Uwaga: spoiler
Ucho zagrało teraz w najno3wszym Indianie Jones
Jak to Beti nie byłaś w Rzymie???? Każdy był!
tony montana napisał(a):
Jak to Beti nie byłaś w Rzymie???? Każdy był!
marze_na napisał(a):...to chyba zależy gdzie się o tym czyta . I jak kto mierzył .
Palmę pierwszeństwa ma bez wątpienia rzymskie Koloseum. Za nim wymienia się najczęściej amfiteatr w Capui, a potem to już różnie - Werona albo Pozzuoli.
U siebie w relacji też pisałam, że ten w Syrakuzach jest trzeci. Ale jak już zobaczyłam wszystkie powyższe i trochę więcej poczytałam to bym się więcej pod tym stwierdzeniem nie podpisała .
I chyba zależy co bierze się pod uwagę: wielkość, powierzchnię, a może pojemność (liczbę osób na widowni)... Kto tam wie jakie kryteria obowiązują...marze_na napisał(a):To chyba zależy gdzie się o tym czyta . I jak kto mierzył .wiola2012 napisał(a):Neapolis ogólnie może się podobać. Zaskoczyłaś mnie, że teatr był trzeci co do wielkości we Włoszech.
mysza73 napisał(a):No ale, że Ty Betka jeszcze we Rzymie nie byłaśpiekara114 napisał(a):Amfiteatr jest trzecim co do wielkości we Włoszech, po rzymskim Koloseum (on jeszcze przede mną) i
tony montana napisał(a):Jak to Beti nie byłaś w Rzymie???? Każdy był!
U mnie głównie pożądany cel jest dużo dalej..i trudniej osiągalny...wiola2012 napisał(a):Beatka sobie wisienki na torcie zostawia na później .
W moim Werona też na II miejscuwiola2012 napisał(a):W moim przewodniku właśnie w Weronie jest podawany jako drugi . To tak naprawdę nie jest aż takie istotne, ale mogliby używać ujednoliconego systemu miar
piotrf napisał(a):Koloseum jest bez wątpienia na pierwszym miejscu , ale na drugim jest Amfiteatr w Thysdrus - obecna nazwa El-Djem , w Tunezji . Mieścił ponad 35 tys. widzów , obwód elipsy 427 m , szerokość - 124 m i długość - 149 m .
piekara114 napisał(a):Od razu przypomniały mi się dyskusje w mojej ateńskiej relacji na temat, tym razem, greckich teatrów.
tony montana napisał(a):Chwila chwila co to jest? Jak to odnowiony teatr ?
Niedobrze to wygląda, gdy my bylismy ...no jakoś czas ten to wygląda pięknie ...staro...!
No skandal
No i teraz to nie wiem czy mam tam iść czy niemarze_na napisał(a):tony montana napisał(a):Chwila chwila co to jest? Jak to odnowiony teatr ?
Niedobrze to wygląda, gdy my bylismy ...no jakoś czas ten to wygląda pięknie ...staro...!
No skandal
Katastrofa . Też się cieszę, że zdarzyłam odwiedzić, jak jeszcze wyglądał.
Idź, tylko może sprawdź czy nie będzie za kilka dni jakiegoś przedstawienia....mysza73 napisał(a):No i teraz to nie wiem czy mam tam iść czy nie
To zdecydowanie nie był wodospad. A woda bardzo bardzo zimna i bardzo bardzo czysta w basenie, choć tego nie widać....no w końcu tej niecki nie czyszczą...majkik75 napisał(a):Też skromny wodospad