Re: Sycylia - w cieniu wulkanu…
napisał(a) piekara114 » 24.11.2023 21:00
01.06.2022, środa, dzień 7 c.d.Po kawce opuszczamy centrum Taorminy…
… i idziemy na
przystanek autobusu. Chwilę czekamy i podjeżdża autobus. Kupujemy 3 bilety po 1,9 eur i wąską drogą wspinamy się do góry do Castelmola. W wielu miejscach czytałam o drodze zapierającej dech w piersiach…no może nizinnym ludkom, bo na mnie nie zrobiła jakiegoś wrażenia, po prostu wiele zakrętów, także takich o 180 st., wąsko, ale na 2 auta, szersze widoki też są, ale miejscami…
Po ok. 15 min jazdy jesteśmy w miasteczku zawieszonym na skale. O tej porze (jest po 14) rozkład jazdy pozwala nam być w miasteczku 30 min lub ponad 2 godziny… W ostateczności możemy zejść pieszo do Taorminy ścieżką Saracenów – ten pomysł całkowicie nie podoba się moim Panom (zajmie to zbyt dużo czasu). Wrócimy Interbusem i to tym pierwszym… Czyli mamy mało czasu…
Moim celem jest Church of Saint Nicholas of Bari – szybko jesteśmy pod jej wejściem….
…ale niestety wejście jest zamknięte. Zresztą całe miasteczko wygląda na upuszczone… brak ludzi
(mijamy tylko tych z naszego kursu autobusu), w jednej knajpce ktoś siedzi… Żadnych ludzi w oknach, na ławeczkach przed domami, nic… Pobliskie kawiarenki też pozamykane i nie wyglądają na takie zamknięte z powodu sjesty… Może jest jednak zbyt wcześnie…o kilka godzin…lub zbyt późno
… Jak na końcu świata…
Kręcimy się chwilę w uliczkach i przez Arco Romano z IX wieku (ma cechy greckie i rzymskie)
…wychodzimy na wzgórze z ruinami Castello di Mola
Z normańskiego zamku wiele nie zostało i nie ma na czym tu dłużej zawiesić oka, ale są to stąd ładne widoki…
Schodzimy na dół na Piazza San Antonino…
…gdzie jest przystanek autobusowy…
Nie mieliśmy dużo czasu na dokładniejsze obejrzenie miasteczka, no cóż, wszystkiego nie zobaczymy, mamy jeszcze inne plany.
Byłam, zaliczyłam i nie planuję powrotu. Castelmola mnie nie zachwyciła…
Bilet powrotny kupujemy u kierowcy - cena ta sama 1,9 eur/os. i po kilku minutach jesteśmy z powrotnem w Taorminie.
Ostatnio edytowano 28.12.2023 20:25 przez
piekara114, łącznie edytowano 1 raz