Re: Sycylia ... tak po prostu (sierpień 2023 od str 27)
Sycylia ... tak po prostu wskazany jest podtytuł ,,Sycylia - inny stan umysłu" No to jedziemy do Palermo
Z Castellammare to prawie 70 km, ale jedzie się cały czas autostradą, darmową
Ruch na drodze nie jest duży.
Sporo większy jest w przeciwnym kierunku
... no ale jest niedziela i mieszkańcy Palermo wyjeżdżają na okolicznie plaże
No i super, mój plan się sprawdza
Dojeżdżając do Palermo, już w okolocach lotniska widać jak duży i niszczycielski był niedawny, lipcowy pożar ...
Miałam w planach zatrzymać się przy pomniku poświęconym ofiarom włoskiej mafii ... ale przypomnioło mi się kiedy go mijaliśmy
Stoi on w miejscu, gdzie 23 maja 1992 roku miał miejsce zamach na sędziego Giovanniego Falcone.
Był to jeden z największych zamachów we Włoszech i odbił się głośnym echem na całym świecie. Zamachowcy używając około pół tony materiałów wybuchowych zaminowali ponad 100metrowy odcinek autostrady koło Capaci, którą podróżował Falcone z żoną (Francescą Morvillo, także sędzią) oraz z całą ochroną.
Drugi z sądziów, Paolo Borsellino, przyjaciel Falcone, który razem z nim walczył z mafią, również zginął w zamachu - 19 lipca 1992 pod domem swojej matki, na via D’Amelio. W wyniku autowybuchu jednego z zaparkowanych w pobliżu samochodów zginął razem z pięcioma osobami ze swojej eskorty.
Na pamiątkę tragicznych wydarzeń lotnisko w Palermo zostało nazwane na ich cześć „Falcone-Borsellino”
Pomnik stoi dokładnie tu - 38°10'58.5"N 13°14'42.3"E
Czytając "Sycylijczyka", a potem "Omertę", trochę się wkręciłam w tematykę włoskiej mafii
Parkujemy całkiem niedaleko katedry, dokładnie tu - 38°06'27.1"N 13°21'20.3"E, bo miałam obawy, że na "naszym" sprawdzonym już parkingu, przy Foro Italico, nie będzie wolnych miejsc.
Ale kiedy byliśmy tam później, to miejsc było całkiem sporo, więc następnym razem pojedziemy od razu tu - 38°06'58.2"N 13°22'30.4"E
No to ruszamy ...
Tak nas pokierowałam, żeby to niby przypadkiem
, znaleźć się na targu Ballarò
Wchodzimy więc do "dzielnicy murzyńskiej" - o czy informuje nas takie graffiti
Akurat jest "pchli targ" i panuje straszny pierdolnik ...
Mój cel wyznacza nam kolorowa kopuła Chiesa del Carmine Maggiore więc mamy łatwo
Po drodze Palazzo Giallongo di Fiumetorto
No i jakoś tak "przypadkiem" znowu jesteśmy na tym absolutnie fantastycznym targu
Można tu kupić wszystko ... buty, koszule, sukiekę, torebkę, ściereczkę, magnesik ... ale też przyprawy, warzywa, owoce, ryby i owoce morza ... można się najeść, wypić aperolka ... no pokochałam to miejce już poprzednim razem, bo panuje tu absolutnie fantastyczna atmosfera ... sprzedawcy krzyczą, śwpiewają, gwiżdżą ... no to jest ten inny stan umysłu właśnie
Wszystko wyglądało bardzo apetycznie ... ale nie ma jeszcze godziny 11 i my nie jesteśmy głodni ...
Jest i
Chiesa del Carmine MaggioreCałkiem płynnie wchodzimy do "dzielnicy hindusko-żydowskiej" (tzn te nazwy dzielnic, to ja se tak sama powymyślałam
)
Piazza Santi Quaranta Martiri al Casalotto
Palazzo Marchesi
Zaglądamy na chwilę do Chiesa del Gesù (Casa Professa), bardziej dlatego żeby na chwilę schować się przed słońcem
Ale byliśmy już w tym kościele w tamtym roku i pamiętamy jaki jest piękny
Miłośnicy baroku będą tu zachwyceni
Trwa niedzielna msza ... frekwencja nie powala
Chiesa di Sant'Orsola dei Negri przy Via Maqueda
No i w końcu jesteśmy w samym sercu Palermo - na
Piazza Bellini Najpierw zerkniemy na kościół San Cataldo ...
Z zewnątrz, to sumie ciężko powiedzieć, czy jest piękny ... na pewno jest inny ... budowla z trzema czerwonymi kopułami w stylu arabskim z XII wieku, znajduje się na liście Światowego Dziedzictwa UNESCO
Do środka nie wchodzimy, bo już byliśmy ... ale polecam, bo jest piękny ... w swej prostocie
Zerkamy w stronę kościoła San Giuseppe dei Teatini ... podoba mi się dzwonnica
Ale teraz bardziej interesuje mnie kościół
La Martorana - Santa Maria dell’AmmiraglioPiękna dzwonnica ...
Za wejście do środka trzeba zapłacić (chyba 3 euro) ... no chyba, że trwa msza ... to można zerknąć za free
Pięknie ... wnętrze jest bogato zdobione mozaikami bizantyjskimi ... następnym razem może wejdziemy, żeby się lepiej przyjrzeć ...
Kościół znajduje się na liście Światowego Dziedzictwa UNESCO jako zabytek architektury arabsko-normańskiej.
To jeden z moich ulubionych widoków w Palermo
No ale czas w końcu wejść na dach u siostrzyczek
Ale to już w następnym odcinku