Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sycylia - w cieniu wulkanu i góry San Giuliano

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
piotrf
Weteran
Re: Sycylia - w cieniu wulkanu…

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.11.2023 14:03

Piękne surowości , wspaniała wycieczka , gdybym tam był , poszedłbym z Twoim synem na 100 % :mg:

Widoki ze szczytu - rewelacja :D

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.11.2023 21:42

Ja wiedząc jak wygląda trasa też bym dziś poszła :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.11.2023 21:46

Nam pogoda trafiła się wręcz idealna na Etnie, zresztą jak i niemal cały tydzień w pierwszej połowie września.

DSC_5468mały.JPG

Ps. Dziś ponoć lotnisko w Katanii stanęło. Uruchomił się właśnie jeden z południowo wschodnich kraterów od strony Nicolosi w którym mieszkaliśmy. Mieszkańcy sprzątają obsydian z ulic. Ehh, chciałbym być tam dziś 8)

Pozdrav
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.11.2023 21:58

Piękną pogodę trafiliście.
Jakie szlaki na Etnie zaliczyliście i skąd pomysł na nocleg w Nikolosi?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.11.2023 22:20

Żadnych szlaków, żadnych pomysłów. Planowaliśmy Maroko, ale akurat trafiło się tam trzęsienie ziemi. No to gdzie jest jeszcze ciepło we wrześniu? Szukajka na stronie Rainbowa, "filtruj po terminie" i wyszła Sycylia. No dobra niech będzie :faja:
Etna? kolejka + bus bo w pakiecie taniej. Albo i nie, nie pamiętam, ale przecież łazić nie będę jak można dojechać ;)

Nicolosi? Bo tam mnie zawieźli i basen był. Z wodą zimną jak jasna cholera, ale piwo i wino też mieli zimne, więc reklamacji nie składałem 8) W sumie ostatecznie uszło. W jedną stronę widok na Etnę, w drugą na Katanię. Niech będzie.
DSC_5420mały.JPG
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.11.2023 22:29

:D :coool:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.11.2023 22:33

31.05.2022, wtorek, dzień 6 c.d.

Po kilku minutach jesteśmy na dole. Chcieliśmy coś tu zjeść, ale niestety wybór w tych niby restauracjach jest ubogi, nie wygląda na najświeższy i najsmaczniejszy. W takiej sytuacji rezygnujemy.

Przy parkingu jest kilka straganów z pamiątkami, coś jak Krupówki – drewniane budy, sporo chińszczyzny znanej i z nad Bałtyku i z Makarskiej.
Czekamy na parkingu na Etnabus, który podjeżdża punktualnie o 16:30 i jak wszyscy będący w tym miejscu wsiedli to odjechał. Rzeczywiście na nic i na nikogo nie czekał… Już po kilku zakrętach jesteśmy jakby w innym świecie – pełnym słońca i błękitnego nieba…
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Potem już tylko Katania, ta zwykła, dla mieszkańców….
Obrazek

Obrazek

Droga do Katanii zajmuje dużo mniej czasu, nie ma naganiacza, nie ma postoju na kawę. Po wyjściu z autobusu pierwsze co robimy to idziemy kupić wodę. To co ze sobą mieliśmy to było na styk, przy planowaniu większego trekkingu trzeba mieć ze sobą więcej napoi.

Szybka kąpiel, idziemy na pizzę i pokręcić się jeszcze po Katanii – nogi trochę bolą, ale przecież nie będziemy siedzieć…
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wracamy do naszego mieszkania, przy okazji robię takie 2 fotki…. Katania ma też takie oblicze….
Obrazek

Obrazek

:papa:
Ostatnio edytowano 28.12.2023 20:20 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.11.2023 02:15

Bardzo poważna trasa Beti!
Zdjęcia fantastyczne
I Profi but na nodze a nie żaden trampek czy sandał jak moi Koledzy na Etnie ;)

Ps będę miał dla Ciebie parę zdjęć flamingos (prawie nam z ręki jadły ;)

:zeby: :tak:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.11.2023 09:14

Trasa nie jest jakoś mega wymagająca, przewyższenie nie za duże i dość łagodne podejście. Jedyny problem (przynajmniej ja na to zwracam uwagę) to luźne podłoże, zwłaszcza przy zejściu potrafi uciec spod buta. Dlatego nalegałam na zabranie butów trekkingowych. Ale spokojnie i w adidasach można pójść, tylko trzeba się liczyć z tym, że mogą być zniszczone po wyprawie. Po wyjechaniu kolejką i czekaniu na powrót syna z krateru del Laghetto widziałam ludzi w trampkach typu conversy, babeczki w mokasynach i nawet osoby w sportowych sandałach.... Oczywiście były też osoby w wysokich butach górskich (już takich profesjonalnych) jak i trekkingowych ponad kostkę (to np. ja). Karetki na miejscu nie widziałam, udzielania pierwszej pomocy związanej ze skręceniem nogi też nie, więc widać da się.
Moje buty (zresztą i moich panów też) były nie do domycia po powrocie z Etny. Wytrzepałam co się dało, spłukałam z wierzchu i do siatki do walizki. Dokładne czyszczenie (skończyło się na praniu w pralce) miało miejsce w domu. W buty najnormalniej powijały się drobinki pyłu, który jest szorstki i ostry i ciężko go usunąć. Buty też (przynajmniej moje) zaliczyły trochę rys na grubej gumie ochraniającej but (adidasy pewnie byłyby mocno zrysowane). Ten pył i kamyczki miałam także powbijane w skarpetki (grubsze, takie pod buty górskie), ale dzięki porządnym skarpetkom żadne z nas nie miało porysowanych czy obitych kostek, a kamyki nie dostały się do wnętrza butów.
Ja zalecam rozwagę i zabranie chociaż lekkich butów trekingowych.

tony montana napisał(a):Ps będę miał dla Ciebie parę zdjęć flamingos (prawie nam z ręki jadły ;)

:zeby: :tak:
Gdzie Ty byłeś :?:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 17.11.2023 10:12

Moim zdaniem na ceprostrady wystarczą sandały trekingowe , ale gdy pojawia się teren , piargi , skały - tylko konkretne , wysokie byty . Tak już mam i do tej pory unikałem problemów . Na Etnę w adidasach też bym nie poszedł :lol:

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 17.11.2023 20:46

piekara114 napisał(a):Danusiu - sporo tych wulkanów masz już za sobą. Ja oprócz Etny jeszcze Nisyros odwiedziłam - myślałam, że też tam dotarłaś....
Też byłam na Nisyros. I jeszcze na Nea Kameni (Santorini). Ale gdzie mi do Danusi :smo:.
Trekkingu po Etnie pewnie bym nie zrobiła, z uwagi na kolano.

piekara114 napisał(a):Plany mam dość rozległe jeśli chodzi o wulkany :D Mam nadzieję, że jeden uda się niedługo zrealizować :mg:

Zdradzisz, który wulkan masz w planach.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.11.2023 22:54

megidh napisał(a):Też byłam na Nisyros. I jeszcze na Nea Kameni (Santorini). Ale gdzie mi do Danusi :smo:.
Trekkingu po Etnie pewnie bym nie zrobiła, z uwagi na kolano.
Na Nea Kameni nie byłam, więc tu nie mam porównania.
Nie biorąc pod uwagę wielkości to Etna jest całkiem, całkiem inna niż Nisyros. Kolano może spory problem sprawić na Etnie, więc zostaje Ci kolejka i lekki spacer, no i to co jest na dole, też jest warte zobaczenia...

megidh napisał(a):Zdradzisz, który wulkan masz w planach.
Była wulkaniczna wyspa :mg: Myślę, że niedługo rozpocznę relację, bo jestem pod wrażeniem miejsca
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.11.2023 09:43

piekara114 napisał(a):
megidh napisał(a):Zdradzisz, który wulkan masz w planach.
Była wulkaniczna wyspa :mg: Myślę, że niedługo rozpocznę relację, bo jestem pod wrażeniem miejsca

Super :D Czyżby Vulcano :?: :?: :?: :mg:

Pozdrawiam
Piotr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.11.2023 11:38

Hej Beata! Przeczytałam dokładnie Twój opis spotkania z Etną (dzięki za dużo szczegółów), bo odżyły plany odwiedzenia Sycylii. A jak Sycylia, to Etna :D Najprawdopodobniej ;)

Ciekawa jestem, jakie to jest wrażenie chodzić po opadzie piroplastycznym... Podejrzewam, że kije bardzo by się przydały, ale, no właśnie, jak je zabrać do samolotu? :roll: Pewnie można wypożyczyć na miejscu (?)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.11.2023 14:53

maslinka napisał(a):
Ciekawa jestem, jakie to jest wrażenie chodzić po opadzie piroplastycznym... Podejrzewam, że kije bardzo by się przydały, ale, no właśnie, jak je zabrać do samolotu? :roll: Pewnie można wypożyczyć na miejscu (?)
Do big walizeczki powinny się zmieścić ;)
Mi parasol plażowy po przekątnej się mieści :mg:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Sycylia - w cieniu wulkanu i góry San Giuliano - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone