Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sycylia - w cieniu wulkanu i góry San Giuliano

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.05.2024 08:58

mysza73 napisał(a):Piękne lazury :hearts:

maslinka napisał(a):A ostatnia spiaggia boska! :hearts: Chce się tam być!

:hearts: :hearts:

marze_na napisał(a):
piekara114 napisał(a):woda ma piękny turkusowy kolor
To chyba taki znak rozpoznawczy Favignany 8)
Tak, w większości katalogów reklamujących wyspę dominują fotki tych turkusów....

marze_na napisał(a):Chciałabym tam kiedyś trafić na dłużej.
Jeśli nie jest się osobą plażową, to szczerze nie ma co aż tam robić. Skuterkiem spokojnie w jeden dzień wyspę się objedzie... Mam na myśli samą Favignanę...

megidh napisał(a):
piekara114 napisał(a):Wyspę będziemy zwiedzać na dwóch kółkach
Świetny pomysł na zwiedzanie. A jeszcze jak macie organizmy przygotowane do rowerowej jazdy (a z Forum wiem, że macie), to to jest sama przyjemność.
Kondycji ja wielkiej nie mam, ale po wyspie jeździ się super i gorąco takie rozwiązanie polecam, nawet kilkuletnie dzieci dadzą radę...

megidh napisał(a):Przypomniało mi się nasze rowerowe zwiedzanie wyspy Kos.
Pamiętam Waszą wycieczkę do gorących term :mg: Jak jechałam tą drogą samochodem to zastanawiałam się jak Wy tam wyjechaliście w tym cieple....

maslinka napisał(a): Wjeżdża temat Italii i być może zaraz "wyjedzie", przez te śniadania właśnie...
Nie zrażaj się, po prostu szukaj noclegów bez śniadania :D A jakie to miasta masz na tapecie? Czyżby była letnia zdrada Cro?

marze_na napisał(a):A wcześniej długo celebruję zakupy, zwłaszcza na dziale z serami i wędlinami :mg:.
Włochy i Hiszpanią to pod tym względem raj :hearts: .
Grecja może nie ma świetnych wędlin, ale oliwki to u nich bajka :hearts: a u mnie do serów oliwki muszą być (osobiście włoskie oliwki zjem w ostatecznej ostateczności, są dla mnie mało smaczne podobnie jak chorwackie). Mało osób wie, ale Grecja serami też stoi :hearts: Osobiście mogę polecić: feta - to oczywista oczywistość, ale także graviera :hearts: (czysta i z dodatkami), mizithra, kasseri, kefalotiri czy kefalograviera. Zresztą lista greckich najbardziej popularnych serów to ok. 70 pozycji...

te kiero napisał(a): jedźmy dalej z relacją....
Jedziemy na krótki relaks...
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 14.05.2024 09:33

piekara114 napisał(a):
marze_na napisał(a):Chciałabym tam kiedyś trafić na dłużej.

Jeśli nie jest się osobą plażową, to szczerze nie ma co aż tam robić. Skuterkiem spokojnie w jeden dzień wyspę się objedzie... Mam na myśli samą Favignanę...

Na plaży nie leżę w zasadzie w ogóle, ale popływać czy pooglądać widoczki to już lubię 8) .
Jest tam kilka szlaków trekkingowych, w zasadzie można spojrzeć na wyspę od każdej strony. Poza tym obowiązkowo rejs na sąsiadki (na Marettimo to calutki dzień zejdzie) i 4 noclegi na Favignanie wydają się minimum.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.05.2024 09:35

07/05/2023, niedziela, dzień 4 c.d.

Jedziemy dalej ścinając północny cypelek i już z góry widzimy połacie lazurów.
Obrazek

Cuuudooooo :hearts: :hearts: :hearts: :hearts:

Jesteśmy przy plaży Cala Rossa – kolejna jedna z najbardziej znanych plaży Favignany, w której lubują się także organizatorzy wycieczek prywatnymi stateczkami i jachtami. W okolicy jedynej knajpki....
Obrazek

…zaparkowane są rowery… Zgodnie z instrukcją z wypożyczalni spinamy oba rowery ze sobą, wprawdzie nie ma ich do czego przypiąć, ale jak widzimy wszelkie inne też są tak zaparkowane i zabezpieczone…
Obrazek

Informacyjnie: rowery mają swoje numery oznaczające numer roweru i wypożyczalnię, więc w razie "zmiany lokalizacji" bolidu można jakoś w stosie podobnych swój znaleźć….

Cala Rossa, czyli czerwona zatoka – nazwa mało adekwatna do zastanej sytuacji, ale…. Jest kilka teorii skąd ta nazwa… Jedna z nich mówi, że w tym miejscu stoczona została bitwa między Kartagińczykami a Rzymianami i woda zatoki zabarwiła się krwią poległych Kartagińczyków. Miałoby to pokrycie w historii (ostateczna bitwa I wojny punickiej w 241 r p.n.e. miała miejsce u wybrzeży Wysp Egadzkich). Inna wersja nawiązuje do połowy tuńczyków (Favignana z tego słynęła) – miejscowy rybacy kultywowali hiszpańsko-arabski rytuał krwawego połowu tuńczyka (mattanza - morska corrida), który odbywał się pod koniec wiosny, kiedy błękitne tuńczyki wracały na tarło. Po wpłynięciu w ogromne sieci tuńczyki były zabijane harpunami i woda zabarwiała się na czerwono.

Dziś na szczęście morze przybiera piękne kolory niebieskiego…
Obrazek

:papa:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 15.05.2024 19:07

piekara114 napisał(a):Dziś na szczęście morze przybiera piękne kolory niebieskiego…

Pięknie. Lazur aż bije po oczach.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.05.2024 20:10

piekara114 napisał(a):
maslinka napisał(a): Wjeżdża temat Italii i być może zaraz "wyjedzie", przez te śniadania właśnie...
Nie zrażaj się, po prostu szukaj noclegów bez śniadania :D A jakie to miasta masz na tapecie? Czyżby była letnia zdrada Cro?

Mam na myśli krótki włoski wypad, ale jeszcze nie wiadomo czy i kiedy dojdzie do skutku. Może wcale nie będzie włoski :chytry:
A "długie" wakacje to zupełnie inny temat :mg:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 19.05.2024 09:24

Kulinarnie - niebezpiecznie :oczy: , widokowo - ciekawe i zachwycające :serduszka: , ale przy temperaturze "bałtykowej" w tej zatoczce i na tej plaży kąpiel musiałbym uskutecznić :tak:

DSCF0371.JPG

Nie kusiło Was :?: :mg:

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.05.2024 07:44

megidh napisał(a):Pięknie. Lazur aż bije po oczach.
:hearts:

maslinka napisał(a):
piekara114 napisał(a):
Mam na myśli krótki włoski wypad, ale jeszcze nie wiadomo czy i kiedy dojdzie do skutku. Może wcale nie będzie włoski :chytry:
A "długie" wakacje to zupełnie inny temat :mg:
Chyba nic nie zdradzisz.....

piotrf napisał(a):Nie kusiło Was :?: :mg:
Oczywiście, że kusiło :lol: przynajmniej mnie :lol: Ale dopiero co ruszyliśmy i trochę słońce nam się w tym momencie schowało, więc zrezygnowaliśmy.... Wiedzieliśmy, że jeszcze nie jedna zatoczka przed nami. Dzień się dopiero zaczął...

wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 23.05.2024 20:50

Piękne te cale Favignany i Azzurra, i Rossa, a myślałam, że takie lazury to monopol Grecji ;)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.05.2024 06:15

piekara114 napisał(a):07/05/2023, niedziela, dzień 4 c.d.

Dojechaliśmy na jedną z najbardziej znanych plaż Favignany - Cala Azzurra – woda ma piękny turkusowy kolor, piaseczek bialutki, jest tu kilka osób….

Super sprawa, choć wolę kameralniejsze, to ta ma coś Algarvowego dlatego chętnie był dłużej na niej pobył

te kiero napisał(a):
mysza73 napisał(a):
te kiero napisał(a):
A ja jadę do Włoch z misją nie jedzenia słodyczy :jezykprosto: prozdrowotnie :idea: Troche się to kłóci z tym co jak widzę Włosi preferują na śniadanie i w trattoriach.
Misja skazana na porażkę ... :jezykprosto:

Będę się bronił ręcami i nogami :niepowiem:

Ja dalej się bronię 8) zjadłem tylko raz do kawy małe ciastko coś a la mufinka; wczoraj zapachy w jednym miejscu w Riomaggiore były obłędne :rotfl: przetrwalim. Za to powetowaliśmy sobie innymi specjałami :lol:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.05.2024 07:57

wiola2012 napisał(a):Piękne te cale Favignany i Azzurra, i Rossa, a myślałam, że takie lazury to monopol Grecji ;)
W Grecji zdecydowanie ciekawiej, zwłaszcza, że nie trzeba promu, aby do lazurów dotrzeć i jeszcze mieć plażę dla siebie :mg:

te kiero napisał(a):
piekara114 napisał(a):07/05/2023, niedziela, dzień 4 c.d.
Dojechaliśmy na jedną z najbardziej znanych plaż Favignany - Cala Azzurra – woda ma piękny turkusowy kolor, piaseczek bialutki, jest tu kilka osób….
Super sprawa, choć wolę kameralniejsze, to ta ma coś Algarvowego dlatego chętnie był dłużej na niej pobył
Favignana jest mega popularna, łatwo się tu dostać, organizowane są liczne wycieczki, w sezonie ciężko kupić bilety. Jednocześnie jest całkiem inna niż pobliska zachodnia Sycylia - osobiście bardzo się cieszę, że na wyspę dotarliśmy.... dla nas było na pewno ciekawiej niż gdybyśmy wybrali się do Zingaro, którego świadomie nie planowałam i nie próbowałam upchać w plan.
Myślę, że bardziej kameralnie to na zachodzie Favignany będzie, ale tam tak łatwo rowerem się nie dostanie, a zrobienie pętelki w wygodnych warunkach jest niemożliwe.

Nie mam coś weny na pisanie, w pracy sporo pracy i po pracy już nie mam siły pisać.... Może w weekend lub po coś się ruszy....

mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 31.05.2024 14:22

piekara114 napisał(a):
Nie mam coś weny na pisanie, w pracy sporo pracy i po pracy już nie mam siły pisać.... Może w weekend lub po coś się ruszy....

Ciao bella ragazza 8)
Wróciłam i czekam na ciąg dalszy :proszedzieki:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.06.2024 21:00

Przejechaliśmy więcej niż połowę z zaplanowanej trasy. Pora na trochę relaksu. Rowery zaparkowane, więc schodzimy w dół na plażę (zejście wąską ścieżką, dość strome, ale bez większego stopnia trudności).
Obrazek

Plaża to zdecydowanie słowo na wyrost. Każdy rozkłada się gdzie się da, przy ścieżce, na kamyku, kto ma więcej szczęścia na płaskiej skale. Z lewej strony zatoki jest coś a la plaża: trochę gruboziarnistego piasku (dla mnie trochę mułowaty) i sporo ostrej porowatej wulkanicznej czarnej skały…
Obrazek

W tym miejscu jest najwięcej osób, więc my kierujemy się w przeciwną stronę.
Obrazek

Prawa część zatoki to duże bloki skalne, widać tu ślady wydobycia kamienia metodą podziemną, od strony morza.
Obrazek

Obrazek

Dla siebie znajdujemy kawałek dość płaskiej skały, super wygodnie nie jest, ale nie ma co narzekać…. Opalamy się, łapiemy słońce, odpoczywamy i oczywiście korzystam z tej pięknej lazurowej wody :hearts: Wejście do morza jest po skałach i kamieniach, idealne byłyby buty do pływania, ale nie zabrałam, aby nie dociążać torby…. Ale bez butów też dałam radę :mg:
Obrazek

Jest początek maja, więc temperatura morza jest jaka jest, marzenie to nie jest, ale ok. 21 stopni ma :zeby: Po chwili pływa się całkiem przyjemnie, zwłaszcza, że słońce przyjemnie grzeje… W morzu piękny jasny delikatny piasek....sama przyjemność :hearts:
Obrazek

Widokowo też jest całkiem, całkiem :hearts:
Obrazek

Obrazek

Na Cala Rossa spędzamy 2 godziny i jak słońce chowa się na dłużej za chmurki i nie widać szans, aby ponownie na dłużej wyszło decydujemy się na odwrót….

Jeszcze ostatni rzut okiem…
Obrazek

…i jedziemy dalej…
Obrazek

…wzdłuż wybrzeża w takim towarzystwie…
Obrazek

majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 21.06.2024 11:04

Ta zatoczka naprawdę jest super :serduszka: Z tymi skałami z boku wszystko się bardzo fajnie komponuje :verryhappy:
No i jaszczurki :serduszka: Jak na Teneryfie :tak:

pozdrawiam, Michał
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.06.2024 18:11

Zatoczka jest cudowna :hearts:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.06.2024 18:21

Trafiamy do kolejnej małej zatoczki, a raczej na betonowy taras widokowy Scalo Cavallo, skąd można pójść do pobliskiej jaskini… Nie idziemy, jedziemy dalej i po chwili jesteśmy na Spiaggia di Cala San Nicola
Obrazek

Obrazek

Oddalamy się lekko od wybrzeża, choć stale słyszymy fale rozbijające się o skały.
Obrazek

Mijamy pojedyncze zabudowania z charakterystycznymi ozdobami na ogrodzeniach
Obrazek

Obrazek

Na wysokości Cala Graziosa wjeżdżamy na piękną asfaltową szeroką drogę i mamy przed sobą ciekawą plażę
Obrazek

Obrazek

Jeszcze kilka minut jazdy i jesteśmy ponownie w porcie w Favignany.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Sycylia - w cieniu wulkanu i góry San Giuliano - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone