Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sycylia ... tak po prostu (sierpień 2024 od str 39)

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 12.12.2024 19:59

3mam za słowo.
2025 w końcu bez Sycylii ;)

Chyba że ....cegielnia...traktory ;)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 12.12.2024 20:06

tony montana napisał(a):3mam za słowo.
2025 w końcu bez Sycylii ;)

Chyba że ....cegielnia...traktory ;)
No właśnie :mg:

Przed chwilą oblukałam loty na Sycylię :smo:
Ceny dużo lepsze niż na Kretę ... :bojesie:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.12.2024 21:52

Bardzo mi się podobał pit stop przy salinach, blisko było, ale nie dotarlam, no ale ja bez auta na Sycylii bywałam...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.12.2024 19:32

Palermo w nocy wygląda niesamowicie! :hearts: Spodobało mi się u Ciebie tak bardzo, że zaczęłam kombinować... :chytry:
Nawet kwatery przeglądałam, na razie bez konkretnego terminu.
I pytanie do Ciebie w związku z tym: Czy są jakieś dzielnice, których należy w Palermo unikać? Bo są niebezpieczne albo coś. Ktoś w komentarzach na B... wspominał o okolicach dworca...

Wielkie dzięki za piękną i inspirującą relację :D :D :D

Mapka na magnesy piękna :D Znalazłam Chorwację (za 400 zł 8O), ale w naszym przypadku to raczej bez sensu, bo mielibyśmy miejsca puste i takie, w których byśmy nie zmieścili naszych magnesików ;)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 19.12.2024 20:17

piekara114 napisał(a):Bardzo mi się podobał pit stop przy salinach, blisko było, ale nie dotarlam, no ale ja bez auta na Sycylii bywałam...
Pewnie na flamingi chciałabyś popatrzeć :smo:

maslinka napisał(a):Palermo w nocy wygląda niesamowicie! :hearts: Spodobało mi się u Ciebie tak bardzo, że zaczęłam kombinować... :chytry:
Wielkie dzięki za piękną i inspirującą relację :D :D :D
Ooooo, właśnie, Ciebie mi tu przecież brakowało :smo:
I wiesz co, mnie się zdaje, a nawet jestem pewna :!: , że Tobie (Wam :mg: ) Palermo, no i ogólnie Sycylia by się spodobała 8)
No i Ciebie to mogę wysłać do Scicli (bo Scicli jest tylko dla wyjątkowych :hearts: )

maslinka napisał(a):Nawet kwatery przeglądałam, na razie bez konkretnego terminu.
I pytanie do Ciebie w związku z tym: Czy są jakieś dzielnice, których należy w Palermo unikać? Bo są niebezpieczne albo coś. Ktoś w komentarzach na B... wspominał o okolicach dworca...
W sumie to nie wiem :bojesie:
Ja wiedziałam, że chcę w miarę blisko katedry.
W czasie poprzednich pobytów troszkę się tam pokręciliśmy i widziałam czego się mogę spodziewać.
No i w sumie było całkiem ok.
Choć te blokady na kierownicach troszkę mnie na wstępie wystraszyły :bojesie:
Ale tak jak pisałam, my nie spotkaliśmy się z niczym nieprzyjemnym i niebezpiecznym :proszedzieki:
Ale jak tak teraz myślę, to okolica dworca faktycznie jest mniej "ciekawa" :bojesie:

maslinka napisał(a):Mapka na magnesy piękna :D Znalazłam Chorwację (za 400 zł 8O), ale w naszym przypadku to raczej bez sensu, bo mielibyśmy miejsca puste i takie, w których byśmy nie zmieścili naszych magnesików ;)
Moja tablica w sumie miała być na wszystkie italiańskie magnesy, ale szkoda mi całego "bucika" zasłaniać :oops:
No i w efekcie większość dalej wisi na lodóweczce :lol:
Ale troszkę wolnego miejsca sobie zrobiłam więc mogę kupować kolejne :verryhappy:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 20.12.2024 09:04

Kurde Felek, przegapiłem ten odcinek ale przypadkiem cofnąłem o jedną stronę ;)
mysza73 napisał(a):Pierwszy przystanek zaplanowałam w ... no przecież że Castellammare del Golfo :oczko_usmiech:
Castellammare del Golfo darzymy dużą sympatią po zeszłorocznym pobycie 8)
Jest to urocze miasteczko, pięknie położone nad samym morzem, idealne na wakacje :coool:

Nasze sycylijskie miasteczko :serduszka:
mysza73 napisał(a):Mój ulubiony widoczek w miasteczku...
W ubiegłym roku przychodziłam tu codziennie rano i patrzyłam co rybacy złowili w morzu...
Tą uliczką sobie tam szłam...
Potem idziemy na Piazza Petrolo...
No czyż nie jest tu uroczo?...
Podjeżdżamy w jeszcze jedno obowiązkowe miejsce przy wizycie w Castellammare - na Belvedere Castellammare del Golfo...

Ja oczywiście mam zdjęcia chyba z tych wszystkich miejsc :)

Natomiast:
mysza73 napisał(a):Siadamy na kawę i cannoli w mojej ulubionej kafejce.
Tu jadłam najlepsze cannoli na całej Sycylii :hearts:

Wstyd się przyznać ale nie jedliśmy cannoli będąc na Sycylii.

Ale mam nadzieję, że będzie drugi raz ;)
mysza73 napisał(a):A że czasu mamy jeszcze sporo (choć mąż już włączył "swoją płytę" i twierdzi, że na pewno się spóźnimy :bojesie: ), to podaję namiar na parking przy salinach koło Marsali )

Flamingi byli? Ja się zatrzymałem na chwilę, żeby ocenić z dużej odległości czy są xD i stwierdziłem nie ma, bo przecież trzeba jechać, gdyż u nas też atmosfera, byle tylko oddać auto i być już na lotnisku, tak sobie tworzymy niepotrzebnie stres i presję.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 20.12.2024 09:37

Trajgul napisał(a):Kurde Felek, przegapiłem ten odcinek ale przypadkiem cofnąłem o jedną stronę ;)
Kurde Felek, dobrze że nadrobiłeś :verryhappy: :smo:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 20.12.2024 09:45

******** Wesołych Świąt dla wszystkich sycyliomaniaków ... i nie tylko :czarodziej: ********

Obrazek
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.12.2024 10:20

mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Bardzo mi się podobał pit stop przy salinach, blisko było, ale nie dotarlam, no ale ja bez auta na Sycylii bywałam...
Pewnie na flamingi chciałabyś popatrzeć :smo:
Nie tylko, one miały być bonusem :D

Bardzo ładna choineczka :mg:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 20.12.2024 11:29

piekara114 napisał(a):Bardzo ładna choineczka :mg:
Słodziak :hearts:
Poprzednia strona

Powrót do Włochy - Italia

Sycylia ... tak po prostu (sierpień 2024 od str 39) - strona 54
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone