Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sycylia taka tania ?

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
kaeres
Cromaniak
Sycylia taka tania ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 01.12.2014 14:00

Witam.
W roku 2015 w lipcu chcemy z rodziną spędzić wakacje we Włoszech. Zacząłem przeglądać oferty i doznałem lekkiego szoku. Cena w okresie 12-26 lipiec - czyli sezon a tam ceny 20-30e od apartamentów 80-110 m2.

Konkretnie interesują mnie wyspy: Sardynia lub Sycylia.
Oto oferty i proszę o wypowiedzi.

1.
Kod: Zaznacz cały
http://www.wimdu.pl/offers/FXKLMPI9?amenities[]=air_conditioning&amenities[]=family_friendly&checkin_date=12.07.2015&checkout_date=26.07.2015&guests=4&max_price_step=0&min_bedrooms=1&page=2&path=%2Fsycylia%2F4-guests%2Fair-conditioning&per_page=25&sort_by=score

2.
http://www.wimdu.pl/offers/MRFKL82R?amenities[]=air_conditioning&amenities[]=family_friendly&checkin_date=12.07.2015&checkout_date=26.07.2015&guests=4&max_price_step=0&min_bedrooms=1&page=4&path=%2Fsycylia%2F4-guests%2Fair-conditioning&per_page=25&sort_by=score

3.
http://www.wimdu.pl/offers/IH1XP6L7?amenities[]=air_conditioning&amenities[]=family_friendly&checkin_date=12.07.2015&checkout_date=26.07.2015&guests=4&max_price_step=0&min_bedrooms=1&page=5&path=%2Fsycylia%2F4-guests%2Fair-conditioning&per_page=25&sort_by=score

Czy w ogóle polecacie Sycylię jako miejsce na wakacje ?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.12.2014 14:03

Polecam. Jako objazdówkę. Fiolek pisała relację z Sycylii.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 01.12.2014 14:11

A co z tymi cenami ?
Aż tak tanio tam faktycznie jest i jest to normalne czy jakieś miny ?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.12.2014 14:16

kaeres napisał(a):A co z tymi cenami ?

Ja byłem na objazdówce tydzień i tydzień w jednym hotelu. Z biura podróży, samolotem. W 2009 roku. Jakoś taniości żadnej nie zauważyłem.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 01.12.2014 14:25

Sprawdzałeś te linki co posłałem ?
Pierwszy z brzegu.

2 tygodnie w sezonie na 4 osoby - 335e (24e za dobę)
3 sypialnie, klima, tv, wifi, pierwsza linia brzegowa.

To nie jest tanio ?
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 01.12.2014 14:58

kaeres napisał(a):A co z tymi cenami ?

Ja też sobie tak sprawdzałam :wink: ,
ale jak wysłałam konkretne zapytanie, to otrzymałam w odpowiedzi taką cenę, że dalszą korespondencję z moim Antonio sobie już darowałam :roll: .
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.12.2014 15:19

kaeres napisał(a):Sprawdzałeś te linki co posłałem ?
Pierwszy z brzegu.

To nie jest tanio ?

Pisałem, że byłem na innej formie wypoczynku. Nie wiem czy to co podajesz to tanio czy drogo, i jak będzie po kontakcie bezpośrednim (to co pisała mysza). Ja mieszkałem w hotelach.
Poza tym co ta cena obejmuje?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.12.2014 15:22

kaeres napisał(a):Sprawdzałeś te linki co posłałem ?
Pierwszy z brzegu.

To nie jest tanio ?

No, zdecydowanie więcej niż 335, bo :

Please be informed that in check in date you should to pay extra: fee for gas, water and electricity 1,78 euro per night per person if total number of persons 4 and 3,58 euro per night per person if 2 persons ,final cleaning 49 euro, and fee for rent linen and towels 15 euro per person, if you will need, or you can bring yours.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 01.12.2014 15:40

Możliwe, że po kontakcie cena wyjdzie na "normalną".

PS. Zastanawiam się również nad podróżą samochodem w ten rejon bo samoloty wychodzą wyjątkowo drogo.
Jakie są koszta przejazdu przez całe Włochy ? (na oko oczywiście).
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 01.12.2014 16:20

kaeres napisał(a):Jakie są koszta przejazdu przez całe Włochy ? (na oko oczywiście).

Od granicy austriacko-włoskiej (Brennero) do Reggio Callabria masz ok. 1400 km.
Z tego drogi płatne to ok. 950 km (70 euro).
Cena Pb95 to ok. 1,70 EUR
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.12.2014 17:27

kaeres napisał(a):Możliwe, że po kontakcie cena wyjdzie na "normalną".

No, do 335 euro kosztów wynajmu na 2 tygodnie dochodzi przeszło 308 euro dodatkowo za pościel, sprzątanie, prąd, gaz, wodę i depozyt ( 100 euro ).
Te 100 euro jest do zwrotu, jak nic w domku nie będzie uszkodzone.
Z tym, że trzeba jeszcze zapłacić we Włoszech taksę klimatyczną przed wyjazdem, za cały okres pobytu, około 2 euro na dzień, w tym przypadku razem około 30 euro, jak będą zwolnione z niej dzieci i jak będzie minimalna stawka.
Ale może być i 2 euro od każdej osoby, czyli na 2 tygodnie przeszło 100 euro.
Taksę kasują gminy i każda ustala jej wysokość, jak chce.
Np. w okolicach Wenecji jest 1,80 euro od osoby dziennie i trzeba płacić już za dzieci powyżej 10 lat.
Na rodzinę 2+2 wychodzi wtedy 100 euro za 2 tygodnie dodatkowego haraczu :roll:

No, mi dodatkowo ten domek się nie podoba, wygląda na zaniedbany :roll:

No i zauważ, że tam w zasadzie nie ma pierwszej linii brzegowej, domki są dalej od morza. Przy samym brzegu nie ma promenady z domkami.
Dlaczego nie ma :?: :roll:

Recenzja po niemiecku:
Naturstrand leider nicht sehr gepflegt.... Die Stadt Cefalu ist mit dem Auto in ca 15 Min. zu erreichen....

Naturalna plaża niestety nie bardzo zadbana ( czytaj: brudna ). Miasto Cefalu jest autem do dotarcia za 15 minut ( czytaj : okolica domku to za.upie ) :roll:

Zresztą w opisie domku jest tak:
25 min walking distance are pizzeria and good restaurant and Supermarket

Czyli 25 minut do pizzerii, restauracji i supermarketu.
Jak tak piszą, to w rzeczywistości jest przeszło pół godziny :roll:

We Włoszech cudów nie ma: jest tanio = jest słabej jakości
No, są wyjątki, ale bardzo rzadkie :roll:
Tu wyjątku nie ma :wink:
We Włoszech jest to typowe: rzucać niską cenę wywoławczą, skusić klienta, a potem doliczyć drugie tyle za różne opłaty :roll:

Sam niedawno szukałem czegoś nad włoskim Jadranem na lato w przyszłym roku i wybrałem Chorwację :!:
Za te same pieniądze jak we Włoszech jest w Chorwacji zdecydowanie lepszy standard w miejscowościach nad morzem :!:

We Włoszech latem opłaca się jechać w Alpy, bo tam z powodu braku dzikiego tłumu narciarzy mają niższe ceny niż zimą.
No i robić objazdówki ze zwiedzaniem. Miejscowi Włosi z dużych miast wyjechali nad morze, na plażę.
Ceny można upolować atrakcyjne, bo miasta opustoszały :wink:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 02.12.2014 10:03

Dzięki za wszelkie porady.
Faktycznie dostałem kilka ofert.
Opcja 1 i 2 - 1340€ /14 nocy /4os
Opcja 3 - 600€ /14 nocy /4os

Zaczyna się robić "normalnie" :)
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 03.12.2014 19:16

Haha Sycylia tania? no to się uśmiałem.
Jedna z najdroższych wysp na południu Europy... droższe są chyba tylko Santorini, Mykonos, Korsyka i Formentera.

W ogóle nie wiem czy to się opłaca jechać tam samochodem - męczarnia i tanio też nie jest bynajmniej.

Na domki i plażowanie to lepsza będzie zdecydowanie Sardynia (były już relacje z cro.pl samochodem), a Sycylia to raczej na zwiedzanie, na przemieszczanie się, bo wyspa duża.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 03.12.2014 20:03

Sardynia też do małych nie należy. A na Sycyllię IMHO warto pojechać samochodem, ale trzeba wówczas mieć ze trzy tygodnie urlopu.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 03.12.2014 20:07

kaeres napisał(a):Dzięki za wszelkie porady.
Faktycznie dostałem kilka ofert.
Opcja 1 i 2 - 1340€ /14 nocy /4os
Opcja 3 - 600€ /14 nocy /4os

Opcja 1 i 2 - tyle to zwykle kosztuje bungalow na kempingu; opcja trzecia wygląda na dość tanią.
Następna strona

Powrót do Włochy - Italia