Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sycylia - w cieniu wulkanu i góry San Giuliano

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 25.04.2024 09:20

piekara114 napisał(a):Kontynuacja przewidziana po weekendzie. Ta relacja powstała tylko z jednego powodu, jednego miejsca, ale to dopiero przed nami ( o ile Czytelnicy będą)...

Będą, będą :proszedzieki:
Turcja w all'u? Zaniżasz poziom :jezykukos: :devil:

I bardzo dobrze, all inclusive prawem nie towarem :verryhappy:

pozdrawiam, Michał
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 28.04.2024 19:30

Ja Turcję w wersji all też kiedyś zaliczę, ale najpierw pojadę do niej autem własnym :mg: . Tymczasem oglądam sycylijskie kościółki z zewnątrz i dziwne fontanny ;) .

piekara114 napisał(a):Koło kościoła przechodziliśmy też w poprzednie dni, zawsze był zamknięty, a jako że ja fanką zwiedzania kościołów nie jestem to nie śledziłam jego godzin otwarcia i możliwości jego obejrzenia w środku…

To jak moja koleżanka z Bolonii. Po drugim kościele stwierdziła, że jak ją jeszcze do jednego zaprowadzę, to pomyśli, że jest na pielgrzymce, a na takowe atrakcje się nie pisała :lool: .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.04.2024 07:49

mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Kontynuacja przewidziana po weekendzie. Ta relacja powstała tylko z jednego powodu, jednego miejsca, ale to dopiero przed nami ( o ile Czytelnicy będą)...
Zaczynasz gadać jak Tony :bojesie: ... i jeszcze to all ... :bojesie:

Starzę się :lol:

majkik75 napisał(a):Turcja w all'u? Zaniżasz poziom :jezykukos: :devil:

No przecież piszę.... świat się wali :lol:

wiola2012 napisał(a):Ja Turcję w wersji all też kiedyś zaliczę, ale najpierw pojadę do niej autem własnym :mg: .
My wyszliśmy z odwrotnego założenia, trzeba zrobić rozeznanie, a potem jak będzie ok, pchać się te 4 tys km autem...

wiola2012 napisał(a): Tymczasem oglądam sycylijskie kościółki z zewnątrz i dziwne fontanny ;) .
Oglądaj, ale widzę, że fontanna z osiołkiem nikomu się nie spodobała 8O

wiola2012 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Koło kościoła przechodziliśmy też w poprzednie dni, zawsze był zamknięty, a jako że ja fanką zwiedzania kościołów nie jestem to nie śledziłam jego godzin otwarcia i możliwości jego obejrzenia w środku…
To jak moja koleżanka z Bolonii. Po drugim kościele stwierdziła, że jak ją jeszcze do jednego zaprowadzę, to pomyśli, że jest na pielgrzymce, a na takowe atrakcje się nie pisała :lool: .
Mam dokładnie tak samo... Jak się czymś szczególnie nie wyróżniają (i nie chodzi mi o drobne kwestie, typu rodzaj fresków czy ozdób), to traktuję je po macoszemu, jako zapchaj dziurę, przy okazji jak się trafi....

:papa:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 30.04.2024 21:34

piekara114 napisał(a):
wiola2012 napisał(a): Tymczasem oglądam sycylijskie kościółki z zewnątrz i dziwne fontanny ;) .

Jak nie, jak tak! Tylko pewnie wszystkich zamurowało trochę :mg: . Te fontanny włoskie to często mało skromne są ;), np. w Bolonii z Neptunem, niby u Gosi i Marzeny widziałam, ale co na żywo, to na żywo.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.05.2024 09:08

:lol: :lol:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.05.2024 09:10

06/05/2023, sobota, dzień 3 c.d.

Zgodnie z rozkładem jazdy przybywamy do Trapani. Dworzec to nieduży budynek, ale bardzo przyjemny dla oka. Stąd mamy dosłownie 260 m do naszego apartamentu. Jest jeszcze przed godziną 10, poprosiłam właścicielkę o możliwość wcześniejszego check-in i potwierdzoną mam godzinę 11. Super. Siądziemy sobie na kawkę, a jak docieramy do pobliskiej kawiarni to otrzymuję wiadomość, że apartament jest już dostępny dla nas. Rewelacja :D
Zameldowanie w formie self check-in, całą instrukcję dostałam dzień wcześniej w apce bookingu, więc idziemy pod kamienicę, która z zewnątrz tak sobie się prezentuje.
Obrazek

Wbijamy kod, wchodzimy na miniaturowy dziedziniec, potem po schodkach do góry, skrzyneczka na kolejny kod, a w środku czeka na nas kluczyk do mieszkania…. A mieszkanie jest rewelacyjne, dużo lepsze niż na zdjęciach na booking - Apartament Funai gorąco polecam. Cena też bardzo fajna - 246,96 eur za 5 nocy, do centrum mamy ok 900-1000 m (przy wymeldowaniu, także self check-out, zostawiamy jeszcze 10 eur na podatek miejski, który w cenę był niewliczony).
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie mam sensownego zdjęcia łazienki (malutka) oraz małego, ale świetnie wyposażonego aneksu kuchennego. A widok z balkonu (ostatniego dnia o nieludzkiej porze 6 rano) taki typowo miejski:
Obrazek

Obrazek

Szybciutko się rozpakowujemy i idziemy na plażę. Jest piękne słońce, więc trzeba pokorzystać.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 02.05.2024 12:16

Już dwukrotnie we Włoszech tak nam się trafiło, że kamienica, nieciekawa z zewnątrz, żeby nie napisać obskurna, skrywała ładną klatkę i świetne mieszkanie, np. w Neapolu :) . Balkon mieliśmy na wewnętrzną uliczkę, więc do wieczora można było słyszeć i obserwować małych następców Maradony :D .
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 02.05.2024 19:59

wiola2012 napisał(a):
piekara114 napisał(a):

Jak nie, jak tak! Tylko pewnie wszystkich zamurowało trochę :mg: . Te fontanny włoskie to często mało skromne są

Mało skromne to mało powiedziane. One są wyuzdane, ale w Italii nikogo to nie szokuje.

piekara114 napisał(a):Jest jeszcze przed godziną 10, poprosiłam właścicielkę o możliwość wcześniejszego check-in i potwierdzoną mam godzinę 11. Super. Siądziemy sobie na kawkę, a jak docieramy do pobliskiej kawiarni to otrzymuję wiadomość, że apartament jest już dostępny dla nas. Rewelacja :D

Szczęściarze, nam się jeszcze nigdy nie trafiło, żeby apartament był wcześniej gotowy.

piekara114 napisał(a):Zameldowanie w formie self check-in, całą instrukcję dostałam dzień wcześniej w apce bookingu...

Na czym dokładnie polega ta forma self check-in ?. Do tej pory zawsze dostawaliśmy fizyczne klucze do apartamentów, z wyjątkiem apartamentu w Barcelonie i tam mieliśmy problem z dostaniem się do apartamentu. Ale to chyba był jeszcze inny sposób otwierania drzwi.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.05.2024 20:34

Wiola, wewnętrzny dziedziniec (taki komin) tu był malutki, piłkę tam by podkopał co najwyżej 2 latek :lol: Był też zaniedbany, ale widać było, że powoli coś tam się działo ku lepszemu. Nad nami toczyło się normalne codzienne życie. A nasze mieszkanie rewelacyjne, czyściutkie i świetnie wyposażone :hearts:

Gosia, już Ci tłumaczę.
Dostałam wiadomość (po eng) na zasadzie krok po kroku. Czyli, na drzwiach są 2 domofony, przy jednym jest nasze logo i na tym domofonie wbij kod xxxx. Wejdź do środka, idź na piętro i przy mieszkaniu, jest nasze logo, jest skrzynka na klucze, aby ją otworzyć, wbij kod yyyy i w środku będą klucze do mieszkania. Ten mały kluczyk należy po wejściu umieścić w zamku na ścianie w celu uruchomienia elektryki w mieszkaniu. Do tego fotki i wszystko jest mega logiczne. Przy check out mieliśmy zostawić klucz przy tv - ja zawsze wtedy też robię fotkę i wysyłam, że dziękujemy i klucz czeka w umówionym miejscu. Nigdy nie mieliśmy problemów z takim meldunkiem.
Jeśli znajdę jeszcze orginalna wiadomość to Ci ja wyślę, abyś mogła sobie to spokojnie przeczytać. Jest to świetne rozwiązanie, o ile nie ma problemów w środku :niepowiem:

:papa:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 02.05.2024 21:10

Lubię self check-in i najczęściej na taką formę zameldowania trafiamy we Włoszech. Właśnie akurat z Triestu przyszła instrukcja :). Zresztą podczas tego wyjazdu w Varaždinie też dostaliśmy kody w wiadomości i całe szczęście, bo przez różne perypetie i pomysły na "po drodze" do apartamentu trafiliśmy koło 22 :rotfl:

megidh napisał(a):Szczęściarze, nam się jeszcze nigdy nie trafiło, żeby apartament był wcześniej gotowy.

Nam raczej się nie zdarzyło, zeby ktoś odmówił nam możliwości przynajmniej wcześniejszego zostawienia bagaży czy skorzystania z toalety. Na tym zależy mi najbardziej, bo mogę juz iść zwiedzać, a oni niech sobie sprzątają :).
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 03.05.2024 06:31

Self check-in potwierdzam, że to bardzo wygodna forma szczególnie gdy właściciel ma kilka apartamentów do wynajęcia i "klucze odbierz tu i tam masz gdzie indziej mieszkac" lub obiekt nie ma całodobowej recepcji albo ma ja do np 19 :) korzystaliśmy już wiele razy a dodatkowym plusem jest check -oit w taki sam sposob
Pozdrowienia z pustych Tatr Vysokich (w przeciwieństwie do podobno szaleństwa po polskiej stronie) :)

Ps. No i ja się NIE starzeje Dziewczęta ! :)
(Ja maruda byłem zawsze hihihi)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.05.2024 10:06

tony montana napisał(a):Pozdrowienia z pustych Tatr Vysokich (w przeciwieństwie do podobno szaleństwa po polskiej stronie :)
Super. Uwielbiam :hearts: tam wpadać na wycieczki właśnie że względu na spokój. Ostatnio był Hrebeniok i Wodospady Zimnej Wody . A Ty gdzie zawitałeś?

tony montana napisał(a):Ps. No i ja się NIE starzeje Dziewczęta ! :)
(Ja maruda byłem zawsze hihihi)
:bojesie: Strach się bać co to będzie....
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 03.05.2024 16:09

piekara114 napisał(a):Gosia, już Ci tłumaczę.
... i klucz czeka w umówionym miejscu.
Czyli docelowo macie klucz w garści.
Ja jeszcze nigdy nie miałam okazji skorzystać z takiej skrzyneczki otwieranej kodem. Widziałam jednak jak to działa, kiedy pokazała mi ten sposób koleżanka w swoim domu w Szczawnicy, w którym wynajmuje apartamenty.

piekara114 napisał(a):Jeśli znajdę jeszcze orginalna wiadomość to Ci ja wyślę, abyś mogła sobie to spokojnie przeczytać.
Jeśli znajdziesz, to z chęcią ją przeczytam. Nie mam dużego doświadczenia z wynajmowaniem apartamentów, więc każda informacja jest dla mnie cenna.
W moim przypadku za każdym razem, gdy wynajmowałam apartamenty, w ofercie nie widziałam informacji na temat sposobu dostania się do apartamentu. Taka wiadomość przychodziła dopiero po dokonaniu rezerwacji albo dopiero wtedy, gdy opłata za apartament została ściągnięta z karty kredytowej. Czy taka praktyka jest stosowana przez wszystkich wynajmujących, czy też tylko ja nie miałam szczęścia i nie trafiłam na oferty z dokładną informacją o sposobie dostania się do apartamentu już na etapie ich wyszukiwania.

piekara114 napisał(a): Jest to świetne rozwiązanie, o ile nie ma problemów w środku :niepowiem:
A jakie problemy masz na myśli ?

PS. Jeśli uważasz że temat zaśmieci Twoją relację, to może przenieś go w jakieś bardziej właściwe miejsce.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 03.05.2024 19:32

piekara114 napisał(a):
tony montana napisał(a):Pozdrowienia z pustych Tatr Vysokich (w przeciwieństwie do podobno szaleństwa po polskiej stronie :)
Super. Uwielbiam :hearts: tam wpadać na wycieczki właśnie że względu na spokój. Ostatnio był Hrebeniok i Wodospady Zimnej Wody . A Ty gdzie zawitałeś?

Właśnie m.in tam
Pierwszy dzień to spacer ze Smokovca do Wodospadow i nieco wyżej
Drugi to wjazd na Solisko i zejście stamtąd do Plesa i spacer także plus Kežmarok
Dziś to trochę hardcore bo z Hrebienoka do Skalnatego Plesa tam spacery, a potem zejście w dół do Tatrzańskiej Łomnicy (i pociągiem do Smokovca z powrotem)

:)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 07.05.2024 19:47

piekara114 napisał(a):Szybciutko się rozpakowujemy i idziemy na plażę. Jest piękne słońce, więc trzeba pokorzystać.

No ale ile można leżeć na plaży ... :bojesie:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Sycylia - w cieniu wulkanu i góry San Giuliano - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone