Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sycylia ... tak po prostu (sierpień 2024 od str 39)

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.10.2024 15:35

mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):
mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):Ile razy wchodziliście i schodziliście w Sciacca ? (z apartmana do centro storico)
Kilka, aboco?

chyba strasznie umęczeni.... :cisza:
taka wysokość....... w upale...

Wysokość 8O 8O 8O
Google pokazuje, że z naszego apartmana do Piazza Scandaliato mieliśmy około 1,5 km, przeważnie po płaskim :mg:
Kilka schodków mieliśmy tylko na Via Salvatore ;)

PHI
To co to za KAZBA.
do Kazby to się idzie pod górę z poziomu morza a nie ;)

:verryhappy:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 30.10.2024 13:04

Sycylia ... tak po prostu 8)
wskazany jest podtytuł ,,Sycylia - inny stan umysłu" :hearts:

Około godziny 10 żegnamy się z naszymi gospodarzami i opuszczamy apartman w Sciacca.
Bardzo dobrze nam tu było i jeśli kiedyś będę planować pobyt w tych stronach to znowu z niego skorzystam :D
No ale przed nami kolejne przygody, tym razem w Palermo :oczko_usmiech:
Ale zanim Palermo, to wstąpimy na kawkę do Corleone :cfaniak:
No bo być na Sycylii tyle razy i nie być jeszcze na Etnie i w Corleone to wstyd :smo:
Na Etnę tym razem jeszcze nam nie "po drodze" :bojesie: , ale do Corleone już tak :mg:

Znowu nie jesteśmy dość czujni i pozwalamy poprowadzić nas nawi nienajlepszą drogą :ciska:
Tzn wedłóg mapy droga może i jest najkrótsza, ale napewno nie najszybsza.
Do tego jest bardzo dziurawa i kręta :roll:
No ale dzięki temu mogliśmy zobaczyć troszkę Sycylii, która raczej nie widuje na codzień wielu turystów ...

W końcu dojeżdżamy ...
Nazwa miasteczka kojarzy się raczej z jednym – z mafią :bojesie:
Ale dla większości mieszkańców Corleone tematyka mafii jest nie mile widziana ...
Szkoda, że my nie mogliśmy pobyć w miasteczku dłużej ... ale nie chciałam zostawiać na ulicy auta z całym naszym dobytkiem.
I to wcale nie ze względu na to, że to akurat jest Corleone ...
O ile zazwyczaj nie mam problemu z parkowaniem na ulicy, to jak mamy w aucie bagaże, to raczej nigdy tego nie robię.
Lepiej nie kusić losu ...

Robimy sobie oczywiście fotkę z nazwą miasteczka :cfaniak:
Obrazek

Obrazek

Jedziemy na kawę ...
Obrazek

Obrazek

Jest kilka minut po godzinie 12 ... ale odważyłam się zamówić cappuccino :smo:
Obrazek

Obrazek

Na ulicach Corleone panuję nienaganny porządek ... :lol:
Obrazek

Nie wiem jak na innych :jezykprosto: , bo to tyle co widzieliśmy w Corleone ... :?

Już bez zbędnych przystanków ruszamy do Palermo.
Mamy jeszcze do przejechania niecałe 40 km
Z właścicielem apartmana umówiłam się między godziną 13 a 14

Dojeżdżamy bez większych problemów (czytaj: korków ;) ) około godziny 13.30
Gospodarze już na nas czekają :D

A to i nasz apartman ...
Obrazek

Obrazek

W pierwszej chwili nie zwróciłam uwagi na kraty w oknach ... ale o tym potem

Gospodarz jest bardzo miły i mówi tylko po włosku :mg:
Ale kiedy czegoś nie rozumiemy, to bardzo sprawnie posługuje się google tłumaczem :mg:
Oprowadził nas po apartmanie, dwupoziomowym ...
Na górę prowadzą całkiem fajne ;) , ale bardzo ciasne kręcone schody ...
Ja oczywiście wybieram sypialnię na górze i wniesienie tam naszej big walizeczki jest sporym wyzwaniem :bojesie:
Potem jeszcze okazuje się, że łazienka na górze to tylko mała umywalka i kibelek (do którego nie należy wrzucać papieru toaletowego ;) )
Tak więc wszyscy musimy korzystać z prysznica na dole ...
Ale to tylko trzy noce ...
Jeszcze co do łazienki ...
W apartmanie czuć jest nienajładnieszy zapach z kanalizacji :roll:
Gospodarze, chyba żeby jakoś zneutralizować ten zapach, w kilku kontaktach umieścili odświeżacze powietrza ...
Ale zapach z tych odświeżaczy w połączeniu ze smrodem z kanalizacji jest okropny ...
Wyjmujemy zapachy i jak jesteśmy w apartmanie cały czas się wietrzymy :oczko_usmiech:
I jeszcze o parkowaniu auta ...
Kiedy dojeżdżamy pod apartmanem jest akurat wolne miejsce :jupi:
Tak więc super, można się wygodnie rozpakowć, no i dziś już nie planujemy ruszać auta.
Gospodarz patrzy na mojego męża, który wypakowuje walizeczki i pyta czy potrzebujemy garazu, bo może wynająć nam garaż za 30 euro
Grzecznie dziękujemy i mówimy, że wystarczy nam miejsce pod domem.
Wtedy pyta ... czy nasze auto ma pełne ubezpieczenie 8O :bojesie:
Mówimy, że tak, spoko, mamy ubezpieczenie ...
Ok, mówi że to właściwie wszystko i że jak jeszcze chwilę poczekamy, to on za chwilę wróci z "małym co nieco" ;)
Oczywiście, że poczekamy :oczko_usmiech:
I wtedy przychodzi mój mąż i mówi, że rozejrzał się troszkę na ulicy i ... prawie wszystkie samochody mają blokady na kierownicy (niektóre nawet dwie 8O ) :bojesie:
Gonimy naszego gospodarza i mówimy, że bierzemy ten garaż :roll:
No i w sumie dobrze wyszło, bo kolejnego dnia już tak łatwo z wolnym miejscem do parkowania nie było ...
A jeszcze jedna zaleta to ... zawsze wsiadaliśmy do nienagrzanego auta :hahaha:
Więc te kraty w oknach chyba nie są dla ozdoby ...
Po kilku minutach wraca gospodarz z pysznymi i ceplutkimi arancini :D :proszedzieki:
Zjadamy, odświeżamy się troszkę i ... ruszamy w miasto ...
Ale to już w kolejnym odcinku :smo:
ALLORA :papa:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 30.10.2024 13:59

mysza73 napisał(a):Wtedy pyta ... czy nasze auto ma pełne ubezpieczenie 8O :bojesie:

I wtedy przychodzi mój mąż i mówi, że rozejrzał się troszkę na ulicy i ... prawie wszystkie samochody mają blokady na kierownicy (niektóre nawet dwie 8O ) :bojesie:

I to jest piękne zobrazowanie stwierdzenia, że była to siła argumentu gospodarza, żebyście nie doświadczyli argumentu siły :bojesie: :lezekwicze:
To grubo ...

pozdrawiam, Michał
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 30.10.2024 14:13

Samochodem do Palermo ... Odważnie :nice: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 30.10.2024 14:32

majkik75 napisał(a):
mysza73 napisał(a):Wtedy pyta ... czy nasze auto ma pełne ubezpieczenie 8O :bojesie:

I to jest piękne zobrazowanie stwierdzenia, że była to siła argumentu gospodarza, żebyście nie doświadczyli argumentu siły :bojesie: :lezekwicze:
To grubo ...

pozdrawiam, Michał

marze_na napisał(a):Samochodem do Palermo ... Odważnie :nice: .

Do odważnych świat należy ... czy jakoś tak mówio :lool: :smo:

W Palermo samochodem byliśmy już wcześniej dwa razy.
Nic strasznego ;) , no może ruch ciut większy niż gdzie indziej :lool:
Ale jeszcze nigdy nie nocowaliśmy w Palermo ... a te blokady na kierownicach to może dla ozdoby se zakładają :nice: :lezekwicze:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 30.10.2024 14:53

mysza73 napisał(a):Do odważnych świat należy ... czy jakoś tak mówio

a te blokady na kierownicach to może dla ozdoby se zakładają :nice: :lezekwicze:

Dobrze, że te wpisy powstały dziś, a nie pół roku temu, bo pewnie bym się nie odważył, a u mnie w składzie same baby, włącznie ze mną :)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 30.10.2024 15:06

Trajgul napisał(a):

mysza73 napisał(a):a te blokady na kierownicach to może dla ozdoby se zakładają :nice: :lezekwicze:

Dobrze, że te wpisy powstały dziś, a nie pół roku temu, bo pewnie bym się nie odważył, a u mnie w składzie same baby, włącznie ze mną :)

Eeee tam, nie dramatyzujcie :oczko_usmiech:
Chodziliśmy też trochę późnym wieczorem ;) i nic nieprzyjemnego nas nie spotkało ani nic takiego nie zauważyłam.
Tak szczerze, to w paru miejscach w Rzymie czułam się bardziej nieswojo niż w Palermo :roll:
No ale może w okolice Ballaro w nocy bym się nie wybrała ... :bojesie:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 30.10.2024 15:24

mysza73 napisał(a):No ale może w okolice Ballaro w nocy bym się nie wybrała

Dramatyzujesz :oczko_usmiech: .
Ja mieszkałam i kolo Ballaro i na Vuccirii. Zdarzało się wracać późno do chałupy 8) .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 30.10.2024 15:40

marze_na napisał(a):

Ja mieszkałam i kolo Ballaro i na Vuccirii. Zdarzało się wracać późno do chałupy 8) .

Aaaa, no to spoko :mg:
Znaczy prawie całe Palermo jest bezpieczne :verryhappy:
A te blokady to jednak dekoracja musiała być :lol:

Oni lubią sobie udekorować wszystko :oczko_usmiech:
Obrazek

... ale to znaczy że 30 euro poszło się rąbać :bojesie:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 03.11.2024 19:28

Jeżeli 30 euro to wszystkie wydatki związane z bezpieczeństwem samochodu i przyjemnością wsiadania do nierozgrzanego słońcem pojazdu , to z przyjemnością odchudzę się o tą kwotę :mg:

Również w Twojej relacji jestem na bieżąco i czekam na Palermo

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 03.11.2024 21:34

W Polignano di Mare też widziałam sporo aut z blokadami na kołach i kierownicy, założone dla bezpieczeństwa, a nie przez Straż Miejską :oczko_usmiech: .
Corleone to punkt obowiązkowy.
Ps. Coś ze mną nie tak :glupek: . Obejrzałam Ojca Chrzestnego, I i II część i zaczęłam uczyć się włoskiego (wczoraj). Testuję wytrzymałość na domownikach, więc do męża wołam: un caffe con latte per favore. Domyślił się czego chcę :mg:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.11.2024 09:42

piotrf napisał(a):Jeżeli 30 euro to wszystkie wydatki związane z bezpieczeństwem samochodu i przyjemnością wsiadania do nierozgrzanego słońcem pojazdu , to z przyjemnością odchudzę się o tą kwotę :mg:
Ale ile cannoli i kawy można by za to kupić ;)
No i jeszcze przecież dopłaciłam ponad stówkę do pełnego ubezpieczenia :roll:
Ale i tak do Palermo jeszcze wrócę :mg:

wiola2012 napisał(a):Ps. Coś ze mną nie tak :glupek: . Obejrzałam Ojca Chrzestnego, I i II część i zaczęłam uczyć się włoskiego (wczoraj). Testuję wytrzymałość na domownikach, więc do męża wołam: un caffe con latte per favore. Domyślił się czego chcę :mg:
Myślę, że to zupełnie normalne :mg:
A do tego włoski jest bardzo wdzięczny do nauki. Nawet mnie udaje się coś zapamiętać :smo:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.11.2024 10:54

mysza73 napisał(a):A do tego włoski jest bardzo wdzięczny do nauki.

Na początku też mi się tak wydawało :lol: . Ale im dalej w las ... :oczy:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.11.2024 11:30

marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):A do tego włoski jest bardzo wdzięczny do nauki.

Na początku też mi się tak wydawało :lol: . Ale im dalej w las ... :oczy:
Ja tam w las nie mam zamiaru się zapuszczać :smo:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 04.11.2024 13:15

marze_na napisał(a):

My mieszkaliśmy całkiem blisko Ballaro (część widać było z balkonu ;)), a że to był przełom stycznia i lutego, więc zawsze wracaliśmy po ciemku. Obaw o bezpieczeństwo nie było :).
Obiecałam sobie powrót do Palermo, ale kilka lat minęło i póki co nic z tego nie wyszło. Może kiedyś... a na razie z przyjemnością "bywam" tam w forumowych relacjach 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Sycylia ... tak po prostu (sierpień 2024 od str 39) - strona 50
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone