Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sycylia - w cieniu wulkanu i góry San Giuliano

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
piekara114
Opiekun działu
Re: Sycylia - w cieniu wulkanu…

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.10.2023 21:14

Widzę, że katańska plaża nikogo nie interesuje, więc ruszajmy dalej…

30.05.2022, poniedziałek, dzień 5 c.d.

Rozpakowujemy zakupy i jak nigdy Pan M. przegląda paragon z zakupów….i wścieka się, bo doliczyli 15 eur za produkty, których nie kupiliśmy :ciska: … Sytuacja wyglądała tak, że babka przed nami miała kilka rzeczy, ale na dwóch nie było metek i poszła szukać… W tym czasie kasjer nas szybko skasował, napiliśmy się zimnych napojów i poszliśmy… Zwykle to ja w takich sytuacjach idę na starcie, ale tym razem macham na to ręką…w przeciwieństwie do Pana M. :bojesie: , który jest delikatnie mówiąc zły…. Czeka nas ponowna wizyta w Lidlu :roll: … I tak mieliśmy w planie ruszyć do centrum, zmiana taka, że pójdziemy wcześniej i pójdziemy do sklepu…

Zaliczamy szybki poplażowy prysznic, w tym czasie przygotowujemy coś do jedzenia, syn postanawia zostać w mieszkaniu, a my z Panem M. idziemy…najpierw do Lidla… Na kasie siedzi dalej ten sam kasjer, Pan M. idzie wprost do niego i mówi o co chodzi…i chyba sam kasjer był świadomy co zrobił i dobrze pamiętał sytuację, bo nic nie wyjaśnia tylko woła kierownika i od ręki robią nam zwrot kasy.
To teraz możemy iść w miasto…

Najpierw łapiemy autobus (a co mamy bilet całodzienny) i podjeżdżamy ze 2 czy 3 przystanki pod Villę Belliniego, gdzie chwilę spacerujemy, sprawdzamy czy kalendarz działa, działa i znowu łapiemy autobus i podjeżdżamy na parking Borsellino, a potem wchodzimy w uliczki… Po prostu się kręcimy bez większego celu...
Obrazek

Obrazek

…i tak dotarliśmy do Castello Ursino – niestety już zamknięty, więc pozostaje nam tylko popatrzeć na jego ogromne mury.
Pierwotnie Castello Ursino stał na klifie wznoszącym się nad brzegiem Morza Jońskiego, jednak w wyniku erupcji wulkanu Etna i trzęsień ziemi przesunął się o około kilometr w głąb lądu. Zamek średniowieczny (z XIII w.) przetrwał erupcję Etny oraz potężne trzęsienie ziemi w XVII w. Dziś fosa wypełniona jest czarną skałą, ale nie jest to skała, na której wybudowano zamek, ale zastygnięta lawa, która otoczyła zamek :bojesie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idziemy dalej i trafiamy na fajny placyk - Piazza Mazzini. Jest to plac miejski w historycznym centrum Katanii. Plac powstał po dobrze znanym nam już trzęsieniu ziemi i przeznaczony był na targ miejski. Powstał na skrzyżowaniu 2 ulic i został tak zaprojektowany, aby nie można go było ominąć. I tak jest :D Plac otaczają 4 narożne kamienice wsparte o marmurowe kolumny tworzące arkady. Przypuszczalnie kolumny pochodzą ze starożytnej rzymskiej bazylik i zostały umieszczone na czworokątnych podestach z lawy.
Obrazek

Obrazek

Trafiamy w uliczkę z knajpkami i klubami, które dopiero szykują się na przybycie gości…
Obrazek

…pod Agatą pusto…
Obrazek

Słoń to chyba miejsce spotkań jak krakowski Adaś czy Skarbonka….
Obrazek

Kukamy do opactwa Agaty…
Obrazek

…aby ustalić godziny wejścia na kopułę…ale to innego dnia, mamy czas, trochę jeszcze się po Katanii pokręcimy :D
Na placu pod Uniwersytetem też pusto, ale drzwi do jednego z Pałaców są otwarte to zaglądam…
Obrazek

…w takich warunkach można się uczyć :D
Obrazek

Wracamy do mieszkania dość wcześnie…
Obrazek

… trzeba się spakować na jutrzejszą całodzienną wyprawę, no i wyspać się, siły będą potrzebne…

:papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 10.10.2023 21:28

Na Etnę będziemy wchodzić? 8O
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.10.2023 10:10

No ba... przecież to jak być w Rzymie i papieża nie widzieć :oczko:

Etna trzęsie całą Sycylią i sama decyduje co i kiedy można :lol: Niekwestionowana Królowa :hearts:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.10.2023 10:28

piekara114 napisał(a):No ba... przecież to jak być w Rzymie i papieża nie widzieć :oczko:
Znaczy muszę wrócić do Rzymu :oops: :verryhappy:

piekara114 napisał(a):Etna trzęsie całą Sycylią i sama decyduje co i kiedy można :lol: Niekwestionowana Królowa :hearts:
Fajnie, też mam Etnę w planie jak będę w tych rejonach :mg:
A o grymasach Etny to ja coś wiem :lol:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.10.2023 10:37

No ja się dziwię, że Ty już 2krotnie w Katanii lądowałaś, a pod Etną się nie pojawiłaś.... :roll:
Ostatnio edytowano 11.10.2023 10:45 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.10.2023 10:40

piekara114 napisał(a):Na ja się dziwię, że Ty już 2krotnie w Katanii lądowałaś, a pod Etną się nie pojawiłaś.... :roll:

No może kiedyś się wybiorę w tamtym kierunku :oops:
Na razie bardziej zachód wyspy mnie interesuje 8)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.10.2023 10:44

31.05.2022, wtorek, dzień 6

Mieliśmy ogromny problem jak ten dzień rozegrać :roll: choć początkowo nawet nie było go w planie :bojesie:

Ja tam od początku chciałam iść na Etnę, ale w mojej głowie siedziało, że pewnie wymyślam, po co? itp. A tu przychodzę raz po pracy do domu, jeszcze szpilek z nóg nie zrzuciłam i słyszę „a jaki mamy plan na Etnę?” No wcięło mnie totalnie. Rozmawiając potem z naszym maturzystą, słyszę, że chyba to oczywiste, że na Etnę trzeba iść. To decyzja zapadła :mg: Pozostała logistyka…

Na pierwszy rzut - wynajem samochodu i wtedy damy radę, a może nawet połączymy to z Taorminą. Analiza mapy i odległości pokazuje, że to bez sensu… To jednak tylko sam wulkan… Wynajem samochodu na 1 dzień to 75 eur i problem, gdzie w Katanii go zaparkować na noc… Zwrot w ten sam dzień jest możliwy, ale tylko do godz. 20, później trzeba dopłacić…. Bez sensu…

Opcja 2 – wycieczka zorganizowana… No nie jest to co ja lubię, ale jak nie ma się wyjścia :roll: Piszę z kilkoma Polkami organizującymi takie wycieczki. Jedna odpada, bo jest to typowy tour zaliczający i pod Etną jest 2 h wolnego i potem jazda dalej…Kolejna odpada, bo ma wycieczkę w dni nam nie pasujące (cena 50-60 eur/os, bez kolejki, bo nie z tej strony Etny)…kolejna oferta – ok., cena 80 eur, ale nie chcą dokładnie przedstawić planu :niepowiem: , bo część to ma być niespodzianka :roll: a to mi się nie podoba, bo wolę wiedzieć za co płacę, ile czasu spędzimy na samej Etnie itp. (później dowiaduję się, że ta niespodzianka to degustacja win, serów i lokalnych produktów na winnicy w pobliżu Etny i trwa to tyle samo czasu co wizyta na Etnie, no nie…..dobrze, że się na to nie zdecydowałam...). :ciska:

Opcja 3 – samodzielna wycieczka przy pomocy komunikacji miejskiej
Założyliśmy, że spróbujemy zrealizować plan w wersji 3, a jak się nie da to 1, dlatego też nie zostawialiśmy Etny na sam koniec, aby był czas na ewentualną rezerwację samochodu i przesunięcie planu jakby pogoda miała się zepsuć lub Etna postanowiła popluć gazami czy czymś innym…

Ostatnio edytowano 28.12.2023 19:39 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 11.10.2023 11:29

piekara114 napisał(a):Opcja 3 – samodzielna wycieczka przy pomocy komunikacji miejskiej

Jak wybieraliśmy się pierwszy raz na Sycylię właśnie taki plan miałam na Etnę. Niestety odpuściliśmy wycieczkę ze względu na kiepską pogodę. Za droga zabawa, żeby się tam pchać bez słońca i widoków.
Teraz natomiast mam już inny plan na Etnę - pojedziemy tam autem i zostaniemy na noc w Rifugio Sapienza.

Niemniej jednak bardzo jestem ciekawa jak Wam ta Etna wyszła :hut: .
Ostatnio edytowano 11.10.2023 11:42 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.10.2023 11:40

Oczywiście, że na Etnę trzeba iść :D Jeśli tylko pogoda pozwoli.

Niespodzianek w wycieczkach zorganizowanych też nie lubię :oczy: Jeżeli już ktoś ma coś za mnie ;) organizować, muszę wszystko dokładnie wiedzieć 8)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.10.2023 12:01

marze_na napisał(a):
piekara114 napisał(a):Opcja 3 – samodzielna wycieczka przy pomocy komunikacji miejskiej

Jak wybieraliśmy się pierwszy raz na Sycylię właśnie taki plan miałam na Etnę. Niestety odpuściliśmy wycieczkę ze względu na kiepską pogodę. Za droga zabawa, żeby się tam pchać bez słońca i widoków.
Teraz natomiast mam już inny plan na Etnę - pojedziemy tam autem i zostaniemy na noc w Rifugio Sapienza.
Super Dziewczęta - jak mawia Tony :lol:
Wy poprzecieracie drogi do Pani Etny ... i ja będę miała wszystko podane na tacy :calus:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.10.2023 21:16

marze_na napisał(a): Niestety odpuściliśmy wycieczkę ze względu na kiepską pogodę.
Niestety, nawet wyjeżdżając z Katanii w piękną pogodę nie wiadomo co będzie wyżej, jednak to nie jest mała górka, a startuje się o 0 n.p.m.

marze_na napisał(a):Za droga zabawa, żeby się tam pchać bez słońca i widoków.
I jest coraz droższa...

marze_na napisał(a):Teraz natomiast mam już inny plan na Etnę - pojedziemy tam autem i zostaniemy na noc w Rifugio Sapienza.
Też miałam taki pomysł. Jak czytam na rożnych blogach, raz nie jest to problemem, raz niestety jest (jest tam schronisko i potrafią robić problemy)

marze_na napisał(a):Niemniej jednak bardzo jestem ciekawa jak Wam ta Etna wyszła :hut: .
Dość szczegółowo opiszę...

mysza73 napisał(a):Wy poprzecieracie drogi do Pani Etny ... i ja będę miała wszystko podane na tacy :calus:
Szlaki od dawna przetarte :mg: ...

maslinka napisał(a):Oczywiście, że na Etnę trzeba iść :D Jeśli tylko pogoda pozwoli.
Oczywista oczywistość :mg:

maslinka napisał(a):Niespodzianek w wycieczkach zorganizowanych też nie lubię :oczy: Jeżeli już ktoś ma coś za mnie ;) organizować, muszę wszystko dokładnie wiedzieć 8)
Dokładnie, nie kupuje się kota w worku....
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 11.10.2023 21:22

piekara114 napisał(a):Jak czytam na rożnych blogach, raz nie jest to problemem, raz niestety jest (jest tam schronisko i potrafią robić problemy)

Właśnie będę chciała przenocować w tym schronisku.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.10.2023 21:40

A ja pomyślałam od razu o spaniu w samochodzie :lol: bo mi taka opcja chodziła po głowie...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.10.2023 21:42

Zapomniałabym :oops: o 4 opcji odwiedzenia Etny - kolejka Ferrovia Circumetnea (FCE). Kolejka startuje w Katanii (lub tu kończy bieg, jak kto woli), a drugi koniec jest w Riposto, długość trasy to 110 km. Kolejka objeżdża Etnę, ale nie zamyka koła.
Obrazek
Źródło
Po drodze jest kilka przystanków, na których można wysiąść, zostać w danym miasteczku czy nawet podejść ku Etnie i potem pojechać kolejnym kursem. Sam pociąg to coś w rodzaju wąskotorówki, więc prędkość jazdy nie powala. Przejazd całej trasy bez przesiadek zajmuje ok 3 h...więc dla cierpliwych... Z kolejki korzystają mieszkańcy miasteczek w codziennych dojazdach :?
Więcej informacji, w tym cenę biletów znajdziecie na oficjalnej, choć mało przyjaznej stronie http://www.circumetnea.it

Ta opcja dla mnie ma sporo minusów: czas, trzeba mocno pilnować rozkładu jazdy, niepełne koło i trzeba potem zgrać się ze zwykłą koleją, aby wrócić do Katanii i największy dla mnie: takie zwiedzanie Etny to jak lizanie lizaka przez szybę... no nie...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.10.2023 14:15

31.05.2022, wtorek, dzień 6 c.d.

Wstajemy o 6 rano, śniadanie, pakowanie się na cały dzień, bluzy, kurtki, kominy i nawet czapka lądują w plecakach, oraz butle z wodą. Na nogi buty trekkingowe, choć syn kłóci się, po co mu one.....
Tuż przed 7 wychodzimy i idziemy na dworzec. Kawałek mamy, bo autobus na Etnę nie odjeżdża z dworca Borsellino, na który przyjechaliśmy w niedzielę, ale z dworca autobusowego na Piazza Papa Giovanni XXIII. Autobus odjeżdża o 8:15.
Przedsprzedaży biletów nie ma (wczoraj próbowaliśmy, ale się nie udało), a bilet kupuje się w barze na rogu. Jest na froncie tabliczka EtnaBus. Co istotne, kurs jest tylko jeden raz dziennie, ten o 8:15, i zabiera tyle osób ile jest miejsc siedzących, więc kto pierwszy ten lepszy. I dlatego już o 7:30 po przejściu 2 km (nie było czym podjechać) jesteśmy pod barem i nie jesteśmy pierwsi :!: Bilety nabywamy bez problemu w cenie 6,6 eur/os., a cena jest za bilet w obie strony (autobus jak nas zawiezie na Etnę to tam na nas będzie czekał).
Obrazek

Ale jest kolejne ale…sprzedają biletów więcej niż miejsc w autobusie, więc i tak nie ma gwarancji, że pojedziesz… Sporadycznie podstawiają drugi autobus, sporadycznie :!: W tej sytuacji oczekiwanie na autobus jest jednak lekko nerwowe… Zajmuję strategiczne miejsce na krawężniku, gdzie teoretycznie powinien się autobus zatrzymać i staram się z niego nie ruszać, ale mi ciężko tak usiedzieć patrząc się na asfalt i kiepy dookoła rozrzucone (choć ich na fotce nie widać)…
Obrazek

Kiedy widzę zbliżający się autobus, a raczej porządny autokar z odpowiednim oznakowaniem jestem w pełnej gotowości :lol: może mi po nogach przejechać :lol: ale ja do niego wsiądę. Podjeżdża i jak tylko się zatrzymuje jestem pod drzwiami z biletami w ręku. Chwilę trwa zanim zacznie wpuszczać, ale ja jestem pierwsza :D więc bez problemu pojedziemy…. Wsiadają kolejne osoby i okazuje się, że nie wszyscy się zmieszczą, na chodniku zostaje 5 czy 6 osób z informacją, że zaraz kolejny podjedzie… Informacyjnie, chyba nie podjechał, bo nie widziałam innego autokaru EtnaBus pod wulkanem…. Więc jeśli ktoś ma w planie zdobyć Etnę za 6,6 eur komunikacją miejską to trzeba się dobrze zorganizować i sentymentów na dworcu nie…

Ostatnio edytowano 28.12.2023 19:42 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Sycylia - w cieniu wulkanu i góry San Giuliano - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone