bo nie umiał sobie tego wszystkiego wytłumaczyć.
Klątwę wymyśliły konkurencyjne gazety, bo wyłączność miał The Times.
W chwili śmierci Carnarvona zgasły też na 20 min światła w Egipcie, ale to norma w ich elektrowni była. . . Zbieg okoliczności.
Na ścianach grobowca Tutenchamona były grzyby.
Mumie posiadają zarodniki grzybów, ale też rękawiczki i inne zabezpieczenia są po to by nie zostawić bakterii czy wilgoci przez co można by było spowodować jej rozkład.
Wyraźnie wyżej powiedziałem, że Carter dokończył swe badania i poskładał chłopca, którego wcześniej porozcinał. Nie dogadali się z nim, bo nie uszanował Egipcjan, montując kraty do grobowca, za co go wygnali na rok. Był gościem w ich kraju, a sława mu uderzyła do głowy.
Poczytaj jeszcze o pewnej turystce, która się wybrała do grobowca Tutenchamona w 1995r. Profesor Silverman egiptolog to też rozpracowywał.
Pozdrawiam

To tyle, bo to Sylwester Madzi, więc mają być tu tańce, hulanki, swawole Obrazek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.01.2009 15:09

To ja teraz wyjaśnie tajemnicę klątwy faraonów - i napiszę najprościej jak potrafię - klątwa :idea: to sraczka i wymioty ...(Madzia-przepraszam)
Specyfika klimatu oraz dieta powodują u europejczyka w pierwszym tygodniu pobytu najczęściej takie dolegliwości.
Link

Pozdrawiam serdecznie
Jacek

PS. Popiel, caal -wygrałem :wink: :D
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 17.01.2009 15:23

JacYamaha napisał(a):To ja teraz wyjaśnie tajemnicę klątwy faraonów - i napiszę najprościej jak potrafię - klątwa :idea: to sraczka i wymioty ...(Madzia-przepraszam)
Popiel, caal -wygrałem :wink: :D

I z taka, jedynie sluszną interpretacją klątwy faraona jestem się w stanie zgodzić :)

Popiel nie umiem wyluzować, niestety ludzie wierzą w podobne banialuki. Wierzą w Danikena i kosmitów, w to ze sfinks w Giza ma 10 tys lat i w podobne opowieści. Jak coś takiego widzę to mnie nosi i ponosi. Nie znam Cię i nie wiem czy to jaja, czy na poważnie. Bo i skąd mam wiedzieć? Jesli chodzi o Silvermana, to oglądałam taki program na discovery - wynikało, z niego, że był to jakiś przypadek uaktywnienia się choroby w kontakcie z inną florą bakteryjną. Znasz egiptologów wchodzących do grobowców w maskach? Bo ja nie znam.

Madzia1981, Ty opisujesz Egipt, którego ja nie znam - tzn ośrodki turystyczne, miasteczka hoteli itp. Jak ktoś lubi plażę, to pewnie jest zadowolony z pobytu. Zresztą ludzie się boją obecnie samodzielnie podróżować po Egipcie, niesłusznie. Ale może faktycznie, nie znając kraju lepiej nie rzucać się na głęboką wodę, a mając mało czasu lepiej oddać się w ręce biur podróży.
W każdym razie cieszę się, że Egipt Ci się spodobał :)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 17.01.2009 15:25

madzia1981 napisał(a):Tak więc korzystamy ze słońca co jakiś czas chłodząc się w basenie.

Moim zdaniem..... na zdjęciu nie jesteś Ty.
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 17.01.2009 15:40

Nie?
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 17.01.2009 15:48

madzia1981 napisał(a):Nie?

Kolor włosów nie Twój.
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 17.01.2009 15:55

Bo mokre...dlatego
:wink:
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 17.01.2009 16:53

Przypomniał mi się kolejny mit, czy też legenda, tym razem klątwa miejska. O potwornej bestii grasującej w nocy po Kairze. Można o tym obejrzeć program na Discovery, od czasu do czasu z lubością go powtarzają, to jakaś seria - niesamowite opowieści, coś takiego.
Pełen grozy program ukazuje zmartwiałych z przerażenia ludzi, grozę wzbudza obecność potwornego jakiegoś zwierza, ni to wilkołaka, ni to bóg wie czego. W nocy ta bestia atakuje ludzi, porywa dzieci, być może gwałci też dziewice, ale o tym niestety twórcy programu nie wspomnieli. W każdym razie nikt nie wie co to takiego, może klątwa, może starożytny upiór, ble, ble, ble.
Wszyscy, którzy dobrze znają Kair wiedzą, że niestety ma tutaj miejsce przykre bardzo zjawisko odstrzału psów przez policję. Głodne, bezdomne psy łączą się w stada, w nocy żerują i stanowią zagrożenie dla ludzi. Nie jest bezpiecznie chodzić w nocy po Kairze, po odosobnionych i pustych miejscach. Przeciętnie raz w miesiącu można było przeczytać w prasie o pogryzieniu albo zagryzieniu przypadkowego przechodnia. Późno wieczorem wyjeżdża na ulice policyjny pickup, policjanci strzelają, a martwe psy układają z tyłu. Tak jest co noc. Z naszego punktu widzenia to okropne, ale tam niestety chyba konieczne. Poza tym, że głodne i agresywne, psy niestety bardzo często chorują na wściekliznę.

I tez m.in. dzięki takim programom nie przepadam za discovery, baaaardzo dużo chłamu i głupot.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.01.2009 17:09

caal - nie trzeba daleko szukać duchów
Ostatnio edytowano 17.01.2009 17:10 przez Vjetar, łącznie edytowano 1 raz
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 17.01.2009 17:09

caal napisał(a):Popiel nie umiem wyluzować, niestety ludzie wierzą w podobne banialuki.

Popiela w Kruszwicy podobno też nie było. A kto widział bazyliszka czy potwora z Loch Ness czy Yeti ??? Nie o to tu chodzi. Niech Warszawa ma swoją syrenkę, a Egipt klątwy.
Pozdrav :wink:
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 17.01.2009 17:20

JacYamaha napisał(a):caal - nie trzeba daleko szukać duchów

:lool: dobre. Jak pracowałam po studiach w muzeum, które miesciło sie w budynku dawnego carskiego więzienia, to straznicy opowiadali, że w nocy chodzi niejaki sp naczelnik Modzelewski, ale oni w zasadzie nie bywali na nocnej służbie trzeźwi, co może nie wszystko, ale wiele tłumaczy :lol:

Popiel napisał(a):
caal napisał(a):Popiel nie umiem wyluzować, niestety ludzie wierzą w podobne banialuki.

Popiela w Kruszwicy podobno też nie było. A kto widział bazyliszka czy potwora z Loch Ness czy Yeti ??? Nie o to tu chodzi. Niech Warszawa ma swoją syrenkę, a Egipt klątwy.
Pozdrav :wink:

To zupełnie inna kategoria. Co innego legenda, a co innego robienie ludziom wody z mózgu :wink:
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 17.01.2009 23:01

madzia1981 napisał(a):W dzień wyjazdu nie wykwaterowaliśmy się o godzinie 12, tylko o 14 zaraz przed wyjazdem na lotnisko i musieliśmy dodatkowo dopłacić 20 euro od osoby. Nasz błąd.

Dobrze, że nie trafiło na ten hotel. Ciekawe co się działo przez ten czas??? ufffff... 2godziny! Szacunek :wink:

madzia1981 napisał(a):Pozdrawiam serdecznie, w razie pytań służę pomocą i dziękuję wszystkim, którzy byli tu razem ze mną.

No no, kto był to był! My marzliśmy w Polsce :wink:

Było ciekawie, sympatycznie i ciepło. Hvala.
Pozdrav Obrazek
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 18.01.2009 10:33

Popiel napisał(a):Ciekawe co się działo przez ten czas??? ufffff... 2godziny! Szacunek :wink:

Jak to co. Trzeba przecież jeszcze raz zobaczyć czy w bagazu jest wszystko. Łatwo coś zapomnieć.
:D ( takie jest moje przypuszczenie ... no bo co innego) :wink: :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży