Re: Sycylia ... tak po prostu (sierpień 2023 od str 27)
Sycylia ... tak po prostu
wskazany jest podtytuł ,,Sycylia - inny stan umysłu"
Parco Archeologico di Segesta Przygotowując się do wizyty w tym miejscu czytałam, że auto najlepiej zostawić na parkingu przy zjeździe z autostrady i do parku archeologicznego dojechać autobusem (w cenie biletu za parking) ...
My jednak pojechaliśmy do samego parku, gdzie przy samych kasach jest całkiem duży, bezpłatny (no przynajmniej od nas nikt nie chciał kasy

) parking.
Jest on dokładnie tu - 37°56'30.1"N 12°50'09.9"E
Przyjechaliśmy około godziny 11 i na parkingu tym było już sporo samochodów, a do kasy całkiem długa kolejka ...
No ale tego dnia słoneczko zrobiło sobie wolne ... więc tak jak i my, sporo osób zamiast na plaże wybrało się na zwiedzanie
kamieni
Kolejka przesuwa się dość wolno ...
Na szczęście po pewnym czasie otworzyli drugie okienko i ogonek zaczął przesuwać się ciut szybciej ...
My trafiliśmy do pani, która mówiła tylko po włosku

i wtedy zrozumiałam, dlaczego sprzedaż biletów w tym okienku trwa tak długo
No ale jakoś się udało
Nabyliśmy bilety za 8 euro.
Można kupić bilet za 10 euro i do teatru podjechać autobusem
Dla osób które mają problemy z chodzeniem może to być dobra opcja ...
Dla nas zupełnie bez sensu, bo na autobus trzeba kilkanaście minut poczekać, a jedzie się nim nie dłużej niż kilka minut ...
No dobra ... mamy bilety ...
Najpierw idziemy do świątyni, która już z kolejki do kasy wygląda bardzo zachęcająco

Od razu pragnę uspokoić, że z naszymi aparatami nic się nie podziało ... kolory są jak najbardziej prawdziwe ... niestety ...
To wszystko, to ślady niedawnego pożaru, który strawił prawie cały park ...
Świątynia datowana na V wiek p.n.e., jest jednym z najlepiej zachowanych przykładów doryckiej architektury na świecie. Świątynia, która nigdy nie została ukończona, składa się z 36 kolumn. Wysokość kolumn dochodzi do 10 m a ich średnica u podstawy to prawie 2 m.
Świątynia jest po prostu
PIĘKNA
Znacie moje zamiłowanie do
kameni ... ale jeśli coś zachowało się w postaci pozwalającej mi wyobrazić sobie jak to wyglądało dawno temu, to ja potrafię to docenić

Tak wygląda krajobraz wokoło ...

W następnym odcinku pójdziemy do starożytnego teatru ...