Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sycylia - w cieniu wulkanu i góry San Giuliano

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
megidh
Koneser
Re: Sycylia - w cieniu wulkanu…

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 28.11.2023 21:18

piekara114 napisał(a):Piotrze,
próbuję sobie od wczoraj w głowie poukładać swój ranking teatrów (pierwszy problem czy zaliczać do nich amfiteatry, bo odeony zaliczam, w końcu to teatr muzyczny i założenia konstrukcji są zbliżone) i mam problem :? Na pewno na szczycie podium jest Epidavros, reszta dalej do przemyślenia... I teraz wymyśliłam :idea: że muszę sobie wydrukować te co widziałam i wtedy wybrać...sama jestem ciekawa wyniku...

Mam nadzieję, że się podzielisz z nami tym wynikiem.
Do Taorminy chciałabym kiedyś dotrzeć. Kiedyś byłam już bardzo blisko zrealizowania tego marzenia, ale nie wyszło.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.11.2023 21:47

01.06.2022, środa, dzień 7

Po powrocie z Castelmola idziemy na stację Funivia Mazzarò czyli do kolejki gondolowej łączącej Taorminę z plażą w Mazzaro (wioska u stóp Taorminy). W automacie kupujemy bilety za 3 eur od łebka…
Obrazek

…ulgowych nie ma (chyba tylko do wzrostu 100 cm był przejazd darmowy jeśli dobrze pamiętam, no ale nasza pociecha ma trochę więcej :D), brak zniżki za bilet RT. Dziś cena wynosi 6 eur (10eur RT), co uważam za duże przegięcie :evil:
Są 4 wagoniki, które podjeżdżają co 15 min. i mieści się do nich 12 osób. Czekamy na kolejny i już jedziemy w dół…..
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejka jedzie dość szybko, 4 minuty i jesteśmy na dole. Niektórzy pisali, że przejazd to magiczne przeżycie – bez przesady….

Na dole spotykamy takie cudo…
Obrazek

Najbliższa plaża (kamienista) całkowicie odpada, jest w całości zastawiona leżakami. Idziemy na słynną plażę Isola Bella, którą widzieliśmy już z góry. Po drodze kupujemy coś do jedzenia i picia i po około 5 minutach jesteśmy na miejscu… Sporo leżaków, tłoczno :oczy: plaża z szarych kamyków…cudów nie ma, ale będzie można się położyć i schłodzić w morzu….
Obrazek

Znajdujemy kawałek przestrzeni dla siebie i idę się kąpać….ale morze jest tu lodowate :evil: tak konkretnie lodowate, raczej 20 stopnie nie ma, bliżej mu do 18…. Nie ma szans na kąpiel… to biorę aparat i idę ku wysepce, która okazuje się zamknięta, więc ani nie wejdę na wysepkę ani do tutejszego muzeum=rezerwatu przyrody (bilet 4 eur). Dziś sucha nogą na wysepkę się nie przejdzie…
Obrazek

Z tej strony też dość tłoczno….
Obrazek

…woda czyściutka, choć zdjęć rybek nie udało mi się zrobić….
Obrazek

…ale za to przechodząc między skałami zmoczyłam się i ostatecznie zaliczam kąpiel :mg: na tej znanej plaży w lodowatym morzu...
Obrazek

Na plaży spędzamy trochę ponad 2 h i przed 18 się zbieramy….
Obrazek

Miałam pomysł iść do góry na nogach, ale moi Panowie zdecydowanie oponowali, więc ponownie kupujemy bilet po 3 eur za łebka ….
Obrazek

….i po kilku minutach jesteśmy w Taorminie.
Idziemy na dworzec Interbusa, aby kupić bilety do Katanii na najbliższy kurs o 18:45, ale nie ma już biletów :bojesie:
Ostatnio edytowano 28.12.2023 20:28 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 30.11.2023 22:09

… to biorę aparat i idę ku wysepce, która okazuje się zamknięta, więc ani nie wejdę na wysepkę ani do tutejszego muzeum=rezerwatu przyrody (bilet 4 eur). Dziś sucha nogą na wysepkę się nie przejdzie…

Miałam zatem szczęście :D, było otwarte i zwiedziliśmy . Szliśmy brodząc po kolana w wodzie.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.12.2023 11:30

Beata , ta "lodowatość" ( może raczej "bałtyckość" :oczko: ) morza to norma , czy raczej anomalia :?: straciłem jeden z argumentów na wiosenną ( majową ) Sycylię :chytry:

W sezonie to raczej nie liczyłbym na brak tłumów na tej plaży w pobliżu wysepki , rezerwatu . . . ładnie tam 8)

Pozdrawiam
Piotr
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 01.12.2023 12:10

piotrf napisał(a):Beata , ta "lodowatość" ( może raczej "bałtyckość" :oczko: ) morza to norma , czy raczej anomalia :?:

Pozdrawiam
Piotr
W pażdzierniku była cieplutka, tzn moczyłam tylko nogi przeprawiając się na wysepkę, ale nie odczuwałam zimności :mg:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.12.2023 15:25

mysza73 napisał(a):W pażdzierniku była cieplutka, tzn moczyłam tylko nogi przeprawiając się na wysepkę, ale nie odczuwałam zimności :mg:

Z uwagi na długość dnia i tęsknotę za ciepełkiem preferowałbym jednak koniec maja , ale temperatury wody bardziej przyjazne bywają w październiku . . . coś za coś :mg:
Woda o temperaturze osiemnaście stopni jest do przyjęcia :oczko:

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.12.2023 22:00

Piszę z telefonu, więc bez cytowania....

Wiola, fajnie, że udało ci się zajrzeć na wysepkę, może choć parę słów dorzucisz i jakaś fotkę? Zachęcam.

Piotrze, czy woda była lodowata :?: :idea: pierwsze wrażenie dla stóp tak i byłam pewna, że nici z kąpieli... Ale doszłam do wniosku, że skoro kąpałam się w Bałtyku w maju (no końcem maja) i miał 11 st, więc na Sycylii nie dam rady :idea: i choć poplywalam kilka minut to duża przyjemność to nie była, nawet z upływem czasu, nie czułam żeby robiło mi się cieplej, a przecież nie leżałam jak kłoda, trzeba było się ruszyć.... Maj + kąpiele morskie + Sycylia -› nic nie jest pewne, bo przecież 2 dni wcześniej woda była cieplejsza i się kąpałam....

Aga, w październiku to chyba w całej południowej Europie morze jest ciepłe :D tylko dni krótkie....

Miałam w planie dokończyć ten sycylijski dzień (nikt nie zwrócił uwagi, że nie mamy powrotu :placze: ) ale chyba coś mnie rozkłada i nie dam rady siedzieć i pisać, a na leżąco w telefonie to jednak wyzwanie, za duże....

:papa:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 01.12.2023 22:10

piekara114 napisał(a):Miałam w planie dokończyć ten sycylijski dzień (nikt nie zwrócił uwagi, że nie mamy powrotu :placze: )

Ja się zastanawiałam dlaczego nie kupowałaś andata e ritorno :roll: .
Mój mąż z kolei zdziwił się, że nie było tym razem pomiaru temperatury wody termometrem ;) .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.12.2023 00:16

piekara114 napisał(a):Miałam w planie dokończyć ten sycylijski dzień (nikt nie zwrócił uwagi, że nie mamy powrotu :placze: ) ale chyba coś mnie rozkłada i nie dam rady siedzieć i pisać, a na leżąco w telefonie to jednak wyzwanie, za duże....

Kuruj się dziewczyno , odpoczywaj i nie daj chorobie :pociesza: . Najlepiej w takim stadium początkowym pomaga mi herbata z imbirem i cytryną słodzona miodem , dwie aspiryny i sen .
Relacja nie zając - poczeka :smo:

Pozdrawiam
Piotr
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.12.2023 08:47

Pocieszę" Cię Beti - Ty się choć wykapalas przy Belli, my takiej próby w styczniu nie podjęliśmy hihi
:D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.12.2023 20:47

marze_na napisał(a):Ja się zastanawiałam dlaczego nie kupowałaś andata e ritorno :roll: .
Wystarczy, że musimy dostosować się do zbiorkomu (to już dla mnie dużo), ale aż do godziny to już lekka przesada, aż tak nie lubię planować.... No i nie podejrzewałam, że będzie problem z biletami, gdybyśmy planowali powrót ostatnim lub przedostatnim to pewnie bym bilety kupiła, ale wcześniej zdecydowanie nie...

marze_na napisał(a):Mój mąż z kolei zdziwił się, że nie było tym razem pomiaru temperatury wody termometrem ;) .
:lol: :lol: Po prostu termometr rtęciowy do wanienki dziecięcej, który używałam przy wyjazdach samolotem zaginął (jak się pakowałam to to odkryłam) i do tej pory nowego nie kupiłam. Przy jeździe samochodem używam dużego elektronicznego ze szpikulcem, więc jego nie mogłam zabrać...

piotrf napisał(a):Kuruj się dziewczyno , odpoczywaj i nie daj chorobie :pociesza:
Dzięki, teraz lepiej. Cały dzień pod kocem trochę pomógł, ale wiadomo ta poprawa jest złudna. Mam nadzieję, że w poniedziałek dam radę iść do pracy, bo mam kilka projektów rozgrzebanych, a nie mam ich komu przekazać.

tony montana napisał(a):Pocieszę" Cię Beti - Ty się choć wykapalas przy Belli, my takiej próby w styczniu nie podjęliśmy hihi
:D
:lol: :lol: :lol: W styczniu też bym nie próbowała....
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 03.12.2023 00:26

piekara114 napisał(a):Wiola, fajnie, że udało ci się zajrzeć na wysepkę, może choć parę słów dorzucisz i jakaś fotkę? Zachęcam.

Na wysepkę przeszliśmy brodząc po kolana w wodzie. Brama była otwarta, może wejść każdy, dopiero ciut wyżej jest kasa biletowa. Niektóre ścieżki były zamknięte, ale i tak spacer był bardzo fajny wśród bujnej roślinności (wysepka jest rezerwatem). Na klifie stoi budynek z tarasem, z którego można obserwować otoczenie, odpocząć sobie i zapoznać się z historią wyspy od 1800 r.

Isola bella (1).jpg

Isola bella (4).jpg

Isola bella (5).jpg

Isola bella (7).jpg

Isola bella (8).jpg

Isola bella (12).jpg

Isola bella (14).jpg

Isola bella (16).jpg

Sorki jeśli za dużo tych fotek :) .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.12.2023 09:42

:hearts: Super, że Ci się chciało uzupełnić.

Na pewno nie za dużo fotek. Może być nawet więcej jak masz ochotę.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 03.12.2023 13:41

wiola2012 napisał(a):Sorki jeśli za dużo tych fotek :) .

piekara114 napisał(a)::hearts: Super, że Ci się chciało uzupełnić.

Na pewno nie za dużo fotek. Może być nawet więcej jak masz ochotę.

Wiola, nie daj się prosić.
Ja też lubię, jak ktoś wstawia zdjęcia w moich relacjach w celu uzupełnienia.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.12.2023 22:17

01.06.2022, środa, dzień 7 c.d.

Jesteśmy mega zaskoczeni niedostępnością biletów na 18:45, a przecież nie jest to ani ostatni ani przedostatni kurs… Zastanawiamy się co robić, pociąg czy czekać na kolejny dostępny autobus… do stacji w Gardini Naxos jest kawałek, decydujemy się na kolejny kurs Interbusa z Taorminy o 19:45, bilety kupujemy od razu, cena 5,5 eur/os…. Mamy ponad godzinę czasu, więc idziemy jeszcze w jedno miejsce, które odpuściliśmy…

Na pierwszy rzut idzie Naumachia – idziemy wąskimi uliczkami i w pewnym momencie trzeba przejść przez kamienny portyk i zejść po kilku schodach i jesteśmy przy długim na 122 m i wysokim na ok. 5 metrów czerwonym ceglanym murze z niszami. Są to pozostałości nimfeum (ujęcie wody dla mieszkańców miasta w formie fontanny), prawdopodobnie wkomponowane było w budynek hellenistycznej stoa (hala kolumnowa przeznaczona do miejskiego handlu chroniąca przed słońcem) . W niszach prawdopodobnie umieszczone były posągi, co badacze wnioskują po znalezieniu w bliskiej okolicy posągu Apolla. W późniejszych czasach naumachia została wkomponowana w rzymski akwedukt.
Obrazek

Co ciekawe naumachia stanowi fundamenty bardziej współczesnych budowli, trzeba tylko popatrzeć mocno do góry….

Idziemy dalej, bo naszym celem jest ogród miejski – ogród Villi Comunale – jest to niewielki park miejski założony w XIX w. przez angielską arystokratkę Florence Trevelyan (dość ciekawa i nietuzinkowa postać, warto poczytać). Wchodzimy do ogrodu od strony via Bagnoli Croci i od razu wita nas taka miła para…
Obrazek

Kilka kroków dalej wyrasta przed nami „chiński domek”, który służył założycielce do obserwacji ptaków. Domek wygląda na trochę zaniedbany, przynajmniej ja miałam takie odczucia. Taka ciekawostka, w swoim testamencie fundatorka zakazała strzelania do ptaków, które przebywają na terenie jest posiadłości bez względu w czyje posiadanie wejdą po jej śmierci, o ptaki trzeba dbać, w przeciwieństwie do kotów.
Obrazek

Obrazek

W parku rośnie różnorodna roślinność, od śródziemnomorskiej po egzotyczną:
Obrazek

Obrazek

Idziemy w kierunku punktu widokowego i trafiamy na pomnik-torpedę Maiale- upamiętniający śmierć nurka Salvatore Leone, który zginął koło Gibraltaru w czasie wystrzelenia torpedy w celu zniszczenia brytyjskich pancerników.
Obrazek

Na punkcie widokowym mamy słońce dokładnie w same oczy, żadne ze zdjęć nie wyszło, a stąd można po raz kolejny popatrzeć na plażę Giardini Naxos. Idziemy dalej i trafiamy na plac zabaw (miejsce żyje, jest w pełni otwarte i dostosowane do potrzeb mieszkańców Taorminy, za co ode mnie duży plus) i pod fontannę…
Obrazek

Wychodzimy z parku…
Obrazek

..i trafiamy dziś już kolejny raz na ten pojazd….
Obrazek

…pary młodej nie widać…

Dalej przy samej ulicy trafiamy na kamienny mur z niszami, który okazuje się pozostałościami po bizantyjskich grobowcach…
Obrazek

Obszar bizantyjskich grobowców odkryto podczas prac budowlanych przy kanalizacji w 1996 roku. Widoczne dziś grobowce stanowią tylko niewielką część większego obszaru cmentarza, który rozciągał się pomiędzy obecnymi pozostałościami a kościołem świętych Piotra i Pawła.

Mijamy punkt widokowy, ale jest zajęty - zguby się znalazły, nie będziemy na siłę się pchać…
Obrazek

Jeszcze kilka kroków i jesteśmy na dworcu autobusowym, nasz Interbus jest, ale jeszcze nie wpuszcza. Punktualnie o 19:45 odjeżdżamy… ostatni rzut oka na Taorminę… można podsumować….
Taormina nazywana jest sycylijską perłą… a ja z tymi perłami mam chyba problem, bo chyba każde miejsce z takim przydomkiem w jakimś stopniu mnie rozczarował… Taormina też… Wszędzie czytałam wielkie ochy, achy, a ja tego tu nie znalazłam. Znalazłam za to wielką komercję… Miasteczko na skarpie, ładne, ale czy zachwycające :?: Dla mnie nie… Już na etapie planowania miałam przeczucie, że tak może być i chyba gdyby nie chęć odwiedzenia teatru i skonfrontowania przypuszczeń z rzeczywistością to bym to miejsce odpuściła…

Jedziemy Interbusem i obserwujemy Etnę, a ta postanowiła trochę popluć…
Obrazek

W Katanii robimy jeszcze zakupy i idziemy na lody. Przed 22 jesteśmy już blisko naszego mieszkanka i widzimy jak lokalne knajpki (zdecydowanie nie turystyczne) żyją, a mięso (głównie konina) przygotowywana jest na dużych grillach prawie na ulicy….
Obrazek

Jeszcze się pakujemy, bo jutro rano zmieniamy miejscówkę….
Dobranoc.
Ostatnio edytowano 28.12.2023 20:31 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Sycylia - w cieniu wulkanu i góry San Giuliano - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone