Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sycylia - w cieniu wulkanu i góry San Giuliano

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
piekara114
Opiekun działu
Re: Sycylia - w cieniu wulkanu…

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.11.2023 21:49

maslinka napisał(a):Hej Beata! Przeczytałam dokładnie Twój opis spotkania z Etną (dzięki za dużo szczegółów), bo odżyły plany odwiedzenia Sycylii. A jak Sycylia, to Etna :D Najprawdopodobniej ;)

Cześć Aga.
Pisząc relację zawsze najbardziej mi zależy na przekazaniu informacji praktycznych i swoich odczuć. Zdjęć zdecydowanie mniej, bo obecnie sporo mniej ich robię, więcej patrzę "na żywo" niż przez wizjer czy ekranik...no i jednak nie chcę pokazywać wszystkiego, aby każdy mógł dążyć do samodzielnego odkrywania...
Co do Etny - dla mnie miejsce obowiązkowe będąc w okolicy Katanii, spokojnie inne można odpuścić, ale nie Etnę :!: nawet przy średnich warunkach pogodowych - to nie jest mała górka i do tego jest kapryśna, więc sama wiesz jak to jest z chodzeniem po górach i z pogodą...
Co do kijków - ja lubię z nimi chodzić i brakowało mi moich. Zastanawiałam się czy swoje zabrać (mam teleskopowe, po złożeniu ok 70 cm długie, dobre składane np. diamondy mają długość po złożeniu tylko 30 cm, ale ich cena też jest spora), ale bałam się je zabrać, bo o ile niektóre linie lotnice pozwalają je mieć w podręcznym bagażu to nigdy nie wiadomo jak podejdą do sprawy na security na lotnisku, a ich decyzje są wiążące (można by było się zawsze kłócić jeśli dana linia pozwala, ale mogą też tak przedłużyć dyskusję, że na lot się nie zdąży, a w razie czego żal wyrzucać do kosza). Jeśli byś leciała z dużym rejsowym bagażem (ja z takim nie latam) to oczywiście możesz je tam spakować tak jak Aga pisała. Ważne, abyś miała nakładki na końce, bo ze szpikulcem (takim jak w kijkach narciarskich (opcja zimowa w kijkach trekkingowych)) to nie podziałasz na Etnie, będą się zapadały (choć pewnie dużo zależy od trasy). Ja miałam kijek znaleziony pod drzewem (widać go na jednym zdjęciu) i w kilku miejscach wpadł mi nawet ze 30 cm, więc w tych miękkich (dla kija) miejscach niosłam go w garści (wygodniej się szło bez niego niż go wyciągać spomiędzy lapilli).

Tu fotka syna co można pod nogą trafić....
Obrazek

...i fotka z fb jaką ścieżką też można iść i kijki tu wg mnie będą przeszkadzać...
Obrazek

Przy schronisku obok kolejki można wypożyczyć buty, kurtki, kask, itp., może można też i kijki wypożyczyć, ale tego nie wiem, bo uznałam, że bez kijków też dam radę :mg:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.11.2023 15:46

01.06.2022, środa, dzień 7
Skoro Etna już za nami (a ona w planie była priorytetem) to dziś można realizować kolejny z punktów sycylijskiego planu :mg:

Po dość wczesnym, jak na nas, śniadaniu idziemy do centrum. Nasz dzień jest uzależniony od rozkładu Interbusa, stąd naszym celem jest dworzec autobusowy Interbusa, który zlokalizowany jest na parkingu autokarowym,dokładnie w tym miejscu. Bilety zamierzamy kupić na miejscu, skoro to dworzec to nie powinno być z tym problemu. Wejście na dworzec jest od strony via Archimede. Jesteśmy kilka minut przed czasem, ale okazuje się, że w budkach, które są na terenie dworca/parkingu nie można kupić biletów :bojesie: Biletów nie sprzedaje też kierowca :bojesie: (autobus się podstawił po chwili), bo jest to przystanek początkowy, więc nie sprzedaje :!:
Mąż z synem lecą do miejsca, gdzie mają być sprzedawane bilety – jest to poza parkingiem w tej kamienicy. Ja zostaję na dworcu i będę autobusu pilnować :mg: W takiej jak my sytuacji są jeszcze ze 2 pary, które przyszły w międzyczasie. Kierowca chce odjeżdżać, bo już czas, i nie zamierza czekać :idea: A ja nie zamierzam czekać na kolejny kurs za godzinę, więc grzecznie proszę, aby poczekał jeszcze 2, 3 minuty, bo kilka osób kupuje jeszcze bilety. I słyszę NIE :!: :!: Jak NIE to i tak nie pojedziesz :ciska: bo jedną nogę stawiam na schodach autobusu i kierowca nie może zamknąć drzwi, więc też nie pojedzie :lol: :lol: Dosłownie po chwili wpadają na plac moi Panowie z biletami w ręku (cena 5,5 eur/os)…. Ufffff……możemy jechać do Taorminy, bo to ona jest naszym kolejnym celem….

Autobus jedzie przez miasto, ma jeszcze ze 2 przystanki, a potem już wpada na drogę szybkiego ruchu i po niecałej godzinie przejeżdżamy przez Giardini Naxos. Autobus jedzie wąskimi uliczkami, wręcz do garnków można mieszkańcom zaglądać. Przemykamy przed dworcem kolejowym i jedziemy dalej. Jadąc do Taorminy pociągiem z Katanii właśnie w Giardini Naxos trzeba wysiąść – do Taorminy jest jeszcze spory kawałek, i dużą jego cześć trzeba przejść poboczem drogi, bo chodnika nie widać. My jedziemy teraz wzdłuż wybrzeża...
Obrazek

Obrazek

… i zaczynamy wspinać się do góry, bo Taormina położona jest nad morzem, ale w pionie….
Obrazek

Obrazek

Wysiadamy na dworcu autobusowym, który jest zlokalizowany blisko wejścia do miasta oraz blisko górnej stacji kolejki linowej. My idziemy najpierw do miasta….

:papa:
Ostatnio edytowano 28.12.2023 20:22 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 20.11.2023 17:08

Miałam swego czasu dylemat gdzie wybrać nocleg podczas naszego krótkiego pobytu na Sycylii i Giardini Naxos okazało się bardzo fajnym wyborem. Alternatywą była Taormina i okoliczne miejscowości.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 20.11.2023 17:12

wiola2012 napisał(a):Miałam swego czasu dylemat gdzie wybrać nocleg podczas naszego krótkiego pobytu na Sycylii i Giardini Naxos okazało się bardzo fajnym wyborem. Alternatywą była Taormina i okoliczne miejscowości.
My mieszkaliśmy w Taorminie i chętnie bym to powtórzyła :mg: ... ale raczej nie w sezonie :lol:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 20.11.2023 17:14

Zdecydowanie nie w sezonie :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.11.2023 20:44

piekara114 napisał(a):… i zaczynamy wspinać się do góry, bo Taormina położona jest nad morzem, ale w pionie….

Za to jakie tam widoki piękne :D z góry widać lepiej :smo:

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.11.2023 08:58

wiola2012 napisał(a):Miałam swego czasu dylemat gdzie wybrać nocleg podczas naszego krótkiego pobytu na Sycylii i Giardini Naxos okazało się bardzo fajnym wyborem. Alternatywą była Taormina i okoliczne miejscowości.
Też miałam taki pomysł, choć wyżej niż GN była Taormina, ale po określeniu moich potrzeb i oczekiwań wybrałam Katanię i to był dla mnie strzał w 10 :!:

piotrf napisał(a):
piekara114 napisał(a):… i zaczynamy wspinać się do góry, bo Taormina położona jest nad morzem, ale w pionie….
Za to jakie tam widoki piękne :D z góry widać lepiej :smo:
Zdecydowanie lepiej, choć nie raz na dole można się potem rozczarować...

W zamieszaniu przy kupowaniu biletu uzupełniam informację - bilet na Interbus Katania-Taormina kosztował 5,5 eur/os.

:papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.11.2023 09:19

piekara114 napisał(a):[ola2012"]Miałam swego czasu dylemat gdzie wybrać nocleg podczas naszego krótkiego pobytu na Sycylii i Giardini Nax
W zamieszaniu przy kupowaniu biletu uzupełniam informację - bilet na Interbus Katania-Taormina kosztował 5,5 eur/os.
W dwie strony dla 3 osób to ponad 30 euro ...
Nawet dla dwóch ja zostanę przy samochodzie :smo:
Niby przerabiałam zbiorkom w Bari i było całkiem ok ... ale no ... nie jestem przyzwyczajona, że muszę się do rozkładu dostosowywać i albo biegłyśmy na stację, albo czekałyśmy pół godziny ... :lol:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 21.11.2023 09:23

mysza73 napisał(a):W dwie strony dla 3 osób to ponad 30 euro ...
Nawet dla dwóch ja zostanę przy samochodzie

Dla dwóch to 20 kontra 50 euro plus benzyna i parkowanie. Ja jednak podziękuję :smo: .
Za tą różnicę mamy kolację 8) .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.11.2023 09:35

marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):W dwie strony dla 3 osób to ponad 30 euro ...
Nawet dla dwóch ja zostanę przy samochodzie

Dla dwóch to 20 kontra 50 euro plus benzyna i parkowanie. Ja jednak podziękuję :smo: .
Za tą różnicę mamy kolację 8) .

Eeeee tam, poza sezonem to za 30 euro się da wynająć.
My w szczycie szczytów płaciliśmy 44 euro za dobę na Sycylii :smo:
A z parkowaniem sobie radzę :mg:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.11.2023 09:41

A dokładnie 33 EUR/3 os./RT - a samochód ok. 60-70 eur/dobę (500-600 eur w maju 2022 za 8 dni) + paliwo - zdecydowanie bardziej opłacało się mi jeżdżenie Interbusem, zwłaszcza że był idealnie punktualny (no poza Noto, ale tam rozkładu nie było i przyszliśmy na dworzec w ciemno).

Jak już pisałam ceny najmu samochodu na Sycylii (i chyba w całych Włoszech) są dla mnie chore, zapisy w ubezpieczeniach także, a na depozyty totalnie się nie zgadzam (zbyt dużo jest prób wyłudzenia), więc cena wyższa. A te tanie opcje, jak od Dominiki, to dla mnie za duże ryzyko trafienia na trupa, a nie samochodu, a własne życie cenię....
Ostatnio edytowano 04.09.2024 21:55 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.11.2023 09:45

piekara114 napisał(a):A dokładnie 33 EUR/3 os./RT - a samochód ok. 60-70 eur/dobę (500-600 eur w maju 2022 za 8 dni) + paliwo - zdecydowanie bardziej opłacało się mi jeżdżenie Interbusem, zwłaszcza że był idealnie punktualny (no poza Noto, ale tam rozkładu nie było i przyszliśmy na dworzec w ciemno).

Jak już pisałam ceny najmu samochodu na Sycylii (i chyba w całych Włoszech) są dla mnie chore, zapisy w ubezpieczeniach także, a na depozyty totalnie się nie zgadzam (zbyt duo jest prób wyłudzenia), więc cena niższa. A te tanie opcje jak od Dominiki to dla mnie za duże ryzyko trafienia na trupa, a nie samochodu, a własne życie cenię....

U Dominiki to akurat nie jest tanio ;)
Już się z nią rozstałam ... bez żalu :lol:

Każdy robi jak mu pasuje ... dla mnie najwygodniej jest samochodem :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.11.2023 09:50

Dla mnie też najwygodniej samochodem i to jest preferowana forma przeze mnie, ale przy normalnej cenie z pełnym ubezpieczeniem i bez żadnych depozytów i kart kredytowych.
Na końcu dam podsumowanie kosztów transportu, bo takowe zrobiłam :mg: chciałam mieć dokładne porównanie samochód vs. zbiorkom :mg:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.11.2023 22:48

01.06.2022, środa, dzień 7 c.d.

Aby wejść do miasta (mamy do przejścia z dworca 500 m) trzeba przejść przez Porta Messina…
Obrazek

…i tu dopada nas tłum ludzi. Fakt jest już południe, ale mimo wszystko jest mega tłoczno…a do tego dość gorąco…
Na pierwszym mini placyku kierujemy się w lewo, za strzałkami, całkiem inaczej niż większość osób, która idzie prosto. To dobry znak :mg: … Idziemy uliczkę lekko pod górkę, mijamy pojedyncze stragany z pamiątkami i znowu trafiamy na tłum… Nie będzie lekko :roll:
Jesteśmy pod antycznym teatrem, a dokładnie Teatro Greco. Do kas jest niewielka kolejka, szybko kupuję dwa bilety, dla siebie i syna, Pan M. nie chce wchodzić…trudno, ja nie rezygnuję, a syn sam nie wie czy chce, ale idzie ze mną… Bilety kosztują 10 eur, a ulgowy 5 eur – niestety na bezpłatne wejście syn się nie łapie (jest tylko do 17 r.ż.).

To idziemy na górę widowni...
Teatr jest w stylu hellenistycznym (wybudowany w III w p.n.e. na polecenie Filistydesa, żony tyrana Hierona II.), ale jest częściowo przebudowany w stylu rzymskim i właśnie najpierw przechodzimy przez rzymską „przybudówkę” – skrzydła sceny z pomieszczeniami dla aktorów i idziemy na koronę widowni. Odwracając się widzimy Etnę…
Obrazek

…jeszcze kilka kroków…
Obrazek

…i jest :mg:
Obrazek

Patrzymy ile się da… choć z każdą chwilą jest coraz więcej osób…
Obrazek

Obrazek

Widownia teatru o średnicy 100 m mogła pomieścić 10.000 widzów (dziś 4.500), a widzowie siedzieli w 9 sektorach…Jest to drugi największy teatr na Sycylii po tym w Syrakuzach…
Obrazek

Rzymianie dobudowali także „plecy” widowni - portico voltato – z charakterystycznej czerwonej cegły – tu można znaleźć choć trochę cienia…
Obrazek

Wchodzimy jeszcze wyżej pod budynek z kawiarnią i toaletami (darmowe) i z widokiem na plażę w pobliskiej Letojanni…
Obrazek

Kawę tu odpuszczamy, wypijemy z Panem M. w mieście….

Tam też się wybierzemy…
Obrazek

…a plażę w Giardini Naxos – widzieliśmy z drogi, teraz z góry i wystarczy…
Obrazek

Schodzimy w dół…
Obrazek

…aby choć trochę przyjrzeć się scenie…
Te marmurowe kolumny także dodali od siebie Rzymianie…
Obrazek

Obrazek

Widownia z dołu szału nie robi…
Obrazek

Obrazek

Po 30 minutach wychodzimy z teatru….

Samo położenie teatru robi wrażenie. Teatr jest zachowany w bardzo dobrym stanie, ale… właśnie ale… na mnie nie zrobił wielkiego WOW. Największy minus to zabudowana scena i brak tego czegoś… klimatu :?: Doceniam to, że teatr w dalszym ciągu spełnia swoje pierwotne funkcje, zawsze mnie to bardzo cieszy, ale mimo wszystko czegoś mi w tym miejscu brakowało i czuję, nawet teraz, ogromny niedosyt i rozczarowanie….
Ostatnio edytowano 28.12.2023 20:23 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.11.2023 21:53

Położenie teatru rewelacyjne , z widokiem na wulkan :tak: , a brak tego "czegoś" to może wynik zobaczenia iluś tam różnych teatrów . . . tak sobie tylko spekuluję :smo:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Sycylia - w cieniu wulkanu i góry San Giuliano - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone