Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sycylia ... tak po prostu (sierpień 2024 od str 39)

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
dangol
Weteran
Re: Sycylia ... tak po prostu (wakacyjnie od str 16)

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 07.09.2023 11:55

Pięknie mieliście, pogoda dopisała 8) poznawaniu innego stanu umysłu. Będzie się przyjemnie podglądało :coool:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.09.2023 11:58

Niektóre miejsca to moje majowe :mg:

Ale tak dwie relacje będziesz ciągnęła? Jak Tony :?:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 07.09.2023 12:01

dangol napisał(a):Pięknie mieliście, pogoda dopisała 8) poznawaniu innego stanu umysłu. Będzie się przyjemnie podglądało :coool:
Pogoda, hmmmm ... mogłoby być nieco chłodniej :lol:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 07.09.2023 12:02

piekara114 napisał(a):
Ale tak dwie relacje będziesz ciągnęła? Jak Tony :?:

Nie ;)
Najpierw skończę Karpatos ... już "jutro" odpływamy :(
MonikaK
Odkrywca
Re: Sycylia ... tak po prostu (sierpień 2023 od str 27)

Nieprzeczytany postnapisał(a) MonikaK » 07.09.2023 13:41

Tak, chcę wrócić kiedyś.
Byłam w tym roku pierwszy raz i doświadczyłam czegoś niezwykłego, czego nigdy wcześnie nigdzie nie doświadczyłam.
Jeden z dwóch tygodni na Sycylii, spędziliśmy w prowincji Agrygent.
Byłam tam nie raz i nie dwa, w niejednym miasteczku zagubionym w pustych przestrzeniach tej prowincji, gdzie byłam, ja i moja rodzina, JEDYNĄ, dokładnie JEDYNĄ grupką turystów w całym miasteczku. Byłam w miejscach tam nieturystycznych, że nie sądziłam, że to jest w ogóle możliwe. Niezwykłe uczucie. Nic nie zrobione pod turystów. Totalna autentyczność. Tylko lokalsi i my - jak jacyś kosmici :D Unikalne doświadczenie. I dodam, że to nie było po sezonie :O
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 07.09.2023 13:54

MonikaK napisał(a):Tak, chcę wrócić kiedyś.
Byłam w tym roku pierwszy raz i doświadczyłam czegoś niezwykłego, czego nigdy wcześnie nigdzie nie doświadczyłam.
To jest chyba ten ... inny stan umysłu

MonikaK napisał(a):Jeden z dwóch tygodni na Sycylii, spędziliśmy w prowincji Agrygent.
Byłam tam nie raz i nie dwa, w niejednym miasteczku zagubionym w pustych przestrzeniach tej prowincji, gdzie byłam, ja i moja rodzina, JEDYNĄ, dokładnie JEDYNĄ grupką turystów w całym miasteczku. Byłam w miejscach tam nieturystycznych, że nie sądziłam, że to jest w ogóle możliwe. Niezwykłe uczucie. Nic nie zrobione pod turystów. Totalna autentyczność. Tylko lokalsi i my - jak jacyś kosmici :D Unikalne doświadczenie. I dodam, że to nie było po sezonie :O
My tym razem byliśmy w miejscach bardzo turystycznych ...
Ale taką Sycylię jaką opisujesz też widziałam podczas poprzednich pobytów i taką właśnie pokochałam :hearts:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 08.09.2023 06:27

Cieszę się bardzo na kolejną solidną porcję Sycylii. Dawno byłam i zdążyłam się stęsknić :oczko_usmiech: .
Dużo znajomych miejsc widzę w zajawce 8) .

mysza73 napisał(a):Ale taką Sycylię jaką opisujesz też widziałam podczas poprzednich pobytów i taką właśnie pokochałam :hearts:

Dla mnie taka swojska, autentyczna i nieturystyczna (mimo dużego turystycznego potencjału) była Scicili.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.09.2023 06:47

To ja 'tak po prostu' popatrzę, poczytam... :D
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 08.09.2023 20:31

Ja też bym na Sycylię jeszcze raz poleciała, tylko lotów sensownych upolować nie mogę. Więc zanim to nastąpi pooglądam sobie :D .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 09.09.2023 11:06

Sycylia jest w grafiku na przyszły rok , więc będę śledził z przyjemnością i ciekawością :D

Pozdrawiam
Piotr
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 09.09.2023 11:08

wiola2012 napisał(a):Ja też bym na Sycylię jeszcze raz poleciała, tylko lotów sensownych upolować nie mogę.

Ja właśnie z powodu cen biletów odpuściłam sobie wyjazd w czerwcu. A takie fajne noclegi miałam zarezerwowane :roll: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.09.2023 08:36

No widzę parę znajomych widoczków, może popatrzę ;) :cisza: :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 12.09.2023 12:43

marze_na napisał(a):Cieszę się bardzo na kolejną solidną porcję Sycylii.
No coś tam pokażę ... :cmok:
marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):Ale taką Sycylię jaką opisujesz też widziałam podczas poprzednich pobytów i taką właśnie pokochałam :hearts:

Dla mnie taka swojska, autentyczna i nieturystyczna (mimo dużego turystycznego potencjału) była Scicili.
Tak, tak, Sciclii to wciąż nasze ulubione miasteczko na Sycylii :hearts:

te kiero napisał(a):To ja 'tak po prostu' popatrzę, poczytam... :D
Będzie mi bardzo miło 8)

wiola2012 napisał(a):Ja też bym na Sycylię jeszcze raz poleciała, tylko lotów sensownych upolować nie mogę. Więc zanim to nastąpi pooglądam sobie :D .
Z sensownymi lotami faktycznie jest słabo ... :?

piotrf napisał(a):Sycylia jest w grafiku na przyszły rok , więc będę śledził z przyjemnością i ciekawością :D

Pozdrawiam
Piotr
A jaki rejon planujesz?

tony montana napisał(a):No widzę parę znajomych widoczków, może popatrzę ;) :cisza: :papa:
No nie wierzę 8O 8O 8O ... Ty tutaj? :lol:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 12.09.2023 13:56

Sycylia ... tak po prostu 8)
wskazany jest podtytuł ,,Sycylia - inny stan umysłu" :hearts:

No to zaczynamy ... :mg:
Witam w mojej cytrynowej Sycylii 8) (całkiem fajna książka na wakacje ... na Sycylii ofkors :smo: )
Obrazek

Tym razem lecimy do Trapani ... z Katowic 8O ... no loty z Modlina były w trochę absurdalnych cenach :ciska:
A cena z Katowic wyszła mi całkiem fajna, za 2 osoby, 20kg walizeczkę i miejsca zapłaciłam 1100pln
Odległościowo Pyrzowice nie są jakoś znacząco dalej od Radomia niż Modlin, czasowo to może być różnie, bo nigdy nie wiadomo ile czasu zajmie przejazd przez Warszwkę :roll: (bywa, że pół godziny, ale czasem może zająć i dwie :roll: )
Do Pyrzowic jechaliśmy 3 godziny. Gdyby nie korki w Zawierciu (z pół godziny tam straciliśmy :? ), to droga byłaby całkiem fajna.
Ale mężowi się podobała jazda do Pyrzowic więc pewnie jeszcze kiedyś skorzystamy, bo ceny lotów często są fajne :mg:
Betka poleciła mi fajny parking, dzieki :proszedzieki: :cmok:
Lotnisko jest całkiem spore 8O , rzekłabym że bardzo duże :mg:
Ale tak jak czytałam w kilku miejscach, wielkość darmowych bagaży jest raczej mocno pilnowana 8O ;)
Widziałam jak kilka osób z naszego lotu się przepakowywało, żeby wcisnąć torbę do "miernika" ;)
Ale było też kilka osób, którym się to nie udało i musieli zapłacić ... :?
Moja darmowa torebeczka nie wzbudziła zainteresowania pana sprawdzającega :verryhappy: , ale też nie była duża, bo miałam na uwadze specyfikę tego lotniska :glupek:
Ale żeby nie było zbyt słodko i miło ... :bojesie:
Po przejściu przez bramki coś mnie tknęło ... i zaczęłam nerwowo szukać w torbie mojego telefonu ... :roll:
Mąż do mnie dzwoni i cisza ... nie ma ...
Całe szczęście jak zawsze wchodziliśmy jako jedni z ostatnich więc cofamy się do bramek ...
Pani widzi jak nerwowo grzebię w torbie ... i pyta czy coś mi zginęło ... :oops:
Mówię, że telefon ...
Pani pyta: jaki?
Mówię; różowy :glupek:
I pani wyjmuje z szafki mojego cudownego różowego ajfona
Mąż mówi, że zadzwoni do mnie, coby pani miała pewność, że to mój :mg:
Rozlega się moja cudowna melodyjka i włącza dyskoteka (bo mam ustawione, żeby mi migało coby było mi go łatwiej znaleźć w torebce :jezykprosto: )
Pani oddaje mi telefon, a mąż prawie zabija mnie wzrokiem ... :bojesie:
W sumie to zgubienie tego telefonu nie byłoby takie złe ... byłby w końcu powód żeby kupić nowy ;) ... no ale nie w tej sytuacji ... bo nie byłoby tej relacji ...
Aparatów już nie zabieramy, a ilość zdjęć jakie swoim telefonem robi mój mąż nie przekracza 20 dziennie ... :bojesie:
No więc cały czas mam jeszcze mojego ajfona staruszka ...
Ale koniec już z tym przynudzaniem ... :pociesza:
Lecimy ...
W sumie to zdjęć nie robiłam, choć siedziałam przy oknie (brudnym :roll: ) ... pyknęłam tylko te chmurki, bo fajnie wyglądały
Obrazek

Obrazek

Pilotowi też się chyba nudziło ;) , bo jakoś nad Zadarem zaczął opowiadać, co teraz widzimy przez okno ... że po przelocie nad Jadranem do Italii wlecimy na wysokości Pescary ... że potem pasażerowie siedzący po lewej stronie (nie my :cry: ) zobaczą Neapol i Wezuwiusza ... że potem już zaczniemy zniżanie i w Trapani wylądujemy przed czasem :lol:
Tak też było ...
Walizeczkę też szybciutko odebraliśmy i mogliśmy udać się po auto.
A to zarezerwowałam przez discovercars, auto dostarczył nam Eurorentcar.
Za 10 dni z pełnym ubezpieczeniem zapłaciłam 440euro.
Cena całkiem ok, jak na szczyt sezonu na Sycylii (Dominika chciała 720 euro :glupek: :glupek: :glupek: )
Pani z wypożyczalni czekała na nas na parkingu, odbiór szybciutki, bo miała już przygotowane wszystkie papiery.
Auto prawie nowe, bez nijakich zarysowań 8O
Fiat Panda, hybryda ... mąż twierdzi, że większej "padliny" jeszcze nie mieliśmy ... :roll: ;)
Jeszcze tylko ustalenie zwrotu ... bo chciałam oddać o siódmej rano (a oni pracują od 7.30 ;) )
Nie ma problemu ... mamy zostawić auto na tym samym parkigu, a kluczyki zostawić w otworze do baku :lol:
Pani poprosiła tylko, żeby wysłać jej zdjęcie gdzie stoi auto :mg:
No to jedziemy ... do Castellammare del Golfo :mg:
No i ... tentego ... nie doczytałam, że w dniach 19-21 sierpnia odbywa się tu święto patronki miasta - La Festa di Maria Santissima del Soccorso
Jest wieczór 21 sierpnia - kulinacja tego święta ...

Procesja z lampionami ... zjechali się chyba wszyscy mieszkańcy Sycylii 8O :roll:
Obrazek

Obrazek

Pół miasta jest zamknięte dla ruchu, a nasz apartman jest prawie w ścisłym centrum ...
Po około godzinie krążenia w labiryncie uliczek miasteczka znajdujemy w końcu kawałek wolnego miejsca do zaparkowania naszej Pandy ... na obrzeżach ...

Tak to miejsce wyglądało następnego dnia rano :oczko_usmiech:
Obrazek

Obrazek

Ale musicie mi uwierzyć na słowo, że wieczorem cała ta ulica była zastawiona samochodami ... :roll: ;)

W sumie z tego miejsca do naszego apartmana nie było jakoś bardzo daleko ... ale spacrek z całym naszym dobytkiem do najprzyjemniejszych nie należał ... ;)
Całe szczęście mieliśmy z górki :lol:
A mieszkaliśmy tu - https://www.airbnb.pl/rooms/3323670?sou ... %2FQCXIk2x

W następnym odcinku pokażę Wam, że Castellammare to jednak urocze miasteczko jest :smo:

:papa:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 12.09.2023 14:13

Aga, ile płaciliście za to mieszkanko?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Sycylia ... tak po prostu (sierpień 2024 od str 39) - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone