Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sycylia ... tak po prostu (sierpień 2024 od str 39)

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
marze_na
Koneser
Re: Sycylia ... tak po prostu (sierpień 2023 od str 27)

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.10.2023 21:04

mysza73 napisał(a):I przez to zamieszanie z wodą popełniłam największy błąd w mojej "italiańskiek karierze" ...

Dobrze, że już wiem, bo nie wiem jak bym dotrwała do kolejnego odcinka :oczko_usmiech: .

mysza73 napisał(a):Grotta Mangiapane

Podoba mi się. Jak się nadarzy okazja na pewno zajrzę :hut:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.10.2023 21:06

Aga, dawkujesz napięcie... Już ta awaria wody mi podniosła ciśnienie :oczy:
Co będzie dalej? :P
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 03.10.2023 21:39

Miałam ostatnio okazję przez tydzień funkcjonować w domu pozbawionym wody pitnej. Nasza woda miała za duże stężenie bakterii coli i jakiejś innej ochydnej. Nadawała się tylko do prania i mycia, a w sąsiednich miejscowościach np. u mojej koleżanki nie było wody w ogóle. Gdyby nie susza, to nie miałoby to miejsca. Po tygodniu bez wody bieżącej widziałam w jej oczach ślady załamania nerwowego ;). Po 18,6 km w pyle i upale informacja od właścicielki mogła przyprawić o zawał :tak: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.10.2023 09:34

majkik75 napisał(a):Czyli trafiło was to co o wodzie się czytało w tamtym okresie ... Absolutnie się z tego nie śmieję. To jest znak naszych czasów ... Kto słyszał jeszcze kiedyś takie komunikaty 10 czy nawet z 5 lat temu ...
piekara114 napisał(a):Niedobór wody na Sycylii to nie jest nowe zjawisko, pojawia się co roku latem w większym lub mniejszym stopniu. Raz, ograniczona dostępność do wody, a dwa to przeciążenia na liniach energetycznych (klima, lodówki, baseny itp.) i problemy z pracą wszelkich pomp, w tym tych działających przy wodociągach.
Jak czytałam, Sycylijczycy są na to przygotowani i mają nawet mini przydomowe cysterny na wodę... Mają w końcu świetne korzenie jak budować tego typu obiekty....

Na Sycylii brak wody to raczej "normalna" rzecz ... są na to odpowiednio przygotowani ... o czym przekonałam się następnego dnia ;)

marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):I przez to zamieszanie z wodą popełniłam największy błąd w mojej "italiańskiek karierze" ...

Dobrze, że już wiem, bo nie wiem jak bym dotrwała do kolejnego odcinka :oczko_usmiech: .
Co nie zmiena faktu, że to większy "wielbłąd" niż ten, że nie byłam w Bari :smo:

maslinka napisał(a):Aga, dawkujesz napięcie... Już ta awaria wody mi podniosła ciśnienie :oczy:
Ale ciśnienie wody miało spadać :hahaha:

maslinka napisał(a):Co będzie dalej? :P
Przeżyliśmy :smo:

wiola2012 napisał(a):Miałam ostatnio okazję przez tydzień funkcjonować w domu pozbawionym wody pitnej. Nasza woda miała za duże stężenie bakterii coli i jakiejś innej ochydnej. Nadawała się tylko do prania i mycia, a w sąsiednich miejscowościach np. u mojej koleżanki nie było wody w ogóle. Gdyby nie susza, to nie miałoby to miejsca. Po tygodniu bez wody bieżącej widziałam w jej oczach ślady załamania nerwowego ;). Po 18,6 km w pyle i upale informacja od właścicielki mogła przyprawić o zawał :tak: .
Te 18,6 km były wczoraj :glaszcze: ... ale tego dnia też przydałoby się umyć :lol:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.10.2023 09:43

Sycylia ... tak po prostu 8)
wskazany jest podtytuł ,,Sycylia - inny stan umysłu" :hearts:

No to uprzedzę trochę fakty i zdradzę Wam :smo: , jak to z tą cysterną było :oczko_usmiech:
Żeby nie wyszło, że ten nasz urlop to jedno pasmo porażek i cierpienia :lol:

Tak więc w sobotę rano pierwsze co zrobiłam po przebudzeniu, to poleciałam do łazienki sprawdzić czy jest woda ... no i JEST :verryhappy: :verryhappy: :verryhappy:
Umyłam się szybko, bo nigdy nie wiadomo kiedy odetną :bojesie: , używając jak najmniej wody, bo mieliśmy oszczędzać ... :bojesie:
Poszłam po zapasy tłuszczu i cukru, żeby jak nie będzie wody było chociaż co jeść :lol:
Siedzę sobie na balkoniku uzupełniając kalorie ... a pod nasz dom podjeżdża cysterna :?
Obrazek

Budzę męża ... ciekawi nas co się będzie działo ...
No i okazuje się, że nasz "slams" (tak jak większość w okolicy) ma w piwnicy zbiornik na wodę 8O
Pan od cysterny napełnił nam zbiornik, a to co mu zostało ... wylał na ulicę ... a co z oszczędzaniem wody 8O 8O 8O
Obrazek

Obrazek

Ale przynajmniej się nie kurzyło ... ;)
Z tego co zaobserwowaliśmy wszyscy tak robili ... i od czasu do czasu ulice zamieniały się w rzeki ... :roll:
Nie wiem jak duży był ten nasz zbiornik, ale wody nam do końca pobytu nie brakowało, a w "naszym slamsie" były w sumie 4 apartmany :mg:
No i w sumie to trochę zmarnowała się ta woda, którą butelki napełniliśmy ... :?

To jest kolejny przykład, że ... Sycylia to inny stan umysłu ... :hearts: :hearts: :hearts:

:papa:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 04.10.2023 10:43

Ładne doniczki/donice tam są :oczko_usmiech: ... Na tej Sycyliiiiiiii
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.10.2023 10:59

Mogł chociaż auta umyć.....

:cisza:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.10.2023 11:02

Serce boli na wylewanie tyle wody, skoro jej brakuje....
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.10.2023 11:09

Potter napisał(a):Ładne doniczki/donice tam są :oczko_usmiech: ... Na tej Sycyliiiiiiii
Oooooooo, kogo ja tu widzę 8O 8O 8O

tony montana napisał(a):Mogł chociaż auta umyć.....

:cisza:
Też tak pomyślałam ... :roll:

piekara114 napisał(a):Serce boli na wylewanie tyle wody, skoro jej brakuje....
Noooo ... też tego nie pojmuję ... :?
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.10.2023 14:32

Po zamieszaniu z wodą :roll: ruszamy na wycieczkę ...
Na dziś zaplanowałam Erice ...
Obok Zingaro, to Erice było moim głównym celem tego wyjazdu ...
Do przejechania mamy około 50 km ...
Co do parkowania w Erice ... no miałam obawy czy znajdziemy coś gratisowego ... czy w ogóle znajdziemy wolne miejsce ...
Już dojeżdżając widzimy niebieskie linie i parkometry ...
Podaję jednak mężowi numerki do parkingu (38°02'30.0"N 12°35'15.6"E), który wydawał mi się darmowy ...
Mąż jest mocno sceptyczny ... twierdzi, że wszędzie są parkometry, to niby dlaczego akurat tam ma ich nie być ... :roll:
Ja się upieram ... dojeżdżamy ... i co? ... jest fajny darmowy parking, pod samą bramą do miasta - Porta Spada
Na parkingu stoi jedno małe auto i jeden kamper :mg:
Zostawiamy więc naszą Pandę i idziemy ... :mg:

Zaraz za bramą jest Chiesa di Sant'Orsola - ale nawet brama do niego jest zamknięta ... a podobno ma ciekawe wnętrze ... może następnym razem uda się zajrzeć ...Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kilka kroków dalej, przy Quartiere Spagnolo, jest punkt widokowy ...
Widok w stronę Erice ...
Obrazek

A tam dziś plażowaliśmy ...
Obrazek

Rzut okiem w głąb wyspy ...
Obrazek

Po kilku minutach spacerku, no może kilkunastu :smo: , jesteśmy już w miasteczku - przy Chiesa di San Giovanni Battista
Obrazek

Okazuje się, że wejście do kościoła jest płatne ... 2 euro :?
Zastanawiamy się chwilę czy mamy dużą potrzebę oglądać jego wnętrza ... więc miła pani proponuje nam bilet łączony - za 6 euro ... w ramach którego będzie można wejść do Duomo i Torre ... a tam planowałam wejść ;) ... więc nabywamy ten kombobilet :mg:
Dostajemy książeczkę-przewodnik z mapką.
Taka sama była na bilecie i tam pani zaznaczyła nam gdzie możemy wejść w ramach naszego biletu (1,2,4,5,8 i 10)
Jest jednak jedna wada tego pakietu ... mamy na obejrzenie tych 6 miejsc niewiele ponad godzinę ... jeszcze nigdy tak szybko nie zwiedzaliśmy :oops: :jezykprosto:
Obrazek

No ale skoro już mamy ten kombobilet, to nie ma co tracić czasu ;) - wchodzimy do tego Giovanniego :mg:
Obrazek

I szybko wychodzimy ... z drugiej strony ... bo tam jest najciekawiej :mg:
Obrazek

Mąż mi się mędził w kadrze ... ale nie mam czasu czekać aż się schowa ... mamy mało czasu :(
Obrazek

Obrazek

Do Castello di Venere nie dotarliśmy ...
Obrazek

Ruszamy teraz w kierunku Chiesa di San Giuliano ...
San Giuliano, czyli św. Julian, to patron miasta Erice, męczennik z 254 r.
Mówi się, że objawił się on jako wojownik ze szpadą w ręce, sokołem na ramieniu i pomógł w bitwie zwalczyć nieprzyjaciela ochraniając miasteczko przed inwazją muzułmanów. T
o jemu poświęcona jest góra na której leży Erice, a do lat trzydziestych XIX wieku Erice jako nazwa nie istniała - miasteczko nosiło nazwę Monte San Giuliano - Góra Święgo Juliana.
Poświęcony temu świętemu kościół, to jeden z najstarszych kościołów w Erice.
Został wybudowany w stylu gotyckim za czasów władania Normanów (w roku 1076), a następnie przebudowany w XVII wieku. Portyk reprezentuje styl renesansowy.
W latach siedziemdziesiątych XVIII wieku, do kościoła została dobudowana barokowa dzwonnica.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zostawiamy Juliana ...
Obrazek

Uliczki Eryce są śliczne ...
Obrazek

Obrazek

Wrócę tu kiedy słoneczko będzie je pięknie oświetlało ...
Obrazek

Obrazek

I już jesteśmy przy ... Chiesa di San Martino
Obrazek

Ten kościół jeszcze trudniej objąć w całości ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mały dziedziniec zachęca do wejścia ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do kościoła przylega Sala Kongregacyjna - Sala della Congrega
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następny punkt na naszej trasie to ... Ruderi Monastero
Ale to już w kolejnym odcinku :mg:

marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.10.2023 21:40

mysza73 napisał(a):mamy na obejrzenie tych 6 miejsc niewiele ponad godzinę ... jeszcze nigdy tak szybko nie zwiedzaliśmy :oops:

Niczym japońska wycieczka :oczko_usmiech: .

Widzę, że najlepsze zostawiłaś na koniec :hut: .
Ostatnio edytowano 04.10.2023 21:51 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.10.2023 21:49

mysza73 napisał(a):Następny punkt na naszej trasie to ... Ruderi Monastero

Jakąś ruderę będziecie zwiedzać? :lol:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.10.2023 05:51

Nie wierzę. Bez chmur nad Erice?
Nawet "ruderi" wyglądają wtedy ładnie ;) :niepowiem:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 05.10.2023 11:08

marze_na napisał(a):Widzę, że najlepsze zostawiłaś na koniec :hut: .
Tak nam się trasa ułożyła ;) , bo jak to my - zaczęliśmy od doopy strony ...
No i tego najlepszego najbardziej żałuję, że prawie już po ciemku tam doszliśmy :(
Ale ja TAM wrócę :!:
Jak nie, to możesz mnie nazywać Sycyliofrajerką a nie Sycyliomaniaczką ...

maslinka napisał(a):
mysza73 napisał(a):Następny punkt na naszej trasie to ... Ruderi Monastero

Jakąś ruderę będziecie zwiedzać? :lol:
No skoro już była w naszym pakiecie ... :smo:

tony montana napisał(a):Nie wierzę. Bez chmur nad Erice?
Nawet "ruderi" wyglądają wtedy ładnie ;) :niepowiem:
Tony, Ty powinieneś Sycylię zobaczyć przy "normalne" pogodzie :glaszcze:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 05.10.2023 14:59

Idziemy uroczymi uliczkami Erice ... do rudery :lol:
Obrazek

Dochodzimy ...
W internetach można przeczytać ...
Ruderi Monastero - Ruiny klasztoru Najświętszego Zbawiciela - zbudowany na miejscu dawnych cystern, które, według niektórych, rurami doprowadzały wodę do basenów służącym rytualnym ablucjom w sanktuarium Wenus Erycyjskiej. Zanim zaczął służyć erycyjskim benedyktynkom należał do wpływowej rodziny sycylijskiej Chiaramonte i był ich rezydencją w typie palazzo. Książę Enrico w XIII w. oddał pałac do użytku zakonowi Świętego Zbawiciela. Po przebudowie, siostrzyczki stworzyły dla siebie niezależny świat z wszystkimi dogodnościami. Był tam oczywiście kościół, cele zakonne, żarna do mielenia zboża, ogród i kuchnia z piecami, gdzie wypiekano chleb i słodycze ze sprzedaży których utrzymywały się zakonnice. Kryptę pod głównym ołtarzem wykorzystywały do osuszania zwłok zmarłych sióstr.

Ostatnie zdanie trochę przeraża ... :bojesie:
Ale co tam ... zajrzymy ... w końcu zapłaciliśmy za karnecik :jezykprosto:
Obrazek

Zapowiada się bardzo sympatycznie ... :P
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i teraz zostały nam do zobaczenia Torre di re Federico i Duomo di Erice ... i około 20 minut do ich zamknięcia ... :cry:
Obrazek

W katedrze akurat trwa wieczorna msza i nie możemy wejść ...
No to zaczniemy od torre ...
Wieżę, zbudował pod koniec XIII wieku Fryderyk II Aragoński.
Ma wysokości 28 metrów, oświetlają ją pojedyncze i podwójne ostrołukowe okna.
Pokonując zaledwie 108 stopni można podziwiać piękną panoramę ... pod warunkiem, że jest jeszcze widno :ciska: :glupek:

Wchodzimy ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak wiecie sunset to moje drugie imię ... ale teraz sporo bym dała, żeby słoneczko było dużo wyżej ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Schodzimy ... ale ja tu jeszcze wrócę ...
Msza wciąż trwa ... mogę więc popatrzeć ... zwłaszcza, że jest pięknie ...
Obrazek

Obrazek

10 minut przed 20 kończy się msza i możemy zajrzeć do środka ...
W internetach można przeczytać że ... Duomo di Erice, podobnie jak Torre di Re Federico, reprezentuje odmianę gotyku zwaną Chiaramonte. Jest to sycylijska odmiana tego stylu architektonicznego przywieziona na Sycylię i południową Italię przez Normanów w XII w. Jej budowę zlecił w 1312 roku król Fryderyk, a jako budulca użyto kamieni ze starożytnej świątyni na cześć Wenus. Według przekazów tradycji, na miejscu obecnej katedry stała budowla z okresu Konstantyna I Wielkiego. Niech nas nie zmyli wystrój wnętrza – całą „koronkową” robotę wykonano w XIX w., a nie w średniowieczu. W 1853 i 1857 miały miejsce dwa poważne zawalenia sklepienia i ścian. Renowacji dokonano w duchu neo-gotyku nie bez fali krytyki ...

Całkiem ładnie ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Główny ołtarz
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kiedy wychodzimy jest już prawie całkiem ciemno ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No a teraz ... powłóczymy się po Erice już bez konkretnego celu ...
Trzeba przyznać, że w takiej nocnej odsłonie jest bardzo klimatycznie ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest czas na shopping ... :smo:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nocna Sycylia ... migocze milionami światełek ...
Obrazek

Jest 22.05 ... opuszczamy Erice przez tą samą Porta Spada, którą wchodziliśmy ...
Obrazek

Parking jest szczelnie wypełniony autami ...
Szybko wyjeżdżamy, bo jest już chętny na nasze darmowe miejsce ...
Cały czas żałuję, że przyjechaliśmy tu dużo za późno ...
Ale ja tu jeszcze wrócę ...

A jutro ... pojedziemy zobaczyć ... podobno najpiękniejszą plażę Sycylii ...

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Sycylia ... tak po prostu (sierpień 2024 od str 39) - strona 33
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone